Wednesday, September 29, 2010

...Dinner free malam tadi...

Salam...
ermmm nyum nyum nyumm...mlm td dpt mkn free...best lak tu...mmg la makanan boleh beli je kat luar...tapi yg best makanan ni sebab FREE la...hehehe...

mlm td hubby balik keje nampak hubby bawak plastik...ngat hubby beli makanan...tak kesah la...sbb mmg tak masak pun...ye la klu tinggal berdua ngan afiq mmg tak leh nak wat keje sgt...klu afiq tak bommm, mmg tak boleh tinggal sbb afiq suka bawak masuk mende kat mulut...klu bomm lak nak berenjut je buaian nyer...

so bila hubby letak makanan atas meja, ape lg g la tgk...emmm nyum nyumm...ade sate ayam n daging & ayam panggang sekor & buah pisang n dokong...pelik gak mula2...sbb nape lak hubby aku beli makan mlm mcm nie...hehe...

emmm rupa2 nye makanan free...sbb kat opis hubby kat Jaring, ade jamuan besar besaran dr tghr kot sampai la petang...so masa nak balik tu byk makanan tak habis, so ape lg, derang bg suh bawak balik...hubby aku pun amik la...sbb dah ramai seme member2 hubby amik jugak kan...

hubby kata derang buat mcm gerai...mmg byk la gerai derang open...setiap jenis makanan 1 gerai...emmm best je dgr hubby cite...siap ade nyanyi2 lagi...

erm layan pice makanan2 ni yek...tapi mmg mabeles lah sate ayam n daging nie...bagi aku mmg sedap sgt...kalah sate samuri...sate ni mmg sedap cukup rasa semenye...klu mkn mcm tak mo berenti lak...hehe...


erm sate mmg sedap...mmg abis kene mamam...


ayak panggang sekor...mmg tak habis la kitorang berdua je yg mamam...huhu...


buah pisang baru sebijik je aku ngan afiq mkn tghr td...hehe...

Tuesday, September 28, 2010

...Xtvt afiq ptg semalam...

Salam...
saje nak upload video afiq yg makin ligat main...dah dapat kaki makin byk mende afiq nak buat...hehe...mmg tak boleh tinggal...lg pun seme mende nak bawak masuk mulut...

erm ni video ptg semalam...lepas aku lik keje...main2 ngan afiq...pas tu saje amik video...c afiq pun dah botak lagi...hehe...ntah dah brapa kali potong pun dah tak hengat...

lg pun en hubby aku tak suka afiq rambut panjang2 sgt...sbb panas, nnt merah2 keliling kpala afiq...ye la kecik lagi biar rambut pendek...dah besar nnt tak pe la biar rambut panjang ckit...

ermm tgk la gelagat afiq main...jalan bangun cangkung bangun cangkung...hehe...pas tu main bola...amik bola baling bola...pas tu main kucing...mcm tu la nak pancing afiq, klu nak suh afiq tak mo g dapur ke bilik ke...sebut ball je...mesti afq g keliling umah nak cr ball...hehe..

erm klu play video ni, jgn mrh yek klu bising ngan suara ibu n opah afiq ni...hehe...

video

video

video


...Crite criti ujung mggu: Bes Fren dtg umah n beraya...

Salam ari selasa kwn2...
ari ni aku mengarang n3 ni dr umah...afiq tgh tido jadi leh la buat n3 nie...tapi kene wat laju2...hehe...klu tak nnt bila afiq jaga, afiq pun cbuk nak menaip jugak...

ermmm raya jap je kan dah nak abis...hehe...tapi ape2 pun...raya tetap raya...emmm sabtu lepas member2 rapat aku dtg umah...mmg best...

narnye derang pun tak tau lagi dpt dtg ke tak, so tghr tu aku, hubby n afiq kuar g JJ keramat...sbb nak cr palang tuk hadang dapur tapi bila sampai tempat baby, palang tu habis lak...pas tu achik msg kata dlm kul 3 nak dtg...wah dgn happy n terkejar2 gak la terus siap2 nak cari bahan tuk masak...

