Friday, July 29, 2011

..Xtvt mengemas dah bermula..

Salam..
ari ni dgn rasmi nya bermula xtvt mengemas..bukan kerja senang untuk pindah rumah ni..sbb tu la agaknya en hubby manyak malas oo bila pk mau pindah umah..huhu..

aku dah mula kemaskan baju2 dr ari awal lagi..sbb nye aku bungkus dlm beg plastik hitam je..ye la mana mau cari kotak maa..susah..jd nye beli je plastik..murah pun murah..hehe..baju yg gantung ngan hanger mcm tu je aku letak dlm plastik..baju yg slalu pakai letak dlm beg..

pas tu dgn rasmi nye jugak en hubby mengemas mlm td sorang2 lepas tgk bola..hihi..aku lak ckp ngan en hubby tak larat dah..so aku pun membuta..hihi..

ari ni en hubby cuti..en hubby hantar dulu baju2, bantal n toto guna kete..pas tu yg selebihnya esok pagi la dgn lori..seb baik adik yg no 4 tu leh book lori tmpt keje dia..pas tu aku suruh dia bawak kwn2 skali..hihi..tak pe nnt ade la ckit upahnye.. :)

so ptg nnt pas hubby setel seme baru aku n anak2 g sane..afiq ngan rana dok umah mak jap..aku n en hubby teruskan tuk amik brg yg mane boleh lagi..mcm tv n yg kecik2..

ermm pas ni ntah la boleh lagi ke aku buat n3 byk2..haha..dgn penat pindah umah nye..pas tu isnin kita umat islam dah pose kan..pas tu rabu lak secara rasmi jugak aku dah mula keje..haha..

perjalanan yg baru bakal bermula..harap semuanya berjalan dengan lancar & teratur..ape2pun yang berlaku seharusnya aku berfikiran positif..InsyaAllah..

"Ya Allah, Kau permudahkanlah segala galanya Ya Allah..lancarkan apa jua yang kami lakukan asalkan ianya untuk kebaikan kami sekeluarga Ya Allah..Semoga semuanya mendapat keredhaan Mu Ya Allah..amin.."

k lah ni sesaja letak pice..layanzz..


kemas baju2 dlm almari..rupa2nya byk baju yg tak pakai pun..


baju2 yg tergantung terus sumbat dlm ni..


ni baju2 yg berlipat..dlm beg besar tu..baju melayu en hubby n baju nikah kitorang..ade lg tersimpan elok..n nak tau tak ape aku buat..sempat gak..


haha..dlm sibuk mengemas aku try jap baju nikah ni..hehe..aku ngat kan tak muat dah..rupa2 nya muat lagi..makna nya boleh ditrima lagi la..wlupun rasa berat makin lama makin naik..tapi baju masa anak dara muat lagi..haha..cam prasan kurus lak aku ni..haha..jgn mrh..peace smile.. :)

ok la tata titi tutu..

Thursday, July 28, 2011

..Bola: Malaysia vs Singapore + Makan malam..

Salam..
aduhh time mengarang ni jiwa tak brapa nak tenang..huhu..almaklumlah sambil tengok bola..hehe..

tapi kali ni aku mcm sambil2 je tgk..sbb takut..serius tak tipu..hihi..narnye, klu aku takut, player2 kita lagi la takut..skang ni Malaysia 1 - 1 Singapore..mmg nampak susah nak kejar sbb dah jarak 2 mata..

lagi 1, kali ni yang menyampahnye..sorry 2 say la yer..player s'pore byk melengahkan masa..melambat-lambatkan game..aduyaii..sakit hati aku tgkkan..

ape2pun player2 kita dah buat ape yg termampu..mereka dah berusaha..tapi tuah & keajaiban tak berpihak pada kita..mereka memikul tanggungjawab yg besar & berat..bukan kerja senang tu..biasalah dalam pertandingan ada menang ada kalah..terima lah seadanya..

k lah, aku pun malas nak story byk..1 lg, klu dah menyokong..bila kalah, tipu la klu takde prasaan kecewa..prasaan yg normal kan tu..haha..apepun kita tetap bertuah sbb ade Player spt SAFIE & FAHMI..Mereka mmg TERBAIK..dan kita tak guna tenaga import..kita guna anak jati dari bumi sendiri..ermm tetiba teringat ade baca 1 forum kata fahmi pemain import dr jepun..haha..kalakar la..

ermm k la..sambil2 tu saje nak tayang juadah yg ade masa tgk bola ni..ye la pice lain tak de, pice mkn pun jadi lah..hihi..makan simple jer..nasi goreng tak pedas, sbb afiq nak mkn skali..tempe goreng cili sbb aku nak pedas.. n air carrot susu..tetiba rasa nak minum..bahan ade tu yg buat je..


..Klu dah memang bukan rezeki, memang tak boleh nak buat ape dah, seme dah ditakdirkan..
..klu kita Kecewa, cuba fikir, Mereka lagi Kecewa sbb dah Mengecewakan Puluhan ribu Penyokong Harimau Malaya.. 
..Jadi jangan marah2..nnt kene jual..hihi..peace..smile.. 
n3 abis buat bila bola pun dah abis..hihi..

Check-up Rafiq & Rana..

As'salam..slamat petang..
wahh jap je dah petang..td n3 pagi..ni n3 tuk petang lak yer.. ;) ermmm tghr pun tak mkn lg narnye ni..tapi balik dr check up afiq td dh mkn roti sardin..tu yg agak tak terasa lapar kot.. ;)

 k lah just nak update pasal check up afiq td..rana pun same..tapi g amik berat n ukut lilit je..sepatutnya selasa ari tu rana amik dah, tp sbb afiq check up ari ni tu yg anjak kan ke khamis..senang dtg skali je..

so td dak char ni nye check-up untuk 1 tahun 9 bulan..


berat : 10kg..
tinggi : 81cm..
kene mkn ubat cacing td, tp afiq ngade dia luahkan balik..so kene bawak balik ubat..hihi..
pas tu nurse suruh amik supplement sbb dah boleh amik..ermm narnye mmg dah amik dah..amik Appeton Multivitamin Lysine..so nurse suruh teruskan je..k tu jer..yg lain2 tak de ape2..pas tu kitorang bgtau pas ni dah pindah n nurse kata teruskan check up kat sentul lak..

pastu cek berat tuk dak chik lak..untuk 3 bulan 3 minggu..ermm, minggu depan 1hb 8, 1st check-up kat hospital ampang..


berat : 3.59kg..
panjang : 51cm..
ukur lilit kepala : 36cm..

tu jer..minggu depan tgk ape crite lak masa check up kat hospital..harap seme ok n rana boleh tukar susu dr prem ke biasa..

ermm setiap kali g klinik mesti org tanye..brapa hari dah..sebulan ke..2 bulan ke..haha..bila aku cakap nak masuk 4 bulan seme terkejut..hihi..tapi bila ckp baby pra-matang..baru seme faham..tak pe lah dik kan..InsyaAllah kecik ke besar yg penting sihat..InsyaAllah..

..Malaysia vs Singapura..Malam ini bakal bergegar sana sini..

As'salam..n morning..pagi lagi kan..lum kul 12tghr lg..hihi..

pagi td dlm kul 7.30pg bawak afiq n rana g klinik tuk check-up..nnt story yek.. naik kete on Sinar fm..perggghhh..pagi2 lagi dah menaik kan semangat aku..hihi..

al-maklumlah..on je radio dgr lak lagu feberet..bg aku, mmg setiap kali klu dgr lagu ni..otomatik aku jd semangat n meremang bulu roma..tak tahu apesal aku mmg suka lagu ni..teringat tahun 1998..sbb lagu ni kan glemer tahun tu..masa sukan komanwel..nak tau tak lagu ape..

haa ni la lagu nye.."Standing in the eyes of the world"..Sinar Pagi ari ni pasang lagu2 yg menaikkan semangat untuk sokong pasukan bola negara.."HARIMAU MALAYA (HM)"..yang akan beraksi mlm ni di stadium Bukit Jalil..

Harapan & Doa rakyat Malaysia pasti ada untuk mengiringi "TM-Team Malaysia"..Semoga kejayaan bersama kita, dan HM buat sehabis baik untuk Penyokong2 anda..dan aku pun tak sabar jugak nak tengok..wlupun bukan aku yg main..tapi prasaan takut dan berdebar tetap ade..hehe..

k lah, kwn2 layan lirik2 ni..yg boleh membakar semangat kita..semoga lagu2 ini berkumandang di stadium bukit jalil untuk menaikkan lagi semangat pemain2..

Standing In The Eyes Of The World – Ella

Pahit getir hidup dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi demi kejayaan
Terdidik sejak mula tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah tak ke mana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

Kini standing in the eyes of the world
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara di jiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar standing in the eyes of the world


 Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba

Inilah Barisan Kita

Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban
Untuk ibu pertiwi

Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti


Andai kata kami gugur semua
Taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa
Malaysia berjaya


Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti

Wednesday, July 27, 2011

..Tiba2 terbaca ayat blakang pice lame..

As'salam..
haha..tetiba teringat lak akan pice ni..ingat tak salah 1 pice ni ade diletak dlm n3 bola + luahan rasa ari tu..klakar la bila ingat balik ayat2 masa zaman budak2..

narnye baru nak masukkan balik dlm album..time nak simpan pice ni terpandang lak blakang pice ni ada tulisan..tersenyum aku baca sorang2..agak2nya mmg dr kecik kot aku ni suka mengarang..haha..


ayat2 masa darjah 5..hihi..klakar tul..ni lah 1st time masuk sukan sekolah sbb nye pertengahan darjah 3 baru masuk skbbs ni..masa sukan darjah 4, tak join lg..sbb nya kan..rasa2nya la kan..malu2 ayam lg kot..hihi..ye lah budak baru kat sek tu la katakan..


haaa yg ni lak, dah darjah 6..c pice yg dah aku bulatkan tu..ha tu la aku..masa tu tgh riak jap kat budak kat sebelah yg tgh pandang aku tu..sbb 5 acara sukan yg aku masuk seme dapat hadiah..emas, perak n gangsa seme aku rasa..haha..


haaa yg ni lak masa darjah 6 jugak..klu nak tau ni la kelas bebudak yg agak nakal ckit..haha..kelas 6A1 ni kelas sukan..seme budak2 yg aktif sukan n wakil sekolah, klu tak silap aku mmg dikumpulkan dlm kelas ni..

prasan tak aku tulis "cikgu farah"..haha cikgu ni memang garang giler..ajar matematik..aku ingat lagi..aku kene lempang kiri kanan sbb tak dpt jawab soalan yg cikgu farah ni soal..uuuyaiii..mmg tak hengat la..berdesing tinge aku..klu tak silap aku melalak la jugak..hahaha..ye la kata kelas sukan so banyak main dr blajar nye..haha..

ermmm tu la seme kenangan2 kita..yg tak de gantinye..klu ulang semula masa skali pun tak mungkin perkara yg sama terjadi lagi kan..ape2pun kenangan tu lah yg buat kita tersenyum sendiri..

kita pun tak boleh patah balik ke belakang..hidup perlu diteruskan..jadikan semenye kenangan manis di alam persekolahan..biarpun kene tampar, kene rotan atau kene marah..hahaha..


ermmmm..seb baik tepon en suami yg lame ni ade ..leh gak la snap balik pice lelama nie..narnye pice2 lame tu aku tak scan pun..aku just snap je balik..guna phone sony ericson c510..serius ckp phone ni leh focus bila snap pice..tak mcm phone baru en suami e72 tu..klu amik gambo tak secantik sony..

Tuesday, July 26, 2011

..Tido rana yang makin lasak..

As'salam..
today is tuesday already.. wahh betapa pantasnya masa berlalu kan..

k lah, just nak share ckit cara rana tido..hehe..makin hari makin lasak..kadang2 tu dr lurus dah jadi senget tido nye..haha..k lah..ape2 pun layan pice2 ni yer..


c rana tido..tgh lena masa ni..ni pice pg td narnye..nak bawak rana g mandi..tengok2 dr  tido atas bantal dah tak de bantal..ngeliat2..pas tu leh turun dr bantal..hehe..


rana marah sbb kene kacau..hehe..ye la nnt rana marah ibu jugak bila lambat mandi..jadinye tgh lena ke tak, ibu kene jugak kejut kan rana..tgk kaki rana dah kuar dr tilam dah..

mmg sengaja aku letak rana melintang kat katil sbb senang nak amik n letak..hehe..

k la tu jer..daaa..
 

Monday, July 25, 2011

..Sakit hati + geram + marah..

As'salam..
sangat rasa tak puas hati bila org buat mcm ni..narnye bukan ape just nak meluahkan je apa yang aku rasa..

klu korang la kan rasa sakit hati ke tak..bila nak masuk umah sewa yg serba tak lengkap..klu ckit2 tak pe boleh dimaafkan..tapi paling tak tahan bila buat kerja tu nampak sgt mcm tak ikhlas nye..

ngat dah besar panjang ada akal..tapi hampeh..mcm budah sek ren je punya kerja..aku rasa budak sek ren skang ni pun dah pandai nak seme benda elok2..

bukan ape..narnye ujung mggu ni aku akan pindah umah..tapi yg tak puas hati nya..bila yg dijanjikan lain, yang di buat lain..klu owner tak janji ape2 tak kisah jugak..ni siap ckp " masuk la ujung bulan yer..sbb boleh bersih kan umah ni elok2, siap cat..nak bg org masuk sewa biar lah puas hati kan.." ha tu lah yg dia ckp tapi hampppeeehhh..mcm taikk..

klu ikut kan hati mmg dah kene maki hamun dah..seriuas ckp, aku bukan kaki marah tak tentu hala..tapi klu dah skali marah mmg maki hamun boleh kuar..tu pun depan parent aku dah terlepas ckp gak.."mcm B--I"..pas tu seb baik mak aku kata sabar..jgn mrh2..org tua, anak2 dia tu mmg agak pemalas..

en hubby mmg la dia kata boleh repair seme mana yg rosak..tapi aku la..tetap tak puas hati..suka suki jer buat mcm tu..mcm tak ikhlas..ckp lain buat lain..

plug dapur rosak, smlm try on lampu depan tak mo on, tapi ayah aku try betulkan, dah mau la..pas tu kunci grill mcm tak yah kunci pun tak pe..senang sgt org godek2 dah boleh bukak n ayah aku kata dia dah betulkan..paling tak tahan pam jamban pun tak de..ngan umah2 pam pun tak mandang..aduhh..aku rasa mcm pindah umah kampung lak nak kene guna air baldi siram jamban..

pas tu paling geram aku dibuatnya..bila kata nak cat umah..happy la ckit kan..sbb umah tu penuh ngan conteng2 pen pensil seme bagai la..cat pun dah lebam..ade kaler putih n hijau..cat separuh2..ngat kan bila kata nak cat..cat 1 umah la..ni tak..cat depan jerrr..dlm bilik n dapur seme tak cat..dlm bilik tu klu 1 kaler je tak pe..ni ade 2 kaler gak..separuh krim yg dah lebam..separuh lg hijau..aduhhh. sakit mata aku..

yg paling tak beshh nye..cat depan pun mcm cat umah ayam je..dah la beterabur ade tebal ada nipis..siap nampak lagi cat lame kaler hijau tu..pas tu kat dinding atas tu ade mcm kaler coklat, tak lak di cat nye putih..jadinya..dah jadi umah tu kaler putih n coklet n ade background hijau..uuuii mmg sakit mata jiwa raga lah..

sbb tu la aku kata, owner ni buat kerja tak ikhlas..klu ikutkan hati mmg aku nak je dok ampang ni..tak mo pindah..sanggup lg aku naik tingkat 4 ni dr aku naik lif tgk umah mcm tu..aduhh..tapi tu lah..nak buat mcm mane kan..aku pindah sbb nak jimatkan tenaga n masa..n kos pun kurang ckit la..

klu dulu berulang alik ampang sentul..afiq sorang je..ni dah ade adik..takkan nak balik mlm2 lg kan..takut tak terbawak badan aku dek kepenatan nnt..

so conclusion nye..en hubby kata mmg dia sanggup untuk betulkan ape yg rosak, tapi tang cat tu terpaksa la biar mcm tu..tak sempat nak betul kan dah..huhu..ni pun ayah aku dah sanggup tolong tuk cari kan barang n pasang pam toilet..sbb takut en hubby tak sempat nak buat seme nnt, sbb hubby kan keje..so ayah meng offer kan diri untuk betulkan apa yg boleh dibuatnya..

