Monday, April 18, 2011

..Part 5 – Kencing kotor punca bersalin awal..


As’salam kwn2..nak citer lagi nie, inilah puncanya aku bersalin awal..kwn2 yang pregnen hati2 la yer..klu rasa kencing tak puas cepat2 la g check..takut nnt jadi mcm aku lak..huhu..

Memang tak sangka narnye..rupa2 nya Kencing kotor boleh menyebabkan contraction dtg..apesal la aku tak prasan...ker aku ambil mudah kali nie..huhu..narnye sehari 2 sebelum tu mmg aku rasa tak selesa..rasa mcm kerap jer buang air kecik..

Jap2 nak g toilet.. rasa mcm tak puas..tapi tak la sampai sakit nak buang air kecik..pas tu aku lak kurang minum air putih..mane tak nye jadi kencing kotor..

Ari nak bersalin tu, dokter mintak air kencing & specimen keputihan tuk cek..alhamdulillah dokter kata keputihan tu normal..Cuma masalah nye air kencing kotor, tu yang menyebabkan contraction dtg..

Dokter dah bg ubat untuk ubat air kencing kotor, ubat tahan sakit..tapi tak berkesan jugak..so akhirnya aku tetap bersalin wlupun dpt bertahan sehari semalam jer..

Tapi Syukur Alhamdulillah, wlupun aku demam & puasa dr siang nyer lagi..masa bersalin dapat gak aku push..wlupun rasa mcm tak de tenaga nak push..dan berpeluh punya la byk..basah rambut dibuatnye..

Ermm..Wlupun mula2 aku rasa salah aku sbb jadi mcm ni, tapi bila hubby bg nasihat.. Alhamdulillah skang aku leh trima..Inilah bahagian aku, dugaan untuk aku & suami..Untuk Menguji hambanya menjadi lebih kuat & tabah..

Wlupun anak aku dilahirkan tak cukup bulan, Alhamdulillah, aku tetap bersyukur.. anak ku cukup sifat dan tiada masalah lain..wlupun dokter mengingatkan aku bayi tak cukup matang segala2 galanya anggota dalaman tak cukup matang..dan perjalanan bayi untuk mencapai tahap berat yang sepatunya 1.8kg pun masih panjang..

Dan aku juga bersyukur kerana aku diberi kan kesihatan yang baik..Syukur Alhamdulillah, tanpa jahitan aku senang bergerak untuk berjalan tiap2 hari tengok adik di hospital..

Nurse di klinik pun terkejut tgk surat dr hospital, yg diserah kan hubby untuk report kelahiran..dia kata lahir tak cukup bulan, tapi bersalin normal mcm org cukup bulan..sbb kat hospital pun, mmg kebanyakan nye seme operate.. :) Syukur Alhamdulillah..

Ok lah, nnt sambung citer lagi yer..
 

5 comments:

Jiji-Fify said...

Alhamdulillah... semua selamat.. :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
Cari hadiah best untuk yang tersayang?

Liessa said...

Alhamdulillah..InsyaAllah nnt jengah ke sana..

syifa said...

sama ler kite..saya pun bersalin awal..tapi tak sure sebab ape..lahir normal gak..baby 1.94kg.

akainkin said...

Awak, nak tanya, awal bersalin mase berapa minggu? sy pun kena air kencing kotor? risau la.

Liessa said...

akainkin...sy bersalin minggu ke 28..bila dh kene jangkitan..contration kerap dtg..tu yg tak leh tggu dah..