Wednesday, June 02, 2010

...Cuti & Jalan2 di Kuantan: Part 1...

Salam seme...
haa... ni nak cite xtvt kitorang anak beranak ujung mggu lepas...wah mggu lepas kita seme bercuti panjang kan...3 hari...best nyer...so kali ni aku n hubby plan nak g jalan luar KL...so layan la yer cite ni...

 ari jumaat kan cuti wesak...aku dok sentul je...sbb plan nyer nk jenjalan tak dpt, sbb tempat tido kt tempat yg kitorang nk g tak de, so hubby pun amik la keje kat PWTC...so ibu afiq n afiq lepak je la kat sentul, sampai ke petang la jugak...opah atuk ngan makcu kuar jap ptg tu sbb nak rakam lagu untuk ape ntah...

pas tu tgh siap2 nak balik pak long afiq ngan mak long afiq lak dtg...siap order dominos lak tu...huhu...tggu la kejap, makan2...pas tu dlm 6 lebih gerak balik...sbb barang2 nak jalan esok nye tak siap packing lagi...huhu...tapi on de way balik tu sempat gak isi minyak jap...pas tu gerak g tesco...beli barang2...


haaa...ni la barang2 yg dirembat kat tseco...hehe...gara2 nk g jalan siap beli beg baru...tudung baru ngan inner baru...beg tu ok la...jenama polo...rege atas 70 bawah 90...dlm lingkungan tu la...hihi...

pagi sabtu, pepagi lagi dh siap2 kan seme n gerak la...kitorang narnye nak g Kuantan...plan asal nk g Cerating...tapi hotel n resort yg ade dlm internet seme dh fully book...so kitorang dok kuantan je la...sbb yg ade kosong lg pun kat Vistana Hotel je n rege nye bole tahan la...1 mlm RM 207 wif bekfes skali...ari sabtu cek in n ahad cek out...jumaat nyer seme dh abis kene tempah...huhu...tu yg kitorang g ari sabtu ngan ahad jer...

kitorang gerak dlm 9 lebih...pas tu singgah Nasi Dagang Ulik Mayang jap tuk bekfes...afiq lak dok diam2 dlm stroller...hehe...pepagi lg kitorang dh bekfes nasi dagang...hehe...erm sooodap...


pas tu dh setel seme kitorang pun gerak la...afiq pun dh meragam...sbb time tuk afiq bomm...c...masuk kete je...letak dlm car seat terus lena di buai mimpi...n tak tinggal puting...huhu...mesti nk kene ade dlm mulut...


kitorang sampai kuantan dlm kul 1 lebih...sampai2 check in dulu...pas tu terus naik hotel...pas tu kitorang kuar balik sbb nk lunch...ermm...mmg dlm kete lg dh ckp ngan hubby sampai kuantan nnt nk mkn Ikan Patin Masak Tempoyak...hehe...tercapai gak hasrat...sbb dulu pernah dtg sini makan, masa ina bertanding Bintang Klasik...erm....sedap...rege pun boleh tahan gak la...afiq masa ni tgh sedap lena, bom kat dlm stroller...


pas lunch, kitorang pun terus balik hotel lik...dok rehat2 jap..sbb petang nak kuar balik jalan2...ye lah tak kan dtg nak dok je dlm bilik kan...erm ni la suasana dlm bilik...sangat besshhh...afiq lak bila dh letak atas tilam jaga lak...tapi lepas main2 jap, afiq sambung bomm balik...ermm beshhh... bila jumpa tilam bantal empuk, sejuk n gelap lak...lagi lena la afiq bomm...hehe...


pas tu dlm kul 4 lebih kitorang siap2 lak nak g jenjalan...pas mandi kan afiq, ibu ayah siap2 terus gerak...kitorang g cerating dulu, pas tu baru jalan yg dekat2...


sampai sane, kitorang jalan2 n posing2 amik pice...besshh nye kene tiup angin, jalan2 kat pantai, n cuci2 mata...haha...cantik nye laut..n sonok sbb dh lame tak jalan2 kat area laut nie kan...


pas tu, kitorang gerak ke Pantai Balok lak...jalan2 amik pice...pas tu makan Jagung bakar...erm sedap nyer...beshhh...afiq pun layan kan aje ibu ngan ayah yg asik berposing jer...hehe...


