Tuesday, October 25, 2011

..Fikir2 & Renung2 kan..

Salam..
Sekadar ingin berkongsi info..pertama sekali lihat, fikir & renung2 kan lah..semoga kita semua kaum hawa sentiasa menyedari dan dilindungi..

apa pandangan anda? tepuk dada tanya la hati..tepuk dada tanya lah iman..sama2 kita muhasabah diri & berfikiran positif..


Cuba perhatikan tudung wanita Islam di Malaysia, semakin berubah & mengikut perkembangan modem. Fikir dan renungkanlah.. Rasulullah saw bersabda; "Barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka" (Hadis Riwayat Abu Daud)"


Hadis Nabi Muhammad yang bermaksud: “Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya ..sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian.” (Riwayat Muslim).


Ciri utama jubah yang dikehendaki Islam adalah menutup & memelihara Aurat dan bukannya membalut atau membojolkan Aurat seperti yang diamalkan segelintir Muslimah moden zaman kini.. Jubah jubah yang dipakai sekarang sudah hilang faedah dan hiknmahnya di sisi Islam..

peringatan kita bersama..Semoga kita semua diberikan kekuatan untuk melakukan yang terbaik untuk diri sendiri..

Info dr blog & FB tapi lupa nak amik link..klu ade yg tersama sudi kiranya diizinkan untuk dikongsi demi kebaikan bersama..

2 comments:

*∽ IZAN ∽* said...

pernah terfikir benda yg sama mcm 2 gambar tuh uhuhuhuh

Liessa said...

cara moden 'mereka' yg mungkin dlm diam mmg ada sesuatu yg tak baik..mungkin untuk menerapkan ckit demi ckit ikutan 'mereke'..
berwaspada je la kita seme..