Wednesday, June 29, 2011

..alahai, tak sihat, tp apy sbb rana naik berat..

 As'salam..
jap je, ari ni dah ari rabu..masa terus berlalu tanpa sesaat pun menunggu.. hari2 yg aku lalui skrang totally jadi surirumah sepenuh masa..ermm mcm ni la rasa bila dok umah sepanjang hari..mcm2 prasaan ade..ermm faham2 je lah..

ermm start smlam smpai hari ni aku tak sedap badan..aduh risau rasa..asik terbersin, selsema, tekak sakit, n ari ni kpala pening lak..huhu..risau bukan ape..risau sbb rana..dah la selsema pas tu nk pegang rana kene sentiasa bersih..mmg mencabar tul..

harap badan rana sentiasa kuat dan sihat..& aku harap jugak moga seme sakit ni cepat hilang..sbb senang nak jaga rana & afiq..tak de la aku was was je bila nak pegang rana..

erm semalam bawak rana g klinik amik berat n ukur lilit kpala..alhamdulillah berat rana naik 2.41kg..harap2 sampai aku masuk keje nnt berat rana boleh sampai 4 ke 5 kg..dah besar ckit masa tu..

ermm sronok tgk berat rana naik..narnye bila dah jaga rana ni, alhamdulillah rasa tak la susah sgt nak jaga..cuma yg sememangnye amat2 penting jaga je kebersihan..selagi jaga kebersihan tangan & diri kita, insyaAllah bayi pramatang membesar dgn sihat..

narnye tak perlu risau ape2 pun..alhamdulillah rana pun dokter kata tak de masalah dalaman lain..selain darah dlm kpala..dokter kata yg tu akan hilang sendiri..tapi dokter tetap akan moniter jugak..

so pd kwn2 yg ade anak pramatang jgn la risau..same gak mcm aku..mmg dokter tak bg bawak sgt baby keluar tempat org ramai..takut dpt jangkitan..tapi klu kat umah tak pe..dah tentu kita boleh cuci tangan atau pakai hand sanitizer..

so kwn2 jgn risau la klu nak pegang baby pramatang, boleh je pegang asalkan tangan bersih..nak cium boleh je cium asalkan tak de demam n selsema, n dah basuh muka..senang je kan..

erm k lah ni ade ckit petikan dr berita harian online..bacalah..

Apa perlu dibuat selepas keluar dari unit rawatan rapi

Bayi pramatang memerlukan penjagaan yang lebih rapi. Rawatan susulan dengan pakar perlu dilakukan dengan kerap untuk menilai perkembangan bayi itu baik dari segi fizikal dan juga perkembangan otak.

Apakan keperluan bayi pramatang?
  • Haba atau kepanasan persekitaran yang cukup. Bayi pramatang tidak mempunyai lemak secukupnya untuk memastikan suhu badan kekal walaupun jika bayi itu diselimutkan. Bayi ini perlu berada di dalam inkubator atau alat pemanas sehingga berat bayi cukup untuk mengekalkan suhu badan.
  • Pemakanan dan tumbesaran bayi pramatang memerlukan keperluan nutrisi yang lebih tinggi. Ini disebabkan tumbesaran bagi kanak-kanak pramatang secara lazimnya adalah lebih cepat daripada kanak-kanak cukup bulan (catch up growth) lebih-lebih lagi kerana sistem pencernaan makanan adalah tidak efektif seperti kanak-kanak cukup bulan.
DICETAK DARI BERITA HARIAN ONLINE
----Forum Paramedik Malaysia-----

Monday, June 27, 2011

..Baru nak cite rana dah balik umah..

As'salam..
 erm lamenye dah tak berhupdate blog..huhu..ye lah sejak 2 menjak ni sibuk ckit..xtvt penuh je spanjang ari..haha..ni pun curi2 masa kejap.. :) ni klu tgk title pun mesti dah tau kan nak cite pasal rana..

sebelum baca layan dulu pice dak cik rana ni ye..


2 pi ce masa rana kat hpital , 2 pice dah alik umah dah..tgk nak mandi pun tido smpi sebegitu rupa skali..hehe..k tgk sudahh kita sambung story yek..

narnye rana dah kuar hpital 14hb 6 ari tu..n sebelum rana kuar hpital mcm biasa aku kene dok hpital jugak tuk jaga rana..sbb tu lah tak de masa nak buat post..tapi nak di jadikan crite bila rana dah dibenarkan balik..aku n hubby jadi panik lak..n akhirnya rana kene tahan dlm NICU balik..huhu..

cite nye camni..14hb 6 ari selasa ntbiotik rana dah abis..n dokter bg rana baliku dlm..petang tu dlm kul 6 lebih baru kuar hpital..biasa la nak "check out" hpital ni byk mende nak kene buat kan..nak tggu vitamin2 rana, nak tggu surat menyurat dokter, n date2 appoinment rana..