on de way nk lik...sempat la jugak g membeli...ye la, kan ke sepanjang jalan kat area balok ade jual kopok lekor, kopok kering, kopok pedas n ikan2 masin...tapi kitorang beli kopok lekor ngan kopok pedas jer...pastu yg pelampung tu lak, nar nye beli nak bagi afiq main air kat kolam hotel tu nnt..alih2 tgk ramai org n budak2 lak main lompat2 dlm air trus tak jadi...huhu...ye la takut jugak klu kene air byk sgt nnt selsema lak...erm yg beshhh nye, pelampung pun BEN10...hehe..ame ngan beg afiq...


pas tu dh setel beli membeli, terus la gerak balik...tapi sebelum tu singgah KFC jap nak beli kentang lenyek tuk afiq...aku n afiq tggu dlm kete jer, sbb dh senja dh masa tu...tapi yg tak beshh nye...hubby cite...bole la pulak Staf kfc tu gelak bila hubby mintak kentang tu tanpa toping kentang tu...n kata cam pelik jer...huhu...hubby aku diam je sbb malas nk layan katanye...geram je aku dgr...aku ckp klu aku yg g beli masa tu dh lame aku sound budak tu...dah tentu la kentang ni untuk baby...tak beretika langsung staff kfc tu...dah kitorang bayar, suka hati la nak mintak cam mane pun kan...bukan nye kitorang mintak lebih, mintak kurang lg ade la, tak yah letak toping tu...aduyaiii...org cam ni pun ade ker...


on de way balik tu, dlm keta gak terus bg afiq mkn kentang tu...erm suka afiq...tapi kejap je...pas tu afiq nak main jer...ibu ngan ayah gak yg habiskan...hehe...pas tu, bila dh sampai kuantan...kitorang terus g Tanjung Lumpur...dinner time...kitorang mkn kat Mail ikan bakar...mmg la ramai org...huhu...erm...tgk la lauk pauk yg kitorang amik...amik lauk siakap bakar, tapi nampak cam sambal je kan...pas tu amik tom yam campur n kailan ikan masin...hubby amik air tembikai n aku lak amik carrot susu...

huhu...tapi nak tau tak...ade 1 kejadian...afiq telah buat 1 keje...huhu...masa nk mkn, afiq kitorang letak dlm stroller...pas tu bila dh abis mkn minum la air, setengah je baru...pas tu amik la afiq...agaknye afiq marah kot kan letak dia dlm tu...tgh aku nk capai air minum...tgn afiq lg laju...abis tumpah air yg dh separuh aku minum tu...huhu...lenjun la jugak sluar aku ckit...sabo je la... dh la sebelum tu baru jer ade budak tumpahkan air milo...sebelah meja kitorang je...alih2 afiq pun join skali...sian budak2 kedai tu...2 kali lap meja n lantai...hehe...bila aku ckp seb baik afiq kecik, klu dh beso dh lame ibu babab...gelak budak kedai tu...hehe...


pas tu dah abis mkn dlm 9 lebih kitorang gerak balik hotel...alih2 sampai kat trafic light jalan jem giler...rupa2 nyer trafic lihgt takde...adusss...yg bertambah panas nye bole lak seme kete2 tu main redah je jalan...abis dah cam tu hubby aku pun redah je la....dh seme nye tak nak mengalah kan...last2 sangkut tgh2 jalan...seme kete tak bole gerak...org tu hon, org ni hon...pas tu ade kuar dr kete ngamuk2 la kan...suh kete jln ckit2...masalah nye seme tak nak ikut ckp org tu...huhu...ade la jugak dlm 15 minit terperangkap baru polis trafic dtg n bg kitorang jln dulu...hehe...selamat...

pas tu sepanjang jln gelap, lampu jln pun takde...huh dah agak dah mesti elektrik tak do...sampai hotel mmg gelap la kat luar...tapi hotel ade la back up kan...dh la kat hotel tu ade 2 wedding chinese nyer...cian derang...tak do air cond...kitorang naik pun guna lif angkut barang, sampai bilik, air cond takde...emergency light je yg ade...tapi seb baik la tak lame...dlm setengah jam je kot...pas tu ade balik...pihak hotel kata 1 kuantan tak de...tu yg tnb kene bertungkus lumus gak kot ade kan balik letrik...

hehe...pas tu dh setel seme...tukar baju afiq, lap2 badan cikit...kitorang pun bomm la...erm tgk la pice tu, afiq main2 jap pas tu bomm...dh penat kan seharian berjalan...

k la, tuk cite ari ahad sambung nnt k...

3 comments:

mama zharfan said...

wah, bestnya jln2 kat cherating...sedapnya nasi dagang+keropok lekor tu..

SHAZA said...

wah, seronoknya......

Liessa said...

mama, shaza...best n sonok bila dpt skali skala jalan2 cam ni...hehe...