Friday, December 17, 2010

...Bersawang sudahhh...

Salam...
wahhh tak sangka...lame sudah tak buka...
lame sudah tak jengah...
last update hujung oct..skang dh pertengahan dec...huhu...
bukan tak mo dah nak share crite...
tapi tak berkesempatan nak buat mcm dolu2...

dulu lain...skrang dah lain...
dulu rajin...skrang dah malas...
dulu byk masa...skrang masa terhad dah...
dulu semua nak story...skrang seme nak simpan...

huhuhu...mcm2 crite nak share...
tapi keadaan tak mengizinkan...
huhuhu...mcm2 nak tulis kat sini...
tapi jari jemari mcm malas jer...
huhuhu...tgk la mungin seminggu 2 lagi ke...
atau sebulan 2 lagi ker..
baru laju jari jemari ni nak menaip balik...
baru laju idea dtg mencurah curah nak buat ayat...
InsyaAllah...

Skrang ni balik keje cepat letih...
nak mengadap laptop pun malas...
klu boleh nak tido terus jer...huhuhu...
Harap2 lepas ni rajin la balik menaip...
n badan pun cergas ckit...hehe...
tak pe la...nak masuk trimester kedua nnt harap2 dah lalu mkn...
n rajin balik...hehe...

nnt klu kerajinan dtg balik, mcm2 nak cite...
n klu ade yg masih sudi menjengah blog ni...
doa2kan lah yer...
semoga perjalanan mengandungkan anak kedua ni dipermudahkan segala galanya...

Friday, October 29, 2010

...Happy Birthday...

Salam...
Semalam 28 October 2010...
Syukur Alhamdulillah...
Genap anak ibu ayah berusia 1 Tahun...


"Muhammad Rafiq Naufal B.Rosli, 
Ibu Ayah sayang Afiq sgt2...Ibu Ayah doa...
Moga Afiq sentiasa dimurah kan rezeki, panjang umur & sihat selalu...
Moga Afiq jadi anak yang baik, bertanggungjawab, bijak & soleh...
Moga Afiq jadi anak yang dengar kata Ibu Ayah...
Moga Afiq jadi anak yg hormat Ibu Ayah dan org sekeliling Afiq...
Dan moga Afiq jadi anak yang sentiasa cergas & aktif selalu...
InsyaAllah, Doa Ibu Ayah sentiasa ada buat Afiq...
Anak Ibu Ayah...Muaaaaahhh cayang dia..."
Amin...
........................................

 Dan
 Satu lagi nak wish in advance...buat Suami TerCinta...pada 31 october 2010 ni...

 "Selamat Hari Lahir Abang, yang ke........
Moga Abg dipanjang umur, sentiasa dimurahkan rezeki & sihat selalu...
Moga abg sentiasa jadi suami & ayah yang baik buat ibu & afiq...
Moga abg sentiasa tabah dan sabar hadapi berbagai dugaan hidup & kerenah ibu & afiq...hehe...
Moga abg sentiasa ceria dan gembira selalu...
Dan semoga abg sentiasa kuat, rajin & gagah untuk mengukuhkan lg ekonomi keluarga...hehehe...
Amin...
Muuuuuuaaahhh, Cayang abg..."


...Last part: Makan2 lepas majlis...

Salam...
sambung ckit lagi kisah lepas kenduri kendara...ari isnin kan aku cuti...pengantin pun ada lagi...ari selasa baru derang balik...so mak pun nak la wat mkn2 ckit sementara derang ade kat sini...tapi mkn2 biasa je la...tak mkn kat luar pun...

mak nak buat ketam goreng, udang goreng, sotong goreng, pas tu beli ayam golek n mkn je kat umah...tapi tu la tak amik pun gambo yg lain...udang je yg sempat amik...


ermmm...nyumm nyummm...mmg sedap...skali skale mkn goreng...


makan time...kwn cik roslan ade gak...sbb ayah  minta tolong bacakan ckit doa...erm selesai sudaaa mkn2...kemas2 n kitorang pun balik la umah...

erm tu je lah...cite nye...sambil2 mkn2 pun sempat lagi wat sembang2 balik hal kenduri...mcm2 hal narnye jadi...tapi nak wat camne, bukan nye kita leh wat seme nye sempurna...

salah 1 nye hp ayah aku kene curi...ina guna hp ayah pas tu dia letak jap dlm paper beg sbb g nyanyi...pastu bila ina tgk balik beg, hp tak de dah...dgr cite org nampak ade budak kompang amik...bila tanye ketua kompang, derang tak ngaku...kata anak2 buah derang baik...ermm tak pe korang jawab la kat akhirat nnt...

pas tu bab catering...mmg tak patut derang buat mcm tu...klu ikutkan hati mmg geram n nak mrh je...tapi sbb sabar, simpan je la...klu korang pedajal customer korang, silap ari bulan lingkup la bisnes korang...mmg tak lame la jawab nye nnt...tapi klu org2 bawahan yg buat tak betul...mmg bukan salah tokei la kan...tak pe tggu dan lihat je lah nnt...

erm k lah, tu je...malas nak cite lagi...k tamat sudaa cite kawin2 nie yek...daaa...

