Thursday, January 28, 2010

...Demam & pembelajaran baru...


Semalam MC...hari ni EL...ni seme kerana afiq...huhu...1st time jd...cuak n takut gak la...selasa mlm bila sampai umah afiq bom...pas tu bila tgh mlm...afiq dah mula jaga...ngat nak susu...bila bg dia bom...bila nak letak atas tilam balik afiq nangis...pastu tepuk2 jap..dia bom...pas tu kejap2 dia jaga...kadang2 tak sampai sejam dia dah terjaga pas tu nangis...huhu...sampai la pagi...sian ibu ngan ayah pun tak pat bom...

pas tu pepagi kuar g klinik bawak afiq...bila dh cek dokter kata afiq demam ckit+kembung ckit+batuk+berkahak kat tekak n hidung cam sebat ckit...tersumbat...dokter pun bagi la ubat cam dlm gambar kat bwh tu...ubat demam, batuk+kahak n kembung...erm sbb tu la dia meragam mlm tu...

ngat nak g keje pas g klinik...tapi tak sampai hati nk tinggalkan afiq...pas tu mintak la MC kat dokter...sib baik la dokter faham n terus je bg, lgpun ade gak aku cite yg aku baru pas kene bengkak susu...hehe...tu yg senang dpt kot...

erm tgk la rupa org tak chat...sian...masam je...kadang2 je mau main...pas tu nak dokong je..klu letak nangis...kene ibu ngan opah nye tukar2 dokong afiq...



pas tu skang ni dah nampak afiq dah ade pembelajaran baru...hehe ape la ayat nie...afiq dah mengereng dr mggu lepas lg kot...pas tu...cuti 2 hr ni dapat tgk ape yg afiq dah bole buat...

tgk la gambar ni...afiq dah bole pegang mainan...mula2 ajar jugak jari dia nak pegang...pas tu tak yah dah...hulur je kat tangan dia...dia terus genggam...

pas tu 1 lg...afiq dah bole meniarap...tekejut gak tgk...narnye time ni kelam kabut la gak amik kamera nak amik gambar afiq...mula2 dia mengereng je...pas tu terus meniarap...mase dia dongak kpala cepat2 amik gambar...hehe...tapi meniarap pun mesti tak kuat lg...tu mesti ketidak sengajaan yg afiq buat nih...

Align Center


tak pe ye afiq...dia mam ubat n ibu doa afiq cepat sembuh tau...hari ni pun ibu nampak afiq dah chat, mau main n ceria... muuuuaaahhh...cyg dia...hr ni pun sepatutnye afiq ade check up kat klinik...patutnye kene cucuk tuk 3 bulan nye...tp memandangkan afiq demam n ayah outstation...kene la tunda ke isnin depan...sib baik masa call klinik nurse kata bole dtg isnin depan...mggu depan afiq tetap kene cucuk...huhu...

Sunday, January 24, 2010

...Jalan-jalan cari makan....


erm tgk tajuk je mesti dah tau kan ni mesti crite pasal makan...hahaha...ari ni nye xtvt jalan2 cari makan...tapi bukan nye kuar makan kat luar...hari ni seme family aku datang kat umah makan tghr...cuma yg takde abangah sbb koje...yg lain ado...kebetulan nuar ada lik dr jb, n pendi pun ade...

lg pun bukan selalu pun...penat memang penat tapi sronok dapat berkumpul reramai...memang riuh la jd nye...erm pepagi lg hubby dah kuar cr brg nk masak...pas tu aku pun start le memasak...

mkanan yg aku masak hr ni...ayam masak kari, sayur kubis campur carrot goreng, ikan masin, sambal blacan n ulam kacang botol n pas tu timun jepun mak bawak...

pas tu ade gak ayam mas@rasamas along n kak maria beli...ayam blackpapper, ayam madu n ayam percik...wah...ayam lagi yek...tapi tu la gambo tak amik la...

erm tgk je le gambo lauk pauk ni ye...ni je menu yg rasa senang dimasak...



yg ni lak kuah durian..mak gak bawak...erm dap...mkn ngan roti...

Align Center


haaa...ni la orang2 nye...hehe...alamak gambar kak ti tak de lak...sori la ye...masa ni kak ti tgh bg susu kat baby nye...erm gambo aku pun tak de...ye la tgh amik gambar...



tgk izzul mam kat sebelah pak long n uncle aa...pandai bawak diri..hehe...



erm abis la jugak...n bole la kak ti tapau untuk abangah...hua hua hua...pas ni leh plan lain laks ye...

erm alhamdulillah afiq pun tak meragam...n senang ayah jaga kan...


Wednesday, January 20, 2010

...Mimpi Ngeri...

Ya Allah minta dijauhkan apa yg aku mimpi mlm td...memang mimpi tu mainan tido...tapi klu di pk kan menakutkan...huhu...

semalam masuk tido lebih kurang 12 mlm...afiq dah tido awal dr umah opah atuk lg dlm kul 8 lebih...sampai umah pun sambung lg...tapi dlm kul 10 kejutkan bg nenen n ubat...pas dah nangis mkn ubat...tido lik...pas tu aku layan internet jap...n masuk tido...

ntah camne leh mimpi mende cam ni pun tak tau la...alkesahnye...aku, lie n ramai gak la g 1 tempat...rasa nye mcm wad hospital...pas tu sampai kat pintu masuk org sepital kata tak bole bawak baby masuk...kene tinggal luar...pas tu aku dgn selambanye letak kan afiq kat tempat yg derang suh letak...mcm katil baby la...

pas tu yg pelik nye aku, lie n yg lelain pun masuk la wad...mcm tak de prasaan takut tinggalkan anak sorang kat ctu...pas tu bila kuar dr wad aku tgk afiq tak de kat tkatil tu...

mak aih...nak luruh jantung aku rsa...aku pun mula la melilau cari...jerit2 panggil nama afiq...lie pun cari...aku dah nangis tak hengat nye mencurah2...cari kluar masuk kat wad tu..tanya jaga pun derang tak tau sape amik...lie pujuk suh sabar...

tapi yg paling aku tak boleh lupa bila terjaga...masa cari tak jumpa jugak afiq...aku cakap klu tak jumpa afiq aku nak bunuh diri...aku tak boleh hidup klu afiq hilang...aku nangis n nangis...

pas tu ntah camne aku termasuk 1 bilik bila terpandang 1 katil tgk afiq ade kat ctu...aku terus amik n peluk afiq...gembira sangat...pas tu aku tanya ade perempuan india kat ctu...aku tanye nape amik baby aku...dia kata dia nampak baby ni sorang2..pas tu nangis...dia amik la nak pujuk...

waktu tu aku rasa mcm nape jahat nar aku ni sanggup tinggalkan anak sorang2 n ikut sgt kata JAGA tak boleh bawak masuk baby...pas tu...tetiba tersedar dgr afiq nangis nak nenen dlm kul 5 lebih dekat kul 6...aku terus amik afiq n yum yum dia...huhu...sib baik mimpi jer...bila dah jaga pun prasaan takut tu ade lg...

Ya Allah minta dijauhkan perkara mcm ni...erm tapi mungkin jd mimpi sbb aku de teringat 2 3 menjak ni masa aku g pasar mlm kat sentul ade nampak budak hilang..puas org yg jumpa tu pujuk jgn nangis n try cari ibu dia...pas tu masa kat jj...rasanye 23 kali gak jumpa budak ilang...huhu sian nye...

kawan2 sama2 la kita beringat ye jaga anak2 kita sebaik mungkin bila kluar...klu anak yg ilang jumpa insan yg ok tak pe n try cr mak bapak anak yg ilang...ni takut yg tak ok...nauzibillah...

aku pun sama kene selalu beringat jugak...erm seriau bila pk ade sekali tu aku n lie bawak afiq g tesco...letak dlm stroller...pas tu masa pilih pampers kat rak..afiq ade kat blakang aku...klu la masa tu ade org yg tak baik...senang2 je.....uishhhh.....tak bole nak bayang kan...

afiq ibu saaaaayang sgt afiq...ayah atuk opah maksu...seme la syg dia...ibu doa supaya afiq membesar dgn sihat dan jadi anak yg baik ye...

Sunday, January 17, 2010

...xtvt afiq di pagi ahad...


erm ari ni pepagi lg aku dah bangun...ngat dpt bangun lewat ckit...lepas semalam bgun awal gak sbb family day tm...erm nak wat camne...afiq kejutkan ibu awal gak ari2 cuti camni...mmg slalu nye tiap2 mlm afiq akan nak nenen dlm 2 jam sekali...ari ni afiq bangun bom dlm 6 lebih nak nenen...pas tu bom jap, dlm 7 lebih afiq bangun lg...sedar2 dgr suara dia je kat sebelah...tapi tak nangis pun...

memandang kan mlm td tido kat depan ruang tamu je n afiq pun dah tak mo bom...erm terus pasang kan TV bukak la cite cartoon sbb biar nampak berkaler kaler...mcm tak caya jer...dia nye tgk tv bukan main lg...org panggil tak mo toleh pun...hehe...jgn nnt jd antu cartoon dah la yer...



erm tgk la mata afiq ni...bulat tul tgk tv...selalu klu org amik gambar mesti dia pandang tali kamera yg bergoyang2...ni tak pandang langsung kusyuk tul pandang tv...



pas tu bila dah penat main, dah nenen, n dah mandi...ape lagi bom time la...memang tak hengat la tido...tambah lak dah kene makan ubat...lg la tidonye...



so skang ni 1 cara nak pujuk afiq tak mo nangis, pegang dia kasi duduk atau diri kan afiq ngadap tv...diam la dia...haha...tapi takde la dok dekat2 ngan tv...kang pening lak afiq...hahaha...cyg dia...

tadi afiq pun ade tunjuk skill nak mengereng...bila tak pat angkat punggung marah...jerit2 suara tu...hehe...tak pe ye afiq pelan2 tau...muaaahhh...


...TM Family Day, Desa Water Park...


Semalam pagi2 dah kuar umah...bukan g keje tapi g jenjalan kat desa water park sempena Family Day TM...kata family day dah tentu g ngan hubby n afiq...mula2 ngat nk tinggal kan afiq ngan opah, tak mo bawak sbb takut meragam...alih2 bawak gak sbb opah atuk n maksu g melaka lak...

tapi Alhamdulillah afiq ok je tak meragam pun...walaupun bangun pg afiq ade meragam sbb idung tersumbat...tapi pastu ok lak...n ni je lah foto yg sempat di snap...tak banyak pun amik gambar sbb bateri kamera dh nk abiss...



hubby n afiq tgh tggu wat pendaftaran...masa sampai dlm kul 10 pg tu org mmg dh ramai pun...parking pun kat luar tepi jalan...tp sib baik dekat gak la ngan pintu masuk...pas tu dapat gift dr tm...beg n tuala mandi...ok la dr takde langsung kan...



aksi2 afiq jumpa kawan...zafresya...z dah sampai dulu, bila kitorang sampai terus join z kat ctu...



afiq pun nak posing ngan ayah n ibu...



ni time lik...kitorang lik dlm kul 1...lepas dah mkn tghr...menu nye KFC...



erm ibu ngan ayah afiq pun nak posing jugak...lik dr desa terus g klinik...nak cek afiq...sbb nak tgk nape idung tersumbat n dada ade bunyi mcm berkahak...sbb afiq takde lak selsema atau batuk...bila sampai sib baik org tak ramai...lepas dah cek dokter kata dada dia ok...tak berkahak pun...bila cek tekak baru nampak ade ckit...dokter kata tekak merah n ade lendir ckit kat tekak...

sepatutnye xtvt semalam ade byk, lepas family day, nak g umah org kawin n jj setiawangsa...tp leh lak nk teruskan niat sbb afiq nak bom...sian lak kat afiq...dah la pg tak bom...balik2 je terus bg ubat pas tu afiq pun bom...ibu ngan ayah pun rehat same...

Friday, January 15, 2010

...Foto afiq lelagi...

foto afiq lg...haha...asik asik foto afiq ye...tak pe la skang ni update gambar dia je dlm blog buat masa ni...


afiq kat umah ampang...ari cuti afiq kat ampang tak dok umah opah ngan atuk...erm bila kat umah, ibu pun asik snap je gambar dia...afiq nangis, afiq masam, afiq senyum, afiq naik boyan...erm seme ader...


skang ni afiq dah pandai majuk lah...ngade tul...afiq ni jarang nangis kuat2...nangis kuat bila lambat bg nenen jer...sampai jiran kata tak dengar pun suara dia bila ade kat umah...


opah afiq pun kata, bila lambat bg nenen, bila orang nak suap dia tak mo, dia geleng2 kan kepale dia...huhu...dah pujuk2 dah borak2 baru dia nganga nak nenen...hehe...


pas tu bila org dah pegang dia, kasi dia duduk kat riba, kasi dia diri, bila nak baring kan dia lik dia tak mo gak...pas tu nangis...huhu...afiq afiq...nakal tul lah...klu dh pegang nak pegang je...


pas tu klu dia jaga tgh baring kat tilam, dia nak ade org borak ngan dia...layan dia sembang...klu org wat tak tau kat dia mula la nak nangis...hehe...


tak pe la, ape2 pun ibu ngan ayah, atuk, opah, maksu na & seme la tetap layan afiq...muuah...muuaah... :)


ni video afiq...


video

Wednesday, January 13, 2010

...Wow..1st N3 di tahun baru...


Uhh lame nye tak menjengah blog...dah tahun baru dh 2010...tp takde n3 baru pun...huhu...nape kemalasan melanda nih...

narnye byk mende nak update tp asik tangguh je...so ari ni aku merajinkan diri tuk hupdate...ari ni bukan hupdate cite pasal afiq...cite tuk xtvt afiq next n3 nanti lah...hehe...

ari ni aku MC...sakit kpale yg dh dr ari isnin lg...ni gara2 bercuti lame la nih,2 bulan + 1 mggu lg...bila mula keje n layan keje yg bertimbun...terus sakit kpale dibuatnye...

bila cek, doc kata migran nih...sbb sakit sebelah kpale n kat kening...doc kata tension sgt kot...aduyai...camno nih...tapi MC2 pun totap nk mengumbirakan hati gak...

lepas amik mc, g maybank jap ngat nk bukak akaun didik tuk afiq tp org tu kata kene tggu 6 bulan lak baru leh bukak...pas tu setel lak hal hubby kat sepital ampang wat opoimen sbb hubby sakit otot kaki dh 3 hari...

pas tu...erm ape lg g la jenjalan kat JJ maluri...sbb ade JJ Member Cards...memang dh tau lame...mmg nk g pun, mula2 plan ngat nak half day je ari nih pas tu g keje, tp dh sakit pale trus MC...tp mc2 pun sakit kpale pun tetap merayau...alamaks...hehe...

n akhirnya lepas dh beli ape yg kitorang nak...kitorang pun g la redeem voucher...n ni lah hasil nye lepas dh melaburrr...



tapi voucher ni ade gak campur 50 hengget, my hubby dapat hadiah besday tahun lepas dr company dia...so campur tolak bahagi darab...banyak gak la...so dis voucher akan digunakan tuk lain hari laks...

hehe...org mc dok umah aku laks memenatkan diri kuar cr brg...tapi hati ada gumbira...sbb dh dapat ape yg dihajati...alhamdulillah...