ala masak simple je...aku buat mihun sup jer...erm pice tak amik la..lupa...tapi achik smpi dlm kul 5 lebih sbb jln jem n dia singgah dulu keramat umah sedara...pas achik dtg, ateh lak pas tu baru adik...tapi masa adik sampai achik dah balik sbb achik ade open house lagi...pas tu mlm lak terus gerak g umah mak angah kat sentul...

erm k la layan la pice2 ni yek...


bapak2 & ibu2 berposing...InsyaAllah nnt ade la rezeki achik tuk dpt baby lak...achik n hband yg peluk afiq tu...


candid n posing2 amik pice...


masa ni dah kat umah mak angah dah...saje amik pice dak2 tecik 4 org ni...sakan tul dak2 cik ni dok sembang...hehe...afiq lak layan jap2 je...ye la afiq dh dpt kaki dok jalan sane sini je la...


ha ni posing ibu2 n anak2...Geng SWAS...ini lah bes fren aku dr dulu hingga bila2 pun...InsyaAllah...dr kiri, adik n fakhri, aku n afiq, ateh n insyirah & angah n adam...alhamdulillah semenye dah berkeluarga...Insyaallah achik coming soon lak tuk jd ibu...


achik tak dpt join sbb g open house lain lak...klu tak leh amik pice sesama...tak pe len kali jumpa 5 family lagi yer...


hehe...posing lagi...puas nak amik pice kitorang je...tapi dak cik pompuan ni ade jugak nyelit...erm prasan tak...hehe...dak pompuan tu anak member sek jugak...dok dekat situ2 jugak...dia pun nak posing same...hehe...

pas tu dlm 11 mlm ateh n adik nak balik dulu...aku tggu jap hubby balik dr pwtc sbb ade keje kat situ...pas tu dlm 11 lebih baru hubby sampai, hubby mkn2 jap pas tu dekat kul 12 baru gerak balik ampang...

hari ahad lak...aku, hubby n afiq  berjalan lak...mula2 g sentul amik maksu afiq sbb nak g beli brg kawin adik aku nnt bulan 10 nie...pas tu antar mak su balik sentul, kitorang gerak ke taman kosas, ampang sbb nak g umah member aku kawin...

pas tu gerak lak ke keramat g umah member open house...pas tu dah setel terus balik umah...pergghhh mmg letih...letih bukan aper sgt, letih sebab jalan jem...huhu...

balik umah g godek lak rambut afiq...kasi botak...ye la rambut dah panjang kan...kasi potong la...ermmm pice tak amik lak...tapi ade amik video afiq main smlm dgn rambut yg dh botak...hihi...nnt lah aku upload xtvt dak cik afiq main2...

erm k la tu je story mory nye..k... :)

Monday, September 27, 2010

...Hadiah di pos ari ni...

Salam...

nak minta maaf skali lagi pada kwn2 yg menang contest aku...narnye baru ari ni berkesempatan nak pos hadiah...tggu la yer kawan2...hehe...

hubby ku akan berusaha untuk pos hr ni jugak...dan maybe sok atau lusa sampai la tu...sbb akan guna pos laju...
...I'm Sorry... :)


Friday, September 24, 2010

...Afiq kene dera...

Salam...
hua hua hua...kesian afiq...sampai hati diperlakukan mcm nie...mmg tak patut...mmg tak patut...huhu...tak pe afiq...sabar byk2 yer...sabar tu separuh drpd Iman...

wahhh...tgk tajuk kat atas mcm ye ye je kan...narnye afiq bukan kene dera sampai nangis2...hehe...afiq kene dera ngan mak su afiq jer...dera main2...

nak tau dera ape meh tgk n layan je lak yek pice2 nie...huhu...n 1 lagi...biar pun ape yg mak su afiq buat...Afiq tetap anak teruna ibu yek...anak jantan yg kuat gagah perkasa tau...ngada tul mak su afiq ni...suruh afiq pakai rambut palsu... dah jadi dak cik rock pun ade gak...huhu...


huhuhu...tak aci kan afiq kene dera cam ni...huhu...

...Info : Puasa Gabung, Qadha & Sunat...

Salam...Just nak share ngan kwn2 seme emel yg aku dpt dr sorang kwn...hrp iany adpt membantu sesiapa shj yg ade kemusyilan akan hal nie...n klu tak pasti akan kebenaran elok bertanya pd yang org yg lebih tahu...

SOALAN;
Manakah yang lebih baik, berpuasa qada’ terlebih dahulu baru berpuasa sunat, atau menggabungkan kedua-duanya sekali? Contohnya seperti puasa qada’ ramadan dengan puasa enam.

Jawapan :
i) Jika anda bertanya manakah yang lebih baik antara puasa sunat syawwal dan puasa qadha, jawapannya adalah puasa Qadha. Ini terbukti dari hadis Qudsi yang sohih ertinya : “ Tidak hampir kepadaku orang yang ingin hampir kepadaKu sebagaimana apabila mereka melaksanakan amalan fardhu / wajib mereka, dan sentiasalah mereka ingin menghampirkan diri mereka kepadaKu dengan mengerjakan amalan sunat sehinggalah aku kasih kepadanya…” ( Riwayat Al-Bukhari ) 


Amat jelas hadis ini menjelaskan amalan fardhu atau wajib lebih utama di sisi Allah SWT dari yang sunat, walau sehebat mana sekalipun yang sunat itu.


Hadis tadi sebagai asasnya, tetapi dari sudut praktikal jawapannya mungkin berbeza menurut keadaan diri seseorang. Maksud saya begini, jika seseorang itu perlu qadha puasanya selama 30 atau berpuluh-puluh hari (kerana nifas atau haid yang lama di bulan Ramadan sebagai contoh) dan tubuhnya juga sihat dan di yakini masih kuat sehingga mampu mengerjakan syawwal terlebih dahulu, ketika itu mungkin ia boleh mendahulukan puasa syawwal bagi mengejar waktunya yang singkat berbanding qadha. Tapi harus di ingat, walaupun waktu bagi puasa qadha adalah panjang, tetapi kita tidak pasti adakah kita mampu sampai ke tarikh itu atau ajal menjelang dahulu.

  Seseorang yang mati sebelum qadha puasa tetapi sudah berpuasa sunat syawwal akan pasti bermasalah kerana ia masih berhutang dengan Allah. Bagaimanapun seseorang yang mati setelah qadha puasanya tetapi tidak sempat sunat syawwal, maka tiada sebarang masalah pun, malah mungkin ia juga mungkin boleh mendapat pahala sunat syawal itu sekali.  Kita harus memahami bahawa darjat puasa qadha adalah lebih tinggi dan tanggungjawab bagi menunaikannya adalah jauh lebih besar dari sunat Syawwal, ini kerana puasa qadha adalah puasa wajib dan merupakan ‘hutang’ ibadah dengan Allah berbanding puasa syawwal yang hanyalah sebagai tambahan pahala.
Isu menggabungkan puasa qadha dan syawal sememangnya amat popular, pandangan saya seperti berikut :-
 Tidak elok menggabungkan kedua-duanya bagi mereka yang mampu ( dari sudut kesihatan tubuh dan lain-lain) untuk memisahkannya. Ini kerana sepengetahuan saya tiada dalil yang specifik membuktikan Nabi SAW pernah melakukannya atau menganjurkan kepada para sahabat untuk digabungkan. Apabila Nabi, sahabat dan salaf soleh tidak melakukannya maka pastinya ia bukanlah amalan yang terpilih dan terbaik kerana pilihan Nabi SAW dan para sahabat selamanya adalah yang terbaik.
Malah terdapat juga hujjah-hujjah yang menyebabkan pandangan yang membolehkan penggabungan menjadi tandatanya iaitu :-
 • Jika anda mengatakan boleh gabung puasa qadha (yang wajib) dengan puasa syawwal (yang sunat) maka sudah tentu selepas ini timbul pula individu yang cuba menggabungkan solat wajib dengan solat sunat, seperti gabungan solat isyak dengan terawih, atau subuh dengan tahiyyatul masjid atau dengan solat sunat fajar, atau solat jumaat dengan solat sunat tahiyyatul masjid. Maka ini pasti menyebabkan masalah lain timbul dalam ibadah wajib termasuk rekaan-rekaan pelik seperti solat fardhu subuh campur istikharah dan lain-lain.  • Menurut guru saya Prof. Dr Syeikh Abd Malik as-Sa’dy (ex-Lajnah Fatwa Iraq) dan Prof Dr Mohd ‘Uqlah el-Ibrahim (Jordan) mereka berpendapat bahawa amalan wajib tidak boleh digabungkan dengan apa-apa amalan wajib atau sunat lain, kerana amalan wajib memerlukan tumpuan khusus yang tidak berbelah bahagi semasa pelaksanaannya dan ia perlu bagi mengangkat tuntutan kewajibannya. Justeru, tindakan menggabungkan ini pasti mengurangkan kesempurnaan hamba dalam menunaikan tuntutan wajib mereka. Wallahu a’lam.
• Tindakan A’isyah ra yang melewatkan qadha pula boleh di jadikan hujjah bahawa beliau mengasingkan kedua-dua puasa qadha dan syawwal. Maka ini lah yang terpilih sepatutnya. ( tidak gabungkan kerana aisyah tidak menggabungkannya)
• Amalan wajib (qadha) memerlukan niat yang ‘jazam’ (tepat dan pasti) maka tindakan mengabungkan ia dengan niat puasa sunat mungkin boleh merosakkan kepastiannya. Kerana itulah ulama yang mengizinkannya mencadangkan agar diniat puasa qadha sahaja, adapun syawwal itu dipendam sahaja dengan harapan Allah menerimanya. Bagaimanapun , ulama yang mencadangkan ini jelas menyatakan bahawa tindakan menggabungkannya tetap mengurangkan pahala sunat syawwal ini kerana tidak diniat sepenunya (Hasyiah As-Syarqawi ‘ala al-Tahrir, Syeikh Zakaria Al-Ansary, 1/427; naqal dari Min Ahsanil Kalam Fil Fatawa, Atiyyah Saqr, 2/23)
• Malah ada pula yang berhujjah bahawa amalan sunat tidak boleh ditunaikan sebelum amalan fardu. Demikian menurut Syeikh Ihsan Muhammad 'Aayish al-'Utaibi. Ini ada asasnya kerana berdasarkan hadith Nabi SAW ertinya “ Barangsiapa telah berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan 6 hari dari dari Syawwal (puasa) maka ia adalah seperti (pahala) puasa ad-Dahr (setahun)” (Riwayat Muslim). Kita dapat melihat penggunaan ‘fe’il madhi’ iaitu ‘past tense’ bagi puasa Ramadan, mungkin sahaja boleh membawa makna sesiapa yang belum lengkap puasa Ramadannya perlulah melangkapkan dahulu, kemudian barulah mereka layak bagi mendapat peruntukan pahala sunat Syawwal.
• Hujjah ulama yang mengharuskan adalah hadith “ Sesungguhnya amalan itu berdasarkan kepada niat, dan bagi seseorang apa yang diniatkan.” (Riwayat Bukhari, no 1, 1/12) dilihat agak umum, memang benar apa yang diniatkan adalah penting, tetapi niat mempunyai kaedah dan cara-caranya bagi diterima, contohnya seperti niat solat dalam mazhab Syafie mestilah dimulakan semasa lafaz takbiratul ihram di sebut, jika tidak niat itu tidak dikira. (Rujuk Al-umm, hlm 78, cet Baytul Afkar; Rawdhah At-Tolibin, An-Nawawi, cet Baytul Afkar, hlm 103)
Justeru, niat juga ada displinnya dan tidak boleh di buat sesuka hati di dalam ibadah.
• Qiyas haji Qiran (iaitu menggabungkan Haji dan Umrah) kepada Puasa Qadha wajib dan Sunat Syawwal adalah qiyas yang kurang tepat. Malah terdapat majority ulama yang tidak setuju dengan konsep “qiyas’ dalam isu ibadat. ( Rujuk Nihayah As-Sull, Jamaluddin al-Isnawi)
Kesimpulan pandangan saya yang terbatas ini : Elok sangat tidak digabungkan dan elok sangat didahulukan yang wajib (qadha) daripada sunat (syawwal) ; bagaimanapun, pandangan yang membolehkan saya anggap sebagai rukhsah “keringanan” bagi mereka yang mempunyai kesukaran kerana uzur dan tidak mampu untuk mengasingkannya. Antara ulama yang membolehkan adalah beberapa ulama mazhab Syafie (Mughni al-Muhtaj, 1/602), Assembly of Muslim Jurists in America (AMJA), Syeikh Atiyyah Saqar, panelis fiqh Islam online.net dan beberapa yang lain.
SOALAN;
Semasa usia remaja, saya pernah meninggalkan solat, demikian juga puasa. Tetapi saya tidak ingat jumlah solat yang ditinggalkan, serta jumlah hari puasa yang ditinggalkan. Bagaimana cara terbaik untuk saya lakukan qada’ terhadap kedua-dua perkara wajib ini?
Jawapan :
Terdapat pelbagai pandangan ulama dalam hal ini, tetapi pandangan pilihan saya ialah; Ia adalah hutang kepada Allah yang mesti di bayar, maksud saya semua amalan solat dan puasa wajib yang ditinggalkan wajib juga diganti. Sabda Nabi menyebut tentang perlunya membayar hutang Allah ini: “ Hutang Allah lebih layak untuk dipenuhi (terlebih dahulu) “ (Riwayat ) .
Bagaimanapun, timbul persoalan akan beratnya tindakan untuk menggantikannya dan jumlahnya yang tidak terkira banyaknya. Jika demikian maka respond cadangan saya adalah anda boleh melakukan tindakan berikut:-
a) Tawbat kepada Allah atas kelalaian yang lalu, dengan tawbat dan penyesalan yang sungguh-sungguh.
b) Qadha’ solat dan puasa yang ditinggalkan menurut kemampuan yang ada, jangan terlalu dipaksa, sekadar yang mampu kerana Allah maha pemurah dan pengampun. Bersangka baiklah dengan Allah SWT agar Allah mengampunkan tetapi sangka baik mestilah disertakan dengan bukti kesungguhan kita untuk bertawbat, Sabda Nabi dalam hadith Qudsi “Berkatalah Allah: Aku berada di atas sangkaan hambaku terhadapKu..” ( Riwayat Al-Bukhari, Muslim, Muntaqa Targhib wa Tarhib, no 821, 1/437 ). Pun begitu saya tetap sarankan agar ianya diganti sekadar yang mampu bagi membuktikan kesungguhan. Jika tidak saya bimbang, ramai meninggalkan solat dan puasa wajib dengan mudah, kemudian bertawbat, kemudian ponteng lagi, kemudian tawbat. Benar Allah maha pengampun tetapi buktikan keinsafan kita. Nabi bersabda : “ Sekiranya kamu melakukan dosa sehingga sebesar matahari sekalipun, kemudian kamu bertawbat , nescaya Allah akan menerimanya “ (Riwayat Ibn Majah no 4238 dengan sanad yang baik; disebut sebagai “Hasan” dalam majma az-Zawaid; rujuk Muntaqa 2/820)
c) Kemudian tebus kesalahan lalu itu dengan memperbanyakkan amalan-amalan soleh yang pelbagai seperti ajak orang lain agar jangan ponteng puasa (sebagai tebus kita ponteng dahulu), ajak orang keluarga, rakan-rakan yang melalaikan solat agar mementingkannya. Cadangan saya ini berasaskan sabda Nabi SAW : “ Bertaqwalah kamu kepada Allah dimana sahaja kamu berada, dan ikutilah perbuatan dosamu (buruk) dengan perbuatan baik (pahala) , kerana ia akan memadamnya dan menjadikan kamu sebagai seorang yang berakhlak mulia “ ( Riwayat Tirmidzi, kitab al-Birr, no 1987, 4/355 ; Hasan Shohih menurut Tirmidzi dan Hasan menurut Albani)

Thursday, September 23, 2010

...BBQ raya ke-10...

Salam...
ermm tak tau la blog ni ok ke tak...tak pe la, nak update jugak lah...tgk la 2 3 hr ni camne...klu tak ok jugak, jwb nye pas ni mmg tak de mood dah la nak berblog...huhu...

erm ni nak cite ahad lepas mak aku nak wat bakar membakar kat umah...bukan bakar sebarang bakar...tapi bakar lauk pauk...heee...saje je suka2...lagi pun adik aku yg kat johor tu pun balik ngan tunang dia...so buat lah...tapi abangah tak de sbb keje n Aa pun tak de, sbb ade keje kat penang...

kitorang start buat pun dlm kul 3 lebih...sbb tghr ade sedara mara dtg umah...kitorang bakar ayam, daging, ketam, ikan cencaru n bawal...pas tu cicah ngan air asam n sos bbq n sos cili...

erm,k la layan la pice2 ni yek...


proses bakar membakar dh mula...bakar arang n bakar ikan n sebagainya lah...

sambil bakar ikan sambil posing2...hehe...


amik gambo lagi...


ha ni la hasilnye...hasil dr my hubby n nuar yg masak...nina n ina pun tolong...aku tolong tengok jer...haha...ermm aku kan potograper... :)


n ni la dia tuan tanah...aku pun nak gak amik gambo...n ni lah dia dak cik cuk acam angi...afiq n fekar...ermm klu dpt anak kembor la kan...agak nye cenggini la klu dua2 dak cik nak dokong...hahaha...

Wednesday, September 22, 2010

...Blog problem...huhu...

Salam kwn2...
ermmm pagi ni aku beronline dr umah...narnye ade problem nie...ngat blog problem kat opis je...tapi kat umah pun same jugak...huhu...aduhhh...apesal nie...tolonggg....sejak dr semalam lagi jd mcm nie...sape tau bole tolong tak...mcm mane nak wat yek...tak tau la kwn2 yg lain boleh ke tak view blog...huhu...

semalam masa bukak blog kejap je kuar pas tu terus kuar mcm nie...link jentayu .com lak...terus link blog hilang...bila sign in boleh...nak create n3 seme boleh...tapi bila nak preview n view blog kuar link jentayu.com ni...n kat atas tu tulis...

"This domain name expired on Sep 20 2010 12:39AM
Click here to renew it."


huhu...nape ni...tak suka tak suka tak sukaaaaaa...........sape leh tolong...

Tuesday, September 21, 2010

...Crite2 & pice di hari raya...

