Thursday, June 02, 2011

..2..Dugaan, hadapi dgn sabar..

Salam kwn2 seme..semoga hari2 yg kita lalui sentiasa diberkati..

Syukur alhamdulillah, ada berita baik buat seme, mlm td rana semakin aktif..n harap rana sentiasa tunjukkan + action, kuat semangat dan cepat sihat..narnye mmg nak story pasal mcm mane rana boleh jd tak sihat..tapi nanti lah ye..ada masa akan aku story, sbb buat masa ni klu ingat balik saat rana kebiruan tu hati mesti sebak..

dan skrang mata aku bergenang air mata bukan sbb tgk rana tak sihat..tapi bergenang air mata sbb bersyukur rana semakin sihat n aktif..& syukur Allah swt mendengar permintaan kami dan juga kwn2 yg mendoakan..

kawan2, memang kita mahukan anak2 yg sihat dan membesar normal seperti kanak2 lain kan..mana ada ibu bapa yg nak tgk anak tak sihat kan..sama jugak aku ngan hubby..wlupun dokter dah terangkan risiko2 yg mungkin boleh berlaku tapi aku tetap berdoa supaya rana membesar dgn sihat.. aku harap semuanya dapat dihadapi dgn sabar, tenang & tabah..Harap Allah sentiasa berikan kekuatan pada kami suami isteri..

nak tau tak sepanjang berada di NICU..mcm2 story aku dgr..ade bayi2 dtg dr ibu bapa yg buat kesilapan, mesti fhm kan..ada jugak bayi yg dtg dr ibu yg bergelar banduan & jugak ada bayi2 yang di tinggalkan & ada jugak bayi yang sakit dan ibu tak nak amik dan yg paling sedih ada baby baru lahir tapi ibu meninggal dunia..

siapa yg tgk baby2 tu klu tak sayu hati tak tau la nak kata mcm mana..tepuk dada tanyalah hati sama ada kita masih punyai hati nurani yg bersifat kemanusiaan..sama ada kita masih mampu berfikir dgn waras atau tidak..Insan sekecil itu yg masih panjang perjalanan hidupnya tapi tak diketahui mcm mane masa depan nya tanpa ibu & ayah di sisi..

sesuatu yg membuat aku sentiasa berfikiran positif, sabar, tabah & tenang adalah kerana hubby & baby2 yg berada disana..hubby byk bg kata2 semangat..wlupun aku ada menyalahkan diri aku atas apa yg berlaku pd rana, tapi hubby tak pernah kata salah aku, kerana semuanya dh ditentukan..bg aku, rana lahir tak cukup bulan salah aku sbb tak alert kencing kotor..rana kene jangkitan kuman salah aku sbb rana kene masa dlm jagaan aku bukan nurse..tapi hubby slalu mengingatkan jgn fikir mcm tu dan bg kata2 semangat..

kekuatan aku jugak dtg dr rana dan baby2 yang ada di sana..aku kuat demi rana..sbb aku nak tgk rana membesar seperti afiq & kanak2 lain..dan kadang2 bila aku tgk baby2 yg bermasalah dan yg tak ade ibu, buat aku jadi sedih tapi dlm masa yg sama jadi kuat sbb semangat baby2 tu untuk meneruskan hidup selagi nyawa di badan..

dan bila berada di hospital mcm2 cerita dan penyakit yg aku dgr..ada baby yg lahir tak cukup bulan hanya seberat 600++g jer..ade baby yg sakit jantung, ada baby yg sakit kpala besar, ada baby yg sampai dah 4 5 bulan tapi masih guna oxgen, ada baby yang berak berdarah & ada jugak baby yg sakit kuning sampai nak kene tukar drh..itu membuatkan aku jadi insaf & berfikiran positif..wlupun anak aku lahir tak cukup bulan tapi selama nak capai berat boleh kluar hpital rana tiada masalah kesihatan lain..alhamdulillah..cuma smpai la kejadian isnin lalu rana kene jangkitan kuman..

dan sekarang aku bersyukur aku rasa semakin hari semakin tabah dan tenang untuk melalui hari mendatang, bila tgk rana kuat semangat untuk melawan jangkitan kuman tu..aku berharap aku dan hubby sentiasa kuat..

pada kawan2 diluar sana, seperkara lagi yg amat penting untuk diketahui..pilih lah tempat bersalin yg baik..jgn main pilih je..ade jugak namanya hpital tapi tak cukup pun peralatan..dan kesannya adalah pada anak.. aku bgtau ada sebab, sebab tak nak jadi sesuatu yg buruk..

bukan nak mengiyakan atau pun menidakkan..bukan memuji 100% tapi itulah yg terbaik..bagi aku, hospital gomen lebih baik dr swasta..tak salah bersalin kat hpital swasta dan tak salah jugak bersalin kt gomen..cuma pandai2 hadapi dgn sebaik2nya akan apa jua situasi yg terjadi..

semuanya ada kelebihan & kekurangan.. mesti semua tau kan..hpital swasta kita tau layanannye bagus, dokter boleh pilih mana yg kita nak..cuma bayaran nya agak mahal la ckit..tapi kita kene ingat klu kita bersalin normal & tiada masalah pada baby dan ibu, mmg semuanye akan OK..tapi jika sebaliknya hpital swasta akan cari jugak hpital gomen..

setakat ni aku ade dgr 2 crita, bersalin kat hpital swasta di area ampang..sori la ye tak mo sebut nama..anak tak cukup bulan..disebabkan kecuaian dokter anak tersebut jadi buta, kerana dokter tak cek mata sebulan selepas kelahiran..bila smpai bill, total kene cas seme adalah rm 40k ++..sape yg tak luruh jiwa raga dah jatuh di timpa tangga..anak jd mcm tu & kene pulak bill sbyk tu..bila nak amik tindakan & saman dokter tu, Tuhan dah amik dulu nyawa dokter tu..dan 1 lagi, bersalin hpital swasta tp tak ingat area mane, dok hpital dlm 2 mggu klu tak salah apa yg akak tu crite, anak sepupu dia takde tindak balas pada bunyi..bila kuar bill dikenekan cas RM80k..ermm mahu tak terkejut dibuatnye..dah anak ada masalah pendegaran kene pulak bill sbyk tu..ermm mmg sedih la dibuat nya..

selama yg aku tau bersalin hspital gomen ni, lebih senang..lebih murah..dan lebih baik..hpital gomen ada kat mane2 je, cukup alat2 nye & skrang hpital gomen yg baru seme ok2..tempat cantik & bersih, layanan nurse2 pun baik2, dokter2 pun ok jugak..cuma mungkin ada segelintir je la yg tak brapa nak ok kot..tgk rezeki kita la..Dapat yg baik Alhamdulillah..Dapat yg tak ok sabar je la..n yg penting anak & ibu dapat rawatan yg sebaik nya..

dan selama rana ada di hpital ampang..baby2 kat situ bukan je dtg setakat area2 situ je..ada baby yg dtg taiping, ipoh, kajang, serdang, putrajaya..yg jauh2 la jugak..sbb nya ade yg sesetengah nya bersalin kat hspital swasta la..jadi bila ade masalah tetap jugak kene tolak gomen..

tapi tu lah..ape2 pun yang berlaku kat mane2 pun nak bersalin..kita tetap kene berdoa, supaya semuanya dipermudahkan dan berjalan dgn sebaik2nya semasa melahirkan anak..Biar ibu & anak selamat semuanya..setiap apa yang berlaku & terjadi tanamkan lah sifat sabar, tenang, tabah & berfikiran positif..hadapi dgn sebaik2nya dan redha akan ketentuan Illahi..

"Sesungguhnya hati yang runsing takkan tenang tanpa Iman yg kuat..
Sesungguhnya Jiwa yang kacau takkan reda jika tiada kesabaran..
dan Sesungguhnya fikiran yang bercelaru takkan hilang jika tiada ketabahan..
Kerana itu pentingnya Keimanan, kesabaran, ketabahan barulah hadir ketenangan buat peneman DIRI.."

5 comments:

Jiji-Fify said...

walau ape pon kemungkinan yang bakal tiba, semoga tuhan sentiasa bersama kita. amin..

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Liessa said...

InsyaAllah..hanya padaNya tempat kita bermohon dan berserah..

Liessa said...
This comment has been removed by the author.
abglan said...

Kuatkan semangat yee..

Liessa said...

time kasih..InsyaAllah..demi anak..