Wednesday, May 25, 2011

..Alhamdulillah, cuti dah lulus & rana nak balik umah..

As'salam..
Alhamdulillah, semalam dpt dah gud news, cuti tanpa gaji yg di apply sebelum ni dah lulus..time kasih kak efa sbb tolong bgtau.. narnye lepas sebulan cuti bersalin, mmg dh plan nak amik cuti tambahan sbb musababnya dah semestinya sbb Baby rana..


masa tu mmg tak tahu la bila adik akan kuar hpital..tapi skrang syukur Alhamdulillah, adik akan kuar hpital paling awal mayb dlm 2 3 hari ni, n paling lambat mayb 2 mggu lagi..

Berat adik semalam dah 1.790kg..sikit lg dah nak masuk 1.8kg..tapi tu la selagi aku tak blajar n tak duduk hpital adik tak dibenarkan kluar..huhu..

ari sabtu lepas mmg aku dok hpital, tapi hari ahad dah balik sbb afiq demam..tak boleh nak dok lame ngan adik..huhu..tapi skang ni kene jugak dok hpital even malam je..

sbb nurse pun sampai call bgtau dokter mmg suh dok hpital sblum adik kluar..so mlm ni n mungkin sampai adik kuar aku akan dok hpital..lepas hubby balik keje, malam hubby akan hantar hpital..pepagi lak, lepas dokter cek seme, hubby akan dtg amik aku..ye la hubby nak keje afiq tak de org nak jaga..

tak pe lah..kejap je lagi kot..InsyaAllah lepas ni seme akan kembali normal..ibu, afiq n adik dok umah..ayah lak g keje..ermmm sementara aku cuti la..klu aku dah keje afiq n adik kene la dok umah pengasuh..huhu..tapi narnye pengasuh tak cari lagi..huhu..

ermm tu la penting nya cuti tambahan ni..leh aku jaga adik kat umah n cari pengasuh yg sesuai..tak de la adik kuar hpital je, aku terus bg kat pengasuh..ye la klu ikutkan 4.6 ni dah masuk keje..tapi skang adik pun tak kuar lagi kan..ni bila cuti dah lulus sampai 4.7, ade la masa aku nak jaga adik..alhamdulillah..

erm k lah..malam kang g hpital..ibu bobom ngan adik..n ayah bobom ngan afiq.. :) moga semuanye berjalan dgn baik..amin.....

Saturday, May 21, 2011

..Cerita Rafiq & Rana.. :)

Salam..Slamat berujung minggu..

n3 ni saje je nak cite pasal anak2..kasi layan video afiq ni dulu yer..dak tecik yg makin ngade.. :) ..afiq skang makin petah dah..mcm2 ckp mcm2 mintak..paling tak tahan klu sebut nanak = taknak..siap geleng2 kpala lagi..pas tu ape org ckp atau buat mesti afiq pun ikut jugak buat..

video

ni video masa afiq main kat sepital..lepas tengok adik..cian afiq ari2 ikut ibu ayah tgk adik tapi afiq tak leh tgk adik..huhu..kene la tggu smpi adik kuar..
 
pastu 2, 3 menjak nie asik demam lak..agaknye ari2 balik malam, atau terkene tempias ujan ker..sbb jap2 demam je..huhu..tu lah nak wat camne..tak de org nak jaga..huhu..kene la ari2 afiq berjalan jugak..
ermm skang kita crite pasal adik lak yer..ape2 pun kasi layan dulu ini pice yer..dlm pice nampak je mcm besar kan..tapi narnye tecik jer.. :)


Alhamdulillah, mlm td 20.5.11 tgk adik..berat terkini dah 1.735kg..makin ari makin naik..syukur alhamdulillah..tapi dokter kata kdg2 naik, kdg2 turun jugak atau sama jer..dan yg penting adik sentiasa sihat..ermm tak sabar nak bawak adik balik umah..hehe..


masa curi2 amik pice ni..berkerut2 muka adik, marah agaknye kene kacau ngan ibu..hehe..ermm lepas ni sebelum adik kluar hpital..ayah ngan ibu ade keje yg patut dibereskan..huhu..

ibu ayah kene kemas umah, n kene beli tempat bobom adik..supaya abg afiq tak kacau adik nak bobom nnt..hehe..

k lah, narnye nak g hpital nie, tapi ujan lebat, so tggu dulu, tu sempat meng update kejep nie..InsyaAllah mlm ni smpai pg isnin dok hpital ngan adik..tapi pg isnin kene la balik sbb En hubby keje, ibu pulak jaga afiq..

ermmm..ni seme pengalaman & dugaan..Untuk menguatkan lagi diri kita..sabar & redha hadapi semuanye dgn sebaik baik nya..Semoga semuanye sentiasa dipermudahkan..Dan Semoga anak2 ku membesar dengan sihat, cergas & kuat..amin..

