Tuesday, November 08, 2011

..Selamat Ulang Tahun Perkahwinan buat KAMI (^,^)..

Salam..Happy Mood.. :)

Alhamdulillah..Hari ni 08.11.11 KAMI menyambut Ulang Tahun Perkahwinan..3 tahun berlalu, hidup bersama suka & duka.. Tetapi inilah kehidupan yang saling melengkapi antara 1 sama lain..InsyaAllah..

Pahit manis, tawa nangis..itulah sebenarnye asam garam alam perkahwinan & Itulah Kemanisan kehidupan sepasang suami isteri..

Rasulullah S.A.W. bersabda,
“Apabila seseorang dari umatku telah mendirikan sebuah perkahwinan, maka dia telah melengkapkan separuh daripada agamanya”.

Firman Allah:
“Sebahagian daripada tanda-tanda Allah swt, dicipta-Nya jodoh-jodoh untuk kamu dari jenis kamu sendiri supaya kamu menghayati kehidupan yang tenteram dan dijadikan-Nya diantara kamu rasa kasih sayang. Sesungguhnya yang demikian menjadi pengajaran bagi orang-orang yang berfikir.


“Ya Allah Ya Tuhanku,
Seandainya telah Kau catatkan dia milikku, tercipta buat ku, dekatkanlah dia padaku, satukanlah hatinya dengan hatiku, titipkanlah kemesraan antara kami agar kebahagiaan itu kekal abadi, seiringkanlah kami dalam melayari bahtera perkahwinan, jadikanlah kami pasangan yang bahagia dan berkekalan buat selama-lamanya hingga ke akhir hayat dan
kurniakanlah kami zuriat yang sempurna, beriman dan beramal soleh, sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
satukanlah hati kami dengan iman, taqwa, dan keyakinan kepadaMu..seperti Engkau satukan Nabi Adam dan Hawa, dan seperti Engkau satukan Nabi Yusof dan Zulaika, dan seperti Engkau satukan Nabi Muhammad S.A.W. dan Saidatina Khadijah.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,
Andai Kau berkenan limpahkanlah kepada kami Cinta yang Kau jadikan pengikat rindu, Rasulullah dan Khadijah Al-Qubra
yang Kau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah, Yang Maha Pengasih
Andai semua itu tak layak bagi kami, maka Cukuplah permohonan kami dengan redha-Mu, Jadikanlah kami sebagai suami isteri yang saling Mencintai di kala dekat dan jauh, Saling menjaga kehormatan dikala jauh, Saling menghibur dikala duka, Saling mengingat di kala bahagia,n Saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan, Saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah, Yang Maha Penyayang
Sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan Perkahwinan kami ini sebagai ibadah kepada-Mu dan bukti pengikutan dan cinta kami kepada sunnah Rasul-Mu, Sesungguhnya Kaulah Yang Maha Pemurah,
Lagi Maha Penyayang..
amin amin amin ya rabbal alamin.."
Sesungguhnya..
Hawa dicipta dari tulang rusuk Adam, bukan dari kepalanya untuk dijadikan atasannya, bukan pula dari kakinya untuk dijadikan alasnya, melainkan dari sisinya untuk
dijadikan teman hidupnya. Dekat pada lengannya untuk dilindunginya dan dekat dihati untuk dicintainya
.

 “Sesungguhnya apabila suami menatap isterinya dan isterinya membalas pandangan (dengan cinta dan kasih) Maka Allah menatap mereka dengan pandangan kasih sayang dan jika suami membelai tangan isterinya, maka dosa mereka jatuh berguguran di sela-sela jari tangan mereka”

Diriwayatkan oleh Maisaran Bin Ali dari Abu Said Al-Khudri.

No comments: