Friday, June 11, 2010

...Kenapa jadi mcm nie, apa salah mereka...

Salam...Sedih nye bila baca crita2 pembuangan bayi...knapa la anak2 kecil ni di perlakukan mcm nie...mana la sifat perikemanusiaan dlm hati insan bergelar manusia nie...sedangkan haiwan sayangkan anak, inikan pula kita yg dikurniakan akal fikiran yg waras...

Mana pergi hati dan kasih sayang seorang Wanita yang bergelar IBU...selepas melahirkan, anak dibunuh kejam...sedihnye...ape la yang mereka rasa lepas dah buang dan bunuh bayi2 ni...tak de kah rasa belas kasihan pada anak2 kecil ini...anak yg dikandung dalam rahim selama hampir 10 bulan...

Kemudian baru beberapa saat dan minit anak2 kecil ini menghirup udara terus dicabut nyawanye...Ya Allah...Sedih sgt bila difikirkan...Ada wanita yang inginkan anak tapi tak berpeluang untuk memiliki...dan bila ade wanita yang berpeluang untuk mengandungkan anak sendiri macam ni pulak yg jadi...kalau ia dilakukan dgn cara yg salah sekali pun...kita tak ade hak untuk mengambil nyawanya, anak2 kecil ini...

Jadikan la ini pengajaran dan sempadan buat gadis2 yang belum berkahwin..jgn la aniya anak kecil ini...Cukup lah dgn kesilapan dan dosa yang dilakukan, dan usah la ditambah dengan dosa membunuh pula...

Jaga lah amanah pemberian Allah swt dgn sebaik baik nye...
...Pice tq To Google images...
Dibawah ade cerita dan info untuk dikongsikan...baca lah...

1...Cekik Bayi Hingga Mati...10/6/2010...Harian Metro...

 ...untuk baca lebih lanjut klik tajuk...


“Bayi malang ini dipercayai masih hidup ketika dilahirkan tetapi mati akibat dicekik sebelum ditanam." “Tangisan akhir bayi didengari pekerja ladang itu adalah tangisan terakhirnya sebelum ditanam,” katanya.
Menurut Jaini, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan cara membuang mayat bayi secara sulit...


2...Tangani kes buang bayi...12/3/2010...Berita Harian... 

...untuk baca lebih lanjut klik tajuk...

Penjenayah mungkin ulangi perbuatan

PEMBUANGAN bayi dilakukan oleh wanita hasil perhubungan luar nikah dan dilakukan lantaran si ibu bukan saja tidak mengingini bayi itu sebaliknya tekanan diterima masyarakat berhubung status anak berkenaan.

Bagaimana mengelakkan pembuangan bayi?
Elakkan kehamilan jika anda belum:
 • Berkahwin
 • Bersedia membesarkan anak
 • Bersedia membina keluarga.
Semua agama utama di Malaysia:
 • Melarang seks sebelum kahwin
 • Taat kepada ajaran agama
Elakkan seks sebelum kahwin:
 • Anda bertanggungjawab ke atas hidup anda sendiri.
 • Lindungi kesihatan dan emosi anda tanpa seks sebelum kahwin.
 • Jika pasangan yang benar-benar menyayangi dan menghormati anda, dia tidak akan meminta seks sebelum kahwin.
 • Selalu tanam dalam fikiran, badan anda adalah tanggungjawab anda, justeru jagalah badan anda dengan baik.
 • Elakkan membaca atau menonton bahan-bahan lucah.
 • Babitkan diri dalam aktiviti yang berfaedah seperti sukan, bersenam, aktiviti kebudayaan dan kerja-kerja sukarela.
Sekiranya anda sudah melakukan hubungan seks sebelum kahwin:
 • Fikirkanlah kesan dan akibatnya dengan teliti dan mendalam.
 • Dapatkan bantuan jika anda hamil.
 • Anda boleh mengatur supaya bayi anda dijadikan anak angkat.
Di dalam rang Undang-undang Jenayah Malaysia penal code:
 • Sesiapa yang membuang bayi akan dijatuhkan hukuman penjara selama 20 tahun


3..."PEMBUANGAN BAYI ADALAH SUATU JENAYAH" 

 ...Info Dari Laman web JAIS...

      Isu ini telah lama diketengahkan oleh banyak pihak. Ada yang menangis mengenangkan nasib ciptaan Allah ini yang tidak dipandang dan dicampak merata-rata seolah-olah ianya sesuatu yang Allah ciptakan tanpa nyawa. Padahal ianya adalah ciptaan Allah yang suci dari sebarang dosa tetapi dilahirkan daripada dosa insan yang bernafsukan syaitan.

