Friday, June 11, 2010

...Renungan : Petua untuk yang bergelar bonda-bonda sedunia...

Salam n morning kawan2...selamat ari jumaat...sok dh cuti...wahh..ati berbunga2 bila cuti ujung mggu dtg...k la, nar nye nak share tentang petua ni...sejak 2 menjak seme emel2 lame sy korek balik...nak share ngan kwn seme2...hehe...

lgpun tak salah kan kita share perkara baik...dah tau atau tidak, tak pe...yg penting kita saling ingat mengingati sesama kita...dan klu Info ini ade menyamai dgn info sesiapa yg ade dlm blog, sy harap kita boleh share info ni sesama yek...info ni pun sy simpan dr 11.2.2009 lagi...hi hi...bacalah yek, tak rugi pun..


Ramai ibu bapa kadang-kala terlalu tertumpu dengan tugas seharian sehingga lupa untuk menasihati anak-anak ketika anak sedang tidur.

Ini ada satu petua:

1. setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2. membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali

3. bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4. apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

Cubalah petua itu dan insya allah kesannya akan anda dapat lihat sendiri.

Selamat mencuba......

bestkan jadi seorang ibu....

No comments: