Wednesday, June 30, 2010

...Alhamdulillah, rezeki sarapan pagi...

Salam..saje nak hupdate jugak...dr tak de ape2 n3...huhu...ari ni aku bzy ckit...al maklum la, bila ujung bulan mmg bzy nak monitor stocktake...even through sistem SAP jer...tapi pening kpala bila mcm2 problem timbul... huhu... apa2 pun... I Accept The CHALLENGE...hehe...ye ke leh caya ke aku nie, ahaksss...siapa yg pernah buat mesti tahu task nie kan...klu tak tahu tak pe, abai kan je...hehe...dulu masa keje kat Avon pun ade gak buat task ni, skang pun buat jugak...kui kui kui...

k la narnye bukan nar cite hal kebizyan aku ni....tapi nak cite dapat bekfes free...thank you very 3x much la pada kak...nak nyatakan ker...takut nnt tak ske lak...huhu...ermm tak pe la...tqvm pada akak se opis ngan aku ni yg sudi blanje makan Nasi lemak pagi td...ermm sedap tul sambal nye...aku suka...tambah lak klu pedas2...hehe...


ha ni la dia....byk tul sambal nye...i like...1 opis di blanje makan nasi lemak ni...hehe...


ha yg ni lak...lunch aku lak...haha...makan nasi lemak lagi + ngan popia goreng...narnyer makanan ni tuk bekfes...tapi disebabkan ade keje yg terpaksa aku setelkan dulu pepagi tadi...aku tak la mkn lagi...tgh dok wat keje...member wat annoucement...hehe...kata tak yah beli bekfes, sbb ade org blanje...

jadinye bila dh setel keje, aku bekfes la dulu ngan nasi lemak yg akak opis blanje...jadinye nasi lemak yg aku beli di mkn untuk lunch...erm dah selamat 2 bungkus nasi lemak masuk dlm perut aku...hahaha...

k la tu jer...tq n moga bertambah murah rezeki lagi untuk akak opis aku nie...n untuk semua la...termasuk la aku skali...hehe...

Tuesday, June 29, 2010

...Xtvt ari sabtu & ahad...

Salam kawan2...sihat ke ari nie...aduyai ari ni kpala aku sakit la...tetiba jer...huhu...tapi blog tetap ku hupdate...hehe...dah la semalam tak leh nak online sgt...laptop hubby tu tggu masa je nak bye bye...bila on je padam, on, padam balik...huhu...mlm td lak, tenet problem...hui sabor je la...

k la ni nak cite xtvt mgg lepas...sabtu pagi dok umah je...dok kemas umah n layan dak cik afiq...klu tak layan nnt jd la cam cite yg aku story dlm n3 sebelum ni...huhu...fobia sudaa...nak memasak pun kene tggu ade org tgk kan afiq baru leh masak...

bila kak long dah lik keje, baru nak mula masak bagai...pas tu ayah afiq pun balik dr main futsal...ermm tak sia2 hubby shopping sport shoes ngan seluar pendek nye jumaat ari tu...sbb team hubby dapat no 2...hehe...aku shopping kat mydin mall je jumaat ari tu, hubby pun rupanye shopping gak area sri petaling, rasanye la klu tak salah...

pastu dlm kul 2 lebih adik2 aku dtg, ina, nuar ngan tunang dia, nina...lepas makan tghr...dlm kul 4 lebih gerak g Flamingo, nak main bowling...sampai sane kene tggu jap..sbb ade 2 group lak buat tournament...seb baik g petang, derang dh nak abis dah...pas tu Q jap tggu nama kena panggil baru la dapat main...


ni masa menunggu...posing2 dulu...


yg ni lak, dah main sudaaa...hehe...lepas gian sbb lame tak main bowling...mula main balik ari tu pun masa join tournament x-student smkbbs last month...afiq lak layan tengok je ibu n ayah main bowling...hehe...


erm tgk la mata yg dpt dikumpulkan...hehe...agak mengecewakan sbb tak dpt nak kumpul byk mata...kah kah kah...main 2 game je...1st game ina menang, pas tu nuar, aku, nina, hubby n kak long...2nd game ina kecundang sbb ter over confident...hak hak hak...1st hubby aku menang, pas tu nina, aku, nuar, kak long n ina...hihi...aku menten no 3 je...hehe...

pas dah balik dr main bowling...ian, nuar n nina, balik sentul...aku, afiq, hubby n kak long lak...g ronda2 cari tempat nak mkn malam...alih2 kat pandan je...

pas tu keesokkan harinye...pagi2 afiq dah kejut ibu ngan ayah suh bangun...main ngan afiq jap...pastu wat bekfes, goreng mihun n kuih cucur badak...pas bekfes...terus siap2 sbb nak antar kak long masuk umah sewa baru...kat maluri...kak long ni anak buah hubby, baru dpt keje lecturer kat kolej cybernatic tmn maluri...2 minggu dia dok ngan kitorang sbb umah sewa tu ujung bulan baru boleh masuk...

Antar kak long tu, kitorang follow skali tgk umah...family kak long ade skali...pas tu kat kul 1 aku, hubby n afiq gerak la nk g kenduri kawin membe sekolah aku...dua2 pengantin membe sekolah...derang buat pun sekali je kat dewan komuniti sentul tu...senang kan...


dok pun kejap je...lepas amik2 pice...terus g umah opah n atuk afiq...sbb afiq dh wat keje...afiq yak...hehe...pas tu afiq tggl umah jap...ibu ngan ayah g amik stok kain...sbb ade org nak...pas tu balik umah, dok makan2 lagi...seme lak adik bradik ade dok berkumpul kecuali aa yg tak do...afiq ngan fekar pun dok bergusti la jugak...hehe...pas tu dlm kul 6 lebih gerak la balik ampang...rehat time...

Monday, June 28, 2010

...Huhu...afiq jatuh walker...

Salam...Selamat ari isnin...ari ni cuti lagi...amik replacement leave cuti ganti besday Agong ari tu yg jatuh ari sabtu...lagipun amik cuti sebab opah afiq g wat rawatan mata kat hospital...tiap2 bulan opah afiq mmg ade rawatan...tuk cek kesihatan opah afiq jugak...jadi ibu afiq kene la amik cuti...

k la, klu tgk tajuk pun mesti dh tau kan ape story kali ni...huhu...narnye ari sabtu baru ni...telah berlaku nye 1 kejadian yg bole buat aku fobia gak la...huhu...afiq jatuh walker...jatuh kpala dulu ke, muka dulu ker, bahu dulu ker aku tak tau la...tapi rasanye mcm pipi jatuh dulu...sbb nye cepat sgt...mmg jatuh depan mata aku jer...huhu...


ni la walker yg telah menyumbangkan kejatuhan afiq ke lantai...huhu...ape daa ayat aku nie...mmg la dah tau afiq dah mula nak panjat memanjat...opah n atuk pun dh bgtau afiq dh panjat walker n siap meniarap lagi kat walker tu...tapi ingat kan baru ckit2 je...rupe2 nye bukan ckit2, mmg dah terer dah rupenye...

cite nye camni, pepagi tu hubby g pertandingan futsal, kak long anak buah hubby lak g keje, tinggal aku ngan afiq...tgh dok menyapu tu, nak bg la afiq main robot ben10 ngan kucing...tapi bateri abis pulak...tgh sibuk dok cari bateri dlm laci...nampak afiq dah meniarap kat walker tu...dipijak nye palang kat bawah tu pas tu separuh badan dh meniarap, sempat la kejar n pegang afiq...lg pun afiq sibuk nak capai batang penyodok yg aku letak kat tepi dinding...bila dah betulkan afiq dok balik dlm walker...

kali ke-2 lak nampak memang tak sempat nak kejar...nak capai je dh dengar gedebuk n nampak afiq tergolek atas lantai dah...aduyai...masa tu mmg tak tahu dh nak kata mcm mane...takut n sedih nye aku bila tgk afiq menangis teresak esak...huhu....meleleh air mata afiq...klu nak tau afiq tak pernah menangis teresak esak cam ni...ni la 1st time tgk...huhuhu...aku pun terus dokong n usap2 afiq...menangis jap berenti pastu nangis balik...huhuhu...

sambil pujuk pujuk afiq...call hubby tapi tak dapat...aku tau mesti hubby tgh sibuk main...last2 aku hantar msg je inform...pastu sambil ampu n peluk afiq aku call mak, sbb nak ilangkan rasa takut...pastu tak brapa lame pastu hubby call...crite la ngan hubby...tapi masa tu afiq dah berenti nangis n dah tido...

hubby kata ada benjol ke bengkak ke...aku kata takde...tapi alhamdulillah la...lepas bangun tido afiq ceria n aktif mcm biasa balik...mungkin nangis sgt td sbb terkejut....tapi ptg semalam ade nampak lebam ckit kat pipi belah kanan afiq...mungkin tu kesan jatuh agak nye...tapi tak la kuat sgt...ckit je...

skang ni mmg aku takut ckit klu letak afiq dlm walker...klu letak dlm walker mesti kene tgk...bahaya tau...huhu...tak nak lagi hal cam ni berulang...klu nampak je afiq panjat n meniarap bederau dah darah aku...tu la...org kata tu la cara anak2 nak membesar...biasa la tu jatuh sane sini...mesti kene ckit2...cuma jgn la kerap sgt kan...huhu...

hari ni afiq dah genap 8 bulan...skang ni afiq mmg aktif...lasak sgt2...hehe...mcm2 mende afiq nak buat...skang dh pandai tepuk tangan...ape org buat afiq buat...pastu suka menjerit...klu org ikut afiq jerit, dia buat balik...klu tak bg ape yg dia nak, dia marah...dia jerit kuat2...hehe...n gigi pun dah tumbuh 1 lagi...sebelah je ngan gigi sulung...hehe..makin menjadi la afiq mengigit skang...sakit tau afiq gigit...hehe...nak try cuba la masuk kan jari kat dlm mulut afiq...afiq pandai cari port yg dia nak...dia gigit ckit je...huhu...mmg sakit...hehe...


ape2 pun...harap takde la perkara yg tak elok jadi lagi...ibu ayah sayang afiq...semua sayang afiq...Muuuuuuaaaahhhhh.....cayang afiq...

Friday, June 25, 2010

...3 story in 1 n3......

Salam...hehe...leh ke tajuk cam gitu...k, ni nak cite...ari rabu ari tu, mak masuk hospital, kene tambah darah...masa aku mc ari selasa lagi mak dah kata kpala asik sakit pastu bila jalan rasa pening n pusing je...ari rabu tu ayah bawak mak g cek kat hospital...afiq lak mak su ina jaga...erm betul la, rupanya kurang darah n terus kene tahan wad, tapi mak balik dulu sbb nak amik barang2...

aku mintak tolong adik aku ina amik sbb naik tren mesti lambat nnt...hubby lak tak dpt amik sbb ade keje kat nilai...balik2 tu mak tgh packing baju nk bwk g hospital sg.buloh...mak tak mo kat hkl, sbb penah kene kat situ bila masuk darah, pening2 n demam terus...

ermm...tapi ptg semalam mak dh kuar dah, lepas masuk darah 2 pain...dah ok...rabu mlm 1 pain, semalam 1 pain lagi...pas tu tggu 6 jam, nak tgk ok ke tak...pas tu bila dk ok, mak bole balik dah...ari ni mak nak jaga afiq cam biasa...hehe...dh tanya larat ke nak jaga afiq...mak kata tak pe...antar je...huhu...dh la afiq skang makin lasak...hehe...

ok, abis sudaaa yek...skang nak cite yg ni lak...ari rabu tu ibu afiq ngan afiq saje cari keje...disebabkan tak mo nk tggu hubby balik keje dr nilai tu...jd nye aku plan n nekad nak naik tren je balik umah ampang...haha...lepas dpt permission dr hubby terus aku tumpang mak ayah...naik tren kat lrt star sentul...boleh tak aku kendong beg sandang tepi tu yg penuh ngan handbeg aku, bubur afiq yg sempat opah afiq masakkan, 2 3 pasang baju afiq n ape ntah lg dlm tu...

mula2 takut gak nak naik tren...tapi bila pk hubby tak tau balik kul bape...so brani kan jugak la...afiq lak bila sampai tempat yg dia tak pernah g, mmg afiq akan usha je dulu...pandang je org lalu lalang...org agah pun tak senyum...tgk la pice takut afiq tu...bila dgr bunyi tren lalu punya la takut afiq...sampai peluk2 n genggam tgn kuat2...hehe...

sempat gak amik pice kan...amik ngan HP je...hehe...tapi bila dh lame dok dlm tren baru afiq brani n nak main2...tapi seb baik dh nak dekat sampai...klu tak seme org afiq nak tarik...org dok sebelah dia nak tarik baju n rambut, org berdiri dia nak tarik handbeg org...hehe...tu la afiq nye keje bila dah takut dah...lg pun, kejap je naik tren...tak sampai setengah jam pun...


erm yang ni lak, saje nak cite ckit...xtvt afiq bila dok umah tanpa walker...huhu...dasat n mmg mencabar...haha...semalam aku terpaksa EL sbb jaga afiq...dah tu walker lak tggl kat sentul...ye la camne nak bawak naik tren kan...pas tu, mmg keje afiq berguling guling n meniarap je la kat tilam n lantai umah...abis 1 umah afiq mop...hehe...abis dah segala menan di kuarkan...dia tak mo main dah...yg dia nak main, tau ape...tu ha laptop kat atas sofa tu...

bayangkan dari meniarap dia pegang sofa tu, pas tu terus angkat badan n berdiri tegak pas tu dah letih berdiri terduduk balik...haha...abis laptop tu di ketuk2 nyer...dh la laptop tu tggu masa je nak kebaboommm...bila aku baringkan balik, afiq pun mula la bangun n berdiri balik...hehe...dh la ari tu laci kat tv tu dia main tarik2 pas tu tolak kasi tutup lik, haa...amik... pas tu tersepit la jari2 afiq...bila org tegur, terus meraung...huhuhu...


ermm, aku mmg layan kan aje la ape afiq nak buat...lg pun itu la proses dia nak blajar...seme nak main, nak pegang n nak masuk mulut...hehe...klu nak buat keje lak mmg tak dpt...g dapur kejap, sedar2 afiq dh nak masuk bilik...nampak montot je...hehe...laju tul meniarap g sane sini...kepong ngan bantal keliling tilam tu pun, abis di panjat nye...last2 hubby balik ptg tu baru masak...hehe...

ape2 pun...ibu tetap cayang afiq...Muuuaahhhh...

...Renungan : 10 Tabiat rosakkan otak...

Salam...nak share info lg dgn kwn2...emel yg aku dpt 16/12/2008...masih aku simpan lagi...hehe...baca jgn tak baca... :) buat ingatan kita bersama...

10 TABIAT ROSAKKAN OTAK

1. Tidak mengambil sarapan pagi

- Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.



2. Terlebih makan

- Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

 

3. Perokok
- Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

 

4. Penggunaan gula yang berlebihan

- Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.

 

5. Pencemaran udara

- Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

 

6. Terlebih tidur

- Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

 

7. Menutup muka ketika tidur

- Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.

 

8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

- Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

 

9. Kurang berimiginasi

- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.

 

10. Jarang berfikir

- Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.


 
Al Anbiyaa’ ayat 105
Dan demi sesungguhnya, Kami telah tulis di dalam Kitab-kitab yang Kami turunkan sesudah ada tulisannya pada Lauh Mahfuz: "Bahawasanya bumi itu akan diwarisi oleh hamba-hambaKu yang soleh".

Nurkilan : Muhammad Nazir

Thursday, June 24, 2010

...Training Teaming With Passion...

Salam...alahai...wlupun ni cite xtvt mggu lepas, tetap gak nak hupdate...kan ari tu ade kata nk hupdate pasal training...ha ni la nye...mggu lepas mmg takde xtvt lain melainkan training n sambut ari bapa...ari bapa aku dh hupdate...hehe...yg tu awal lak hupdate kan...hehe...

erm k la, nak cite ckit je ni...Sabtu, 19.6.10 & Ahad, 20.6.10 aku n member2 opis yg tersenarai...hehe...seme tersenarai nar nyer, cuma cepat ngan lambat je...sabtu mula kul 10 pg sampai 6 ptg...ahad mula kul 8.30 p sampai 3.30 ptg...yang nyata n pasti, best sgt bila sesekali join training camni...bagi aku, best n suka la...sebab, bukan nye dgr ceramah je memanjang, tapi ade mcm2 xtvt yg dilakukan oleh trainer...

ari sabtu tak byk sgt pice amik...ahad baru la berposing sakan...n nak tau tak, ari sabtu pergi n balik aku drive kete, tapi hubby ade kat sbelah...n ahad tu aku telah pecah kan record aku seniri dgn drive kete seniri tanpa hubby teman kat sebelah...hehe...yehh yehh...ok la, balik pd story, training ni untuk seme staff untuk tanamkan semangat baru, fikiran baru, fikiran positif, semangat berkerja sama n mcm2 lagi la...


dlm training peserta dibahagikan dlm beberapa kumpulan kecil dan akan bersaing sesama sendiri untuk dptkan point dlm bentuk matawang...hehe...dan aku dlm kumpulan England...ye la skang kan musim World Cup...haha...


ni aku ngan zack...kitorang dpt same kumpulan...sbb tu byk gambo sesama..hehe...


pice ni masa tgh ade xtvt...aku n geng england, aqmal menjalankan tugas menghafal n pas tu kene bgtau kat depan org ramai...hehe...pas tu tgh beratur nk cek esei kat trainer...esei ni tugasan ari sabtu...huhu...g training ada homework tau...haha...


pice ni ngan seme ahli kump.England...cayala dapat no 2 tu...dr 7 kumpulan...hehe...caya la England...


yg ni saje posing ngan trainer bj hitam n putih tu...ni nak balik sudah....


sebelum balik posing lagi...hehe...pas tu balik sudaaa...hehe...yg penting bessshhhhh...WorDs HaVe PowEr...ToDay Is A GreAt Day...I KnOw I CaN Be BetTeR...ChaLLengE!!!...

Tuesday, June 22, 2010

...Sambut Hari Bapa...

Salam...ari ahad lepas kan ari Bapa...aku tak de pun wat n3 khas tu wish Happy Fathers Day tuk All father2 @ bapa2 di luar saner...hehe...tak pe lah...

Ari ahad lepas, kitorang kuar mkn2 kat Teppanyaki, Mid Valley sempena hari bapa...wlupun penat baru balik dr training kat TTC jln gurney, kl...tapi tetap digagahi jua demi clebrate ari bapa...eceh...ye la, sampai umah je dlm kat kul 4 ptg...next n3 boleh cite pasal training yer...hihi...pas tu rehat2 jap kat kul 6 lebih kuar la nak g Mid Valley...


sampai sane, mak, ayah, ina, pendi, along, kak maria n mimi dah ade...dah mkn dah...kitorang penat mencari narnye teppanyaki tu kat maner...haha...al maklum la dh lame tak g mid valley...hehe...adik beradik yg lain lak tak pat join...nak wat camno kan...sampai sane terus order mkn, afiq lak tido...dh abis mkn baru afiq bangun...pandai afiq, tak mo kacau ibu ngan ayah mamam...hehe...


ha...yg ni saje nak tepek gak gambo mamat jepun ke, cina ke, org kita ke...ntah la...yang masakkan makanan kitorang...aku pun tak tau nama2 makanan tu...hehe...yg tau, aku amik chicken teppanyaki n hubby amik salmon fish teppanyaki...haha...ntah betul ntah tak nama makanan...


pas tu dah abis makan, g la jalan2 jap kat dlm Mid Valley...jumpa lak 2 robot nie...Transformer...posing2 amik pice...pas tu robot tu nk salam ngan afiq...afiq takut sbb tgk tgn hitam je kot...hehe...pastu dah nak dekat kul 9 gerak la balik...

kali ni tak de kek...along aku kata dh slalu mkn kek...huhu...hadiah lak along aku bg jam tangan...same mcm hari ibu last month...mak dpt jam, ayah pun dpt jam...

n tuk hubby ku cyg...1st time clebrate hari bapa nie, aku just bg kad je, yg aku letak kat dlm beg laptop...hubby kata masa nk kuar kan laptop, terkejut tgk ada plastik...pas tu dlm plastik ade kad lak...bila bukak, baru hubby tau...hehehe...lg pun tak sempat nak cr hadiah sebab training 2 hari...huhu...

...Award dari Miss Kacang...

  Salam...ermm dh lame tak dpt award...kali ni dapat lak dr miss kacang...Thank you yek...nak tau Award ape...hehe...Award Kuat Makan...Award The Cutest Blog Ever & Cute Blog Award...hehe...bole kan sekali je campur...




jawab tag nie dulu baru boleh sangkut kat dinding blog nie.

ok nak jawab la ni...

apa usaha korang untuk cantik kan blog?

kasi layout cantek n bg n3 yang bessshhh...hehe...

website yang bantu anda meng edit.

klu nk tukar layout...setakat ni pernah amik kat sini jer... http://www.thecutestblogontheblock.com/

5 perkataan yang menggambarkan diri anda

Simple
Sensitif
Happy
Senyum
Penakut
..............................................

ok habis sudaa...ni 1 lagi Award...oucchhh..cekci la...


kasi dekat 10 orang and sebab...

1. Zack...Mama Zafreesya...
2. Kak Efa...Mama Irsyad...
3. Kak Za...Mama Along, Aleesa, Adam & Aqeel...
4. Kak Ros...Mama Adam...
5. Kak Afne...Ibu Double H, hana & haziq...
6. Dilla...Mama Eyrfan...
7. Noor...Mama Naufal...
8. Mrs.Ecam...Mama A'an & Ajib...
9. Nad...Mama Zakwan...
10. Siti...Ibu Batrisya, jannah & wafi...

sila lah ambil=) n buat yer...klu dh buat tak pe la...abaikan ajer...hehe...
Sebab2 nyer kan...kwn2 diatas adalah Superbb Mommy...YeEaaAhhh...

cakap thanks dekat orang yang kasi award nie

Thank you Miss Kacang...sbb sudi bagi Award nie...

adakah anda terharu.

Yes...op coz la...sbb miss kacang ingat kat blog kiessa ni...hehe...tq...

apakah yang anda lakukan untuk jadikan blog nie cute?.

Ape2 je yang rasa sedap mata memandang...hehe...

Yang kena tag.ambil lah ketiga tiga award nie yer.hehe...

Monday, June 21, 2010

...Mainan baru afiq...

Salam...Monday comes again...huhu...whatever it is...i want to be +ve...hehe...yehhh...amboi2! mentang2 la baru lepas g training...everything nak +ve...haha...

k la bukan nak cite pasal training...story training next n3 ok...dis n3 saje je nak story pasal menan baru afiq...ari jumaat lepas kat sentul ade night market...haha pasar mlm la...pas dah amik afiq, nak balik tu, singgah dulu psr mlm sbb hubby nak cr seluar pendek...pas tu nampak kedai menan...ibu ngan ayah yg tertarik nk beli menan afiq...hehe...ye la afiq bukan nye tau lg kan...ape org bg, ape org beli semua afiq main...


ni la dia menan baru afiq...pas dh pilih2 alih2 yg ni berkenan...tapi yang best nye tak la prasan robot ni robot Ben10 narnye...kat robot tak de tulis pun ben10, tapi bila dh masuk kotak baru tau ben10...tu pun kak long, anak buah hubby yg prasan...ermm nampaknye cam afiq ni kuat lak ngan cartoon Ben10...hehe...


erm tengok la gaya afiq tgh bergusti ngan robot...suka...tambah lak ade bunyi2 n lampu2...pas tu robot tu leh bergerak lak...mula2 takut nak pegang, lepas tu abis robot kene lanyak ngan afiq...hehe...


hah...ni saje nak tepek gak...ok la kan...klu lebih dr 1 boleh la dikatakan Koleksi Ben10 kan kan kan...hehe...


beg nak letak brg2 afiq bila jln kuar, pelampung, n robot...Ben10....


afiq n pice yg di edit...boleh pulak Bem10...hehe...bahasa ape pun den tak tau yang tulis kat situ tu...

