Follower

Saturday, October 19, 2013

..Aidiladha punye story..

Salam..

wlupun dah berlalu berhari2 nak jugak kasi up ini n3..hihi..alkisah nye aidiadha..beraya d sentul je..x balik kampung en suami pun..so k lah mari tgk pic..


ari isnin pepagi lg en suami dah ke pasar mencari bahan untuk masak rendang ayam..rendang daging kuah kacang nasi impit masak kat umah ayah..lemang beli je..dah jd tradisi bila raya menu ni mmg akan ade..


Pastu aku buat puding telur..dah lama x buat narnye..tp nak mkn tu yg buat jugak tu..hihi..


So ini la menu kami..mmg simple je..bersedehana..tp tetap syukur dgn rezeki yg ade..


Lepas solat raya mkn2..seme pakat nak g masjid tgk lembu korban..so begerombolan la kami semua ke masjid..ramai sei..hihi..ayah ngn makcik..along..abangah n family..aku n family..pendi ngn akma n ina..


Ni bearak reramai ke masjid..hihi..


En husband..hihi..yg besar pun xcited gak tau..


Ibu n rania pun nak bergambo jugak..


pic dr hpone ina..mmg ramai sungguh org..ni kat luar masjid..korban dr blok 29 klu x silap..byk jugak lembu nye..


Klu x silap lm 11 ekor rasanya..ms nak sembelih kluar sore lembu tu..mcm dah tau je..tp x pe syurga tempat nya di sana..


Haa ni lembu dlm masjid..kata org lembu ni rege nye rm4000..tp mmg beso la..


Ramai kan org menyaksikan.. moga ape yg kita lakukan memdapat keradhaan Allah swt..

Lepas g tgk lembu korban..terus ke rumah jiran..kwn ayah ajak mkn2 kat umah dia..mkn mee hailam kot n rendang seme la..hihi..pastu balik umah..k la tu je..daaa..

Tuesday, October 15, 2013

..Slap Chop..

Salam..

just nak story..saje cari pasal n melakukan sedikit pembaziran..huhuhu..bak kata en husband I..hihi..al kisahnye ikut kawan opis beli ini Slap Chop..rm90 siap postage dapat 2 skali..kiranya buy 1 free 1 la..pastu share ngan member jd la rm 45 je..sbb ade sesetengah nye beli 1 je tp rege rm70++ kot..so yg ni murah ckit la..hihi

Niat hati konon2 beli untuk memudahkan chop2 bawang besar ke..bawang putih ke..carrot ke..tomato ke..tp sampai hr ni dah 2 minggu kot beli tapi masih x guna2 lagi..huhu..


 Ade cheese graty skali..entah la..entah guna ke tidak nnt tu..bak kata en husband pun..klu nak chop2 pun tak yah guna tu..pisau pun ade..leh je..hihi..


pastu bila tgk brg nye..ya ampun mcm senang je nak cuci..kene lerai2 kan..aduyai..mcm lagi leceh je..huhu..tp x pe la..nak buat camne..dah terngade nak beli..hihi..

K lah nak tido..saje ngarang n3 d mlm hari..sbb td x bole nak tido..

Tuesday, October 08, 2013

..Check up Rana & Rania..

Salam..

Pagi td bawak kakak rana check up 2 tahun 6 bulan..dan baby rania check up 10 bulan..kesian kat abg afiq sbb kene ttgl kat umah pengasuh..x bawak td..

sbb ayah nye kata nnt x larat nak bekejar dgn abg afiq n kak rana..rupa nye td pun mmg mcm2 prangai si rana buat..smpi tido n berenang kat lantai pun..n tawaf klinik 2 3 kali pun ade..hihi..


Buku biru kakak rana punyer..buku pink baby rania punyer..


Erm nmpk ke tulisanye ni..hihi..rana nye cek up td ayahnye yg bawak kan..tinggi, bmi berat kira ok la..wlupun naik sekilo je dr 2 tahun ke 2 tahun 6 bulan..huhu..nak wat camne..mkn x mau sgt.. memilih.. pastu aktif sbb ikut mentor abg afiq nye..huhu..vitamin seme mmg mkn..multivitamin..vit c..seme ade..tp x pe la yg penting sihat..