bila dah setel seme, bawak rana g wad 4c tuk cucuk BCG..cian rana..wlupun rana cuma merengek ckit je aku lak seriau..hihi..dah setel terus balik umah..sampai umah pun dah nak dekat maghrib..pas tu mak, afiq ngan ina pun sampai gak..ye lah xcited 1st time nak tgk baby rana..

sampai umah biasalah panas ckit..dah tu rana dah biasa kat hpital sejuk je..jd nye sampai malam rana tido je..mcm tak bermaya je..bg susu pun tak nak minum..en hubby lak pas hantar terus kene kuar balik sbb nak cr susu formula tuk rana..narnye susu badan dah tak byk..jd mmg terpaksa topup..

nurse ade bgtau 2 susu yg elok..narnye derang pun tak leh bgtau kitorang (ade sebab2nye).. tapi di sebabkan baby kitorang pramatang derang bgtau jugak..time kasih byk2 sbb bgtau kitorang..n dah tentu seme ibu bapa nak susu yg terbaik..klu ada susu badan kompem tak guna susu formula tapi aku terpaksa..mmg terpaksa bg sbb rana tak puas bila minum susu badan..tp alhmadulillah skang ni yg terkini tak topup susu formula pun rana ok je..tu lah kuasa baby pd ibu tuk byk kan susu.. :)

k sambung balik..susu yg diberitahu adalah susu S26-pramatang & Pre-NAN nestle..so bila dah tau en hubby g la cari..mula2 nak cari pre-nan nestle, sbb lepas tu bole sambung ngan NAN 1, 2, 3 sama ngan afiq minum skang..tapi en hubby dah cari  merata tempat tak gak jumpa..cari S26 pun tak de..

alih alih dlm kul 9 lebih aku call hubby klu tak jumpa balik je..sbb badan rana panas n tak menyusu..aku pun risau la..hubby balik n pegang rana mmg panas..pas tu mcm sentap2 jap..mmg aku n hubby terus bawak g kecemasan..afiq lak cian baru jumpa kejap dh kene tggl balik ngan opah n mak su..

sampai hpital cek2 panas rana 37.4c pas tu rana baru nak menyusu..lega dah rasa..pas tu lepas dokter cek buku rana n derang refer balik NICU..sampai situ cam biasa lah, seme nurse terkejut..hehe..baru kuar masuk balik..kul 12 lebih mlm baru setel, amik darah n sebagainye lah..pas tu aku n hubby balik umah..tggl la rana balik kat hpital..huhu mmg sedih..

keesokkan nye lak, dokter bgtau rana kene tahan n aku pun kene dok skali kat hpital..rupa2nye alhamdulillah darah rana seme ok..tp kene tahan sbb dokter nak suh aku kenal dulu perihal baby..kenal dulu tingkah laku anak..sbb bg derang tu seme perkara biasa..badan baby panas normal, sentap2 tu biasa, sbb maybe terkejut2..huhu..

nak buat camne kitorang mmg panik ckit tapi kitorang pun tak nak amik tindakan lambat..nnt jd mcm ari tu mcm mane..huhu..alih2 dr ari rabu smpai la hari ahad aku mmg berkampung kat hpital ngan rana..semata2 dokter nak buat observation jer..

hari ahad 19hb 6 aku mmg mintak kuar dr hpital..nak tak nak mmg aku nak kuar..akhirnya dokter pun bg..syukur Alhamdulillah..so petang tu dlm kul 5 lebih kitorang dah boleh balik umah..lega aku rasa..

n mlm tu lepas maghrib lak mak, ina, along, kak maria n mak sedara aku sampai..n yg d tggu2 afiq lah..huhu rindu kat afiq..petang tu jugak sempat la en hubby g pulun cari portable air-cond..semata mata tak mo rana kepanasan..hehe..

akhirnya syukur Ahamdulillah..susu formula dpt cari tapi amik S26-prem..Pre-NAN mmg tak jumpa..pas tu portable air-cond pun dpt..cuma skang afiq kadang2 nmpk lg cam lain je, bila ibu asik ngan adik..hehe..tak pe lelama nnt mesti ok kan..

n semalam pun, ari ahad genap dh seminggu rana kuar hpital..harap rana sentiasa sihat..n semalam pun ade kwn2 aku n hubby dtg tgk rana..siang mak ayah dtg.. bes fren - ateh n family dtg..n mlm lak 1 family kwn hubby dtg..

n skang rana tiap2 ari selasa setiap mggu kene g klinik kesihatan untuk cek berat badan n ukur lilit kpala..sampai la check-up hpital akan dtg 1hb 8 nnt..n check up bulanan kat klinik pun mcm biasa kene g jugak sbb nak kene cucuk..kesian rana mggu lepas kene cucuk yg tuk 1 bulan nye..sbb dah ter skip..nnt umur 3 bulan kene cucuk tuk yg 2 bulan nye..maknanye rana tak de rehat la..tiap2 bulan kene cucuk sampai la umur 6 bulan nnt..huhu..tak pe la ibu tau rana kuat cam abg afiq..

k lah, nnt sambung lagi ye..ade lagi story narnye..hehe..

Friday, June 10, 2011

..Siapa kata jadi surirumah keje senang..

Salam..
wah hari ni rasa keletihan ckit..dah lama tak pulun serentak wat keje umah..hehe..faham ke..

ye la selalu wat keje umah ckit2 je..buat keje rehat jap, buat rehat jap..duduk2 jap..hehe..haah hr ni amik..wat skali gus..mula2 amik kain masuk mesin basuh..2 trip lak tu..ye lah 1st cadar n sarung2 bantal..2nd baju2 n yg lelain nye la kan..
sambil2 tggu kain basuh, sapu lantai depan, dapur n bilik2..pas tu mop lantai semuanye la..pas tu menyapu balik sbb ade lg terasa mende2 kecik kat kaki..

pas tu kain dah siap basuh, g sidai lak..sambung lagi basuh kain, sambil2 tu lipat kain yg tak berlipat..kemas menan2 afiq..sembur febreze kat toto2, tilam n bantal seme..pas tu pasang sarung bantal n cadar..

huhu penat woo..ni seb baik ari ni tak masak..klu masak hr ni, mau afiq lak jaga ibu..hehe..ibu kepenatan n mau tido je..

tapi narnye wat keje umah ni bagus..sbb abis berpeluh 1 badan di buatnye..mmg senaman yg bagus lah..hehehe..seb baik masa mengemas afiq bobom..klu tak mmg tak jd mengemas la jawabnye..

so kengkawan..siapa kata jadi SURIRUMAH ni senang kan..mane nak mengemas lagi.. mane nak memasak lagi..mane nak jaga anak lagi..so semua kaum2 SUAMI hargai lah yer, ISTERI anda yang dok umah tu..surirumah tangga bukan kerja mudah yer..


so suami klu balik umah tgk isteri dah tak serupa org..jgn la marah2 yer..sebaliknya belai2 la isteri tu yer..hihi..suami mmg balik keje penat..tapi isteri dok umah pun penat gak..faham2 la yer..so sama2 penat, sama2 pk +ve & sama2 la saling bantu membantu yer..

dan 1 lg yg penting klu mampu..KLU MAMPU LA..amik pembantu rumah..untuk tolong sesama wat keje..dan Org yg amik pembantu lak..jaga jugak pembantu rumah tu baik2..kita dah tau buat keje umah ni penat kan..so bertimbang rasa la kat pembantu tu jugak ye..dah buat keje bg la rehat jugak..


mmg gaji di bayar untuk buat keje..tapi pembantu rumah pun manusia jugak..bukan robot..hehe..aku cakap cam pandai je kan..padahal aku tak de pembantu pun..tak tahu pun prasaan org yg ade pembantu umah ni..

ermm tak pe lah..ape2 pun pandai la kita dlm menjaga semuanya..kene ade timbang rasa & tanggungjawab..jgn dah ade pembantu rumah semuanya diserahkan pd pembantu..abis tuan umah wat ape..goyang kaki tambah lemak je ke..hehe..jgn mrh..gegurau je.. pisss..

ermmm agak2 klu korang taknak pembantu rumah korang kan meh la sini free gift kat aku..hehe..aku nak..aku mmg nak cari pun..untuk mak aku..hehe..

kwn2 mmg la klu leh aku pun nak gak cari pembantu rumah ni..nak cari yg part time je..yg boleh tolong mak aku untuk jaga anak2 aku kat umah mak aku kat sentul,n dpt tolong cki2t mak aku..so klu ade sesiapa berminat nak jd pembantu mak aku, aku alu2 kan ye..klu nak bgtau aku..hehe..

ermm k lah..saje je wat n3 ni suka2 je..jgn mrh ye..ape yg aku tulis..hehe..

sumber pice dr en google.. :)

Tuesday, June 07, 2011

..Cerita Rafiq & Rana lagi..

As'salam..n moning seme..
slamat menjalankan tugas seharian ye..semoga ceria2 slalu..

ermm siang malam siang malam..Afiq dah pun 1 thn 7 bln pd 28hb 4 yg lepas..dan Rana lak dah pun 2 bln pd 4hb 6 ari tu..tak terasa masa berlalu..dan sronok lak rasa dok umah nie..hehe..tapi kekadang tu ade gak la bosan nye..tipu la klu tak de ckit prsaan mcm tu kan..

k la ni saje nak update video dak 2 org tecik nie..buah hati kesayangan ibu ayah..harap afiq & rana membesar dgn sihat & jadi anak yg baik..

ni video abg afiq yg nakal..hehe..lepas mandi sgt susah nak pakai baju..suka togel tak bebaju sluar..hehe..kadang2 tu terlepas gak la tencing atas tikar..huhu..n skang ni dh byk gak la perkataan2 yg afiq dh pandai cakap..

paling best bila afiq pggl ayah, n ayah tak menyahut..afiq pun ape lagi jerit la sekuat hati pggl ayaaaahhhh..hehe..sampai la ayah nye sahut..hehe..

pas tu kadang2 bila nak wat sesuatu pandai gak suh tunggu..hehe..klu nak ajak mandi afiq lak tgh layan baby tv channel 618, mesti afiq kata "jap jap"..haha..k lah layan la video ni yer..

video

n ni lak, video rana..masa aku tido kat hpital ari ahad lepas..ni kat dlm bilik ibu..leh la amik pice..masa ni rana mmg byk tido..rupa2nya rana dah tak sihat masa ni..huhu..cian rana sori ye..

ibu minta maaf sbb ibu tak alert awal2..ala video senget la..kene pusing kpala la cam ni..hehe..harap rana cepat sihat ye syg..& Alhamdulillah skang ni pun rana semakin aktif n kuat nangis..hehe..n berat pun dah naik 1.830kg..ibu ayah syg rana n afiq..

video

Monday, June 06, 2011

..3..Dugaan, cerita rana masa kene jangkitan..

As'salam....
Moga hr ni menjanjikan hr yg terbaik buat kita semua hamba Allah di muka bumi ini..

Alhamdulillah mlm td tgk rana, rana semakin aktif dan oxgen pun dah lame bukak..syukur..dan n3 hari ni mmg nak story pasal rana..keadaan rana bila kene jangkitan kuman..

nurse ada kata, bila berat baby dah capai 1.8kg baby dah boleh kuar klu tak de apa2 masalah kesihatan..dan nurse ade call kata dokter suh ibu dok ngan anak..nak tgk ibu jaga ok ke tak n blajar CPR..klu tak dok, nnt baby tak leh kuar..

so mula dr hari rabu mlm 25hb 5 lg aku dah dok ngan baby..tapi mlm jer..sbb siang hubby keje,nnt afiq tak de siapa nak jaga..sampai 3 mlm berturut2 aku tido hpital..dan alhamdulillah tak de ape2..then ari sabtu aku tak larat sbb mayb tak cukup tido, aku dtg siang je, dan mlm aku tak tido hpital, sbb aku takut nnt tak sihat lak..lg susah hubby, cian nak jg afiq n aku lak.. :)

pagi2 ahad 29hb 5, sblum kul 9 aku dah smpi hpital..sbb aku nak smpai sblum rana minum susu..nk bg BF..sbb time nyusu mmg 3 jam skali..kul 9, 12, 3, 6..mcm tu la hr2..tapi biasanye nurse2 akan prepare 1/2 jam awal..

so mmg plan ahad sampai isnin mmg nak dok hpital..sbb isnin 30.5 rana dah boleh balik..n ibu boleh blajar CPR..tapi nak dijadikan crite ptg ahad tu rana dah kurang minum susu..kul 12 tu ok lagi minum susu..tapi kul 3 dah kurang.. smpai la pg isnin rana menyusu ckit2 je..n byk tido..

ptg ahad mmg ade bg tau nurse ngan dokter, baby tak mau nyusu..n byk tido..bila tanye nurse kata mmg baby suka tido..kene kejutkan..tapi dah kejutkan, kacau, bukak bedung, usik2 pipi tetap tido jugak..smpai 1 masa tu mmg pelik sbb bila bukak bedung je terus terkulai tgn rana..slalu klu bukak bedung mesti rana terus mengeliat..

pas tu dlm kul 3 pg ari isnin..rana ade tersedak susu.. bila dah usap2 blkang badan nmpk rana ok..tapi aku nmpk muka rana mcm biru..terus aku bawak kluar dr bilik ibu n pergi bhgian intermediate..nurse2 yg tolong cek kan..masa tu cek oxgen dlm badan mmg rendah, tapi bila dah usap2 n urut blkang nmpk ok balik..

n kemuncak nye, bila pagi isnin tu dlm kul 8.30 bg minum susu rana tetap tak mau..pagi2 dokter yg sama ari ahad - dokter prmpuan mlayu - tu amik rana utk cek drh..pas tu bila tanya knape baby mcm tu dia kata rana tak de apa2, gula dlm drh pun ok..bila cucuk rana nangis..tapi bila nurse cek suhu badan rana rendah, derang terkejut knape suhu rendah sgt..dlm 32.0-33.0c je..sepatutnya dlm 35.0-36.0c..

pas tu nurse tu kata mungkin rana tak pakai warmer tu yg sejuk tu..tapi bila dh pakai warmer pun same gak..suhu tetap rendah..pas tu aku nmpk lg muka rana kebiruan terus aku kluar pggl dokter..pastu dokter tu pun dah risau terus dia kata tolak rana masuk bhgn intermediate..masa tu lak dlm 9 lebih mmg dokter pakar tgh round..

sblum dokter pakar cek, dokter yg jg bilik ibu kene xplain dulu kat dokter yg jg bhgn intermediate..tgh dokter cina lelaki tu cek, trus rana makin teruk n mmg biru muka n bdn rana..aku nmpk n tanye dokter tp dokter cina tu suruh aku ke blakang..n seme dokter2 n dokter pakar g cek adik..n nurse terus amik alat2 bantuan pernafasan.. dan masa tu lah..nafas aku pun rasa mcm nak berenti jugak..terus berjurai air mata aku..n terus kelam kabut bhgn intermediate..nurse2 seme berlari amik alat2, dokter lak berkumpul cek rana n aku lak ade nurse suruh duduk n sabar..

dah la masa tu aku sorang..hubby baru ondeway nak dtg tp masa tu hubby tgh bekfes ngan afiq..bila jd cam tu terus aku call hubby semula..n hubby pun dah risau..tapi masa tu afiq ade..budak bwh 12 thn mana leh masuk..aku terus call mak mintak jagakan afiq kejap..n mak kata boleh..terus hubby g hantar afiq dulu kat umah mak..pas tu dtg balik kat sepital..

dlm tgh menunggu hubby, aku nampak dokter2 terus bg bantuan pernafasan..n ramai la ibu2 kat situ jugak yg dok tgk..aku lak tak hirau dah keadaan kat situ, mmg menangis je aku tau..pastu tak lama lepas tu, dokter pakar, dr cindy dtg kat aku, n tanye sblum ni ade bgtau tak keadaan rana kat nurse @ dokter, aku bgtau la seme..mmg ade bgtau tp tak de tindakan..n dr cindy kata mungkin rana jd cam tu sbb tersedak susu atau jangkitan kuman..derang akan cek dulu seme n bgtau bila dh dpt result..

bila hubby dh dtg, baby dh tolak masuk bhgn Intesif..dr cindy jumpa kitorang ber2..n xplain mcm2..keadaan rana masa tu mmg sgt lemah, terpaksa guna bantuan pernafasan..dan mmg ada jangkitan kuman, bila xray pun bukan tersedak susu punye punca..dr cindy kata rana tersedak susu sbb bdn dah lemah disebabkan jangkitan kuman..dr kata baby tak cukup bulan mmg mudah kene sbb ntbody bdn kurang..

dokter pun ade kata buat masa ni derang akan bg ntbiotik, masuk air, n rana puasa..ape2 pun mmg bergantung pada baby sendiri..masa dokter xplain pun dah meleleh airmata aku..mcm2 yg diterangkan, risiko2 & sbgainye..yg membuatkan aku takut nak dengar..tapi aku ngan hubby tetap kene trima n hadapi semuanya..tapi aku tetap berdoa biar rana selamat & membesar dgn sihat..

 tapi tu lah nak dijadikan sebab agaknye..wlupun aku dah bgtau dokter n dokter tu cuma cek2 mcm tu je n kata seme ok..aku tak lak g cari dokter lain mmg salah aku jugak bila d pk kan..rupa2nye dokter yg aku inform dr hr ahad tu smpi la pg isnin tu rupanye dokter baru..ermm mmg aku ralat sbb dokter tu tak alert dgn apa yg jd kat rana..tapi tak de la sampai aku nk mrh2 @ mengamuk..sbb mesti ada hikmah bila terjadi sesuatu tu..

dan alhamdulillah skrang rana semakin sihat, aktif, kuat menangis..syukur sgt2..ntbiotik rana pun akan diambil dlm masa 10 hr ke 14 hr..dan rana dah tukar dr bhgn intensif ke bhgn intermediate..rana pun dah tak pakai oxgen..n nyusu pun dah byk..

cuma yg buat aku risau n takut susu dah mula kurang..bila pam ckit2 jer kuar..mungkin ni slh 1 lg dugaan buat aku..kadang2 tu mmg rana terpaksa minum susu formula..sbb susu bdn tak cukup..

1 lg skang ni yg aku prasan, dokter yg tak alert pasal rana tu mcm dah tak de je kat NICU..tak tau la bertugas kat situ lg ke tak..sbb ade skali aku nmpk dia pakai  baju dokter & x pakai bj klinikal warna biru di NICU..n bila ade nurse tanye dia kata dtg dr wad 4D..kene tukar ke ape ke tak tau lah..

sbb masa kejadian tu mmg aku nmpk dia kene pggl ngan dokter2 pakar n nmpk muka dokter tu masam je..n dr cindy pun ade kata derang akan buat meeting ngan seme dokter n staff...sbb tak nak jadi mcm ni lg..n ade jugak sorang dokter tu, dokter yg bertugas bhgn intensif minta maaf dgn hubby sbb dia tak tau pun kejadian mlm tu masa adik tersedak susu n kurang nyusu n tak aktif..klu dia tau dia kata mesti dah cek dh..

lg pun dia kata klu ade ape2 bgtau je kat mana2 dokter yg bertugas kat bhgn intensif sbb derang dokter lama yg mmg jaga bhagian kawalan rapi..n dokter tu pun kata alhamdulillah rana kuat, ntbiotik pun sesuai ngan rana, sbb tu semakin hari rana semakin aktif..dokter tu pun kata belaian ibu ngan ayah mmg amat penting buat rana, usap2 bdn rana, bercakap, n baca ayat2 suci..alhamdulillah setakat ni pun kitorang tak pernah tak dtg n slalu bercakap dgn rana..