Thursday, October 28, 2010

...Part 3: Majlis sanding pihak lelaki...

Salam...
hr ni sambung lagi cite...nak update blog kat umah tak leh...huhu...tenet tak do...huhu...geram tul dr jumaat lepas takde...klu nak mentenet pun kat opis n umah mak je lah...

k lah ni nak cite pasal majlis sanding lak yer...hari ahad tu 17/11/2010, pagi tu mcm biasa ada marhaban kat dewan...pastu setel dlm 11 lebih kot...pas tu dlm 12 lebih org dah ramai dtg...biasa lah belah lelaki simple jek...pas tu lepas zohor baru pengantin sampai...

berarak, bersanding, merenjis, makan beradab seme...pas tu baru sesi gambo2...k la yek layan la pice2 ni yek...


ni la pelamin nye, gift, n time org tak ramai lagi...dlm 11 lebih rasanye...


haaa...pengantin mai dah...nuar ni keje polis kat jb, nina lak keje kat jb gak...gomen gak...so senang la bila dah kawin kan...sebelah sini nuar mmg nak pakai baju istiadat polis...sbb katanye baju tu bukannye slalu pakai...sbb majlis2 rasmi je leh pakai...so time kawin leh la pakai...lg pun sbelah nina dah pakai baju melayu...


ni time sanding n merenjis...


time makan beradap...seme sebelah nina je yg duduk...sbb masa kitorang g sblah nina, pihak saner bg kitorang jer yg duduk makan beradap...


ni mcm biasa...band ina...izam band...derang mmg best n sporting...


ni gambo family...tapi tak lengkap la kali nie...sbb AA tak do, sbb g antar org kat lrt...abngah sefamily lak tak de gak sbb dah naik umah...sbb fekar meragam..lg pun demam...so ni je la yg ado...

dlm kul 4 lebih tu org dh tak ramai dah...letih mmg tak yah ck p la kan...klu dah kenduri kawin nye keje...mmg penat la kan...

lepas dah selesai seme n dah mkn mlm...dlm kul 10 lebih kitorang pun gerak balik umah...nak rehat2 lak kat umah...tapi pagi esok nye pepagi dah dtg balik sentul...sbb aku cuti tapi hubby keje...so lepak kat sentul je lah...lg pun pengantin ade lg kan...hehe...n isnin mlm tu lak mak nak buat mkn2 ckit...

so tuk cite tu, next time sambung lak yek...k, daaaa...

Wednesday, October 27, 2010

...Part 2: Kenduri kawin sebelah lelaki pulak...

Salam...
ermm nak sambung crite lagi la...kali ni kisah kenduri sebelah kitorang lak...kat sentul...16/10/2010 ari sabtu mlm kitorang ade wat kenduri tahlil ckit...seme buat kat dewan...kat umah tak do...kat umah hanya tempat untuk proses bungkus membungkus gift jer...


haa ni la masa kitorang seme adik beradik buat keje kilang...bungkus membungkus gift...bungkus telur...pas tu ubuh dlm beg...tapi time buat ni tak hengat lak hr aper, sbb nya sabtu mlm mmg tak buat dah keje2 kilang nie...seme setel sudah oleh kitorang adik beradik je plus pengantin prempuan pun tolong buat n + kak maria...hehe...sampai sakit badan pas tu kak maria tak dtg kenduri...hehe...jgn mrh ye kak...


ni hari kenduri...sabtu mlm...kat dewan...sebelum kenduri main posing2 dulu...


haaaa ni pun same...saje nak posing depan pelamin...masa ni tgh tggu org surau dtg...sbb kenduri lepas isyak...


dah baca doa seme...ape lagi makan time...mmg byk tul makanan...sbb ade 2 3 jenis lauk catering sponser + ngan nasi putih...pas tu + lagi lauk mak masak sendiri n + lauk sedara masak kan...

erm dah abis mkn...aku pun naik la umah...sbb afiq nak bom...afiq pun baru nak baik demam masa tu...yg tido kat umah mlm tu cuma aku, hubby , afiq n ina jer...yg lain2 seme tido kat bawah...kat dewan...hehe...

erm tu je la...next n3 baru crite pasal majlis sanding nye yek... :)

Tuesday, October 26, 2010

...Part 1: Kenduri kawin adik sebelah perempuan...