Pastu tang baby rania lak..aku yg bawak..rania pun sama jugak..berat x naik..jatuh lg ade la..huhu..cek up 8 bulan 6.6kg.. ari ni 6.4kg..huhu..berat bmi dh masuk kuning dah dlm chart..

so dpt la appointment utk jumpa dietation doc..huhu..rania ni pun mmg aktif..kdg2 susah nk tido kecuali mlm..tu yg berat x naik tu..baby kan sepatutnye membesar dlm tido jugak..huhu..tp x pe la..yg penting anak2 ibu sihat..


ermm dak cik rania ni..makin byk akal skrang..gigi dh nk masuk gigi ke 4..br nk tumbuh.. skrang ni x nak bubur..nk nasi mcm yg kita mkn..dah bertatih tepi2 dinding..tepi sofa..klu pegang tgn laju ke depan nye..hihi..


Haa..kakak rana..mcm biasa..tetap aktif..makin byk akal..ckp pun dh boleh la ckit2..hihi..klu org tgk x caya la yg rana ni narnye baby prem yg lahir 7 bulan..

K la ape2 pun yg penting n hrp sgt moga anak2 ibu ayah rafiq, rana , rania.. membesar dgn sihat, jadi anak2 yg soleh dan solehah serta berjaya di dunia dan akhirat..amin..

Monday, October 07, 2013

..Planetarium & tasik perdana..

Salam..

Haa n3 ke 3 mengupdate blog dgn menggunakan tepon..ermm rasa2 nya sgt la mudah kot..hihi..sbb nye x yah susah2 trf pic ke laptop / komputer..leh upload terus jedr phone..hihi..Pasni leh update byk ckit n3..hihi..almaklum la sblm ni x pernah try, bila dh try ok lak..tu yg nk wat lg ni..

Ok..ni story lame..dh 2 minggu nye cerita kot..xtvt ujung minggu ngn family n along n kak maria..cam biasa ujung minggu mesti bwk anak2 ke taman..tuju ke tasik perdana la..sebelum g sana kitorang mkn siap2 dah..mamam sandwich klu x silap..hihi lupa lak..



En husband suka bebenor..sampai 3 keping di mkn nye..hihi..

Pastu lepas bekfes terus ke tasik perdana..bawak anak2 main semua..pastu pusing2 lg cr tempat mane nk jalan..alih alih along ajak g Planetarium..so kitorang pun follow je lah..masuk x kene bayar pun..cuma klu nak masuk theater nye baru kene bayar..

pernah masuk dulu tp masa tu kecik lg..ms sek ren ke men ke..kita duduk kat kerusi tp baring  pas tu suasana gelap n tetiba screen dia kita nampak mcm kita ade kat angkasa lepas..mmg sgt menakjubkan..mmg best..tp skrang x tau la camne rupanye..tiket pun belas2 je..

k la layan pic2 yg byk ni..














Sunday, October 06, 2013

..Produk Anugerah..

Salam..

percubaan ke 2 membuat entry melalui phone..di sebabkan percubaan pertama telah berjaya..hihi..entry dikarang sambil enjut dak cik rania dlm buai d ptg hari sabtu..dan entry ini di post hr ahad..makanye ini entry d auto post..hihi..


Hari tu kat foodcourt ofis ade org jual produk ni..so aku pun pakat beli ape yg slalu aku n family guna..lagi pun tokey ni offer harga yg murah..ade diskaun..tu beli tu..

Rasanye seme tau kan..produk ni dibacakan ayat2 Al-Quran dan mcm2 doa..utk melindungi dan sbgainye..dan aku pun mula guna ms ade gangguan dulu..ade membe opis suh guna..

Produk Anugerah yg slalu dgunakan air anugerah, minyak wangi kasturi, losyen sejuta khasiat anugerah, minyak sejuta rahsia anugerah, kismis anugerah n yg terbaru try gamat king anugerah..

Nk cite ape rasa pun x tau nk ckp mcm mane..tp yg tau n percaya semua penyakit ada ubat dan penawarnya kecuali mati..lagipun produk ni berunsurkan kaedah Islam..pasti kita tak was2..dan percaya akan ayat2 suci Al-Quran untuk sembuhkan sakit2..In Sya Allah.. 

Klu nak try n nak tau kegunaanye, google je cari..n biasanye kat kedai2 yg jual jamu2 pun ade jual produk ni..dan 1 lg wajib tau kita mencari produk yg halal untuk digunakan..

Haa madu dlm pic tu bukan produk anugerah yer..madu produk lain..tp kat tokey ni ade jual n ade diskaun tu yg beli jugak..lg satu jgn lupa yer untuk amalkan pemakanan sunnah kita yerk..