klu nak di ikutkan mmg aku fobia lagi..sampaikan takut nak bawak rana kuar dr hpital..n takut bila nak bg susu..tapi nak buat mcm mane aku tetap kene berani kan diri n kuat utk rana..aku harap kejadian mcm ni takkan berulang lagi..mintak lah di jauhkan..

dan doa ibu, harap rana membesar dgn sihat, bijak, aktif, dan sentiasa kuat semangat..ibu ayah sayangkan rana..klu ikutkan hati mmg nak rana balik cepat..tapi ibu nak rana betul2 sihat dan bertambah lagi berat badan..ermm tak pe lah, mmg ibu tak sabar nak bawak rana g jln2 ngan abg afiq..main sama2 ngan abg afiq..tapi, ibu tau hari bahagia tu akan dtg jugak, bila kita 1 keluarga dpt duduk bersama, tido bersama dan main bersama..

ibu ayah sayang rana , sayang abg afiq..muuaahhh..

saje nk bgtau pasal NICU..
bhgn Intensif tmpt kawalan rapi, situ mmg dokter lama2 n pakar n nurse pun yg lame2..
bhgn Intermediate bila baby dah ok ckit yg tak memerlukan p'jagaan rapi sgt..
bhgn Recovery adalah tmpt pemulihan, baby yg dah ok n bila2 masa boleh balik..
bhgn isolation pun tmpt yg sama mcm intermediate, kat situ ada yg ibu blh dok ngan baby skali..
bilik ibu lak tmpt utk ibu2 tido bersama baby, nak blajar nyusu n cpr klu ok boleh balik umah..
tu la yg aku tau klu salah sorry la yer..

Thursday, June 02, 2011

..2..Dugaan, hadapi dgn sabar..

Salam kwn2 seme..semoga hari2 yg kita lalui sentiasa diberkati..

Syukur alhamdulillah, ada berita baik buat seme, mlm td rana semakin aktif..n harap rana sentiasa tunjukkan + action, kuat semangat dan cepat sihat..narnye mmg nak story pasal mcm mane rana boleh jd tak sihat..tapi nanti lah ye..ada masa akan aku story, sbb buat masa ni klu ingat balik saat rana kebiruan tu hati mesti sebak..

dan skrang mata aku bergenang air mata bukan sbb tgk rana tak sihat..tapi bergenang air mata sbb bersyukur rana semakin sihat n aktif..& syukur Allah swt mendengar permintaan kami dan juga kwn2 yg mendoakan..

kawan2, memang kita mahukan anak2 yg sihat dan membesar normal seperti kanak2 lain kan..mana ada ibu bapa yg nak tgk anak tak sihat kan..sama jugak aku ngan hubby..wlupun dokter dah terangkan risiko2 yg mungkin boleh berlaku tapi aku tetap berdoa supaya rana membesar dgn sihat.. aku harap semuanya dapat dihadapi dgn sabar, tenang & tabah..Harap Allah sentiasa berikan kekuatan pada kami suami isteri..

nak tau tak sepanjang berada di NICU..mcm2 story aku dgr..ade bayi2 dtg dr ibu bapa yg buat kesilapan, mesti fhm kan..ada jugak bayi yg dtg dr ibu yg bergelar banduan & jugak ada bayi2 yang di tinggalkan & ada jugak bayi yang sakit dan ibu tak nak amik dan yg paling sedih ada baby baru lahir tapi ibu meninggal dunia..

siapa yg tgk baby2 tu klu tak sayu hati tak tau la nak kata mcm mana..tepuk dada tanyalah hati sama ada kita masih punyai hati nurani yg bersifat kemanusiaan..sama ada kita masih mampu berfikir dgn waras atau tidak..Insan sekecil itu yg masih panjang perjalanan hidupnya tapi tak diketahui mcm mane masa depan nya tanpa ibu & ayah di sisi..

sesuatu yg membuat aku sentiasa berfikiran positif, sabar, tabah & tenang adalah kerana hubby & baby2 yg berada disana..hubby byk bg kata2 semangat..wlupun aku ada menyalahkan diri aku atas apa yg berlaku pd rana, tapi hubby tak pernah kata salah aku, kerana semuanya dh ditentukan..bg aku, rana lahir tak cukup bulan salah aku sbb tak alert kencing kotor..rana kene jangkitan kuman salah aku sbb rana kene masa dlm jagaan aku bukan nurse..tapi hubby slalu mengingatkan jgn fikir mcm tu dan bg kata2 semangat..

kekuatan aku jugak dtg dr rana dan baby2 yang ada di sana..aku kuat demi rana..sbb aku nak tgk rana membesar seperti afiq & kanak2 lain..dan kadang2 bila aku tgk baby2 yg bermasalah dan yg tak ade ibu, buat aku jadi sedih tapi dlm masa yg sama jadi kuat sbb semangat baby2 tu untuk meneruskan hidup selagi nyawa di badan..

dan bila berada di hospital mcm2 cerita dan penyakit yg aku dgr..ada baby yg lahir tak cukup bulan hanya seberat 600++g jer..ade baby yg sakit jantung, ada baby yg sakit kpala besar, ada baby yg sampai dah 4 5 bulan tapi masih guna oxgen, ada baby yang berak berdarah & ada jugak baby yg sakit kuning sampai nak kene tukar drh..itu membuatkan aku jadi insaf & berfikiran positif..wlupun anak aku lahir tak cukup bulan tapi selama nak capai berat boleh kluar hpital rana tiada masalah kesihatan lain..alhamdulillah..cuma smpai la kejadian isnin lalu rana kene jangkitan kuman..

dan sekarang aku bersyukur aku rasa semakin hari semakin tabah dan tenang untuk melalui hari mendatang, bila tgk rana kuat semangat untuk melawan jangkitan kuman tu..aku berharap aku dan hubby sentiasa kuat..

pada kawan2 diluar sana, seperkara lagi yg amat penting untuk diketahui..pilih lah tempat bersalin yg baik..jgn main pilih je..ade jugak namanya hpital tapi tak cukup pun peralatan..dan kesannya adalah pada anak.. aku bgtau ada sebab, sebab tak nak jadi sesuatu yg buruk..

bukan nak mengiyakan atau pun menidakkan..bukan memuji 100% tapi itulah yg terbaik..bagi aku, hospital gomen lebih baik dr swasta..tak salah bersalin kat hpital swasta dan tak salah jugak bersalin kt gomen..cuma pandai2 hadapi dgn sebaik2nya akan apa jua situasi yg terjadi..

semuanya ada kelebihan & kekurangan.. mesti semua tau kan..hpital swasta kita tau layanannye bagus, dokter boleh pilih mana yg kita nak..cuma bayaran nya agak mahal la ckit..tapi kita kene ingat klu kita bersalin normal & tiada masalah pada baby dan ibu, mmg semuanye akan OK..tapi jika sebaliknya hpital swasta akan cari jugak hpital gomen..

setakat ni aku ade dgr 2 crita, bersalin kat hpital swasta di area ampang..sori la ye tak mo sebut nama..anak tak cukup bulan..disebabkan kecuaian dokter anak tersebut jadi buta, kerana dokter tak cek mata sebulan selepas kelahiran..bila smpai bill, total kene cas seme adalah rm 40k ++..sape yg tak luruh jiwa raga dah jatuh di timpa tangga..anak jd mcm tu & kene pulak bill sbyk tu..bila nak amik tindakan & saman dokter tu, Tuhan dah amik dulu nyawa dokter tu..dan 1 lagi, bersalin hpital swasta tp tak ingat area mane, dok hpital dlm 2 mggu klu tak salah apa yg akak tu crite, anak sepupu dia takde tindak balas pada bunyi..bila kuar bill dikenekan cas RM80k..ermm mahu tak terkejut dibuatnye..dah anak ada masalah pendegaran kene pulak bill sbyk tu..ermm mmg sedih la dibuat nya..

selama yg aku tau bersalin hspital gomen ni, lebih senang..lebih murah..dan lebih baik..hpital gomen ada kat mane2 je, cukup alat2 nye & skrang hpital gomen yg baru seme ok2..tempat cantik & bersih, layanan nurse2 pun baik2, dokter2 pun ok jugak..cuma mungkin ada segelintir je la yg tak brapa nak ok kot..tgk rezeki kita la..Dapat yg baik Alhamdulillah..Dapat yg tak ok sabar je la..n yg penting anak & ibu dapat rawatan yg sebaik nya..

dan selama rana ada di hpital ampang..baby2 kat situ bukan je dtg setakat area2 situ je..ada baby yg dtg taiping, ipoh, kajang, serdang, putrajaya..yg jauh2 la jugak..sbb nya ade yg sesetengah nya bersalin kat hspital swasta la..jadi bila ade masalah tetap jugak kene tolak gomen..

tapi tu lah..ape2 pun yang berlaku kat mane2 pun nak bersalin..kita tetap kene berdoa, supaya semuanya dipermudahkan dan berjalan dgn sebaik2nya semasa melahirkan anak..Biar ibu & anak selamat semuanya..setiap apa yang berlaku & terjadi tanamkan lah sifat sabar, tenang, tabah & berfikiran positif..hadapi dgn sebaik2nya dan redha akan ketentuan Illahi..

"Sesungguhnya hati yang runsing takkan tenang tanpa Iman yg kuat..
Sesungguhnya Jiwa yang kacau takkan reda jika tiada kesabaran..
dan Sesungguhnya fikiran yang bercelaru takkan hilang jika tiada ketabahan..
Kerana itu pentingnya Keimanan, kesabaran, ketabahan barulah hadir ketenangan buat peneman DIRI.."

Wednesday, June 01, 2011

..1..Dugaan hadir lagi..sedikit story utk di kongsi..