Thursday, May 19, 2011

..Tablet Haruan Complex Leesa Formula..

As'salam..

Kawan2, nak bgtau smthing nie..aku ada Tablet Haruan Complex Leesa Formula untuk di jual..Siapa yang tak tau, kegunaannye untuk ape, leh baca & klik di SINI yer..saje nk bgtau jugak, bukan wanita je blh mkn lelaki pun boleh, cepat untuk sembuhkan luka2..

Narnye tablet ni aku beli sbb nak makan masa dalam pantang lepas bersalin..tapi memandangkan aku bersalin awal dan baby tak cukup bulan..so, aku tak makan ubat nie..lgpun mmg x digalakkan mkn sebarang ubat atau jamu sbb susu badan takut baby tak tahan @ panas..kata nurse la..

Ni la tablet nye..mmg tak buka lagi dr mula beli..plastik balutnye pun ade lg..


Rege RM 49.00.. c de pice, tanda rege pun tak cabut lagi..Diskaun? hehe.. diskaun takde tapi nak bg brg free ade la..


taraaa..hehe..ni la dia..tau kan ape nie..hihi..narnye beli banyak..tapi tak pakai pun..dr simpan n berabuk gitu jer..baik jual kan..eh tak la..bagi jer pada sesiapa yang nak beli tablet haruan tu..


 so kwn2, klu ade sesiapa berminat leh la emel ye shaza3105@gmail.com, atau tinggal je komen..ermm bgtau siap2 la senang kan..

Rege tablet haruan RM 49.00 + free 20 Maternity pads RM 0.00 + Postage RM 3.00 je..  :) = RM 52.00 sahaja.. :)

klu ade yg nak bgtau la yer..

Wednesday, May 18, 2011

..Alhamdulillah, rana dah kluar incubator..

As'salam..

Syukur Alhamdulillah..Harap semuanya sentiasa dipermudahkan..kawan2, Just want to share..ari isnin ari tu, ari ke 42 sudah, baby rana dah kuar dari incubator..

mmg ade nurse kata klu berat baby dah sampai 1.60kg..rana dah x dok dlm incubator..n klu berat dah sampai 1.8kg InsyaAllah boleh kuar hospital..

tapi tu pun klu aku dah blajar cara2 nak jaga baby pramatang..sebelum rana kluar hpital aku kene dok kat hpital n blajar cara2 jaga baby, CPR pun kene blajar tau..n klu dokter dah sah kan aku lulus seme.. hehe.. n rana sihat, kompem la leh balik umah..

semalam masa tgk rana, berat rana dah 1.625 kg.. aku pun dah try bagi BF terus..Alhamdulillah, rana pandai, cuma kadang2 tu malas la jugak..asik nak bobom jer..hehe..

k la, nnt ade pice aku nak update kat sini..InsyaAllah.. :) Kawan2 Doakan lah yg terbaik buat Rana yer..

Monday, May 16, 2011

..huhu..Sedih tul la..Pam oh Pam..

As'salam..n morning kengkawan..

leh tak pepagi cam gini wat n3 mcm ni..huhu..tak pe lah..nak cite jugak..alkisahnye berkaitan dgn PAM dedek untuk rana..huhu..dah la pam ni penting..n dedek pun penting untuk rana..

narnye kejadian ni berlaku khamis lepas..bangun pepagi dlm kul 6 lebih untuk pam susu..tetiba tgh pam tu..tekan2 tak kuar susu n jadi longgar lak pemegang nye..tgk2 haaa amik..patah jadi cam gini..huhu..


aduh bila tgk patah..terus jadi kelam kabut..otak pun pening..huhu..ye la..risau mcm mane nak pam susu untuk rana..tapi buat sementara aku try guna pelekat..bila en hubby bangun tido aku terus bgtau..huhu..tapi ngat kan bila guna plekat mau la pam, tapi tak boleh jugak..tercabut jugak..