Saturday, October 05, 2013

..Rania demam panas..

Salam..

 ini adalah 1st trial.. update through phone..huhu..entah ok ke x nie..try test n error je la..hihi..de story is..my baby rania..huhu..sebelum ni ade kene demam tp x la mcm ni..tersangat panas badan rania..

Hari pertama kene ari rabu ptg..masa amik rania dr rumah pengasuh..pengasuh kata rania demam..ingat demam mcm biasa la..bg ubat pastu ok..rupanye bg ubat x jugak hilang..malah mkn panas..


Pg khamis bawak g klinik..amik ubat..tp bila mkn petang makin kuat pns smpi mengiggil..aku ni tau je la..mmg cpt panic..dlm kul 2 lbh tgk rania gigil.kaki tgn sejuk.tp bdn kepala panas.lps en hsbd solat terus kata nk bwk hospital.


Siap2 terus g hospital ampang.alkisahnye dr sentul ke ampang..sbb en husband x nak ke hkl yg padat..huhu..bwk rana..n abg afiq atuk jaga kan..derang x htr umah pengasuh sbb x sihat jugak..

Smpi wad kecemasan hospital ampang cek2 suhu rania 40c..huhu takut di buatnye..terus doc masukkan ubat kat bontot..n kene cucuk amik drh..nk cek..pastu drip air..menangis nangis rania smpi muntah..huhu..

Alhamdulillah result darah ok..cuma doc kata jangkitan kuman kat tonsil..tu yg buat demam..pastu setel leh blk.ms kuar hptal suhu rania 37.7c.. smpi umah maghrib dh..bila mlm naik blk panas rania..bg ubat demam n ntibiotik x jugak kebah..sentiasa je dedar n panas badan..

Last2 ptg smlm lps maghrib ajak en husband g klinik idzham..kat situ pun cek suhu rania 39c..doc terus masukkan lg ubat bontot..n bg ntibiotik n ubat demam yg lain..

N ari ni pg sabtu..wlupun rania merengek rengek lg..tp Alhamdulillah bdn x dah panas mcm semalam..mau mkn..tp menyusu lak kurang ckit..n nampak la ceria je muka rania..hrp2 cepat lah sembuh anak ibu ayah nie..x sanggup tgk lemah je..huhu..muaaah cyg dia..


Thursday, September 26, 2013

..Jalan2 ke Genting Highland & Bukit Tinggi..

Salam..

ni cerita lama..tapi baru nak abadikan di sini.. hihi.. entah la mmg tak cukup masa nak melayan blog nie..huhu..kesian..huhu..

alkisahnye masa dah hujung2 raya kot..masa adik n adik ipar yg dok kat JB balik raya kat KL..so bila derang dah balik..derang nak jalan2 n nak ke umah adik aku lg sorang kat felda sertik pahang..

so amik kesempatan la g jalan2..sbb 1 hala kan..pagi2 dah gerak n terus ke Genting highland..pusing2 kat luar tu je..hirup udara sejuk...hehe..mmg ade 1 masa sgt berkabus n gelap area genting ni..aku lak yg takut..sbb tak pernah kene camni kan..


posing2..


g 2 biji kete..ayah ngn makcik naik ngn nuar ngn nina..


baru kuar dr kete..felin2 obeC..hihi..


ni time nak turun dr genting dah..


pas tu terus ke Bukit tinggi..masuk bayo yer..hihi..memula singgah rumah jepun..ic byk narnye tp malas nak letak..huhu..


posing n posing..


sgt cantik pemandangan kat cni narnye..tenang betul..


antara pice yg paling aku suka.. :)


klu byk duit best kan..dlm kawasan umah buat kolam ikan camni..terapi jiwa raga..hihi..sgt indah la..


cantik pemandangan dr cni..


pas tu kitorang terus ke sini..yg ala omputih nye tempat nie..


cantik..kagum sekejap..


ala2 pasangan baru kawin la konon nie..hihi..


rasa mcm kat negara luar..


cantik..


teruja la jugak tgk seni bina nye..sbb tu la org yg byk duit suka berjalan sana sini..cuci mata..cuci jiwa..ye lah org kata jauh perjalanan luas pandangan..

pas tu dlm kul 3 lebih kitorang dah gerak ke sertik..sampai sana mmg kelaparan..seb baik adik ipar dah siap masak..hihi..kitorang gerak balik KL lepas magrib..mmg terasa kepenatan nye..huhu..