Monday, June 28, 2010

...Huhu...afiq jatuh walker...

Salam...Selamat ari isnin...ari ni cuti lagi...amik replacement leave cuti ganti besday Agong ari tu yg jatuh ari sabtu...lagipun amik cuti sebab opah afiq g wat rawatan mata kat hospital...tiap2 bulan opah afiq mmg ade rawatan...tuk cek kesihatan opah afiq jugak...jadi ibu afiq kene la amik cuti...

k la, klu tgk tajuk pun mesti dh tau kan ape story kali ni...huhu...narnye ari sabtu baru ni...telah berlaku nye 1 kejadian yg bole buat aku fobia gak la...huhu...afiq jatuh walker...jatuh kpala dulu ke, muka dulu ker, bahu dulu ker aku tak tau la...tapi rasanye mcm pipi jatuh dulu...sbb nye cepat sgt...mmg jatuh depan mata aku jer...huhu...


ni la walker yg telah menyumbangkan kejatuhan afiq ke lantai...huhu...ape daa ayat aku nie...mmg la dah tau afiq dah mula nak panjat memanjat...opah n atuk pun dh bgtau afiq dh panjat walker n siap meniarap lagi kat walker tu...tapi ingat kan baru ckit2 je...rupe2 nye bukan ckit2, mmg dah terer dah rupenye...

cite nye camni, pepagi tu hubby g pertandingan futsal, kak long anak buah hubby lak g keje, tinggal aku ngan afiq...tgh dok menyapu tu, nak bg la afiq main robot ben10 ngan kucing...tapi bateri abis pulak...tgh sibuk dok cari bateri dlm laci...nampak afiq dah meniarap kat walker tu...dipijak nye palang kat bawah tu pas tu separuh badan dh meniarap, sempat la kejar n pegang afiq...lg pun afiq sibuk nak capai batang penyodok yg aku letak kat tepi dinding...bila dah betulkan afiq dok balik dlm walker...

kali ke-2 lak nampak memang tak sempat nak kejar...nak capai je dh dengar gedebuk n nampak afiq tergolek atas lantai dah...aduyai...masa tu mmg tak tahu dh nak kata mcm mane...takut n sedih nye aku bila tgk afiq menangis teresak esak...huhu....meleleh air mata afiq...klu nak tau afiq tak pernah menangis teresak esak cam ni...ni la 1st time tgk...huhuhu...aku pun terus dokong n usap2 afiq...menangis jap berenti pastu nangis balik...huhuhu...

sambil pujuk pujuk afiq...call hubby tapi tak dapat...aku tau mesti hubby tgh sibuk main...last2 aku hantar msg je inform...pastu sambil ampu n peluk afiq aku call mak, sbb nak ilangkan rasa takut...pastu tak brapa lame pastu hubby call...crite la ngan hubby...tapi masa tu afiq dah berenti nangis n dah tido...

hubby kata ada benjol ke bengkak ke...aku kata takde...tapi alhamdulillah la...lepas bangun tido afiq ceria n aktif mcm biasa balik...mungkin nangis sgt td sbb terkejut....tapi ptg semalam ade nampak lebam ckit kat pipi belah kanan afiq...mungkin tu kesan jatuh agak nye...tapi tak la kuat sgt...ckit je...

skang ni mmg aku takut ckit klu letak afiq dlm walker...klu letak dlm walker mesti kene tgk...bahaya tau...huhu...tak nak lagi hal cam ni berulang...klu nampak je afiq panjat n meniarap bederau dah darah aku...tu la...org kata tu la cara anak2 nak membesar...biasa la tu jatuh sane sini...mesti kene ckit2...cuma jgn la kerap sgt kan...huhu...

hari ni afiq dah genap 8 bulan...skang ni afiq mmg aktif...lasak sgt2...hehe...mcm2 mende afiq nak buat...skang dh pandai tepuk tangan...ape org buat afiq buat...pastu suka menjerit...klu org ikut afiq jerit, dia buat balik...klu tak bg ape yg dia nak, dia marah...dia jerit kuat2...hehe...n gigi pun dah tumbuh 1 lagi...sebelah je ngan gigi sulung...hehe..makin menjadi la afiq mengigit skang...sakit tau afiq gigit...hehe...nak try cuba la masuk kan jari kat dlm mulut afiq...afiq pandai cari port yg dia nak...dia gigit ckit je...huhu...mmg sakit...hehe...


ape2 pun...harap takde la perkara yg tak elok jadi lagi...ibu ayah sayang afiq...semua sayang afiq...Muuuuuuaaaahhhhh.....cayang afiq...

6 comments:

Afne said...

afiq jatuh walker? kesiannyaaaaaaaaaaaa mesti sakit. tp dr cerita nisa tak blh nk imagine dia jatuh sbb tolak walker dr luar ke dia ddk dlm walker pastu cuba nk keluar?

walaupun walker ni membantu kita dlm buat keje rmh sbb anak leka main tp kena selalu monitor. nak2 klu rmh ada tangga. haziq skrg ni rajiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnn tolak walker.

iBu-Afif said...

mmg sedih hati kalo tgk anak nangis...

Liessa said...

kak afne...afiq dlm walker...dia pijak palang kat bawah nak cuba keluar...pas tu tergolek la...huhu..lg pun afiq nak capai batang penyodok tu yg nak sgt kuar dr walker tu...huhu...

Liessa said...

ibu afif...ha ah mmg sedih...takut klu nangis nyer memanjang je...

cik puan akish said...

alalal....siannyer..hadif ari tuh..jatoh katil..adoii benjol beso kat dahi dia...mmg panik kan kalo anak jatoh:(

ann @ hatiberbunga said...

olololo... Ciannya afiq.. Lebam ye pipi? Mesti sakit.. Huhu.. Klau ann, mmg jarang2 bagi anak2 naik walker ni. Terutama si ayra ni. Sgt kuat manjat. So sgt x bleh dipercayai nk biar dlm walker gitu. Huhu..