konfius jugak camne leh patah kat sini..aku guna baru jer sebulan lebih..huhu..hubby dah guna gam gajah pun tak mau jugak..alih2 terpaksa la buat keputusan beli lagi..tapi bila di pk2, takkan aku pam leh patah kot kan..ni mesti kes afiq pijak beg pam ni..huhu..ye la beg ni sentiasa bawak ke hulu ke hilir, naik kete turun kete..afiq lak naik kete kejap dok depan kejap main kat blakang, beg lak kat blakang, mesti afiq lanyak ni, tu yg boleh retak n patah..agaknye la..huhu..


ni la dia..akhirnya tghr tu hubby beli jugak 1 set pam yg baru kat dlm mudah..kakak tu jual rm170 rendah dr rege market klu tak silap rm280..ade sms tanye member opis kak afne ade tak jual pam ni je kat mane2 tapi masa tu kak afne tak balas sbb ade meeting ngan big bos..jadinye hubby beli je la mane yg jumpa sbb nak cepat, nak pam dedek..n hubby jumpa org tu tghr kat amcorp mall n terus antar umah..pas tu baru kak afne reply kata ade kat cus.serv pj klu tak silap..huhu tak pe lah dah beli nak wat camne..nak cepat punya pasal..ye la pam pagi je..pas tu dh ke tghr tak pam2 lagi..


 ermm sampai 2 dah pam, cuma 1 ok 1 tak..huhu..memula ngat hubby beli yg 2nd hand, sbb beli kat mudah, tapi rupa2 nye tak, yg baru jugak..cuma kakak tu leh jual murah sbb dia penah dok UK dulu, n dia beli byk sblum blik m'sia n mmg nak jual kat sini..tu la yg dia kata kat hubby, klu dia bohong, bohong la cite aku ni..ermm mesti kat sane murah kan..


c de pice..sampai 2 kotak kan..1 set kotak yg besar tu hubby beli masa rana baru lahir, rege nye fhm2 je lah mmg mahal..2nd kotak yg kecik beli sbb nak ganti pam yg patah..klu tgk rege mesti ramai yg kata membazir tul kan, air kuar mcm air lalu jer.. tapi nak wat camne demi rana kene gak berkorban..duit boleh dicari kan..susah payah pun InsyaAllah boleh dapat, tapi anak mane nak cari..sbb tu berusaha jugak untuk dapat kan susu badan untuk rana..wlupun skali pam tu ckit2 je dpt..

org kata mungkin aku ni jenis yg tak byk susu kot..sbb tu susu sikit..n nurse pun ade kata klu badan penat susu mmg kurang..huhu..skang ni aku minum susu mamil, n air 0 je byk2, tapi kadang2 tu kurang jugak, pasni nak minum horlick, mkn lobak putih, kuchai yg boleh byk kan susu..org kata la..nak amik ubat2 ape ke, takut lak, sbb baby pramatang nie kan sensitif, kang salah mkn ubat sakit perut lak si kecik tu..

ape2 pun aku harap susu sentiasa ade buat rana..InsyaAllah, amin..ermm kwn2 klu tahu mcm mane nak bykkan susu bgtau le yer..kita share2 perkara yg baik.. :) InsyaAllah aku akan buat nnt..

Sunday, May 15, 2011

Makan2 ari ibu..

As'salam..
erm lame lak rasa tak update blog nie..huhu..ye la nak update tapi tak leh log in lak blog..camne nak ade n3 baru..huhu..wlupun cite dh lame nak cite gak.. :)

k lah ni nak cite ckit, ahad lepas family kitorang wat makan2 ckit tuk mak..ye la ari ibu katakan..wat makan2 pun tak de la mam byk mane pun..simple jer..ye la nak makan kat luar pun..mak tak larat lagi nak jalan kan..so wat kat umah je la..

ermm narnye mak dah lame dah kuar hpital..alhamdulillah dah makin chat, wlupun tak larat nak jln lg..pejam celik pejam celik rupanye dekat 16 hr gak dlm wad..

ermm ni je pice yg sempat di amik..hehe..mam pun simple je, ala ala western je ckit..


kek, ayam rasa mas 3 ekor, black pepper, percik n ala thai(tomyam) klu tak silap la..pastu goreng la ckit2 hotdog, bege ayam n daging n nugget tempura..


haha bersepah je nampak nye kan..minuman lak, air gas la oren n strawbery n jugak air 0..mak yg tak boleh pun nak minum jugak..huhu..


sebelum makan, potong kek dulu..hehe..boleh tak mak mcm dah tau je ari tu mesti ade makan2 n siap request lg nak kek perisa oren.. :)


potong kek..


aa pun nak inteprem jugak..hehe..org nak amik gambar mak, aa nak nyelit jugak..huhu tapi tak de amik lak pice reramai..

so tu je la cite nye..makan2 n borak2 pas tu kitorang balik umah..