Salam seme...
lame sudaa blog ni tak berhupdate...huhu...agak lame...sejak 2 menjak ni byk la mende nak kene wat...smpai ade crite nak update pun tak sempat nak update kat sini...

skang lak kat opis dah lain...sentiasa ade je keje...hehe...tapi tak pe, aku suka bila ade keje asalkan jgn memeningkan kpala sgt sudah la...hehe :) 

erm bila balik umah lak...sentiasa je lah penat nye...tambah2 lak afiq dgn tak brapa nak sihat dlm 2 3 mggu ni n + keje kenduri kawin adik lelaki aku lak...mmg balik umah terus nak tido je la...tak bukak dah blog ngan fb...klu sempat pun jengah kejap je pas tu nnt laptop yg tgk aku...:)

erm k lah, ni nak cite serba ckit n picas kenduri kawin adik lelaki aku kat sebelah perempuan kat Bakri Muar Johor...masa g muar ni pun afiq tgh demam masa ni...huhu..cian afiq...


ari sabtu pagi 9/10/10, gerak ke muar...gerak asing2 tak konvoi pun...tapi kitorang seme jumpa kat tol tangkak...kluar kat situ sbb lg senang nak g umah nina...bila seme dah sampai nuar dh tggu kat tol, n kitorang gerak terus ke umah nina rasanya dlm 3 lebih dh masa tu...sbb family nina dah siap makan tuk kitorang seme...pas tu dah setel terus gerak ke umah tmpt bertanggak...pas tu kitorang pun rehat2 je la kat umah tu...

pagi2 ahad lak lepas subuh je, ramai dh bangun sbb nuar nikah pagi...dlm kul 8.30pg...bayangkan awal ke tak kan...hehe...sbb nya nikah awal sbb ahad tu kan ke 10.10.10...ramai org nikah, so adik aku amik awal pg sbb tak mo terlambat...lg pun tghr kan nk sanding...


ni time nikah...kat surau blakang umah nina...dlm kul 8 pg kitorang seme dah ade kat surau...pastu baru la org surau dtg n tok kadi n yg lelain...alhamdulillah skali akad dah slamat...pas tu mcm biasa lafaz taklik suami isteri pas tu ade lak ibu bapa ngan anak prempuan...masa tu mmg tak tahan la...ramai yg nangis...hehe...sampai ayah nina pun tak larat nak baca, sebab terlalu sebak sampai kene sesak nafas...seme dh risau gak masa tu...tapi seb baik tak de ape2...pas tu adik lelaki nina yg bacakan tuk pihak bapa...pas tu ape lagi sesi makan2 lak kat umah nina...


ni posing keluarga lepas nuar ngan nina slamat nikah...


lepas dh mkn2 seme, kitorang terus balik umah, rehat2 jap, pas tu siap2 nak g balik umah perempuan tuk sanding...dlm kul 1 suku kitorang seme gerak...sbb sanding nye dlm kul 1.30...


kat sebelah nina tema klu hijau pucuk pisang...cantik...


dah setel seme..sesi renjis merenjis, makan beradap, potong keke seme...kitorang pun gerak la balik kl dlm kul 3 lebih tu...alhamdulillah seme setel dah sebelah nina...

n pas tu mesti seme tau kan tragedi xcdent ngeri tu kan...mmg seb baik la kitorang, alhamdulillah kitorang dah lepas tempat kejadian...sbb dlm 6 lebih tu kitorang dah berenti kat hentian rnr seremban...

syukur alhamdulillah seme nye selamat n berjalan lancar...k la pas ni sambung lak yer cite kenduri sebelah kitorang lak...

...Blog Sunyi Sepi tanpa cite criti...

Salam...

Lame sudah ku ditinggalkan...
Sepi tanpa crita...
Sunyi dari kisah...
ape lah nasib...
diperlakukan begini...

apa lah daya ku...
yang tidak mampu berbuat ape2...
andai tiada lagi jari jemari yang sudi menyentuh ku...
dibiarkan begini hari demi hari...

klu benci katakan...
klu tak mahu lagi katakan...
klu tak sudi lagi untuk membelai ku katakan...
katakan katakan katakan...

hua hua hua...