Friday, June 18, 2010

...Apesal la mende alah ni slalu dapat...

Salam...saje nak story nie...eee tak besh ar...bukak2 emel je...emel ni mesti ade...goram den...mane la derang dpt address emel aku yek...padahal emel keje...asik2 emel story awarded ratus2 riban...emel terpilih untuk dapat duit...ade org nak buat trsnfer fund kat acc... perghh mcm2 tul...pastu mintak nama, address n fone no...ha pas tu dapat la nk kene kan org, kan...huhu...ade je org nak menipu kan...mane ade org senang2 nak bg duit...sehengget pun susah nak bg...ni kan lak la ratus2 riban kan...ish ish ish...bosan tul layan emel2 mcm ni...asik2 masuk...sepatutnye spam mel mcm ni tak masuk...ni camne la leh terlepas...huhu...terpaksa la aku layan kan jer...pas tu keje men delete je la...huhuhu...


...Renungan : Tanggungjawab Seorang Bapa...

Salam...nak share some info lg ngan kawan2...lg pun sempene dgn hari bapa 20/6/2010 nie...pada para2 bapa di luar...mmg tanggungjawab seorang bapa amat la berat...dan semoga semua kaum lelaki dpt menjadi bapa yang baik, hebat dan yg paling penting menjalankan tanggungjawab dengan sebaik baik nya...


...Tanggungjawab seorang bapa...apa yg info ni ade, adalah sebahagian dr tanggungjawab seorang bapa, malah sebenarnya banyak lagi yg mereka lakukan...termasuk la Ibu...tanggungjawab mereka sangat banyak dan berat...mari kita baca......

1. Menanam uri

Kebanyakan daripada kita tidak menghiraukan tentang kepentingan uri. Di saat-saat kegembiraan menerima ahli baru, seringkali uri dilupakan. Jika pihak keluaga tidak mengambil uri, klinik atau hospital mengumpulkan uri-uri itu dan diderma kan kepada syarikat swasta.

Kemudian uri itu diproses bagi memperolehi hormon yang terkandung di dalamnya. Hormon-hormon ini banyak digunakan dalam alat-alat kecantikan dan solekan. Sebahagian ibu bapa cuma membuang bayi dalam tong sampah tanpa memikirkan uri adalah teman rapat bayi didalam kandungan Uri amat penting kepada bayi. Orang tua dahulu mengamalkan cara menanam uri dengan baik. Mereka mencuci dan membalutnya dengan kain dan ditanam, Adab ini adalah baik kerana menghargai sesuatu.


2. Mengazan dan mengqamatkan anak


Bayi yang baru lahir, telinganya berfungsi dengan baik. Islam menganjurkan diazankan di telinga kanan dan diqamatkan di telinga kiri. Tujuannya ialah untuk mengingatkan kembali anak tentang perjanjian yang pernah dikaitkan dengan tuhan di alam Rohani.



3. Mendoakan anak

Usaha membesarkan dan mendidik anak supaya menjadi manusia berguna bukanlah suatu yang dapat dipastikan kejayaanya. Doa- Berdoa adalah satu usaha. Doa merupakan usaha meminta pertolongan kepada Allah.


 
Lima perkara yang memepengaruhi jiwa dan harapan orang yang berdoa:-

a. Dengan berdoa, maka semakin tumbuh subur keyakinan bahawa Allah SWT itu dekat.
b. Segala permohonan dari hamba-Nya akan mendapat perhatian sepenuhnya daripada Allah SWT.
c. Supaya doa itu diterima Allah SWT, maka orang yang berdoa terlebih dahulu menjalankan petunjuk dan anjuran Allah.
d. Hendaklah percaya dengan kesungguhan hati dan keimanan kepada Allah SWT.
e. Dengan menjalankan seruan Allah dan percaya kepada-Nya maka Allah akan memberikan petunjuk dan ilmu pengetahuan agar tidak tersesat dan berputus asa.



Antara doa-doa yang patut diamalkan oleh orang tua agar anak- anak mereka menjadi orang yang diredhai Allah iaitu :


a) Doa agar anak patuh kepada Allah - Al Bagarah : 128
b) Doa agar diberi anak yang baik - Al Imran : 38
c) Doa agar diberi zuriat yang menyenangkan hati - Furqan : 74
d) Doa agar anak tetap mengerjakan solat - Ibrahim : 40
e) Doa ketika memberi nama anak 
 

4. Panduan menamakan anak

Sunat memilih nama yang baik kepada anak. Memberikan nama kepada anak merupakan cermin keperibadian dan kefahaman orang tua, kerana nama yang diberikan menggambarkan harapan hati dan harapan orang yang memberikannya. Masa memberikan nama dan orang yang berhak memberikan nama.- Berdasarkan kepada beberapa hadis Rasulullah SAW, maka memberikan nama bagi bayi dapat dilakukan pada hari lahirnya ataupun 3 hari sesudah kelahiran. Jika belum, boleh ditunda hingga sampai perlaksanaan aqiqah - Siapa yang berhak, ayah atau ibu. Sebenarnya ianya boleh dibincang antara suami dan isteri ketika ingin memberi nama. Menurut Nasya'at Al-Masri, hak memberi nama diberikan pada ayah, kerana adalam Al-Quran menjelaskan supaya anak dinasab> kan kepada ayah bukan ibu.

Pemilihan nama yang utama - Syariat Islam menganjurkan supaya nama yang baik kerana nama tersebut akan dipanggil Allah pada hari Qiamat. Rasulullah SAW telah bersabda yang maksudnya: " Namakan denagn nama para nabi, dan nama yang paling Allah suka ialah nama Abdullah dan Abdurrahman dan nama yang paling benar ialah Harits dan Humaam dan nama yang paling buruk ialah Harb dan Murrah. " (HR. Abi Wahab Al-Jasyimi) - Para ulama sepakat mengharamkan semua nama yang mengabdikan selain dari Allah SWT seperti Abdul Uzza, Abdul Ka'abah dan lain-lain. Nama yang makrikh yang perlu dihindari iaitu Yasar, Rabah, Najah, Aflah dan Barakah. Nabi SAW melarang umatnya menamakan anak dengan nama-nama tersebut. - Nama seperti nama malaikat seperti Mikail dan sebagainya.
Ada 2 pendapat ulama, sebahagiannya membolehkan manakala sebahagian lagi melarang.- Tidak boleh menamakan dengan nama-nama yang buruk yang akan menggambarkan corak kehidupan yang tidak dapat diterima oleh fitrah manusia. - Tidak boleh menamakan dengan nama daripada surah dalam Al- Quran seperti Thaha, Yasin dan sebagainya.

Ibnul Qayyim menjelaskan, nama Yasin dan Thaha adalah salah satu nama nabi adalah tidak benar. Imam Malik mengatakan bahawa nama> -nama tersebut makruh dipakai untuk nama anak. - Rasulullah menganjurkan kepada seseorang yang mempunyai cita cita yang baik untuk diharapkan melalui nama anak-anak. Memberi gelaran kepada anak - Adalah sangat terpuji memberi gelaran yang baik kepada bayi semenjak kecil lagi bagi memberikan motivasi anak. Namun begitu, biarlah gelaran yang baik dan jauhi gelaran yang> boleh memalukannya.


 
5. Penyembelihan aqiqah

Untuk mensyukuri kelahiran anak, agama menganjurkan untuk mengadakan acara kesyukuran. Menyembelihkan kambing bagi anak lelaki, 2 ekor dan seekor bagi anak perempuan. Acara tersebut sebaiknya dijalankan ketika anak berumur 7 hari. Aqiqah amat penting, menurut keterangan ulama, hukumnya adalah "Sunat Muakkad". Dengan aqiqah akan menjadikan anak dapat memberi pembelaan (syafaat) kepada orang tuanya pada hari qiamat.
 