Wednesday, May 11, 2011

..Happy Birthday from Nuffnang and TGV Cinemas..

As'salam n morning kengkawan..

ermm nak cite ckit la..hehe..ati berbunga2 narnye..hehe..rasa2 nya ramai dapat dah emel ni kan..emel free pass wayang hadiah bg yg sambut birthday.. sblum ni ade baca dlm blog kak suzie miles of smiles pasal ni..

 dan..9 mei ari tu aku pun ade dpt emel Nuffnang..ermm awal betul dah dpt hadiah nie.. :) bila baca mcm tak caya..hehe..tapi bila tgk ade member2 update pasal ni, tak sabar lak nak amik pass wayang ni..ermm tapi tak g lagi amik kat opis nuffnang..bila en hubby free nnt baru nak ajak g amik..

ermm lame tul aku dah tak g tgk wayang..ermm pk gak ni mcm mane yek agak nye aku n hubby nak g tgk wayang??? dgn ade nye dak cik..hehe..

ape2pun TQ so much..sbb Nuffnang buat seme blogger Happy n rasa Happy lah.. Tq jugak pd TGV Cinemas..nnt klu dah amik, aku update lagi yer..

ni copy ckit emel dr Nuffnang.. leh yer.. :)

Dear Nuffnanger,

Happy birthday from all of us at Nuffnang and the good people at TGV Cinemas!

As part of the TGV Birthday Surprise for Nuffnangers, you've been selected to receive FOUR (4) complimentary passes for any movie* at TGV Cinemas outlets nationwide, which we hope will make your birthday a special one indeed :)

Feel free to drop by and collect your passes from the Nuffnang office before 3 June 2011. Our office is open from 9am - 6pm on weekdays (with the exception of public holidays), and is located at;

12B-5 & 12B-6, Heritage House,
33 Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.

Monday, May 09, 2011

..Ayat-ayat afiq..bukan ayat2 cinta yer..)

As'salam..
n3 sesaja lagi ni..ermm mmg sesaja nye n3..saja saja nak wat n3..ye la saje jer ni..hihihi..ape daa merepek pepagi ni..

ermm saje nak cite pasal afiq ckit..Alhamdulillah afiq pun dah baik demam..cuma kadang2 tu lambat mkn ubat ckit mcm naik ckit panas..huhu..cuma yg tak best nye skang ni afiq mcm tak mau mkn lagi la..huhu..bila suap makan abis dibuang nye..klu 5 6 suap ade la kot dlm 1 2 suap je yg masuk..huhu..

ermm afiq pun skang ni bukan main petah lagi..mcm2 mende di sebutnye..agak2 nye demam ni sbb nak bercakap ke..hehe..ade ke mcm tu..

haaa saje je nak list kan antara perkataan yg afiq dah pandai sebut wlupun pelat2 n sebut ujung2 je..ade sesetengah perkataan lak, afiq tak sebut tapi faham ape maknanye..

amam = makan , air = air
dedek = susu , nenen = puting 0
anni = mandi , bobom = tido
nanak = tak nak , nak = nak
jom = jom , yak = berak -kdg2 tnjuk net klu kencing
juk = sejuk , nas = panas
atit = sakit , tatik = cantik
kak = bukak , totop = tutup
dodok = duduk , ayan = jalan
cepak = sepak , acut = kasut
acih = trima kasih, kom = assalammualaikum
baby = patung mr.bean n baby , ba = bola
kepas = kipas , pem = pen
car = car , cat = cat
cicak = cicak , beg = beg
kakak = kakak , bang = abang
ayah = ayah , bu, abu = ibu
aya ya yah = atuk , pah = opah
na = maksu ina , ndi = pakcu pendi
teh = pak teh n mak teh nyer

ermmm ntah ade lg narnye..tapi lupa lak..hehe.. pas tu antara perkara yg afiq faham bila org suruh buat..angkat barang, kejut kan org bgn bobom, panggil org, tutup pintu buka pintu, bila keluar ari panas tutup kpala,klu silau tutup mata..klu sejuk dua2 tangan angkat gengam pas tu letak kat pipi..

tu la afiq skang, makin petah n nakal..ade je bende yg dibuat nye..klu ditahan2 tak elok lak kan..dia nak membesar n nak xplore mcm mende..yg nyata, cian slalu kene mrh ngan aku..pas tu afiq pun ape lagi lari la kat ayah nye ngadu n nak dipujuk..hehe..


saje je nak tepek gak pice dak tecik nie..tapi ni pice lama..masa nak masa setahun..pice baru jarang amik la pulak skang ni..sbb afiq susah nak bg pose yg menarik skang..hehe.. :) muaaah cyg afiq..

Sunday, May 08, 2011

..Selamat Hari Ibu..

As'salam..
..SiaPa yg Tak PerNah Kene Marah, Kene BaLun, Kene CuBit, KeNe LeteRan, dan Mcm2 LaGi la..SiapA yg KatA Tak PerNah, MemAng tipu, PemBohong & PemOngak laH..SebAb SeOranG InsAn BernaMA IBU PastI Akan LakUkaN Tu semUa..SebaB ape?..SeBab InsaN BergElar IBU itu MenYanYangi & MEngasihi Kita..
SelamaT aRi IBU Buat MAK..Dan SemuA Ibu2 Di Muka Bumi ALLAH swt..Sayang MAK..
SemOga Mak BahAgiA di DuniA & AkhiraT.. Dan KesiHatan MAK berAnsur PuliH daN DipaNjaNgkan Usia..

Friday, May 06, 2011

..Afiq masuk wad menunggu di wad kecemasan..

As'salam..
Saat aku bercerita, telah kedengaran pun azan subuh..dan juga kedengaran dengkur en hubby yg amat keletihan agaknye..aku pun mmg amat letih & mengantuk, tapi terpaksa lupakan tu seme sekejap sbb nak mengumpul dedek untuk adik..ye la skang dah nak dekat pukul 6..klu tido ntah tak tau terlajak smpi kul bape..tapi kompem pas ni aku akan join en hubby n afiq jugak..

dugaan..dugaan..kali ni afiq betul2 mencemaskan..tak pernah jadi mcm nie..narnye dr mlm khamis lg afiq dah mula panas bdn..dlm kul 1 pg ari khamis, afiq terjaga n menangis, pas tu abis muntah2..so pagi kitorang bawak g klinik amik ubat..klu sblum ni pas mkn ubat leh ok tapi kali ni mcm panas badan afiq tak jugak surut..

dalam kul 11.30 mlm td lak, afiq bangun tido n nangis, pas tu badan mengigil..dah la seharian tak mo mkn n menyusu..last menyusu pun petang..pas tu sampai ke mlm tak mo..mkn pun takmo..huhu..alih2 dlm 11 lebih tu aku n hubby pakat bawak afiq g hospital ampang..g kat wad kecemasan..

sampai saner cek2 panas dlm 38 lebih..terus masuk ubat ikut bontot..pas tu tggu giliran untuk jumpa dokter..sampai giliran lak, tgh dokter check2..ade lak kecemasan n dia kene g tgk..menunggu lg la kitorang nie..tak brape lame pas tu ade dokter lain lak pggl..

dah check2 bagai seme..dokter kata kene amik darah n masuk air ckit sementara tggu result darah..
dah tu ape lagi kene la cucuk..huhu..mula2 tu afiq ok, bila dokter suh baringkan mula la afiq menangis..mcm2 bende afiq cakap..atit atit sampaikan dah byk kali ckp atit tiba2 afiq jerit atiiiitttt..terkejut nurse2 ngan dokter..derang ckp petah nye afiq nie..n pandai mcm2 ckp bg alasan nak elak kene cucuk..nurse lak sampai 3 org layan afiq..hehe..

pastu ade gak ckp nak cepak nak cepak..hehe..dokter kata nape nak cepak lak..dokter nak cek je..hihi..pas tu ckp lg..nak nenen, nak dedek, nak yak, nak baby, baby tu ialah tu ha yg afiq pegang dlm pice tu..mr bean nye teman.. :) paling tak tahan n sedih dibuat nye bila afiq panggil bu bu, yah ayah..huhu..meleleh air mata aku..last2 dokter suh kitorang tggu luar bilik..


keadaan afiq bila masuk air..


sambil2 tu dok perhatikan org..padahal mata afiq dh ngantuk tu..


ermm ayah kene dok dekat sbb senang afiq nak main cuping tinge ayah.. :)


ermm masa ni dah lena ckit..tapi nak bobom tu punyer la susah..tak mo dok atas katil..nak berpangku..pas tu brape kali nak tarik wayar cucuk kat tgn tu..

alih2 terlena kat pangkuan aku, aku pun alih la kat katil..huhu..pas tu tggu punyer tunggu..dekat kul 5 pagi nurse kata leh balik n amik ubat..dokter pun kata darah ok n pas masuk air kat tgn n ubat ikut bontot baru la nampak afiq ok ckit..

ermm ye la bayangkan la, sehari smlm makan tak nak..minum dedek pun ckit2 je..air putih pun ckit2 jer..mana badan tak lemah kan..pas tu jap2 lak muntah..bila dh g hpital cek seme baru tau..patut la tak nak mkn n dedek rupanya tekak ada bengkak ckit n merah..

ape2 pun skrang ni nampak ok dah..Syukur Alhamdulillah..

..ermm n3 ni dibuat dr subuh sampai skang baru siap..hehe..

Thursday, May 05, 2011

..Abg Afiq 1 thn 6 bln, Adik Rana 1 bln sudah..

As'salam..

hari ni nak story ckit pasal 2 org dak cik nie.. :) erm kita kasi story pasal abg nye dulu yer..

28.4.11 ari tu afiq dah genap 1 tahun 6 bulan..n ari tu mcm biasa g check-up la kan..n untuk cucuk..masa cucuk tu alhamdulillah afiq tak nangis..cuma merengek ckit je masuk jarum masuk tapi pas tu dah tak merengek..lege gak rasa..nurse, kitorang leh siap gelak lg tgk afiq..hihi..sbb klu baby lain dh dgr melalak dah..

ermm berat afiq lak skang naik ckit jer..berat 9.14 kg, tinggi 80 cm n ukur lilit kpala 46 cm..tgk graf, afiq ckit lagi nak masuk line kuning tu..huhu..nak wat camne..afiq ni kadang2 mkn byk..kdg2 mkn ckit..bila time menyusu byk makan ckit, bila menyusu kurang mkn byk..lagi pun afiq nye aktif tak tau nak kata la..punya la aktif..time rehat afiq cuma tido je..klu dia jaga mmg main je la..klu bawak g jln2 pun mmg dok lari jer kejenye..

klu kat hospital ampang tu seme dah kenal la dia..dr pak n mak guard, n org2 kat kedai..klu tgk kitorang dtg afiq tak de mesti derang tanye afiq maner..sbb klu g hpital, bila lepas mmg abis di tawaf 1 lobi hpital ampang..sape yg pernah g hpital ampang mesti tau kan mcm mane besarnye lobi tu..

mmg berpeluh klu kejar afiq..sampai org2 kat situ tanye afiq ni dh 2 tahun ke..n ada yg kata tak mcm baby setahun stgh jer..hehe..skang ni alhamdulillah afiq pun dah byk gak tau mcm2 perkataan..nak beyak pun bgtau..hehe..klu nak beyak mesti ckp "yak yak"..erm pas tu cium je la aroma nye..hehe..

ermm skrang kita story ckit pasal adik lak yer..ermm 4.4.11 genap dah Rana sebulan..jap je rasa..siang mlm siang mlm..dh sebulan aku melahirkan rana..rana skang kan dah tak guna batuan pernafasan, so skrang ni rana dah pindah bilik lagi..lagi pun kat NICU tu ramai pulak baby yg masuk, sampai tak cukup tempat...cian baby2..

mula2 rana masuk NICU, rana duduk bhgian Intensive, pas tu masuk bilik Isolation, pastu masuk bilik Intermediate jap, n skang dah tukar lg bilik Recovery.. tanye nurse nape tukar, nurse kata sbb baby baru byk masuk, n derang kene tukar baby2 yg ok kat tempat lain lak..mcm rana nurse tu kata sbb dah tak guna alat, so boleh la tukar..

berat rana skang nie tak tahu sbb buku laporan tak leh nak tgk..sbb derang dah tak letak dekat ngan baby..huhu..klu nak tau berat kene tanye nurse la jawabnye pas nie.. n rana pun dah menyusu 27ml skrang..syukur Alhamdulillah, hrp rana cepat naik berat n cepat kluar dr hpital..

ermm 1 lg kan, narnye baru prasan..masa tgh belek2 buku ngandungkan rana..berat masa mula2 pregnen ngan berat masa 7 bulan tak jauh beze pun..beze hanya 0.4kg je..patut la agak nye rana kecik..huhu..

Wednesday, May 04, 2011

..Layan drama korea n filipine..

As'salam seme..

errmm tgk title pun mesti dah tau kan..n3 sesaja je narnye..al-maklumlah cuti bersalin 2 bulan..kadang2 tak tau nak wat pe..ermm nak tau tak..sejak bersalin ni, aku dah layan 2 cite kat tv ni..hehe..

ni seme gara2 dok kat hospital ari tu la..kan ke 5 ari aku dok wad..2 hr sebelum bersalin, 3 hr lepas bersalin..lepas kuar hpital lak hari2 ulang alik umah ngan hspital sbb hubby cuti 2 minggu..
kat hpital, bilik susu dlm wad tak de TV tapi bilik susu kat NICU ada TV..so kdg2 bila antar susu nak letak dlm peti ais kat bilik susu NICU, nampak la 2 org cleaner indonesia suka layan cite2 nie..1st drama kul 12 tghr..n 1 lg kul 3 ptg..

so bila dh ari2 dok tgk ckit2 kan..n masa tu lak hubby tgh cuti slalu g hptal dlm kul 10,11pg sampai la ptg..kadang2 pam susu time cite ni dah mula..so layan la..alih2 skang ni aku layan jugak cite2 ni..hehe

cite kul 12 ni cite Oh Feel Young, tv9..drama korea..skang ni pun baru abis layan cite ni sambil buat story kat blog..hehe..erm cari kat internet ni cite lama rasanye..cuma mungkin aku je baru tgk..hehe..cite ni best la, klakar selain cite cinta la kan..suka tgk oh pil seung (baju belang2 )ngan sun yeong (rambut tak ikat) comel n klakar..cite korea ni biasa lah cinta 3 segi, pas tu dr hero dr susah tetiba jadi kaya..ermm tak tau la ending nye mcm mane nnt..


n 1 lg cite aku suka layan gak cite filipine ni..cite Marimar, tv3, kul 3 ptg..hehe..cantik n hensem pelakon nyer..cite ni kisah prempuan miskin, dah kawin tapi kene tipu dlm percintaan..pas tu konflik org2 kaya bagai..marimar kene bunuh tp hidup lagi, sampai la tiba2 rupa2 nye marimar adalah anak org kaya..pas tu mula hidup baru jd org lain n nak balas dendam pada seme org yg buat dia dulu termasuk suami dia..tapi dlm masa yg sama tetap syg n cinta suami dia..erm mcm tu la ckit2 cite nye..ending tak tau lagi la sbb tak abis lg citenye..


erm k lah tu jer..klu dok umah n tgh tak de keje nak buat, mmg la leh layan cite2 kat tv ni..tapi klu tgh sibuk mana dpt nak layan kan.. :)

::>Sumber pice dr Mr.Internet..

Tuesday, May 03, 2011

..Alhamdulillah..

As'salam..dan morning seme kwn2..

Moga hr ni hr yg lebih baik buat kita seme.. Bersyukur lah kita dgn apa yg berlaku disekeliling kita..Baik atau pun tidak..kerana yg pasti setiap ape yg berlaku adalah ujian buat kita..dan kita tahu kan..Allah swt tak akan menguji kita melebihi dr kemampuan kita..dan inilah ujian untuk menentukan keimanan kita PadaNya..

dan hr ni nak update ckit..Syukur Alhamdulillah, mak semakin sihat..dah boleh bercakap..dah ada selera makan..semalam masa g tgk mak, mak nak sgt jumpa cucunya afiq..n mak sanggup turun bawah untuk jumpa afiq..n ina pun bawak mak guna wheelchair..

klu ikutkan nurse tak bg turun..tapi sbb mak nak jumpa afiq..ina kene la jugak belakon konon nk g dekat2 situ jer, alih2 sampai kat lif apa lg turun je la.. :) alhamdulillah tgk mak semakin sihat..

ermmm pas tu pasal rana lak..Syukur Alhamdulillah..Rana pun semakin hr makin naik beratnye..harap rana sentiasa kuat dan sihat..boleh cepat kluar dan main2 ngan ibu ayah opah atuk n seme lah..

Semalam dtg 2 kali, sebelah petang n mlm..berat badan naik turun normal kata dokter..biasalah tu..petang smlm tgk berat jatuh ckit dr sebelum nya..tapi mlm naik dah..

rana pun dah dok bhgian intermediate..masa dtg smlm tgk rana tgk mandi..bogel je dia..hehe..nama je mandi tapi narnye lap2 badan seme je.. :)

pas tu masa timbang berat, tgk berat naik ckit dah..alhamdulillah..berat rana 1.250kg..tak sabar nak tggu berat rana 1.800kg..

tak pe lah ape2 pun, yg penting ibu doa rana sentiasa sihat..dan mak pun kembali sihat..amin..