Luahan Rasa Si Sepi Blog... 

Tuesday, October 05, 2010

...Jamuan raya kat opis...

Salam...huwaaa lamenye menyepi blog aku nie...lame sungguh tak berhupdate...ape kes nie...mcm mane nie...sedih nye rasa...hehe...

byk tul hal sejak 2 menjak nie...mcm2 mende tak sempat nak buat...ermmm ape yg bizi nye haa...ermmm pelik nie...hehe...

k la, just nak story pendek jer...last friday, 1st Oct, kat opis aku ade buat jamuan raya...ermmm klu bab mkn2 mesti sronok kan...sape yg tak suka mkn...buat kul 5.30pm lepas waktu koje...mknan pun simple je...tak la berat sgt n tak la ringan sgt...sedang2...hehe...

k la layan ini picas ye...


mcm biasa bila ade jamuan mesti seme bergotong royong tuk mencantik kan opis kan...n tuk hidang menghidang makanan...tghr tu aku n opismate kuar jap g beli brg tuk deco opis...balik2 je...terus nak buat deco tuk hias opis...tapi seb baik balik2 je tgk dh byk ketupat reben ade...tq to opismate yg pinjamkan hiasan...tak la byk sgt keje nk kene buat kan...hehe...

menu nye ari tu...spagetti, nasi impit, lemang, pulut kuning, rendang daging, rendang ayam, kuzi ayam, n roti arab...pas tu kuih muih yg amat pelbagai...dan kuih raya...pas tu ade air buah, teh o n nescafe...n ade jugak cocktail, puding telur, cup kek, muffin...mcm2 lah...hehe...


so ni la hasilnya...lepas di deco pintu masuk kat opis aku...hehe...cantik2...tq yek team deco...n yg lelain yg tolong skali tu...hehe...


aku n zack...


posing sebelum jamuan mula...


candid pice...saje amik...


makan sudah...beratur la jugak...ye la org ramai...

pas tu makan2, duduk2, lepak2...pastu warga FCD terutamanye team kebersihan mula berkemas...aku tolong jugak tolong bungkus membungkus...hehe...pas tu seme balik dlm kul 7 la jugak...erm tu je la...hehe...

Wednesday, September 29, 2010

...Dinner free malam tadi...

Salam...
ermmm nyum nyum nyumm...mlm td dpt mkn free...best lak tu...mmg la makanan boleh beli je kat luar...tapi yg best makanan ni sebab FREE la...hehehe...

mlm td hubby balik keje nampak hubby bawak plastik...ngat hubby beli makanan...tak kesah la...sbb mmg tak masak pun...ye la klu tinggal berdua ngan afiq mmg tak leh nak wat keje sgt...klu afiq tak bommm, mmg tak boleh tinggal sbb afiq suka bawak masuk mende kat mulut...klu bomm lak nak berenjut je buaian nyer...

so bila hubby letak makanan atas meja, ape lg g la tgk...emmm nyum nyumm...ade sate ayam n daging & ayam panggang sekor & buah pisang n dokong...pelik gak mula2...sbb nape lak hubby aku beli makan mlm mcm nie...hehe...

emmm rupa2 nye makanan free...sbb kat opis hubby kat Jaring, ade jamuan besar besaran dr tghr kot sampai la petang...so masa nak balik tu byk makanan tak habis, so ape lg, derang bg suh bawak balik...hubby aku pun amik la...sbb dah ramai seme member2 hubby amik jugak kan...

hubby kata derang buat mcm gerai...mmg byk la gerai derang open...setiap jenis makanan 1 gerai...emmm best je dgr hubby cite...siap ade nyanyi2 lagi...

erm layan pice makanan2 ni yek...tapi mmg mabeles lah sate ayam n daging nie...bagi aku mmg sedap sgt...kalah sate samuri...sate ni mmg sedap cukup rasa semenye...klu mkn mcm tak mo berenti lak...hehe...


erm sate mmg sedap...mmg abis kene mamam...


ayak panggang sekor...mmg tak habis la kitorang berdua je yg mamam...huhu...


buah pisang baru sebijik je aku ngan afiq mkn tghr td...hehe...

Tuesday, September 28, 2010

...Xtvt afiq ptg semalam...

Salam...
saje nak upload video afiq yg makin ligat main...dah dapat kaki makin byk mende afiq nak buat...hehe...mmg tak boleh tinggal...lg pun seme mende nak bawak masuk mulut...

erm ni video ptg semalam...lepas aku lik keje...main2 ngan afiq...pas tu saje amik video...c afiq pun dah botak lagi...hehe...ntah dah brapa kali potong pun dah tak hengat...

lg pun en hubby aku tak suka afiq rambut panjang2 sgt...sbb panas, nnt merah2 keliling kpala afiq...ye la kecik lagi biar rambut pendek...dah besar nnt tak pe la biar rambut panjang ckit...

ermm tgk la gelagat afiq main...jalan bangun cangkung bangun cangkung...hehe...pas tu main bola...amik bola baling bola...pas tu main kucing...mcm tu la nak pancing afiq, klu nak suh afiq tak mo g dapur ke bilik ke...sebut ball je...mesti afq g keliling umah nak cr ball...hehe..

erm klu play video ni, jgn mrh yek klu bising ngan suara ibu n opah afiq ni...hehe...

video

video

video


...Crite criti ujung mggu: Bes Fren dtg umah n beraya...

Salam ari selasa kwn2...
ari ni aku mengarang n3 ni dr umah...afiq tgh tido jadi leh la buat n3 nie...tapi kene wat laju2...hehe...klu tak nnt bila afiq jaga, afiq pun cbuk nak menaip jugak...

ermmm raya jap je kan dah nak abis...hehe...tapi ape2 pun...raya tetap raya...emmm sabtu lepas member2 rapat aku dtg umah...mmg best...

narnye derang pun tak tau lagi dpt dtg ke tak, so tghr tu aku, hubby n afiq kuar g JJ keramat...sbb nak cr palang tuk hadang dapur tapi bila sampai tempat baby, palang tu habis lak...pas tu achik msg kata dlm kul 3 nak dtg...wah dgn happy n terkejar2 gak la terus siap2 nak cari bahan tuk masak...

ala masak simple je...aku buat mihun sup jer...erm pice tak amik la..lupa...tapi achik smpi dlm kul 5 lebih sbb jln jem n dia singgah dulu keramat umah sedara...pas achik dtg, ateh lak pas tu baru adik...tapi masa adik sampai achik dah balik sbb achik ade open house lagi...pas tu mlm lak terus gerak g umah mak angah kat sentul...

erm k la layan la pice2 ni yek...


bapak2 & ibu2 berposing...InsyaAllah nnt ade la rezeki achik tuk dpt baby lak...achik n hband yg peluk afiq tu...


candid n posing2 amik pice...


masa ni dah kat umah mak angah dah...saje amik pice dak2 tecik 4 org ni...sakan tul dak2 cik ni dok sembang...hehe...afiq lak layan jap2 je...ye la afiq dh dpt kaki dok jalan sane sini je la...


ha ni posing ibu2 n anak2...Geng SWAS...ini lah bes fren aku dr dulu hingga bila2 pun...InsyaAllah...dr kiri, adik n fakhri, aku n afiq, ateh n insyirah & angah n adam...alhamdulillah semenye dah berkeluarga...Insyaallah achik coming soon lak tuk jd ibu...


achik tak dpt join sbb g open house lain lak...klu tak leh amik pice sesama...tak pe len kali jumpa 5 family lagi yer...


hehe...posing lagi...puas nak amik pice kitorang je...tapi dak cik pompuan ni ade jugak nyelit...erm prasan tak...hehe...dak pompuan tu anak member sek jugak...dok dekat situ2 jugak...dia pun nak posing same...hehe...

pas tu dlm 11 mlm ateh n adik nak balik dulu...aku tggu jap hubby balik dr pwtc sbb ade keje kat situ...pas tu dlm 11 lebih baru hubby sampai, hubby mkn2 jap pas tu dekat kul 12 baru gerak balik ampang...

hari ahad lak...aku, hubby n afiq  berjalan lak...mula2 g sentul amik maksu afiq sbb nak g beli brg kawin adik aku nnt bulan 10 nie...pas tu antar mak su balik sentul, kitorang gerak ke taman kosas, ampang sbb nak g umah member aku kawin...

pas tu gerak lak ke keramat g umah member open house...pas tu dah setel terus balik umah...pergghhh mmg letih...letih bukan aper sgt, letih sebab jalan jem...huhu...

balik umah g godek lak rambut afiq...kasi botak...ye la rambut dah panjang kan...kasi potong la...ermmm pice tak amik lak...tapi ade amik video afiq main smlm dgn rambut yg dh botak...hihi...nnt lah aku upload xtvt dak cik afiq main2...

erm k la tu je story mory nye..k... :)

Monday, September 27, 2010

...Hadiah di pos ari ni...