Hikmah aqiqah.

a. Sebagai bukti dari perasaan gembira, kerana diberi kekuatan oleh Allah untuk menjalankan syariat Islam serta dianugerah anak, serta mempunyai harapan agar anak tersebut akan         mengabdikan dirinya kepada Allah.
b. Membiasakan berkorban bagi orang tua, demi kepentingan anak yang baru lahir.
c. Melepaskan penghalang pada bayi dalam memberikan syafaat kepada orang tua mereka kelak.
d. melindungi daripada syaitan sehingga setiap anggota tubuh aqiqah berguna untuk menebus seluruh anggota tubuh bayi.
e.. Pada waktu memotong aqiqah juga hendaklah diucapkan seperti pada waktu memotong korban iaitu membaca Bismillah.
f. Lebih utama memasak aqiqah itu dan tidak diberikan dalam keadaan mentah. Untuk memudahkan para fakir miskin untuk menikmatinya dan ini lebih terpuji.
g. Umur binatang aqiqah yang disembelih adalah sesuai dengan yang diperintahkan, sihat dan tidak cacat.
h. Tidak sah apabila dilaksanakan secara bersama-sama oleh beberapa orang dengan seekor kambing.
i. Sebaik aqiqah itu berbentuk kambing, walaupun ada juga yang menyembelih seekor unta, lembu atau kerbau.
j. Diutamakan memotong aqiqah atas nama bayi. Rasulullah SAW bersabda, "Sembelihlah atas namanya. Ertinya diniatkan atas nama bayi dengan mengucapkan nama Allah.
k. Penyembelihan terbaik dilakukan sesudah matahari terbit.
l. Sesuatu yang terpuji pada pemotong aqiqah adalam sama terpuji pada pemotong qorban iaitu, dagingnya disedekahkan. Yang baik ialah dibahagi 3 iaitu sebahagian dimasak sendiri sebahagian dihadiahkan dan sebahagian lagi disedekahkan.
m. Tidak diperkenankan menjual kulit aqiqah atau dijadikan bayaran penyembelihan. Harus disedekahkan atau diambil untuk keperluan orang yang mengadakan aqiqah.
n. Bagi seseorang yang mengetahui bahawa orang tuanya belum melakukan aqiqah untuknya, maka dianjurkan untuknya melakukan aqiqah, seperti Nabi telah melakukan aqiqah untuk> dirinya setelah diangkat menjadi Rasul.
o. Sebelum dilakukan penyembelihan aqiqah terlebih dahulu melakukan pencukuran rambut bayi. Kemudian rambut ditimbang dan nilai rambut disedekahkan pada fakir miskin.


 
6. Mengkhatankan anak  

Berkhatan atau bersunat harus dilakukan untuk membersihkan anak-anak kerana kemaluan merupakan tempat najis yang harus dibersihkan. - Hukum berkhatan Menurut Imam Shafie, Imam Malik dan Al-Auzai dan lain-lain, berkhatan hukumnya wajib. - Khatan Nabi Ibrahim Dan Rasulullah SAW Nabi Ibrahim berkhatan ketika berusia 80 tahun. Beliau khatankan Nabi Ismail pada usia 13 dan Nabi Ishaq pada usia 7 tahun. Ada riwayat mengatakan Raulullah dilahirkan sudah> berkhatan dan ajau juga riwayat mengatakan baginda dikhatan oleh Malaikat Jibrail. -


Hikmah dan kelebihan berkhatan


   a. Berkhatan merupakan asas daripada kebersihan dan merupakan syariat Islam perlu dikerjakan.
   b. Menyempurnakan tuntutan syara' yang sesuai dengan sunnah Nabi Ibrahim dan Rasulullah SAW. Sebagai usaha ke arah kebersihan diri untuk mengabdikan diri pada Allah SWT.
   c. Sering digunakan sebagai perbezaan antara orang Islam dan bukan Islam.
   d. Dari aspek kesihatan, ia boleh mendatangkan kebersihan pada kemaluan, mencantikkan bentuk dan merangsang syahwat    
   e. Menjaga kesihatan tenaga batin serta memelihara diri dari dihinggapi penyakit kelamin.
   f. Mengandungi hikmah yang besar di sebalik yang dilihat oleh mata kerana ajaran Islam yang lengkap dan murni, setiap yang disuruh pasti mengandungi makna yang mendalam
   7. Mendidik moral anak



Memberikan pendidikan kepada anak adalah kewajipan ibubapa Firman Allah dalam suruh Luqman ayat 12 - 19 memberi beberapa pokok ajaran Luqman, antaranya :


a. Pendidikan supaya bersyukur
b. Pendidikan supaya jangan mempersekutukan Allah
c. Pendidikan supaya berbakti kepada orang tua
d. Pendidikan tentang balasan dari hasil perbuatan yang baik dan sebaliknya.
e. Pendidikan tentang soalt
f.. Pendidikan tentang amar makruf nahi mungkar
g. Pendidikan supaya bersabar
h. Pendidikan supaya jangan sombong dan angkuh
i. Pendidikan kesederhanaan


 
Erti anak bagi orang tua  

Setiap orang akan merasa bahagia apabila dikurniakan anak. Namun disebalik kebahagiaan ini tersimpan tanggungjawab yang amat berat yang harus dipikul. Anak amat bererti pada ibubapa, antaranya:

1. Anak sebagai rahmat Allah SWT
2. Anak sebagai amanat Allah SWT
3. Anak sebagai harta yang tergadai
4. Anak sebagai penguji keimanan
5. Anak sebagai alat untuk beramal
6. Anak sebagai saham di akhirat
7. Anak sebagai sumber kebahagiaan
8. Anak sebagai tempat bergantung di hari tua
9. Anak sebagai penyambung cita-cita
10. Anak sebagai makhluk yang harus diberi pendidika
n

Thursday, June 17, 2010

...Huhuhu...Sodih nyo...

Salam...hua hua hua...apo kan dayo...dah hari ni jugak dio nak dtg...sodih hati den...dah kul ompek baru tau...klu den tau dio nak datang hr ni...tak yah susah2 den tahan porut ni haa...huhu...tapi tu lah dah lumrah kan...semo org pompuan kono...den pun tak jangko sbonar eh...hehe...ermmm, tak lah jadi niat den nak beposo ari ni haaa...huhu...

baru yo td den canang kat n3 sbelum ni den poso...alih 2 tak jadi lak...huhu...bila dh tau, toruih den g kodai boli megi...yo lah...dh tak buleh kan...nak buek camno laie...hehe...ermm ni la menu den buko poso, yang sampai had kul ompek yo td...kui kui kui...megi ngan milo...dah slamat dah, dok dlm porut nie haa...hehe...kwn2 semo mesti tau kan napo den tak buleh poso... kan...kan...kan...hiiisshhh...hihi...


eh eh...apesal aku ckp n9 nie...hik hik...lain nar bunyi ehh...hehe...

...Apakah dia Indeks Jisim Badan (BMI)...

 Salam...saje je nak share cara2 kiraan BMI ni ngan seme...ermm, ni gara2 sbb berpose la...lg pun, salah 2 sebabnye kene ganti pose n klu bole nk diet...kah kah kah...ye la, berat bdn bukan makin turun, lepas berpantang ni tapi makin naik lak...ermm, skang ni pantang jumpa, seme nak...haha...pagi td pun sahur ngan milo + roti 2 keping jer...hihi...+ telur hancur + black pepper + mayonis...tu kira menambahkan lemak lg kan, ha ha...kui kui kui...

k la, layan ni yek...kira la berat seniri, naik ke, turun ke, berlebih lemak ke, terkurang ke...hik hik hik...aku nyer...ermmmm...huhu...tolong kirakan boleh???...hehe...ketinggian, cuma 161cm jer...berat lak...haha...tak mo la kasi...i diam2 sudaaa...hik hik...

 info di amik dr google yek...

Apakah dia Indeks Jisim Badan (BMI) 

Indeks Jisim Badan merupakan formula untuk menilai berat badan serta perkaitannya dengan ketinggian seseorang itu. Ia merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat di dalam badan kebanyakan individu.

Berat Badan (kg)   
                                ----------------------- = Indeks Jisim Badan
[ Ketinggian (m) ]2

...Berat / ketinggian x ketinggian...

..>>..152cm=1.52m, 155cm=1.55m, 157cm=1.57m, 160cm=1.60m..<<..

..>>..5 kaki=152cm, 5kaki 1 inci=155cm, 5kaki 2 inci=157cm, 5kaki 3inci=160..<<..

Ia merupakan pengukuran mudah yang berhubung rapat dengan jenis-jenis anggaran kegemukan yang lain.

Gunakan Indeks Jisim Badan untuk menganggarkan jumlah lemak badan anda. Skor Indeks Jisim Badan membawa maksud seperti di bawah:

Kurang dari 18.5 : Kekurangan berat badan
18.5-24.9 : Normal
25.0-29.9 : Berlebihan berat badan
30.0 ke atas : Gemuk atau Obes

...Petua Tahan Puasa...

Salam n morning seme...hari ni saje je nk share info ni...bukan aper...memandangkan ari ni aku berpuasa untuk ganti pose tahun lepas...huhu...ye la puasa kan dh nk dekat...tu la tinggal pose lagi kan...hehe...mmg la tahun lepas pegnen kan afiq...tapi biasa la kan, kdg2 ade ari2 yg mmg tak brape nk larat...tapi seb baik 3 hr je...hehe...

1 hr dh slamat ganti tggl 2 hr...tapi rasa nye mcm nak buat byk je...sbb leh men diet kan diri sekali...huhu...badan dh bam bam nie...huhu... k la, baca la info kat bwh ni yek tuk sesapa yg nak berpose...mudah mudahan dipermudahkan urusan kita dlm nak ganti puasa....

info ni di amik dr koleksi emel2 yg aku simpan...18/9/2007...so klu ade persamaan n sbgi nye...minta halal la yer...hehe...


PETUA TAHAN BERPUASA


Kalau nak kurangkan dahaga dan lapar di mana kita bekerja seperti
biasa amalkan petua berikut, insyaallah kurang lapar dan dahaga:

1.  Mesti Sahur
2.  Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorang Islam.
3.  Gumpalkan nasi sebanyak 3 ketul.  Baca Surah Al Ikhlas 1 kali dan makan nasi baca surah ikhlas.
4.  Dah habis 3 gumpal tuu...makanlah seperti biasa.
5.  Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji.  Sebelum makan, bacakan selawat 1 kali dan makan buah kurma, baca lagi makan kurma lagi....sampailah 7 kali

Amalan ini adalah baik untuk orang yang bekerja di tengah panas,
seperti buruh kasar dan sebagainya..

SEBENARNYA:-
Surah Al Ikhlas itu adalah ayat yang dapat menguatkan segala sendi dan tulang dalam badan kita dengan izin Allah.

Buah kurma itu, 7 biji kalau kita makan dalam sehari, iblis takkan dekat dengan kita.  Dan ianya adalah amalan Rasulullah, selain dari memberikan tenaga.

Cubalah dengan izin Allah swt.  Wallahualam... 

Wednesday, June 16, 2010

...Sakit kpale & Selesema...

salam...waaa tgk tajuk je dah tau kan...mesti bab akit2 kan...huhu...narnye dr isnin lagi rasa dh tak sedap badan...tapi dtg keje gak cam biasa...dr kul 10 pg tu kpale dh berdenyut denyut sakit sampai la petang...semalam lak, seharian aku dok terbersin sane sini...huhuhu...makan ubat baru la beransur ansur hilang...

hari ni lak, pepagi rabu yg boleh dikatakan semangat nk wat keje sbb dh tgh mggu kan...hehe...kene lak lagi selsema...hua hua hua...bersin sane sini...huk huk huk...aaaaaaccchhhooo...rasenye kak effa yg dok sebelah aku ni atau zack yg dok depan ni dh lali tinge dgr alunan muzik bersinan nie...hik hik hik...

 
...pice tq to google...

tu la nak wat camne...degil...tak boleh makan udang ngan blacan nak mkn gak...huhu...narnye dh lame tak kene bersin2 nie...akan kene klu mkn udang atau blacan...huhu...ari ahad mlm tingin nk mkn udang goreng kunyit, hubby beli, ape lagi mamam la...slalu nye klu mkn pun sekor 2 je...tapi ranye kali ni terlebih ckit kot...maybe 3 4 ekor...

tambah lak ptg isnin nye lik keje mkn mlm kat umah mak, pekene lak sambal blacan bacang... perggghhhh... mmg sodap mkn ngan nasi panas...huh, amik berpingan pinggan mamam...pas tu tghr semalam bawak bekal mam lg sambal blacan kuining...pas tu pagi td pun, pekene sambal blacan kuining ngan nasi goreng kat umah mak...huk huk huk...udang + blacan...memang gerenti la menyumbangkan ke arah selsema + bersin + hidung berair + kpala bengal...

huhuhu...rasa mcm nak tanggal je hidung nie...kui kui kui...tapi ape kan daya...sape suh bedal makanan yg tak boleh di mkn kan...seniri tanggung la...hua hua hua....

Tuesday, June 15, 2010

..."mamaeja & JJC 1st Giveaway : Cutest Baby With Hat Contest"...


Salam...nak join contest lagi...kali ni anjuran Mama Eja...klu nak tgk syarat n join meh klik SINI...Dateline 11.59 mlm 17 june 2010...

klu nk cite pasal blog mama eja...erm baru terjah n baca ckit2...simple n nice...lgpun background kita kan ame...hehe...n sy suka tgk koleksi JJC...cantik n comel...huhu...cuma baju tu tak leh la my baby pakai, sbb baby boy...hehe...



k, la...pice tuk contest ni...
v
v
v
v
v
taa daaa...tak tau la leh trima ke tak pakai cap nie...klu ade ape2 bgtau yek...tapi tgk yg kwn2 lain bole pelbagai kan...hehe...k la kat bawah de story dr afiq yek...


Nama sy : Muhammad Rafiq Naufal B. Rosli
Umur sy : 7 bulan 2 minggu lebih...
Nama ibu sy : Shazatul Nissa Mohd Nordin
Emel ibu sy : shaza3105@gmail.com

"k, afiq nak ite ceniri nie yer...ice ni bu amik ace nak uar alan2 kat eshco...bu ngan yah nak eli yak aju afiq...ace bu ngah yah iyap2, bu etak afiq alam oker...afiq men2 kat oker je, pas tu ile bu ngan yah dah iyap2...bau la g alan2 kat eshco, agi pun kan bu aje je nk yuh afiq akai opi bau eli..."

k la harap seme dh ok...n wish afiq luck yer...hehe...agak2 klu tak paham, bgatu yek...hehe...


...Xtvt sabtu ahad mggu lepas...


Salam...seperti biasa n3 di awal minggu...of coz story pasal ujung mggu...klu tak de wat ape2 pun...tetap nk gak cite...ish ish...hehe...

sabtu pagi tetiba je bangun tido aku rasa nk mkn nasi dagang...leh tak cam tu???...hehe...so pagi tu pas dh siap2 bagai, kitorang kuar dlm kul 9 lebih...gerak la g Nasi Dagang Ulik Mayang kat Taman Melati...

sampai sane org agak ramai jugak la..tapi seb baik ade tempat duduk...ni la menu kitorang...nasi dagang 2, ayam berempah amik seketul n cam biasa bhgn pangkal peha n peha, pas tu ape ntah hubby amik, pulut ade klapa n ikan masin...aku 1st time makan...rasa pelik mula2, tapi sedap gak la...



pas dh bekfes...kitorang tak kemana pun...terus lik umah...pas tu lepak2 je kat umah...tgk tv...main ngan afiq...kemas2 ape yg patut...pas tu layan FB...hehe...hubby lak sempat kuar jap bawak wira nye pusing2...ye la tak jalan kang, merajuk lak wira...

pas tu bila dh agak petang ckit baru rasa nk mkn...tp disebabkan pepagi dh mkn lambat, so kitorang decide tghr mkn ringan jer...ni la dia...goreng kopok lekor, air nescafe n buah betik...tu je la lunch kitorang...hihi...afiq pun lunch mkn betik gak...ye la ibu dh buat biskut farleys afiq tak mo...alih2 mkn buah jer...erm abis...hehe...tapi petang tu buat kan afiq bubur + brokoli + carrot ckit + ikan bilis ckit...erm licin gak...suka tul afiq...pice tak amik lak...huhu...


pastu sebelah malam lak...aku, hubby, afiq, ina n opah afiq g I-Bowl, Brem Mall, jalan kepong...ade tenemen boling dak2 x-sek buat...x-student smkbbs...layan la yek pice2 ni...mak lak ikut sbb suka tgk org main boling...


masa ni tgh siap2 nak pakai kasut...muka happy je seme...ye la tak penat lg kan...Ina ganti member aku, ateh...dia tak pat join sbb kene lik pontian akak ipar nye sakit...


posing ngan member2 yg sempat jer...hehe...ada gak member yg hampir 11 tahun tak jumpa baru skang jumpa lik, ruby yg baju pink tu...wah menten je...hihi...aku dh bolat...haha...


aksi2 main boling yer...haha...lame tau dh tak main boling hampir 1 setengah tahun la...mmg kepingin n lepas gian la...besh nyer...wlupun tak menang tapi happy dpt lepas gian main boling...


ha yg ni, abis sudaa...sesi bg hadiah...pas tu setel balik la umah...kat kul 12.30 la jugak baru abis...afiq mmg dh lame bom dlm stroller...seb baik afiq mau bom wlu pun tgh bising2...baik anak ibu...hehe...


hehe...nk inteprem gak...muka2 keletihan laki bini...hahaha...

keesokkan nye lak...pagi2 lagi afiq dh bangun kejutkan ibu ngan ayah...huhu...sabo je la...dh la kat kul 2 baru bom...afiq lak kejut awal ari cuti...hehe...

pagi ahad kitorang tak ke mana2 pun...dok umah je...merehatkan badan yg keletihan...pas tu petang dlm kul 3 gerak jap g umah member aku adik, g tgk baby dia kat sunway...ye la tak pernah tgk live pun...dia baru seminggu balik dr kg lepas abis pantang...aku ade cite dlm N3 ni sebelum nie...

pastu dlm kul 5 gerak balik, bg afiq mam, mandi, main, rehat n ibu ngan ayah afiq pun rehat2 kan badan...ermm rasanye 1st time dlm xtvt ujung mggu, kitorang tak g tesco kan...selalunye ade je kan g tesco...hehe... 

narnye mmg tak nak g pun, sbb nak g ari biasa je...bila soping lebih rm50 akan dpt 1 sticker tuk tampal kat kete...nnt ade org spot kete kita ade sticker, nnt leh la dpt adiah...skang ni baru ade 1 sticker kat kete...kene + 2 lagi...soping sekali 1 mggu, 1 sticker leh dpt...pas tu tampal la 3-3 sticker tu...n tggu je la...klu ade rezeki ade la...klu tak de...abis nnt program tu cabut la balik sticker tu...hihi...so, g la reramai soping kat tesco yek...

...My Family's Sweetest Moment @sweetomoide Contest...

Salam...dah lame tak join contest narnye...n dh lame gak tak berhupdate n3 kat blog...so tuk 1st n3 mggu ni nak mulakan dgn contest last minit ni...harap Pn penganjur, Izan terima la yer...

dlm masa beberapa jam tamat la contest nie...nak join n tgk rules klik SINI cepat2 yer...


Ok, ni pice tuk contest ni...
v
v
v
v
v
taaa daaa...klik klu nk tgk pice besar ckit...hihi...


Pice ni diambil masa sambut hari IBU bulan lepas...mmg every year kami adik beradik akan clebrate...cuma tahun ni agak lewat sehari sambut...agak frust jugak....tapi akhirnya plan last minit keesokan hrnye berhasil jugak...lepas seme balik keje seme adik bradik aku berkumpul kat umah mak ayah tuk clebrate...

n of coz la, bila seme ahli keluarga berkumpul bersama akan jadi kenangan manis buat kami semua...tambah lak bersama suami ngan anak kita pun ucap kat aku...ayah afiq ucap bg pihak afiq skali...hihi...cuma dlm pice aku tak inteprem...hehe...

Dalam pice ni ada, dh tentu mak yg tgh nak potong kek, sebelah kanan yg pakai kain plekat dh tentu ayah yg tgh happy bertepuk tgn tuk mak, pas tu sebelah kiri abang ngah aku n yg berdiri adik bongsu aku, ina...dia la yg ber iye2...ngan adik aku no4, Aa, yg kuar g beli makanan, KFC n kek...

k la..tu jer...harap2 seme ok, n klu ade ape2 yg tak 'terlengkap' boleh bgtau yer...wish me luck...hehe...

k la saje nk tepek pice ni lagi...jgn marah yer...suka2...layanzzz...


Friday, June 11, 2010

...Hanger tudung...

salam...
huh...saje nak hupdate jugak...ni haa...hanger tuk tudung2 aku...hik hik...hanger ni member opis, zack beli online...narnye minggu lepas lagi dh order...tapi ari ni nyer baru sampai...sampai2 je, pembalut pun dah koyak2...kui kui kui...tapi seb baik hanger ni selamat...

beli byk2...7 kesemuanya...pas ni leh la sangkut tudung2 aku yg bersepah kat atas katil...haha...narnye sebelum ni sepit je kat penyakut baju...tapi skang main campak je kat katil sbb kitorang bukan nye tido kat katil pun, tido kat bawah je sbb afiq yg makin lasak...tu yg katil jd tempat tudung...hihi...

ha ni la dia...ok la kan...RM20 je tiap 1...beli byk tak de postage...yg ni aku nyer...


haaa yg ni lak member aku nyer...Ateh...dia beli tuk dia seniri n mak nyer...


k, pas ni mesti tersusun ckit tudung2 kan...hik hik...

...Kenapa jadi mcm nie, apa salah mereka...

Salam...Sedih nye bila baca crita2 pembuangan bayi...knapa la anak2 kecil ni di perlakukan mcm nie...mana la sifat perikemanusiaan dlm hati insan bergelar manusia nie...sedangkan haiwan sayangkan anak, inikan pula kita yg dikurniakan akal fikiran yg waras...

Mana pergi hati dan kasih sayang seorang Wanita yang bergelar IBU...selepas melahirkan, anak dibunuh kejam...sedihnye...ape la yang mereka rasa lepas dah buang dan bunuh bayi2 ni...tak de kah rasa belas kasihan pada anak2 kecil ini...anak yg dikandung dalam rahim selama hampir 10 bulan...

Kemudian baru beberapa saat dan minit anak2 kecil ini menghirup udara terus dicabut nyawanye...Ya Allah...Sedih sgt bila difikirkan...Ada wanita yang inginkan anak tapi tak berpeluang untuk memiliki...dan bila ade wanita yang berpeluang untuk mengandungkan anak sendiri macam ni pulak yg jadi...kalau ia dilakukan dgn cara yg salah sekali pun...kita tak ade hak untuk mengambil nyawanya, anak2 kecil ini...

Jadikan la ini pengajaran dan sempadan buat gadis2 yang belum berkahwin..jgn la aniya anak kecil ini...Cukup lah dgn kesilapan dan dosa yang dilakukan, dan usah la ditambah dengan dosa membunuh pula...

Jaga lah amanah pemberian Allah swt dgn sebaik baik nye...
...Pice tq To Google images...
Dibawah ade cerita dan info untuk dikongsikan...baca lah...