Monday, May 02, 2011

..Baby dah tak guna bantuan pernafasan..

Salam semua..
moga hari2 yg kita lalui sentiasa disinari Cahaya Indah..

ari ni nak cite ckit perkembangan baby..Alhamdulillah..berat rana ari demi ari makin naik..dan minum susu pun makin bertambah..

berat terkini rana skarang, dah naik 1.225kg..minum susu dah 24ml..dan yang paling mengembirakan rana dah tak guna alat bantuan pernafasan..syukur alhamdulillah..

kali pertama tgk wajah rana tanpa alat, Ya Allah betapa bersyukur nya aku..bila dpt tatap wajah rana sepenuhnye..


syukur alhamdulillah..bila tgk betul2..erm mcm abg afiq ms cik2 dulu pun ade..hehe..ye la dah nama pun adik beradik kan..rambut rana pun ade perang2 ckit mcm afiq dulu..


erm ni pice baru..baru je amik masa tgk smlm..tapi tu lah time dtg n ibu rasa nak curi2 amik pice, rana mesti tgh bobom meniarap..hehe..tak pe lah, ade masa time nurse takde, leh curi2 amik lg..

erm pejam celik pejam celik 4 may ni, dah sebulan aku berpantang..n rana pun ade 1st appointment untuk cek mata..Harap2 semuanya dlm keadaan baik..

k lah tu jer nak cite, new story akan di update lagi nnt yer..

Sunday, May 01, 2011

..Info : Perkembangan otak bayi pramatang..

Salam..nak share info lg.. :).. Dan seperti diberitahu sblum ni info dr Mr. Internet yer..

Perkembangan Otak bayi Pra-matang

Ramai diantara kita terutama dikalangan ibu bapa tidak banyak mengetahui tentang pertumbuhan otak pada bayi. Mari kita luangkan sedikit masa dengan artikel ini untuk persediaan kita untuk anak-anak kita.

Pertumbuhan otak pada bayi pra-matang biasanya tidak sempurna. Faktor-faktor yang menyebabkan bayi terlahir pra-matang, besar kemungkinan dapat juga menghambat pertumbuhan otaknya baik selama dalam kandungan, mahupun setelah ia lahir.

Redistribution aliran darah janin, tanda-tanda ketidakcukupan plasenta bisa mengakibatkan volume otak yang lebih kecil pada bayi pra-matang. Pada keadaan ini, janin mengarahkan sebahagian besar aliran darah ke otaknya.

Tingkat pra-matang Mempengaruhi Risiko kecederaan Otak

Para ahli berpendapat bahwa radang plasenta dapat mengakibatkan cedera otak pada bayi pra-matang. Diantara 45% bayi pra-matang mengalami radang plasenta.

Namun demikian, radang plasenta bukanlah satu-satunya penyebab utama cedera otak ataupun gangguan pertumbuhan otak bayi. Tingkat pra-matang yang sebenarnya sangat mempengaruhi tingkat riaiko kecedera otak.

Nah, untuk ibu bapa yang mempunyai bayi pra-matang, hendaklah bijaksana untuk sentiasa memantau perkembangan bayinya secara sistematik. Hal ini dimaksudkan supaya rawatan yang tepat dapat dilakukan untuk melindungi pertumbuhan otak si bayi.

Merangsang Otak Bayi

Menurut pakar, tempat di mana bayi dibesarkan sangat mempengaruhi perkembangan otaknya. Pada tahun pertama dalam kehidupan bayi anda, sistem otak mulai terbentuk dengan cepat. Aktiviti otak sudah mulai membentuk hubungan electron sangat kecil yang disebut synopsis. Sejumlah rangsangan yang diterima bayi secara langsung mempengaruhi pembentukan synopsis ini.

Rangsangan yang senantiasa berulang akan menguatkan hubungan-hubungan tersebut dan membuatnya menjadi permanen, sementara rangsangan lain yang tidak banyak berulang lama-lama akan hilang. Dengan demikian tahun pertama itu merupakan saat yang paling penting bagi perkembangan otak bayi.

Periode ini (perkembangan otak dan pembentukan jaringan kerja otak) merupakan periode intensif yang hanya terjadi jelas dalam seluruh kehidupan seseorang.

sumber : dr internet..hrp diizinkan sy amik info ni klu ada tuan empunya yg membaca..Sharing is caring.. :)