As'salam n morning kwn2..
ermm another sad story..tgk title pun dah tau kan..n off course lah story berkaitan dgn rana..my little princess..tapi nak story lain dulu..

bukan nak mengeluh bagai atau pun merintih..cuma ingin berkongsi pengalaman yg aku alami..dan dah semestinya tak semua org lalui nya..wlupun ramai lagi di luar sana yg lalui lebih berat lagi dugaan dari aku tapi ini bahagian aku..yg harus aku sekeluarga harungi..kata org sharing is caring kan, so aku saje nak share n story dgn seme..

klu ada yang baik dari cerita aku ni jadikan panduan buat kita seme supaya tak terjadi kat kwn2 seme..mungkin kwn2 seme leh kata perkara mcm ni 1 dlm seribu je blh berlaku..tapi ia tak mustahil boleh @ akan terjadi kat diri sendiri.. aku sendiri dah mengalami..

mengandung mmg senang & mudah bg sesiapa yg rezeki nya mmg cukup baik.. dari mula mengandung sampai peringkat melahirkan anak..tapi dlm masa nak sampai 40 mggu mcm2 boleh berlaku..aku yg dah 2 bulan ulang alik ke hpital mcm2 story dah dengar..mmg tak sanggup nak dgr kadang2 tu..

cuma yang aku tau dan sentiasa aku tanamkan dalam diri, dugaan yg jadi ni pasti ada sebab musababnya..dan pasti ada hikmah disebaliknya..dugaan & kesedihan hari ini adalah untuk kebahagian & sinaran akan datang.."Allah swt takkan menguji hambanya melebihi dr apa yg hambanya mampu tanggung.."

dan alhamdulillah suami sentiasa mengingatkan, dugaan ni untuk menguji keimanan & kekuatan kami suami isteri, supaya kami lebih kuat pd masa akan dtg & lebih rasa bertanggunjawab antara kami..dan bukan semua org lalui pengalaman yg aku lalui..cuma yg mampu aku lakukan skrang ni berdoa supaya sinar kebahagiaan tu menjelma cepat dan sentiasa menerangi hidup kami dan awan mendung tu terus berlalu pergi..

pengalaman ni mmg takkan aku lupakan, apa yg terjadi dan akan terjadi aku harap aku mampu hadapi bersama suami dan keluarga..aku pasrah dan redha akan ketentuan Nya..cuma aku harap ketabahan & kekuatan sentiasa menemani aku & suami..wlupun dugaan ni melanda tapi aku tetap ingin kan anak lagi jika ditakdirkan ada rezeki..InsyaAllah, kerana aku tau Allah swt sentiasa mengaturkan yg terbaik buat hambanya..

erm narnye ade story yg nak dicritakan..nanti aku ceritakan..1 cerita yg mencemaskan aku dan suami..1 cerita yang tak tau lagi apa endingnye dlm kehidupan aku & suami serta afiq yg masih tak mengenali adiknye..cuma hanya ditunjukan gambar dan video pd afiq..dan afiq hanya tau sebut baby..n baby bobom..tu yg membuat aku & suami tersenyum..

kawan2 yang pregnen di luar sana,aku hanya ingin berkata jagalah kandungan anda sebaik2 nya..mengandung kali pertama tak sama dgn ke-2 atau seterusnya..klu ditakdirkan rezeki baik alhamdulillah tapi jika sebaliknya SABAR lah penemannya..aku tau, anda diluar sana lebih arif dgn diri sendiri dan kandungan memasing tapi tak salahkan kita saling ingat mengingati..

kawan2 yang pregnen, makanlah vitamin yg dibekalkan, minum air byk, jgn terlalu tertekan & byk bergerak, jgn merokok @ amik ubat yg bukan utk org pregnen, dadah apetah lagi..jgn mkn makanan yg tak bekhasiat..dan yg paling penting klu rasa lain mcm kat perut & kencing tak lawas, cepat2 la pergi hpital..jgn pergi klinik..cek klinik tak sama dgn hpital yg lebih detail pemeriksaan nya..klu overdue pergi je hpital tuk cek..klu kuar air ketuban wlupun ckit jer, tetap jugak kene pergi hpital..jgn tangguh2 lagi..apetah lagi kluar darah..

tau tak knape aku bgtau, sbb nya selama aku dok NICU..mcm2 perkara jadi..hal kecik yg kita dgr boleh jadi 1 perkara yg besar & serius..klu kita tak kesian kat diri sendiri kesian lah pada nyawa yg baru nak melihat dunia..insan kecil yg baru lahir tu..

tindakan yang cepat boleh mengubah segalanya, untuk kita elakkan anak lemas, anak makan tahi, anak lahir tak cukup bulan, jangkitan kuman dan sebgaianya..ye, aku bukan dokter @ pun nurse tapi aku cuba memahani ckit demi sedikit akan realiti kehidupan dunia baru insan kecil yg lahir di bumi Allah ni..ok lah nnt kita sambung lagi yer..afiq yak nie..nak acuh..nnt afiq marah.. :)

"pengalaman mengajar kita berbagai mcm gaya kehidupan dan yg paling panting mendewasakan kita dgn realiti kehidupan sebenar.."