Salam...

nak minta maaf skali lagi pada kwn2 yg menang contest aku...narnye baru ari ni berkesempatan nak pos hadiah...tggu la yer kawan2...hehe...

hubby ku akan berusaha untuk pos hr ni jugak...dan maybe sok atau lusa sampai la tu...sbb akan guna pos laju...
...I'm Sorry... :)


Friday, September 24, 2010

...Afiq kene dera...

Salam...
hua hua hua...kesian afiq...sampai hati diperlakukan mcm nie...mmg tak patut...mmg tak patut...huhu...tak pe afiq...sabar byk2 yer...sabar tu separuh drpd Iman...

wahhh...tgk tajuk kat atas mcm ye ye je kan...narnye afiq bukan kene dera sampai nangis2...hehe...afiq kene dera ngan mak su afiq jer...dera main2...

nak tau dera ape meh tgk n layan je lak yek pice2 nie...huhu...n 1 lagi...biar pun ape yg mak su afiq buat...Afiq tetap anak teruna ibu yek...anak jantan yg kuat gagah perkasa tau...ngada tul mak su afiq ni...suruh afiq pakai rambut palsu... dah jadi dak cik rock pun ade gak...huhu...


huhuhu...tak aci kan afiq kene dera cam ni...huhu...

...Info : Puasa Gabung, Qadha & Sunat...

Salam...Just nak share ngan kwn2 seme emel yg aku dpt dr sorang kwn...hrp iany adpt membantu sesiapa shj yg ade kemusyilan akan hal nie...n klu tak pasti akan kebenaran elok bertanya pd yang org yg lebih tahu...

SOALAN;
Manakah yang lebih baik, berpuasa qada’ terlebih dahulu baru berpuasa sunat, atau menggabungkan kedua-duanya sekali? Contohnya seperti puasa qada’ ramadan dengan puasa enam.

Jawapan :
i) Jika anda bertanya manakah yang lebih baik antara puasa sunat syawwal dan puasa qadha, jawapannya adalah puasa Qadha. Ini terbukti dari hadis Qudsi yang sohih ertinya : “ Tidak hampir kepadaku orang yang ingin hampir kepadaKu sebagaimana apabila mereka melaksanakan amalan fardhu / wajib mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri mereka kepadaKu dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya…” ( Riwayat Al-Bukhari ) 


Amat jelas hadis ini menjelaskan amalan fardhu atau wajib lebih utama di sisi Allah SWT dari yang sunat, walau sehebat mana sekalipun yang sunat itu.


Hadis tadi sebagai asasnya, tetapi dari sudut praktikal jawapannya mungkin berbeza menurut keadaan diri seseorang. Maksud saya begini, jika seseorang itu perlu qadha puasanya selama 30 atau berpuluh-puluh hari (kerana nifas atau haid yang lama di bulan Ramadan sebagai contoh) dan tubuhnya juga sihat dan di yakini masih kuat sehingga mampu mengerjakan syawwal terlebih dahulu, ketika itu mungkin ia boleh mendahulukan puasa syawwal bagi mengejar waktunya yang singkat berbanding qadha. Tapi harus di ingat, walaupun waktu bagi puasa qadha adalah panjang, tetapi kita tidak pasti adakah kita mampu sampai ke tarikh itu atau ajal menjelang dahulu.