tapi ape2 pun akan kitorang claim balik nnt..klu derang tak mo tolak duit sewa..jawab nye en hubby kata klu pindah umah lagi nnt lepas ni..seme yg dibetulkan akan di amik semula n tinggalkan seme mcm keadaan kitorang masuk..

huhuhu..sungguh tak puas hati..tapi tu lah nak buat mcm mane kan..ade sebab2 nya yg terpaksa kitorang pindah jugak..untuk memudahkan pergerakkan kitorang jugak..aku harap sabtu ni prasaan aku dah ok n trima seadaanya..

"Ya Allah, sabarkanlah hati hamba mu ini..berikanlah kekuatan dan juga kesabaran.."

..Bola, Malaysia vs Singapura sabtu lepas..

As'salam..
just a short n3 wlupun tak brapa nak short :)..sabtu malam lepas, kan ade perlawanan kelayakan bola untuk ke world cup..antara Malaysia & Singapura..aku n en hubby tengok..sungguh teruja bila safie dpt golkan bola di awal permainan..tapi tak tahu mana silap nya..dgn senang lepas tu singapura pulak menjaringkan gol..lepas 1, ditambah nye lagi..

en hubby teramat lah frust..aku pun sama gak..aku takut jadi nya..dlm tengok2 tu aku buat benda lain jugak..smpai la abis 1st half..hubby aku kata dah 1-4..huhu..mcm aku kata dlm fb ari tu ler..."AnalIsis dr En. hubby..BukaN slh PlaYer..taPi salAh RajaGopaL, sbb Tak MasUk PlayEr yg BetUl..1st Half byK x MenJadI..c 2nd Half dpt Bg cabAran kaN, bila plAyer dAh tuKar.."

tak patut klu RajaGopal nak buat try test n error dgn memasukkan pemain baru tu..apetah namanye..dan penjaga gol tu pun harus ditukar..patut bg penjaga gol yg main masa perlawanan m'sia vs chelsea ari tu..klu nak penjaga gol selain fahmi la..

dan mungkin juga kekalahan tempoh hari disebabkan padang yg tak biasa player2 kita main..ape2 pun.. perlawanan ke-2 nnt harap HARIMAU MALAYA MAMPU untuk bangkit semula di bumi sendiri nnt..so kali ni padang kita..orang kita..kali ni hentam mereka sehabis habis nya..

Friday, July 22, 2011

..Bola, bOla, boLa,bolA + luahan rasa..

As'salam..
ermm tetiba terasa lak nak buat n3 ni..cam teringin sgt nak meluahkan perasaan..haha..

 ..saje kasi tayang lagi bola2 afiq..

narnye bukan ape sejak 2 menjak ni mmg aku suka tgk bola..tambah2 lak bila Harimau Malaya yg main..bukan bola omputih main yek..hihi..sejak dr piala suzuki & sukan asia..haha..narnye sejak derang byk menang la aku jd semangat nak tgk..sori ye klu dulu tak brape nak minat.. :) biasa la kan org pompuan kan susah ckit nak tunjuk minat ngan bola sepak ni..

ermmm klu ikutkan kita sokong ke tak sokong ke mmg kita tak dpt ape2 kan..dpt sakit hati klu kalah n dpt happy bila menang..tu jer kan..bukan dpt hadiah pun..tapi tu bukan persoalannye..

n aku pun tak pernah la fikir mcm tu..sbb aku pun pernah bersukan jugak..dr sekolah rendah sampai menengah sampai kolej..aku mmg suka sukan..sampai dah keje pun aku bersukan jugak..cuma skang ni masa yg tak mengizinkan untuk aktif mcm dulu2..jadi sedikit sebanyak aku tahu prasaan org yg tgh bersukan dan juga bila jd penyokong..