Salam...
erm baru nak story pasal hari raya kan...hehe...tak pe lah, nak update blog pun kene amik mood gak...heee...malas nak cite panjang2...so story la ckit2 yek...

hari khamis aku n hubby dah start cuti...so pagi2 tu aku dah mula kemas seme baju2 n beg2 yg nak bawak balik kg...dlm tghr dah balik kg dah...kat sentul...hehe...sebab nak masak memasak kan...so mlm raya mmg tido sentul la...

tapi ya ampunnnn...mmg geram giler...dah la mlm raya afiq tak mo bommm...ye la org ramai kat umah...afiq nak main jer la...dlm 11 lebih paksa gak tido, pas tu elok lak dlm kul 12 mercun bunyi...mmg mcm org dok berperang la...pas tu yg tambah geram, lama tul...kat kul 1 pagi baru abis derang main mercun...mmg teramat la bising...huhu...

erm tapi pagi raya tetap bangun awal la, nak siap2 bagai kan...mula2 seme org2 lelaki dok bersiap, pastu aku n kak ti dok siapkan dak2 cik la... afiq, izzul n fekar...pas tu baru la org2 pompuan dok bersiap...

lepas seme dah balik solat raya, makan2 n baru buat sesi bermaafan n bagi duit raya...aku pun dpt duit raya lagi...hehe...tapi dr mak ayah la...

pas tu, bila dah setel...dok lepak2 jap...borak2...dlm kul 11 lebih baru aku, hubby n afiq gerak balik kg hubby kat Lepar, Jengka Pahang...haa yg ni baru betul balik kg...hehe...

sampai jengka singgah dulu umah mak sedara hubby kat jengka 15...sampai dlm kul 1 lebih tghr...pas tu dah makan2, rehat2 n jumpa sedare mare hubby baru gerak balik lepar...

sampai lepar dlm 6 lebih, dah petang dah...jumpa tokwan afiq n pakngah afiq...pas tu rehat2 n borak2 jer...pas tu mlm lak beraya umah kwn hubby...dlm kul 10 mlm baru balik umah...ape lagi tido je la kan...

pas tu raya ke-2 g balik umah mak sedara hubby sbb nak g ziarah pusara arwah mak hubby...sampai sane mkn2 jap, pas tu baru g kubur...aku n afiq ikut jugak tapi dok dlm krete je...hubby, adik hubby n abah je yg g kat kubur...

petang lak balik lepar,pas tu, sampai umah antar adik hubby n abah..kitorang kuar balik...sbb nak g umah kwn hubby lagi...pas tu dok meronda kawasan lepar tu...

raya ke-3 lak...siap2 nak balik kl...dlm 11 lebih baru gerak...tapi sabor je la...sampai jengka brapa ntah...jln jem la pulak...sbb PAS ada buat jamuan raya tuk anak2 perantau...ckp kat hubby tak nak singgah ker...hubby kan anak perantau...hehe...hubby gelak jer...

sampai KL dlm kul 2 lebih...ermm jln mmg clear la...ye la ramai org tak balik lg kan...sampai kl terus g sentul...sbb mak ajak g beraya umah abg hairi, abg band ina...kat saujana utama, sg buloh...hehe...blik kg terus jalan raya...

erm tu je la story mory yer ckit sebyk yg dpt di coretkan...k la, layan la pice2 ni yek...ermm mcm byk gak aku cite... :)


pagi raya...tema kaler maroon, raya ke-2 lak oren n raya ke-3 lak merah...hehe...


pice family...nuar gak yg tak do lagi...nak buat camne berkhidmat tuk negara...tak dpt cuti...


pice family...


sesi bermaafan dgn hubby ku...hehe...


sesi bermaafan dgn mak ayah lak...seme org wajib baaa...


sesi saje2 amik pice...haha...


lepak2 time n borak2...


 ondeway balik kg hubby...masa ni jem kat tol gmbak...mmg terkojut...byk lak kete time nie...


raya ke-2...masa nie tgh layan afiq main n tgh tggu hubby, adik n abah g kubur arwah mak...afiq n ibu afiq dok dlm kete jer...


raya ke-3...nak balik kl sudaaa...masa ni singgah jap kat hutan lipur lentang...niat nak cr mknan...tapi takde org jual la pulak...yg ado eskrem je...so layan eskrem je la...

ermm tu je la pice n story...tak byk pun amik gambo...k la, sekian...