  Seseorang yang mati sebelum qadha puasa tetapi sudah berpuasa sunat syawwal akan pasti bermasalah kerana ia masih berhutang dengan Allah. Bagaimanapun seseorang yang mati setelah qadha puasanya tetapi tidak sempat sunat syawwal, maka tiada sebarang masalah pun, malah mungkin ia juga mungkin boleh mendapat pahala sunat syawal itu sekali.  Kita harus memahami bahawa darjat puasa qadha adalah lebih tinggi dan tanggungjawab bagi menunaikannya adalah jauh lebih besar dari sunat Syawwal, ini kerana puasa qadha adalah puasa wajib dan merupakan ‘hutang’ ibadah dengan Allah berbanding puasa syawwal yang hanyalah sebagai tambahan pahala.
Isu menggabungkan puasa qadha dan syawal sememangnya amat popular, pandangan saya seperti berikut :-
 Tidak elok menggabungkan kedua-duanya bagi mereka yang mampu ( dari sudut kesihatan tubuh dan lain-lain) untuk memisahkannya. Ini kerana sepengetahuan saya tiada dalil yang specifik membuktikan Nabi SAW pernah melakukannya atau menganjurkan kepada para sahabat untuk digabungkan. Apabila Nabi, sahabat dan salaf soleh tidak melakukannya maka pastinya ia bukanlah amalan yang terpilih dan terbaik kerana pilihan Nabi SAW dan para sahabat selamanya adalah yang terbaik.
Malah terdapat juga hujjah-hujjah yang menyebabkan pandangan yang membolehkan penggabungan menjadi tandatanya iaitu :-
 • Jika anda mengatakan boleh gabung puasa qadha (yang wajib) dengan puasa syawwal (yang sunat) maka sudah tentu selepas ini timbul pula individu yang cuba menggabungkan solat wajib dengan solat sunat, seperti gabungan solat isyak dengan terawih, atau subuh dengan tahiyyatul masjid atau dengan solat sunat fajar, atau solat jumaat dengan solat sunat tahiyyatul masjid. Maka ini pasti menyebabkan masalah lain timbul dalam ibadah wajib termasuk rekaan-rekaan pelik seperti solat fardhu subuh campur istikharah dan lain-lain.  • Menurut guru saya Prof. Dr Syeikh Abd Malik as-Sa’dy (ex-Lajnah Fatwa Iraq) dan Prof Dr Mohd ‘Uqlah el-Ibrahim (Jordan) mereka berpendapat bahawa amalan wajib tidak boleh digabungkan dengan apa-apa amalan wajib atau sunat lain, kerana amalan wajib memerlukan tumpuan khusus yang tidak berbelah bahagi semasa pelaksanaannya dan ia perlu bagi mengangkat tuntutan kewajibannya. Justeru, tindakan menggabungkan ini pasti mengurangkan kesempurnaan hamba dalam menunaikan tuntutan wajib mereka. Wallahu a’lam.
• Tindakan A’isyah ra yang melewatkan qadha pula boleh di jadikan hujjah bahawa beliau mengasingkan kedua-dua puasa qadha dan syawwal. Maka ini lah yang terpilih sepatutnya. ( tidak gabungkan kerana aisyah tidak menggabungkannya)
• Amalan wajib (qadha) memerlukan niat yang ‘jazam’ (tepat dan pasti) maka tindakan mengabungkan ia dengan niat puasa sunat mungkin boleh merosakkan kepastiannya. Kerana itulah ulama yang mengizinkannya mencadangkan agar diniat puasa qadha sahaja, adapun syawwal itu dipendam sahaja dengan harapan Allah menerimanya. Bagaimanapun , ulama yang mencadangkan ini jelas menyatakan bahawa tindakan menggabungkannya tetap mengurangkan pahala sunat syawwal ini kerana tidak diniat sepenunya (Hasyiah As-Syarqawi ‘ala al-Tahrir, Syeikh Zakaria Al-Ansary, 1/427; naqal dari Min Ahsanil Kalam Fil Fatawa, Atiyyah Saqr, 2/23)
• Malah ada pula yang berhujjah bahawa amalan sunat tidak boleh ditunaikan sebelum amalan fardu. Demikian menurut Syeikh Ihsan Muhammad 'Aayish al-'Utaibi. Ini ada asasnya kerana berdasarkan hadith Nabi SAW ertinya “ Barangsiapa telah berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan 6 hari dari dari Syawwal (puasa) maka ia adalah seperti (pahala) puasa ad-Dahr (setahun)” (Riwayat Muslim). Kita dapat melihat penggunaan ‘fe’il madhi’ iaitu ‘past tense’ bagi puasa Ramadan, mungkin sahaja boleh membawa makna sesiapa yang belum lengkap puasa Ramadannya perlulah melangkapkan dahulu, kemudian barulah mereka layak bagi mendapat peruntukan pahala sunat Syawwal.
• Hujjah ulama yang mengharuskan adalah hadith “ Sesungguhnya amalan itu berdasarkan kepada niat, dan bagi seseorang apa yang diniatkan.” (Riwayat Bukhari, no 1, 1/12) dilihat agak umum, memang benar apa yang diniatkan adalah penting, tetapi niat mempunyai kaedah dan cara-caranya bagi diterima, contohnya seperti niat solat dalam mazhab Syafie mestilah dimulakan semasa lafaz takbiratul ihram di sebut, jika tidak niat itu tidak dikira. (Rujuk Al-umm, hlm 78, cet Baytul Afkar; Rawdhah At-Tolibin, An-Nawawi, cet Baytul Afkar, hlm 103)
Justeru, niat juga ada displinnya dan tidak boleh di buat sesuka hati di dalam ibadah.
• Qiyas haji Qiran (iaitu menggabungkan Haji dan Umrah) kepada Puasa Qadha wajib dan Sunat Syawwal adalah qiyas yang kurang tepat. Malah terdapat majority ulama yang tidak setuju dengan konsep “qiyas’ dalam isu ibadat. ( Rujuk Nihayah As-Sull, Jamaluddin al-Isnawi)
Kesimpulan pandangan saya yang terbatas ini : Elok sangat tidak digabungkan dan elok sangat didahulukan yang wajib (qadha) daripada sunat (syawwal) ; bagaimanapun, pandangan yang membolehkan saya anggap sebagai rukhsah “keringanan” bagi mereka yang mempunyai kesukaran kerana uzur dan tidak mampu untuk mengasingkannya. Antara ulama yang membolehkan adalah beberapa ulama mazhab Syafie (Mughni al-Muhtaj, 1/602), Assembly of Muslim Jurists in America (AMJA), Syeikh Atiyyah Saqar, panelis fiqh Islam online.net dan beberapa yang lain.
SOALAN;
Semasa usia remaja, saya pernah meninggalkan solat, demikian juga puasa. Tetapi saya tidak ingat jumlah solat yang ditinggalkan, serta jumlah hari puasa yang ditinggalkan. Bagaimana cara terbaik untuk saya lakukan qada’ terhadap kedua-dua perkara wajib ini?
Jawapan :
Terdapat pelbagai pandangan ulama dalam hal ini, tetapi pandangan pilihan saya ialah; Ia adalah hutang kepada Allah yang mesti di bayar, maksud saya semua amalan solat dan puasa wajib yang ditinggalkan wajib juga diganti. Sabda Nabi menyebut tentang perlunya membayar hutang Allah ini: “ Hutang Allah lebih layak untuk dipenuhi (terlebih dahulu) “ (Riwayat ) .
Bagaimanapun, timbul persoalan akan beratnya tindakan untuk menggantikannya dan jumlahnya yang tidak terkira banyaknya. Jika demikian maka respond cadangan saya adalah anda boleh melakukan tindakan berikut:-
a) Tawbat kepada Allah atas kelalaian yang lalu, dengan tawbat dan penyesalan yang sungguh-sungguh.
b) Qadha’ solat dan puasa yang ditinggalkan menurut kemampuan yang ada, jangan terlalu dipaksa, sekadar yang mampu kerana Allah maha pemurah dan pengampun. Bersangka baiklah dengan Allah SWT agar Allah mengampunkan tetapi sangka baik mestilah disertakan dengan bukti kesungguhan kita untuk bertawbat, Sabda Nabi dalam hadith Qudsi “Berkatalah Allah: Aku berada di atas sangkaan hambaku terhadapKu..” ( Riwayat Al-Bukhari, Muslim, Muntaqa Targhib wa Tarhib, no 821, 1/437 ). Pun begitu saya tetap sarankan agar ianya diganti sekadar yang mampu bagi membuktikan kesungguhan. Jika tidak saya bimbang, ramai meninggalkan solat dan puasa wajib dengan mudah, kemudian bertawbat, kemudian ponteng lagi, kemudian tawbat. Benar Allah maha pengampun tetapi buktikan keinsafan kita. Nabi bersabda : “ Sekiranya kamu melakukan dosa sehingga sebesar matahari sekalipun, kemudian kamu bertawbat , nescaya Allah akan menerimanya “ (Riwayat Ibn Majah no 4238 dengan sanad yang baik; disebut sebagai “Hasan” dalam majma az-Zawaid; rujuk Muntaqa 2/820)
c) Kemudian tebus kesalahan lalu itu dengan memperbanyakkan amalan-amalan soleh yang pelbagai seperti ajak orang lain agar jangan ponteng puasa (sebagai tebus kita ponteng dahulu), ajak orang keluarga, rakan-rakan yang melalaikan solat agar mementingkannya. Cadangan saya ini berasaskan sabda Nabi SAW : “ Bertaqwalah kamu kepada Allah dimana sahaja kamu berada, dan ikutilah perbuatan dosamu (buruk) dengan perbuatan baik (pahala) , kerana ia akan memadamnya dan menjadikan kamu sebagai seorang yang berakhlak mulia “ ( Riwayat Tirmidzi, kitab al-Birr, no 1987, 4/355 ; Hasan Shohih menurut Tirmidzi dan Hasan menurut Albani)