1...Cekik Bayi Hingga Mati...10/6/2010...Harian Metro...

 ...untuk baca lebih lanjut klik tajuk...


“Bayi malang ini dipercayai masih hidup ketika dilahirkan tetapi mati akibat dicekik sebelum ditanam." “Tangisan akhir bayi didengari pekerja ladang itu adalah tangisan terakhirnya sebelum ditanam,” katanya.
Menurut Jaini, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dengan cara membuang mayat bayi secara sulit...


2...Tangani kes buang bayi...12/3/2010...Berita Harian... 

...untuk baca lebih lanjut klik tajuk...

Penjenayah mungkin ulangi perbuatan

PEMBUANGAN bayi dilakukan oleh wanita hasil perhubungan luar nikah dan dilakukan lantaran si ibu bukan saja tidak mengingini bayi itu sebaliknya tekanan diterima masyarakat berhubung status anak berkenaan.

Bagaimana mengelakkan pembuangan bayi?
Elakkan kehamilan jika anda belum:
  • Berkahwin
  • Bersedia membesarkan anak
  • Bersedia membina keluarga.
Semua agama utama di Malaysia:
  • Melarang seks sebelum kahwin
  • Taat kepada ajaran agama
Elakkan seks sebelum kahwin:
  • Anda bertanggungjawab ke atas hidup anda sendiri.
  • Lindungi kesihatan dan emosi anda tanpa seks sebelum kahwin.
  • Jika pasangan yang benar-benar menyayangi dan menghormati anda, dia tidak akan meminta seks sebelum kahwin.
  • Selalu tanam dalam fikiran, badan anda adalah tanggungjawab anda, justeru jagalah badan anda dengan baik.
  • Elakkan membaca atau menonton bahan-bahan lucah.
  • Babitkan diri dalam aktiviti yang berfaedah seperti sukan, bersenam, aktiviti kebudayaan dan kerja-kerja sukarela.
Sekiranya anda sudah melakukan hubungan seks sebelum kahwin:
  • Fikirkanlah kesan dan akibatnya dengan teliti dan mendalam.
  • Dapatkan bantuan jika anda hamil.
  • Anda boleh mengatur supaya bayi anda dijadikan anak angkat.
Di dalam rang Undang-undang Jenayah Malaysia penal code:
  • Sesiapa yang membuang bayi akan dijatuhkan hukuman penjara selama 20 tahun


3..."PEMBUANGAN BAYI ADALAH SUATU JENAYAH" 

 ...Info Dari Laman web JAIS...

      Isu ini telah lama diketengahkan oleh banyak pihak. Ada yang menangis mengenangkan nasib ciptaan Allah ini yang tidak dipandang dan dicampak merata-rata seolah-olah ianya sesuatu yang Allah ciptakan tanpa nyawa. Padahal ianya adalah ciptaan Allah yang suci dari sebarang dosa tetapi dilahirkan daripada dosa insan yang bernafsukan syaitan.

    Inilah yang telah berlaku pada masyarakat kita pada masakini. Maksiat dan aktiviti seksual yang bebas berlaku dimana-mana. Anak-anak remaja kini terutamanya remaja Melayu yang beragama Islam tidak mengenal dosa atau pahala. Malah ada diantara mereka yang mempunyai pendidikan yang tinggi dan belajar di IPT-IPT yang memberikan pendidikan yang baik. Semua yang dilakukan hanya untuk memuaskan diri sendiri tetapi tidak memikirkan apa yang dilakukan hanya mendatangkan dosa. Dari perbuatan dosa inilah yang melahirkan satu janin yang lahir bukan dari kehendak mereka tetapi dari nafsu serakah mereka yang mementingkan diri sendiri.
  
     Hampir setiap minggu kita mendengar dari televisyen, akhbar dan majalah tentang kes pembuangan bayi dan kebanyakannya yang ditemui mati dalam keadaan yang menyedihkan dan ada yang bernasib baik ditemui dalam keadaan masih hidup. Tong sampah, tempat pembuangan sampah, lubang tandas, tempat awam seperti masjid dan tandas awam dan sebagainya menjadi tempat dimana bayi-bayi malang ini ditemui.
   
    Apakah kita ini ingin digelar masyarakat yang tidak bertamadun dan tidak berperikemanusiaan sepertimana yang terjadi di zaman jahiliyah sebelum kedatangan Islam. Kanak-kanak terutamanya perempuan dibunuh dan ditanam hidup-hidup untuk menutup malu dan hanya untuk mempertahankan maruah keluarga. Tetapi lihatlah apa yang telah terjadi pada zaman sekarang. Kanak-kanak juga dilayan sebegitu tanpa rasa belas kasihan dan dibuang merata-rata demi untuk menutup malu dan menjaga maruah orang yang melakukannya.

    Kes pembuangan bayi semakin meningkat dari hari ke hari. Telah banyak usaha kerajaan untuk membasmi gejala ini. Kempen, pertunjukan, denda seperti penjara 20 tahun kepada sesiapa yang didapati bersalah melakukan jenayah ini juga telah dijalankan, namun usaha ini tidak menampakkan hasil malah ianya semakin menjadi-jadi sehingga tidak dapat di bendung lagi
   
    Islam dan agama utama di Malaysia yang lain sangat mengharamkan dan menegah pengguguran dan pembuangan bayi di kalangan masyarakat. Ianya boleh dianggap satu dosa yang besar kerana membunuh dengan niat. Sebagaimana yang telah disebut dalam Al-Quran surah An-Nisa' ayat 93:
Maksudnya:
"Dan sesiapa yang membunuh mukmin dengan sengaja maka balasannya neraka jahanam, kekal dia didalamnya dan Allah murka kepadanya dan melaknat akannya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar".

  
    Namun apakah faktor yang menyebabkan berlakunya gejala seperti ini? Ada yang berpendapat ianya bermula dari rumah lagi. Mungkinkah didikan agama dari ibu bapa yang kurang terhadap anak-anak mereka atau terlebih didikan? Tetapi ibu bapa tidak boleh dipersalahkan seratus peratus dalam hal ini. Ini kerana ada diantara ibu bapa yang memberi didikan agama yang sempurna kepada anak mereka tetapi apabila meningkat dewasa dan anak-anak membawa haluan mereka sendiri, segala ajaran ibu bapa akan dilupakan sedikit demi sedikit. Maka anak-anak mula bertindak liar tanpa pengawasan ibu bapa.
   
    Mungkin juga ianya berpunca dari kemajuan teknologi dan media cetak dan elektronik pada zaman sekarang yang banyak memberi pendedahan seks dan bahan yang tidak berfaedah kepada remaja. Penayangan filem berunsur seks oleh media elektronik, penyebaran VCD dan gambar lucah didalam internet juga menjadi punca yang turut mendorong seseorang terjebak ke lembah kezinaan yang membawa kepada lahirnya anak luar nikah disamping berleluasanya program-program hiburan yang melampau dalam masyarakat. Namun semuanya datang dari diri remaja itu sendiri samada mereka ingin memilih jalan yang betul atau tidak. Ini kerana diri sendiri sahaja yang mampu megubah segalanya.
   
    Oleh itu, sesungguhnya gejala seperti ini tidak akan ada penghujungnya sekiranya tiada kesedaran di kalangan masyarakat untuk mengubah sikap mereka. Ini kerana gejala pembuangan bayi ini  adalah satu kesalahan yang amat kejam dan lebih kejam lagi dari perbuatan haiwan. Sedangkan haiwan juga mempunyai perasaan kasih sayang terhadap anak-anaknya sehingga sanggup mati demi anak. Sepertimana firman Allah dalam surah Al-A'araf ayat 179:

Maksudnya:

"Sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakkannya daripada jin dan manusia,mereka mempunyai hati (tetapi) tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakan untuk melihat (bukti keesaan allah) dan mereka mempunyai telinga(tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ajaran dan nasihat). Mereka itu seperti binatang ternakan,bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang yang lalai".


Oleh itu, renung-renungkanlah..........................