kalau dulu masa sek.rendah n menengah, olahraga jgn ckp la..mmg seme aku masuk lari 100m,200m, 4x100m, 4x200m, lompat tinggi, lompat jauh, seme ade masuk..hoki, bola baling masa sek ren..bola jaring dr sek menengah, kolej n dah keje ni pun ade gak termasuk la futsal..masa belum kawin la..pun aku main jugak..jd aku tahu serba sikit mcm mane prasaan bila bersukan ni..

 haa saje tayang antara pice yg ade masa sek dulu..time sukan n amik medal..

eh dah la lelebih cite pasal lain lak kan..tp tak de istilah nak bangga disini yer..sbb tak ade ape nak dibanggakan pun, aku bersukan tak smpi peringkat negeri or negara pun..narnye klu kita yg bersukan lain prasaan nyer..n jadi penyokong lain lak prasaannye..tapi mana2 pun, semangat nak menang normal tetap ade..seme org akan ade semangat tu..haa skang ni, nak cite pasal tu la..

narnye sejak 2 menjak ni kan sibuk ngan friendly match antara Malaysia ngn Arsenal, Liverpool n Chelsea..mmg best tgk..klu boleh tak nak langsung terlepas tgk..tambah2 lak ade gak perlawanan untuk ke olimpik & world cup..wajib tgk gak..

tapi yang tak best nye yg sebenarnye bila tgk friendly match ni la..bila mana org kita tak support team kita..mmg la org boleh kata "alah sekali skala derang dtg sini support la derang, tanda penyokong derang"..atau pun ayat2 biasa " ala setakat baju je, tapi hati tetap malaysia"..

haha..mmg la boleh kita cakap mcm tu..kita kan negara bebas..seme org baik2..dan punya hak masing2 yg bebas jugak..tapi ape lah salah nye..kalau sekali skala tu la kita tunjukkan kat org luar yg kita ni mmg penyokong setia team negara kita..bg semangat kat team kita..

mmg ada pepatah.."jangan menilai org dari luaran sahaja" tapi sedikit sebanyak luaran kita lah yg mengambarkan siapa kita sebenarnya..mmg masing2 ade minat sendiri..cuma kadang2 tu tunjuk lah pada tempat yang betul..tu jer..klu kita pk balik..tak ker org luar boleh pk n boleh kata.. "main kat negara sendiri, tapi nampak sikit je penyokong, nampak byk penyokong pihak lawan ade la.."

takde ke prasaan malu timbul bila ade org luar persoalkan..huhu..klu club2 tu main bukan dgn team kita, boleh kita sokong club mane yg kita minat..ni team kita sendiri main tapi support team lain..boleh sedih player2 team kita..

sbb klu aku la kan..mmg boleh down bila tgk pihak kita support pihak lain..ramai giler lak tu..melaut..klu ckit tak pe la jugak..agak2 la kan mana semangat sayangkan kan tanah air kita yek..tanah tempat tumpah nya darah kita.."hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri" tapi lebih baik di negeri sendiri..

klu nak tau aku ni kuat semangat sukan tau..sbb aku mmg suka..aku ingat lg masa sukan komanwel thn 1998, pepagi lagi bgn tido klu sabtu ahad aku dah dok depan tv..tgk sukan yg disiarkan..sama ada secara live atau ulangan punye..masa tu paling minat tgk boling n gimnastik..haha..

k lah, seme org ade pendapat memasing kan..sama gak ngan aku..ni cuma pendapat aku n ape aku rasa..mmg tak sronok bila tgk stadium kita penuh ngan baju kaler lain..selain dr kaler jersi kita..

patutnya kita support team sendiri..tambahkan semangat & keyakinan player2 kita lg dgn cara support mereka..klu kalah kita marah derang kata tak main elok2..klu menang bukan main kita puji derang kan..bantulah player2 dgn sokong derang..bukan shj dlm hati tapi dgn tunjukkan juga dr luaran..

klu korang rajin terjah la blog ni..bro ni pergi stadium tgk setiap match yg berlansung antara m'sia dgn ars, liv & chelsea..klik link ni..friendly-match-malaysia-vs-arsenal & friendly-match-malaysia-vs-liverpool..

nnt bro ni akan update lak match ngan chelsea..tgk la pice2 yg di amik..pergghh dasat..paling best bila bro ni jumpa 1 group mat salleh yang pakai jersi Malaysia..wahhh..kita patut bangga tau..haha..haha..apeq jgn marah haa tolong promote ur blog..hihi..

k lah, harap bola sepak malaysia sentiasa & terus cemerlang..kalah menang adat la..kita manusia, ade masa ok ada masa tak..cuma player2 bola sepak negara buat la yg terbaik untuk penyokong2 anda..

pice dr mr images google..

:::>>>ape pun kita buat ape yg termampu..ade setengah org bila minat sanggup berhabisan beribu ringgit..boleh buat tapi biarlah berpada pada..
 :::>>>yg penting hati jiwa raga senang & happy..pd yg mampu & kelapangan boleh la support terus secara live..pada yg tak mengizinkan buat lah apa yg mampu..
:::>>>dan dlm kita meminati sesuatu..jgn lah memperkecilkan minat org lain yg tak sama dgn minat kita..respect each other k..

..Memang tak kasi can dah..

As'salam..morning seme..

n3 mmg tak boleh tahan dah..kali ni aku terpaksa buat luahan prasaan..huhu..tak aci tul..huhu..

hehe..narnye bukan aper pun..ni nak kasi crite..gara2 bagi si dak char ni layan "baby tv.com" channel 618 astro..tv yg ade kat umah ni dah sangat susah untuk di tukar siaran nye..pantang bunyi lain..laju je pandang..pantang tengok ade no kuar nak tukar channel mesti dah jerit "bbg..bbg..bbg"..baby tv la tu..

tapi yg best nye ade 1 cartoon tu afiq takut..hihi..tak tau la ape punca nye..klu kuar jer mesti afiq nangis atau suruh totop..kartoon tu lak kuar mlm je..haa kadang2 dgn kartoon tu aku ugut..klu afiq nakal aku cakap la nak bukak kartun tu..aku siap nyanyi lagu kartun tu..mesti afiq jadi baik..haha..

ermmm tapi kadang2 tak berkesan jugak..sejak ayah nye ajar suh tgk jugak wlupun afiq takut..tu yg kadang2 tu afiq sendiri yg suruk bukak..dia cabar kita balik..afiq kata.."ukak..ukak..".. klu dah cam tu mmg gelak je la aku..haha..

k lah, ni layan la video afiq yg tgh ngamuk sbb aku kacau tukar channel lain..hehe..pas tu 1 lagi video afiq yg tgh suka bila ape yg dia nak buat ibu kasi buat..hehe..ape2 la afiq..cian jugak ari2 dok umah..so buat la ape2 pun asalkan afiq happyyyy..muuuuaaahh..

video

video

..ermm abaikan la yer umah yg bersepah ni.. :)

Thursday, July 21, 2011

..Check-up rana..

As'salam..
lambat ckit crite pasal ni..huhu..narnye selasa ari tu g checkup rana..sepatutnya check up tuk 3 bln, tapi date dah lari sbb rana dok hospital kan..

selasa tu rana 3 bln setengah..check up macam biasa..seb baik la amik ari selasa..tak ramai sgt..klu isnin mesti ramai..so seperti biasa..

berat : 3.27kg
panjang : 51cm
ukur lilit kepala : 35cm

nurse je yg cek..tak kene jumpa dokter pun..nurse kata respon seme ok..berdasarkan ape yg aku crite la kan..pas tu rana pun amik turn tuk cucuk lak..huhu..cian rana..tapi nak wat camne kan..tetap kene amik jugak..kali ni rana cucuk yg 2bln punye..sbb dah terlepas kan.. so bulan depan pun akan ade lg..wlupun sepatutnya klu ikut baby normal 4 bln kan takde cucuk..

pas tu setel seme terus balik..kali ni buku yg klinik pegang kitorang tak pulang dah..kitorang bawak terus nak bg kat klinik sentul lak..ye lah bulan depan kene check up sana la pulak..kata dah pindah kan..hihi..harap2 kat sentul ok nurse2 nye seme.. :)

k la, tu jer daaaaa..layan pice rana dulu yer..



Wednesday, July 20, 2011

..Durian oh doroyan..