    Inilah yang telah berlaku pada masyarakat kita pada masakini. Maksiat dan aktiviti seksual yang bebas berlaku dimana-mana. Anak-anak remaja kini terutamanya remaja Melayu yang beragama Islam tidak mengenal dosa atau pahala. Malah ada diantara mereka yang mempunyai pendidikan yang tinggi dan belajar di IPT-IPT yang memberikan pendidikan yang baik. Semua yang dilakukan hanya untuk memuaskan diri sendiri tetapi tidak memikirkan apa yang dilakukan hanya mendatangkan dosa. Dari perbuatan dosa inilah yang melahirkan satu janin yang lahir bukan dari kehendak mereka tetapi dari nafsu serakah mereka yang mementingkan diri sendiri.
  
     Hampir setiap minggu kita mendengar dari televisyen, akhbar dan majalah tentang kes pembuangan bayi dan kebanyakannya yang ditemui mati dalam keadaan yang menyedihkan dan ada yang bernasib baik ditemui dalam keadaan masih hidup. Tong sampah, tempat pembuangan sampah, lubang tandas, tempat awam seperti masjid dan tandas awam dan sebagainya menjadi tempat dimana bayi-bayi malang ini ditemui.
   
    Apakah kita ini ingin digelar masyarakat yang tidak bertamadun dan tidak berperikemanusiaan sepertimana yang terjadi di zaman jahiliyah sebelum kedatangan Islam. Kanak-kanak terutamanya perempuan dibunuh dan ditanam hidup-hidup untuk menutup malu dan hanya untuk mempertahankan maruah keluarga. Tetapi lihatlah apa yang telah terjadi pada zaman sekarang. Kanak-kanak juga dilayan sebegitu tanpa rasa belas kasihan dan dibuang merata-rata demi untuk menutup malu dan menjaga maruah orang yang melakukannya.

    Kes pembuangan bayi semakin meningkat dari hari ke hari. Telah banyak usaha kerajaan untuk membasmi gejala ini. Kempen, pertunjukan, denda seperti penjara 20 tahun kepada sesiapa yang didapati bersalah melakukan jenayah ini juga telah dijalankan, namun usaha ini tidak menampakkan hasil malah ianya semakin menjadi-jadi sehingga tidak dapat di bendung lagi
   
    Islam dan agama utama di Malaysia yang lain sangat mengharamkan dan menegah pengguguran dan pembuangan bayi di kalangan masyarakat. Ianya boleh dianggap satu dosa yang besar kerana membunuh dengan niat. Sebagaimana yang telah disebut dalam Al-Quran surah An-Nisa' ayat 93:
Maksudnya:
"Dan sesiapa yang membunuh mukmin dengan sengaja maka balasannya neraka jahanam, kekal dia didalamnya dan Allah murka kepadanya dan melaknat akannya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar".

  
    Namun apakah faktor yang menyebabkan berlakunya gejala seperti ini? Ada yang berpendapat ianya bermula dari rumah lagi. Mungkinkah didikan agama dari ibu bapa yang kurang terhadap anak-anak mereka atau terlebih didikan? Tetapi ibu bapa tidak boleh dipersalahkan seratus peratus dalam hal ini. Ini kerana ada diantara ibu bapa yang memberi didikan agama yang sempurna kepada anak mereka tetapi apabila meningkat dewasa dan anak-anak membawa haluan mereka sendiri, segala ajaran ibu bapa akan dilupakan sedikit demi sedikit. Maka anak-anak mula bertindak liar tanpa pengawasan ibu bapa.
   
    Mungkin juga ianya berpunca dari kemajuan teknologi dan media cetak dan elektronik pada zaman sekarang yang banyak memberi pendedahan seks dan bahan yang tidak berfaedah kepada remaja. Penayangan filem berunsur seks oleh media elektronik, penyebaran VCD dan gambar lucah didalam internet juga menjadi punca yang turut mendorong seseorang terjebak ke lembah kezinaan yang membawa kepada lahirnya anak luar nikah disamping berleluasanya program-program hiburan yang melampau dalam masyarakat. Namun semuanya datang dari diri remaja itu sendiri samada mereka ingin memilih jalan yang betul atau tidak. Ini kerana diri sendiri sahaja yang mampu megubah segalanya.
   
    Oleh itu, sesungguhnya gejala seperti ini tidak akan ada penghujungnya sekiranya tiada kesedaran di kalangan masyarakat untuk mengubah sikap mereka. Ini kerana gejala pembuangan bayi ini  adalah satu kesalahan yang amat kejam dan lebih kejam lagi dari perbuatan haiwan. Sedangkan haiwan juga mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak-anaknya sehingga sanggup mati demi anak. Sepertimana firman Allah dalam surah Al-A'araf ayat 179:

Maksudnya:

"Sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakkannya daripada jin dan manusia,mereka mempunyai hati (tetapi) tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakan untuk melihat (bukti keesaan allah) dan mereka mempunyai telinga(tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ajaran dan nasihat). Mereka itu seperti binatang ternakan,bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang yang lalai".


Oleh itu, renung-renungkanlah..........................

No comments: