Friday, April 30, 2010

...Renungan Di Pagi Jumaat : Rezeki...

utk renungan bersama.....          
Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah
Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah
Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu
yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.  Nabi Allah
Sulaiman pun bertanya kepada semut: " Wahai semut
apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu".
Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di
tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus
ini ada rezeki untuk ku". Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: "
Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar
makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?"
Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan".
Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan: "Kalau kamu makan hanya sebiji
gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong".
Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan
dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum ! sebiji, dibubuh
dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam
bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan.
Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya
dimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak
semut: "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu!
makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".
Jawab semut: "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di
atas batu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji
gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu
datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila
kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada
kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah
sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".
Itulah Iman Semut!!                
IMAN MANUSIA??          
Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil.
Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat. Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik kerumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik. Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW ol! eh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur. Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: "Ya Imam, kenapakah daripada 100kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?". Jawab Imam Suffian:" Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan". Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.
Kata Saidina Ali kepada Kamil:               
" ILMU ITU LEBIH BAIK DARIPADA HARTA,
ILMU MENJAGA ENGKAU DAN ENGKAU MENJAGA HARTA, ILMU MENJADI HAKIM, HARTA DIHAKIMKAN, HARTA BERKURANGAN APABILA DIBELANJAKAN DAN ILMU BERTAMBAH APABILA DIBELANJAKAN".       " Sesungguhnya Terima Kasih Ya Allah, Atas Nikmat Rezeki yang Engkau berikan kepada hamba Mu ini...Syukur Alhamdulillah..."                 

Tuesday, April 27, 2010

...Hadiah Sleeping Cutie Contest dah sampai...

Salam kwn2...berbunga bunga hati ptg nie...hehe...k la, nak cite narnye hadiah saguhati tuk Sleeping Cutie Contest dah sampai...sonok nye...

c de pice yer...bila dapat je bungkusan nie...ape lagi perkara pertama snap pice la...hihi...


haa...bila bukak...taaadaaaa...nie dia Busha tuk afiq...Tq Mama Zakwan...cantik...tomei...tak sabar nak pakaikan kat afiq...nar nye ibu afiq nie tak pernah lagi beli kan busha nie tuk afiq...skang dh dapat 1...pas nie leh tambah koleksi...hehe...


haa...ni bila dah kuar dr plastik nyer...nanti jalan2 leh pakai kat afiq...hehe...


saje nak tempek gak pice nie buat tatapan kwn2...nie banner contest mama zakwan  n foto afiq...alhamdulillah...sronok bila dapat hadiah kan...hehe...


so kawan2 jom kita men 'join' kan diri tuk join contest kwn2 blogger kita yek...ade rezeki kita menang...tak de rezeki kita join contest yg lain pulak...hehe...

...Afiq Check up 6 bulan...


 Salam seme...hari nie nak menghupdate n3 pasal dak cik kesayangan ibu & ayah...our tomei cuk acam acin afiq...hehe...

nar nye pagi semalam g check up 6 bulan tuk afiq...jap je kan...dah masuk 6 bulan...semalam afiq kene cucuk hepatitis klu tak salah...cian afiq...sampai2 amik no. cam biasa, ngat lambat dah, tapi amik2 no, dapat no 9...awal la pulak, selalu klu dtg dlm kul 8 dah dapat no belas2 dah...

pas tu cam biasa bogel kan afiq tuk timbang...pas tu bila dah siap2 pakai baju balik...duduk2 jap, nama afiq dah kene panggil...rupa2 nya nurse pelatih panggil...erm patut la cepat jer nama kene panggil...pas tu ikut diorang dengar lak penerangan pasal suntikan tuk baby nie...

sampai kat tempat tu, ramai lagi nurse2 pelatih tu...pas tu terus derang amik afiq n main2 ngan afiq...aku lak layan 2 org nurse tgh bagi penerangan...erm sronok afiq main terlompat lompat dekat nurse tu...abis kene gomol n nurse tu siap amik gambo lagi...sampai derang kata macam artis kecik lak...hehe...

haaa ni saje letak pice nie...hero beshar n hero kecik ibu...muaaahhh...caaaaayang dua2...hehe...


nie result check up semalam...

 Berat : 6.9 ++ Kg...
Tinggi : 68 cm...
Ukur lilit Kepala : 43 cm...
Ukur lilit dada : 44 cm...
Lain2 Catitan : erm banyak gak la yg di tulis nye...
tapi senang cite...Ketua Nurse Pelatih tu kata...Afiq aktif...n perkembangan semua ok...follow by age...Sampai kan abis la cermin mata ketua pelatih tu kene tarik ngan afiq...hehe...

pas dah setel ngan nurse pelatih tu...afiq pun kene cucuk...mula2 diam...tapi bila kaki dah kene pegang...mula la nak nangis...kene cucuk lagi la menangis...huhu...sian afiq...tapi tak pe afiq kuat...kejap je nangis...pas tu afiq diam tak nangis dah...cayang afiq...

pas nie checkup selang 2 bulan lak...tapi nurse tu bagi tarikh 19 julai 2010 nanti...cam dah nak dekat 3 bulan je...erm biar la...time tu pun dah takde cucuk dah...cuma nak check up biasa jer...

k la, tu jer nk cite...taattaaaaa...

Monday, April 26, 2010

...Xtvt Hujung Minggu : Part 2...


Ni n3 sambungan yer...xtvt ari ahad lak...Semalam pagi2 lagi dah ade plan...plan nyer nak jumpa Puan empunye blog Siti Bakery...hihi...lepas dh siap2, bekfes kat umah mkn kuih yg beli kat zack...karipap ngan cucur badak...pas tu dlm kul 10 kuar umah...

narnye aku, hubby n afiq yg nak g amik carrot kek n cream puff nie...tapi alih2 siti lak yg dtg antar...sbb nye siti cian kat kitorang yg hubby aku masih lagi tgh standby...kitorang jumpa kat petronas sebelah tesco ampang...

jumpa2 dah memang cam...ye la dah kenal melalui blog kan...tgk pice2...borak2, sembang2...hehe same je la...pas tu dah bayar apa yg sepatutnye kitorang pun balik...TQ siti...hehe...ramah, mcm mane siti bercerita dlm blog cam tu la ramah bila kat luar...hihi...sonok bila jumpa kwn blogger nie...


tapi lepas jumpa siti kitorang tak terus balik...singgah jap kat tesco...beli barang n gerak g umah member baik aku yg baru jer bersalin...kan ari tu aku de kata tgh tggu lak turn ateh untuk deliver 1st baby nye...ha skang dah slamat deliver baby nyer...

Nama baby : Eryna Insyirah binti Mohd Fadzil
 Tarikh Lahir : 20.4.2010, Selasa...
Berat : 2.55 kg...
Bersalin : Ceaser...
Kat HKL...

ni la baby girl nyer...tomei tomei tomei...jari kaki tangan seme nye panjang2...macam nanti bakal tinggi cam ayah nye jer...ateh nie operate sebab baby nye songsang..kpala baby betul2 kat atas...dia kata dekat ngan paru2...sampai skang dia kata cam pedih je kat hati...


Ermm...skang selamat sudah seme melahirkan anak...ateh sorang je la baby girl...hehe..along, angah n adik seme baby boy...kene buli la nanti nie...hehe...n Afiq nanti jadi kpala tuk Adam, Fakhri n Eryna...hehe...ye ke...silap2 afiq lak yg kene buli ngan seme baby tahun 2010 nie...hehe...

pas dh g tgk baby ateh...kitorang lik dlm kul 1 lebih...perut dh menyanyi2...so cari la tempat mkn...alih2 g jusco keramat...makan kat foodcourt tu jer...lapar nasi kan...sbb ari sabtu tu mkn mlm kan dlm kul 6 lebih, mkn mcd je lak tu...pas tu bekfes kuih ngan telur setengah masak jer...


pas tu jalan2 n cari2 tmpt mkn...orang ramai lak tu...alih2 pilih makan sizzling nasi ayam + telur...hubby makan sizzling nasi seafood + telur...pastu order sizzling kerang bakar...minum ngan air bandung ais ngan nescafe ais...snap pice pun time dah abis...ahakss..jgn mara haaa...

pas dah makan...masuk pasaraya jap...sebab kat tesco lupa nak beli makanan afiq...so kat cni kitorang cari...memang nak beli saja nak try test tgk afiq mam...nak tgk ok ke tak...lg pun senang klu tuk jalan2 nye...leh campur je ngan susu...


beli Nestle cerelac rice...amik beras kosong je...pas tu  biskut farleys...semalam baru try ubuh susu campur ngan cerelac rice nie...buat ckit jer...cair jer...pas tu bagi afiq minum...erm abis la dlm 5 oz lebih...

nnt nak try biskut lak...harap2 tak de ape2 la...takut cam izzul anak buah aku tu...tumbuh ruam lak bila mkn nestle nie... alih2 kene mkn bubur nasi buatan ibu...hehe...ermm k la tu je xtvt kitorang se family mggu nie...

badan memang penat jer rasa...tapi sonok bila jalan2...hehehe...

...Xtvt Hujung Minggu : Part 1...

Salam hari isnin seme...moga hari ni akan jadi hari yg indah n ceria buat semua...hihi...termasuk la diri empunye blog nie...hehe...

k la seperti biasa n3 nie nak cite xtvt ujung mggu kami 3 beranak...cuma kali nie saje jer nak wat n3 asing2...N3 part 1 ari sabtu n N3 part 2 ari ahad...so layan je la yek...

Ari sabtu lepas afiq n ibu afiq nie, g ikut ayah afiq g Melaka...sebab ayah afiq ade keje kat Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah...sbb mggu nie mmg ayah afiq standby so mmg kene g la...Konon2 nyer keje ayah afiq nie kejap je la...sbb tu ayah afiq offer ikut sekali sbb leh jalan2 pas tu...erm alih2...huhu...tak pe, kat bawah nnt cite yek..hihi...

siap2 seme, gerak dr umah dlm kul 9 lebih, pas tu g brekfes jap...nie pice masa nak ke melaka...erm sungguh2 selesa afiq duk dlm car seat nie...diam n main jer mainan yg ayah pin kan kat sebelah tu...pas tu alih2 boom...erm sepanjang perjalanan tu lena tul afiq bom...mula letak dlm car seat pun bila dah lepas tol sungai besi...dlm sejam gak kot duk dlm tu...sbb dlm sejam jer ayah bawak kete pastu sampai MBMB...

afiq bomm...ibu lak dok asyik amik pice..hehe...



Ni la MBMB...Sampai dlm kul 12.30 tghr...posing2 dulu amik pice...pas tu...al kisah nye...tunggu org punyer hal...kat 1.30 tghr gak baru masuk opis...erm geram gak rasanye...


erm ni la opis nyer...g bhgn IT...ha skang time menunggu sampai la keje ayah afiq abis...patutnye keje nye tak sampai pun 1 jam...tapi disebabkan kepandaian dak opis hubby yg sorang lagi tu yg kat hq...keje jd 2 jam lebih...huhu...hubby aku dah suh tukau IP ikut customer nye line dia tak mo tukau...hubby geram dia cari n tukar seniri jer dr mlk...alih2 up...n setel keje...sabo je la...nak kata bangxxx...kang marah...hee geram tau...baik tak yah deal...heeee...


afiq ngan ibu dok berposing sementara tunggu ayah setel keje...alih2 afiq bom kat sofa..ibu pun tertido jugak kejap...org ade kat ctu pun aku slumber jer tido...hehe...nak dok kat ayah...dlm bilik tu sejuk ya amat...


pas tu dlm kul 4.30 baru setel seme...huhu...mula2 ibu afiq nak majuk jugak...ye la dgn tak mam tghr nye...huhu...tapi bila memikirkan dtg sini atas urusan keje ayah afiq, tak jadi la nak teruskan niat merajuk tu...hik hik...pas tu ayah afiq pun bawak la jalan2 terus g dataran pahlawan...

tapi memandangkan menara taming sari ngan river cruise dah naik...kitorang naik mende lain lak, Melaka Duck Tours...lg pun masa kan terhad...nak jalan lain pun dah tak brapa nak sempat...Sampai2 cari parking betul2 depan bus mcm bot nie...pastu request kat hubby nak naik...hehe...erm g bayar parking...pas tu g kaunter duck nie...ngat kan murah...erm alih2 tiket nyer RM38.00 sorang...tp disebabkan nak merasa, naik jugak la...bus n bot ni merangkap 2 perjalanan darat n laut...masa perjalanan dlm 1 jam...erm ni la rupa nye...pice nie amik dr Cik Google yer...


ha yg ni dah naik bus merangkap bot nie...mula2 pusing kat daratan dulu...siap ade org explain lagi yer cite2 pasal melaka n sejarah2 nyer...


ni pice masa nak turun ke laut...pice kat laut n masa nak naik daratan balik...masa nak turun tu...mak aih...punyer la gerun...berkocak air...seme menjerit...hehe...tapi masa nak naik tak de ape...biasa je...cam naik bukit....erm takut gak narnye masa kat laut tu...ye la kot2 tetiba nampak jaws, camne...hahaha...


yg ni kat darat dah...ronda2 jalan sane jalan sini n pas tu sampai kat tempat semula...pas tu posing dulu kat bot nie...sib baik ade org tolong snap pice nie...dia rela hati offer kan diri nak tolong snap...


abis naik bot nak kat kul 6 dah...masa nie afiq dah terlentok kat bahu dah...boom...pas tu g makan jap...nak cari tempat lain tak tau..alih2 g Mc'D jer...amik 2 set medium ayam spicy n air milo pas tu plus bubur ayam besar punyer...hik hik...ye la tghr kan tak makan...hehe...

pas makan dlm 6 lebih kat kul 7 baru gerak balik...pas tu kat kul 9 lebih baru sampai umah...ngat mula2 nak la masuk zoo melaka ke...taman buaya ker...atau tempat2 lain...alih2 masa tak mengizinkan...erm tak pe la...hubby kata len kali la jalan2 lagi...masa terhad...ni pun kira ok la kan...g keje tapi dlm masa yg sama dpt jalan2 jugak...hihi...erm sepanjang perjalanan balik pun afiq bom je dlm car seat...aku pun bom gak letak bantal sebelah car seat pastu baring la mengecik kan badan kat blakang tu...korang bayang kan la seniri yek...haha...hubby la dok drive sorang2 sampai umah...hi hi hi...

k pas ni sambung n3 ari ahad lak yer...

Friday, April 23, 2010

...Renungan Di Pagi Jumaat : Ketahuilah Oleh Mu...


Salam...

Ketahuilah Oleh Mu...Sesungguhnya...DIA Mengetahui Segalanya...

 Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha  yang sepertinya sia-sia...
Allah SWT
tahu betapa keras engkau sudah berusaha.
 
Ketika kau sudah menangis sekian lama dan  hatimu masih terasa pedih...
Allah SWT
sudah menghitung airmatamu.

Jika kau pikir bahwa hidupmu sedang menunggu  sesuatu dan waktu serasa berlalu begitu saja...
Allah SWT
sedang menunggu bersama denganmu.
 
Ketika kau merasa sendirian dan  teman-temanmu terlalu sibuk untuk menelepon...
Allah SWT
selalu berada disampingmu.
 
Ketika kau pikir bahwa kau sudah mencoba  segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi...
Allah SWT punya
jawabannya.

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal  dan kau merasa tertekan...
Allah SWT
dapat menenangkanmu.
 
Jika tiba-tiba kau dapat melihat  jejak-jejak harapan...
Allah SWT
sedang berbisik kepadamu.

Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa  ingin mengucap syukur...
Allah SWT
telah memberkatimu.
 
Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau  dipenuhi ketakjuban...
Allah SWT
telah tersenyum padamu.
 
Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi  untuk digenapi...

Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.


Ingat bahwa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap...
Allah SWT
TAHU......

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah  s.a.w . bersabda, Sampaikanlah pesanku biarpun satu  ayat...
 

Thursday, April 22, 2010

...Earth Day...Hijau kan Bumi kita...

Salam seme...

Wahh...tajuk ku...yer...betul la tu...ari ni kan hari Bumi...22/4/2010...Jom kita selamat kan bumi kita...tak ketinggalan opis aku pun menyambut Earth Day...siap ade sesi berposing lagi...tuk membuktikan kitorang menyokong Earth Day nie...hehe...

Jom layan pice2 nie...


ni pice aku copy dr En Google dan laman web TM...TQ TQ TQ yer...


haa yg ni lak pice aku n opismate yg  berbaju hijau...tanda sokongan pada kempen Earth Day nie...C de ramai org yg pakai baju hijau...nie lum masuk department lain lg...baru Finance jer nie...hehe...


best nyer...look green today...hehe...member opis zack siap dah antar kat TM dah pice kitorang yg GREEN nie...harap2 ok la...n terpilih tuk dpt Hadiah BumiKu Ekslusif tu...hehe...


haa...posing n posing lagi...aku saje tak mo pakai tudung ijau...nnt nampak lak kecerahan aku berbaju hijau yg terang tu...hehe...nnt nampak cam incredible hulk lak...hahaha...gegurau jer...


pas dah kitorang posing2 kat sini...baru la dtg professional photographer...hehe...pas tu posing lagi kat luar opis lak...klu dpt pice tu leh la hupdate lagi...klu tak layan pice nie je la yer...hehehe...

Wednesday, April 21, 2010

...Contest : Best Moment Mommy To Be...

Salam kwn2...

kali nie nak join contest nie la...bukan tuk baby tapi tuk ibu nye lak...hehe...Contest ni anjuran Mummy Chubby sempena Mother's Day on May nie...Nak join meh klik SINI ... Dateline 2 Mei 2010...

Narnye baru tau...rupe2 nye tak byk pice masa pregnen...huhu...nape yek...mugkin ke masa pregnen aku tak suka bergambo???...erm mushkil la...hihi...tak pe lah...

Dan pice tuk contest nie...
v
v
v
v
v

taaadaaaa...hehe...


haha...gelak tgk muka seniri...betapa Embam nye ibu afiq masa ngandung kan afiq...hik hik...tapi skang bam bam jugakkk...

nak story ckit yer...Masa pregnen, Alhamdulillah tak teruk sgt alahan...Maybe lain org lain rasanye kan...time pregnen tak de muntah2 sampai la nak bersalin...tapi ade loya2 ckit bila gosok gigi, sbb gigi berdarah...pas tu 3 bulan pertama, tak tahan dgn bau bauan org memasak, bau minyak masak org mengoreng tu, bau minyak wangi, erm mesti tutup hidung...n selalu kene sakit kpala...makan pun tak brape slera...tapi bila masuk 4 bln ke atas haa amik...makan memang tak hengat nye...tiap2 minggu ade jer makanan yg aku request kat hubby...hubby layan kan ajer...hehe...n pas tu lenguh2 kaki...n hubby jugak la yg tiap2 malam urut kaki ku yg kadang2 bengkak, kadang2 tak...Time kasih sgt2 kat hubby kerana sentiasa memahami dan melayan aku...

alamak terlebih sudaaa..hehe...erm dah cukup la...harap2 mummy chubby trime yer...ok tu jerrr...

Tuesday, April 20, 2010

...Xtvt Hujung Minggu Lepas...


Salam seme...wat n3 lagi hr ni yer...ish ish...narnye nak crite xtvt aku n family ujung mggu lepas...ari sabtu n ahad yg agak letih jugak la...hehe...tak la sgt, tipu jer...

Sabtu aku g keje wat ot...Al maklum la dh lame tak buat ot ari sabtu...so g la menambahkan OT yg sedia ada ckit je nie...hehe...kali nie g OT aku bawak Afiq...sbb nye opah afiq de hal...4 jam pun bawak jugak la...sbb ayah afiq pun ade hal nak setel hal2 kete nye tak abis2 lg tu...

bila sampai opis...sampai2 jumpa zack kat bawah n naik sekali...zack pun bawak baby...zafreesya... brekfes jap..afiq main2 ngan anti2 kat opis main ngan kwn...baby zack la...pastu afiq nak nenen n pas tu nak bom...

c...dua2 baby bom...sampai2 pun mmg afiq ngan zafreesya tgh bom...ni kira sambung balik bomm la...hihi...


pas tu dak cik afiq ngan zafresya pun jaga...kejap jer bom...pas tu main posing2 kat opis...hehe...cian dak cik 2 org nie...


haa...yg ni pice posing dasaaat dak cik 2 org nie...mula2 malu baring berdua...ahaksss...pas tu amikkkk...c...ish ish ish...afiq jaga2 yer...jgn kacau anak dara org...hik hik...


Sorang tarik baju...sorang tarik tangan...ish ish ish...hehe...
...................................................

pas tu dlm kul 1 lebih baru gerak balik...mula2 ngat nak balik umah terus...tapi tetiba tukar plan, terus g tesco ampang...pas dh parking...terus cari tempat makan...sbb perut dah menyanyi2...jln punyer jln, alih2 pilih makan Nasi Ayam Linda Onn...tak amik gambo pun...mknan sampai trus bedal...sbb mood afiq tgh baik, dia main sorang2 dlm stroller...pice2 nie lak di amik sebelum mknan sampai ye...hihi...


pas dah makan...jalan2 jap dlm tesco...g beli barang2 ckit...beli huggies afiq, buku ABC n pas tu beli 1 baju afiq...ish ish asik2 beli baju kan...bila dah kuar dr tesco...masa nak kuar tu nampak lak kedai kasut Dr.Cardin...aku mmg la dh lame nak beli kasut...huhu..lame tau tak beli kasut...alih2 baru skang dapat...


tengok sampai 2 pasang aku rembat...kasut simple jer...1 kasut rembat kat dr.cardin, 1 slipar rembat kat kedai kecik2 kat luar tesco tu...hehe...boleh tak hubby aku kata kasut nie merangkap hadiah besday aku next month...huhu...tak aci la cam nie...tak kira nak yg lain jugak nnt...hik hik...kasut tu sedap tau pakai...rege nye pun...ermm boleh tahan la jugak...tapi bukan aku jer yg beli kasut...hubby aku pun same gak membeli...so kira seme dapat...hubby dapat, afiq dapat n aku pun dapat soping...


ha yg ni lak..bila dah balik umah...xtvt merehatkan badan la pulak...tu la buku ABC yg beli kat tesco td...masa ni hubby tgh bacakan tuk afiq...punye la xcited afiq tgk gambo2 tu...sampai nak pegang seniri...sorry la yer..seksi lak hubby i...hihi...

nar nye tau afiq suka tgk buku masa aku baca pa&ma...kan dlm majalah pa&ma de ruangan crite kanak2 tu...n ade gambo kartun...bila bercrita kat afiq...punya la kusyuk dia tengok buku n diam jer dgr aku bercrita...walaupun hakikat nye dak cik afiq ni tak paham lagi kan...tapi afiq mcm minat sgt bila bukak buku, tunjuk gambar, baca kat dia...hehe...harap2 nnt dah besar afiq rajin blajar yer...
...................................................

Pas tu keesokan hari nye...hari ahad...tak kuar mane pun...lepak2 kat umah jer...ptg tunggu along, kak maria n adik k.maria dtg bawak baju...sbb nak bawak g opis jual, pe lagi kan...pas tu mak, ayah n ina pun sampai...duduk2 jap...makan2 minum2...pas tu dlm kul 6 lebih baru nak kuar g umah sedara...

Umah sedara ni pun bukannye jauh...blakang umah aku jer...kat ampang campuran klu tak salah...Sedara tu sepupu mak, anak dia dah bersalin 2 bulan lepas tapi baru skang berkesempatan nak g lawat..kiranye 2 pupu la ngan aku...anak2 kitorang 3 pupu la nnt...tak pun kupu2...hehe...tak lah...gegurau je yek...

Nama baby ni Nur Sumayah...klu tak salah la...dah 2 bulan lebih dah...lahir normal...kat hospital ampang...masa lahir 3kg, skang dah 5 kg...pice tak bape nak elok la...amik pakai hp jer...


pas tu lepas maghrib seme gerak balik...afiq dah nak bomm...ibu ngan ayah pun rehat2 n bom...tu je la xtvt ujung mggu lepas...

...Dapat 2 bungkusan sekali gus...

Salam seme...ermm petang semalam dapat 2 bungkusan sekali gus...lepas kak efa amik terus bawak kat tempat aku...hihi..alah tempat kitorang sebelah menyebelah jer...

k la, nak cite 1st bungkusan yg warna putih dulu...Narnyer memang di nanti2 kan pun...hehe...dalam sampul putih tu ade hadiah tau...Hadiah Wedding Photo Contest...

nak tau tak...rasanyer la...mesti hadiah nie dah sampai lama kot...cuma lambat sampai ke tangan aku...sebab nyer sampul tu dah ade koyak2 dah...ish ish ish....sape la yg peram nie...erm entah la...yg penting dah selamat sampai ke tangan aku...TQ... Time Acih kak lynn...


n hadiah nyer...taaraaa...Dapat Telekung n Kain Pelekat...bagus la kak lynn nie...hadiah tuk laki bini sekali...hehe...erm ye la kata wedding photo kan...TQ sekali lagi...suka sangat...


n pas tu 2nd sampul lak...ni haa...narnye kak efa yg order...tapi tuk ramai orang...kitorang order romper nie dari adda...5 helai kak za punye...zack sehelai, kak efa 2 helai...n aku pun 2 helai...


aku amik baju kaler hijau ngan belang oren tu...6-9 bulan...hehe..byk sudah koleksi romper tuk afiq...bukan ape...narnye senang dipakai n nampak kemas...

Monday, April 19, 2010

...Lunch bersama Afdlin Shauki...

Salam Seme...Wahhh best nyer bunyi tajuk kan...hehe...caya tak aku n kwn2 lunch ngan afdlin shauki??? hehe...

Tak ah...narnye lunch hour td aku n de geng...opismate la...hihi...g lunch kat cafe NSTP...tgh dok mkn2 tu...tetiba nampak org mcm la kenal...rupa2nyer...Afdlin Shauki...wah...bersemangat sungguh kitorang nak bergambo dgn afdlin...sampai nk mkn pun tak senang la...hehe...

dlm byk2 artis aku mmg minat afdlin...sonok tgk dia blakon, berlawak, menyanyi...serba boleh la semenyer...simple, bersahaja, rileks n cool jer...klu tgk raja lawak tu...aku bukan nyer nak tgk peserta yg bertanding, tapi nak tgk pengkritik afdlin shauki n yg lain2, pas tu pengacara zizan ngan johan berlawak...hihi...

k la layan la pice ni yer...

aku ngan afdlin shauki...ramah n sporting la afdlin...


ha...ni seme opismate aku yg mau jugak bergambo...hehe...kak za, kak pah n kak efa...xcited memasing...tak hengat nyer...hik hik...

narnyer tadi Adibah Nor pun ade jugak...tapi dia mkn meja lain...ngat nak amik gambo gak ngan dia...tapi bila tgk dia baru jer mula mkn, terus tak jadi nak kacau...erm tak pe la...pangjang umur, de rezeki,  klu jumpa leh la amik kot...hehe...

...Alhamdulillah...Rezeki lagi...

Salam kwn2...wahhh...sangat2 HapPy dis morning...pagi2 buka blog tgk2 ade comment yg mengatakan brite gumbira...terserlah dlm hati keseronokan...Dalam hati de taman...Bunga...hehehe...

k la, narnye bukan la menang grand prize pun...Saguhati jer...hihi...tapi ni kan tuk suka2...tu yg sronok sbb terpilih jugak...pice afiq menang saguhati dlm Sleeping Cutie contest tuk 6 bulan ke bawah...baru jer di umumkan...n TQ MamaZakwan...

Kat bawah nie saje nak tepek gak mane yg penah menang...hihi...ckit jer baru...org lain lagi byk menang kan...tapi tak kecoh cam aku nie...hik hik...tak pe la...yg penting...AKU HAPPY...hihi...Alhamdulillah...


Saguhati...tak sabar nak tgk hadiah dr MamaZakwan...


Saguhati jugak...n hadiah pun dah sampai...


Tempat ke-2...Masih tggu hadiah nyer...hehe...tak sabarnyer...

Friday, April 16, 2010

...Tazkirah di pagi Jumaat, Persepsi Negatif ke Persepsi Positif...

Assalamualaikum...

Mari berkongsi tips (Penawarku Groups) bagaimana untuk mengubah persepsi negatif yang bersarang di dalam minda ke persepsi positif dan bagaimana untuk melatih diri kita supaya sentiasa melihat pada nilai-nilai positif bermula hari ini.

Untuk merubah persepsi dari terus terdorong untuk memikirkan yang negatif supaya sentiasa menjadi positif:-

banyak cara dan kongsikan 5 tips:

1. Bila bangun pagi, puji 3 orang yang kita kagumi setiap hari.
Ambil idola yang menjadi pujaan hati kita, sesiapa sahaja janji kita kagum dgn pencapaian dia. Puji dengan ikhlas, seikhlas yang mungkin. Biar rasa kagum tu meresap ke dalam hati.

Pada peringkat permulaan, agak payah sikit, bila buat tiap hari, ia akan jadi kebiasaan dan membuat kita bersemangat di awal pagi. Tarik nafas dalam kiraan 7 saat, tahan dalam kiraan 7 saat, kemudian hembus perlahan-lahan dan kiraan tujuh saat. Buat 3 atau 4 kali.

2.Semasa mandi, sewaktu air tu menyiram badan, panjatkan rasa syukur atas segala nikmat dan rahmat yang dilimpahkan oleh YA RABB dalam hidup kita, yang nampak dan yang tak nampak.

Ucapkan syukur semasa sarapan pagi dan ketika mula buat kerja hingga sebelum nak tidur, atas segala nikmat lalu dan yang akan datang. Misalnya, sebut “Terima kasih Ya Allah Atas Segala Nikmat Kebahagiaan Dan Kejayaan Yang engkau Berikan”.

Sebab, semakin kita bersyukur dengan ikhlas, semakin ditambahkan nikmat dalam hidup kita, lalu semakin positif kita jadinya dan segala urusan dipermudahkan, masalah diringankan.

3. Bila melihat orang lain, mendengar berita, atau terlihat situasi-situasi lain, kawal kata-kata dalam hati dan yang terlintas di dalam minda. Latih diri untuk memandang pada aspek-apek positif yang wujud.

‘Paksa’ minda untuk melihat pada nilai yang baik-baik. Latih diri dan latih minda, di samping mengawal setiap kata-kata yang ada di dalam hati.

Seperti latihan lain, ia perlukan disiplin. Bila selalu lakukannya, ia akan jadi kebiasaan.

Bila dah jadi kebiasaan, akan dapat menjana fikiran positif dan terdorong memandang yang positif saja.

4. Buat keputusan muktamad untuk menjadi orang yang berfikiran positif. Jauhkan diri dari mendengar kata-kata umpatan, caci maki, geram, marah, tak puas hati, menyampah, menghina dan yang serupa, sebab bila layan semua ni, ia akan masuk ke dalam minda.

Caranya nak elak ia masuk, beristighfar sebanyak mungkin sehingga rasa insaf tu meresap jauh ke dalam diri kita. Bila rasa kita tak bersemangat, fikirkan orang lain yang lebih susah dari kita serta yang lebih parah hidupnya dari kita, serta merta akan terbit rasa syukur kerana hidup kita sekarang lebih baik daripada mereka. Kesannya, kita akan bermotivasi.

5. Selalu bersangka baik pada semua orang, semua keadaan situasi, perkara, benda dan apa saja. Bersangka baik, akan dibalas baik dan akan ditemukan dengn situasi yang baik-baik, orang yang baik-baik dan benda yang baik-baik kesan daripada itu.

Kalau asyik bersangka buruk dan memberi respon buruk di hati kita, Kita akan ditemukan dengan situasi-situasi yang buruk juga. Tak ada siapa yang nak dirinya asyik ditimpa situasi buruk. Ubah mindset dan kemudian kita boleh ubah hidup kita.

Kita ibaratkan seperti menanam benih dalam minda, sirami dengan fikiran yang baik-baik dan hasilnya, sudah tentu hati yang baik...Wallahualam...

Wednesday, April 14, 2010

...Xtvt sabtu, ahad & EL 2 hari...

Salam kwn2...sejak 2 menjak ni n3 aku asik la cite pasal giveaway ngan contest kan...narnye bukan takde mende nak hupdate...ade...cuma tak tau nape malas ckit lak rasa...tapi bila hupdate pasal giveaway ngan contest rajin lak...cam ne tu...hik hik...

Ni nak cite gak xtvt sabtu ahad ari tu...erm tak de la buat ape pun...tapi ade la kuar jalan2 jugak...ari sabtu aku g keje wat ot jap...afiq tggl kat umah opah atuk...pas balik dr keje mkn2 jap kat sentul, amik afiq n trus balik ampang...sbb nyer sebelah ptg aku, hubby ngan afiq nak ke bangi n putrajaya...

dlm kul 5 kitorang gerak...mula2 g bangi dulu sbb nak hantar telekung ade org order...sbb nye g hantar sampai ke sane, sbb kitorang nak g umah member aku, ateh ade kenduri kat umah barunyer...

c de pice sgt la luas umah org gomen...untungnyer member aku...hehe...umah baru lak tu...lengkap ngan kabinet ngan almari dlm bilik utama...umah tu de 3 bilik...2 bilik air...best tul...(ateh pice ni along cilok dr blog ateh yer)...jgn mrh...hihi...masa kenduri lupa lak nak snap pice..leh tak 1 pun tak amik...huhu...


pas tu bila dh mkn seme dlm kul 9.30 mlm kitorang gerak la lik ampang...sampai tu punya la penat rasanye...tapi esok hr ade lg program nyer...

ahad tghr lak...aku, hubby, afiq, along aku, kak maria n mimi kwn kak maria g jalan tar lak...ermmm ade mende yg kitorang nak buat...hik hik...pas tu dah setel g mkn kat semua house...dah kenyang trus balik ampang...rehat2 n bommm...

......................................................

haa yg ni lak nak cite...pas 2 hari yg penuh ngan xtvt...ari isnin ngan selasa lak aku cuti...2 hari tak keje ganti sabtu ahad yg mcm tak cuti...hihi...kene EL...erm tapi bukan saje2 EL...kes nyer terpaksa EL disebabkan Opah afiq kene masuk wad tuk tambah darah...jadinye tak de org nak jaga afiq...asalnye la...tapi akhirnye tak jadi...

narnye opah afiq sepatutnye kene tahan wad 2 minggu yg lepas kot...tapi asik la tangguh jer...sebab nye bila g rawatan bulanan opah afiq asik kurang darah..ntah la tekanan rendah ker atau kurang darah...sbb nye dokter kata kat opah afiq, normal tuk kita bila cek 11 atau 12 ke atas...rasanye HB kot...opah afiq 6 jer...so dokter kata kene tambah darah la...klu tak nnt lagi teruk...

alih2 bila g cek isnin lepas...dokter kata dah naik 8...jd tak yah tambah darah dah...sbb klu tambah nnt jd lain lak...pas tu bila dah setel ptg gak la baru abis...trus opah ngan atuk afiq dtg umah...duduk2 mkn2 jap pas tu baru balik...

esok nye lak ari selasa tu, ngat kan dapat g keje la...tapi tak pat lagi...sbb nyer opah afiq kene g HKL buat rawatan ke appoinment ke, ntah tak hengat lak...yg tu untuk buah pinggang, kencing manis ngan kene g IPR...aduss...byk nye la kan...tu la...bak kata mak aku...dah tua...cam ni la...masa muda2 tak jaga mkn...bila dah berumur mcm2 penyakit dtg...huhu...

jadi kwn2 masa muda2 ni jaga la kesihatan kita elok2 ye sebaik mungkin...ingatan tuk aku jugak...

so xtvt time cuti ni dok melayan afiq je la...hubby keje...mcm2 la yg afiq nak tunjuk kat ibunye nie, klu mandi tangan tak pegang paip tak sah...tangan laju je nak capai brg...pas tu skang bila meniarap dah boleh pusing setempat...dia elak ckit2 ngan kaki...lame2 dah berpusing...hihi...ape yg afiq leh buat tak la pulak amik pice...

yg ni pice afiq tgh bomm jer...baju merah belang2 tu masa lik dr keje tghr sabtu, tgk afiq tgh bomm...baju oren belang lak, ari ahad, sebelum nak kuar g jln tar afiq kene bomm dulu...kang nnt takut meragam nak bom...tapi masa mkn afiq bom jugak..hihi...pas tu baju putih lobang2 lak ari isnin...lepas mandi dlm 10 lebih pg tu, afiq main2 jap pas tu afiq bomm...mula2 tido dlm buai...pas tu nangis nak nenen...bg la nenen sambil sandar kat bantal...pas tu afiq leh sambung tido balik...sampai tergolek la kat tepi tu...sampai tido meniarap...tgk la...erm cam tu la gayanyer afiq bom...


time cuti jadi surirumah sepenuh masa...haa amik berpeluh2 bdn dibuatnye...baru baby sorang...haha...afiq lak klu siang tido kejap2 jer...time dia tido aku layan FB ngan jelajah blog kwn2...pas tu baru nk buat keje umah, afiq lak bangun...jadinye sambil buat keje sambil usha2 gak afiq...bila afiq bosan dok sorang2 mula la merengek suh layan dia lak...hehe...berpeluh2 dibuatnyer...

erm baru rasa...cam tu la cabaran nyer jadi surirumah kan...jgn pandang rendah kat Surirumah...Surirumah pun letih berkerja tau...kan kan kan...hihi...

...‘Love is you and Me’ Contest...

Salam kwn2...nak join contest la pulak...contest nie anjuran Cik Pn habibah+Anas...Sempena wedding anniversary nyer yg ke 2 & besday en Suami nyer...nak join & nak tau keterangan lanjut meh klik SINI...


 Hadiah2 ditaja oleh Sabah Accessories...cantik2 semenye...dan sememangnnye aku suke dgn mutiara + kristal...huhu...sedih bile teringat gelang mutiara + kristal yg jenis berjurai2 dulu ilang sbb beg kene ragut,..huhu...


Cantik tak? dah tentu la cantik kann...klu dapat nie...wahh best nyer...hihi...


n pice tuk contest nie
v
v
v
v
v
 taaadaa...


 erm tu je la yek...

N Dateline 30/4/2010 pukul 11.59 mlm...

...The Cedars Blogger Award - Siri 4...

Salam kwn2...pagi ni nak cite pasal award lah...aku dpt award ni dr Kella...tq byk2 kella...tapi award nie dtg nyer dari seorang blogger iaitu MSR...nak tau knapa Award nie di cipta boleh terjah tuan empunyer blog...


Aku dah baca segala butir mengenai Award nie...kwn2 klu nak tau, kene la baca jugak yer, sbb musabab  knapa Award ni dicipta dengan nama yg sedemikian...penuh makna yg mendalam...

Dan salah satunyer penerangan yg diberikan oleh MSR...

'Apakah tujuan award ini? Orang lain buat award, ini pun sibuk nak tiru jugak ke?'

" Tidak dinafikan memang aku meniru konsep award ini. Tapi tujuan utamanya ialah untuk membina dan mengeratkan hubungan sesama blogger. Cuma yang membezakan award ini dengan yang lain ialah datangnya dari Lubnan dan khas buat anda semua. Dan itulah salah satu caranya untuk menghargai pengunjung dan pembaca blog aku selama ini."

Dan Aku juga ingin memberikan AWARD ni kepada kwn2 yang sudi dtg menjengah dan membaca crite2 blog aku yg bese2 je nie...

1. Ateh
2. kak Maria
3. Kak Efa
4. Zack
5. Kak Afne
6. Kak Ros
7. Kak Zita
8. Kak Za
9. Lynn Hamzah
10. Mama Naufal
11. Siti (yang ku sayang)
12. Mrs Ecam

kepada kwn2 yang lain...klu nak amik pun tak pe...amik la...sbb klu nak list semua nyer dh tentu panjang nnt N3 nie...Jadi Jangan Segan Jangan Malu yer...

Tuesday, April 13, 2010

...NZa Wedding Contest...

Salam kwn2...nak join contest la pulak kali nie...contest anjuran Princess N...nak join meh klik SINI tuk maklumat lanjut...jom join reramai...serlah kan bakat anda dlm edit meng edit nie...hihi...

Contest ni lain ckit...Princess N nak contestant edit pice yg dia bagi nie jadi cantik2...hehe..aku pun tak la pandai sgt nak edit...Princess N cuba try test yer...

ok ni foto asal nyer...

1st ade warna n ke 2 black n white...bole pilih nak edit yg mane 1...atau nak edit byk2 pun boleh...


Dannnn...Setelah di edit...ni lah hasil nyer...ni je la yg aku mampu buat...hihi...klu nak cantik2 lagi kene la aku amik kelas edit mengedit foto nie...haha...

1st edit ade warna...n 2nd edit black n white...

K, la...ni jer la yer Cik Princess N...Dan sy juga nak ucapkan in advance...Selamat Pengantin Baru Dan Semoga Bahagia kekal hingga ke Hujung Nyawa...