As'salam..moga ceria2 slalu seme..

ermm tgk tajuk dah taukan cite pasal ape..skang ni dah musim dorayan balik kan..wlupun aku agak lambat kali ni, tapi nak cite jugak..al-maklum la, skang pergerakan n masa agak terhad ckit..

k lah, durian ni hubby beli ari isnin klu tak silap, masa en hubby balik dr keje n beli brg2 dapur..tapi sbb malas nak amik pice so tak de la pice buah durian tu..hubby beli rm20, 3 biji..tapi mmg puas hati..isi byk n sedap2 seme..

tapi aku n en hubby ni bukan jenis mkn sekali hadap..tak brani nak mkn byk2..sbb takut la..pening ke demam ke..hihi..jadinya en hubby cadang untuk buat kuah durian..seperti biasa la kan feberet en hubby..lg pun afiq pun leh mkn nnt..

so ptg smlm, aku pun merajinkan diri untuk masak kuah durian ni..c de pice ye..hihi..


durian yg dah siap di kopek oleh en hubby, santan, gula melaka, garam..n amik separuh je durian n di lenyek2 ckit..


 dlm proses nak masak..n roti yg tgh tggu untuk dimakan.. :)
 
  

taraaa...haaa dah siap dah..ni la cara aku makan yek..aku suka koyak2 kan roti n ubuh terus dlm kuah durian..supaya boleh sudu byk ckit kuah nye..hehe..abis 1 mangkuk aku n afiq mkn..en hubby lak, lepas balik dr luar baru mkn..tapi aku saje gak kacau..aku mms pice kat hubby pice kuah durian ni supaya cepat balik..haha..

k la tu je..daaa..

Monday, July 18, 2011

..Abg long nak masuk ward..

Salam ceria di hari isnin..jap je kan dah isnin balik..huhu..cepat nye masa berlalu..

haa ni nak cite ni..tapi...oppss..klu tgk title mesti ingat ni kes org kan..hihi..tapi bukan narnye..ni kes lain..ape pun "jap jap"..ikut kata afiq..nak cite pasal mkn dulu..hihi..disebabkan sabtu lepas mkn lempeng..mcm teringin lagi je nak makan lempeng..haha..jgn pk lain lak yer..

saje kasi taruk jugak gambornye..kali ni lempeng org kampung nye..sbb lempeng mkn ngan sambal ikan bilis..ermmm nyum nyum "dap" bekfes pg td..hehe..kali ni lempeng kasi campur telur sebijik..baru la ringan ckit, tak padat sgt lempeng nye..ape2 pun mabeles..aku ngan hubby mkn 2 kpg, afiq sekeping..n tghr td pun tggal sekeping yg kecik ni je..abis dah kene mkn jugak..hehe..


k lah kita sambung cite pasal abg long k..narnye abg long tu ni haaa..c de pice..abg long ni kete wira..n klu ade abg long mesti ade adik bradik lg kan..hihi..adik nya kete myvi le..ape lg kan..

cuba tgk abg long ni..kesian kan..kulit body nye dah mcm2 kaler dah..cian tul..ade kaler merah, ade kaler hitam n kaler asal hijau gelap yg dah tak nmpk hijaunyer..


ermm esok kompem masuk ward nyer..sbb dah tak leh nak tangguh lg..nnt lg banyak jerawat tumbuh kat body lg payah...kata en hubby la..sbb tu pintu ngan bonet depan hubby tukar..sbb dah byk jerawat nyer..

ari ni hubby kata nak cari bonet blakang pas tu esok leh la masuk ward..plan asalnyer dah lame nak wat dr aku cuti bersalin kan afiq lg..hubby kata nak antar g cantik kan kulit kete..last2 sampai skang baru nak antar, afiq pun dah ade adik dah..hihi..

sementara aku pun tgh cuti leh la hubby antar wira n guna myvi..sbb klu aku dah keje nnt camne..dah tentu hubby kene antar n amik aku g n lik keje.. ermm wira tu pun cat kaler same je..ngat nak tukar merah..tapi hubby nak menten je kale lame..so on je la..k la daaa..nnt dah siap leh amik pice lg.. :)

Sunday, July 17, 2011

..N3 pasal makan..

Salam..
saje je nak update n3 ni..almaklum lah dah lame tak buat n3 berkaitan makan nie..hehe..

semalam seharian dok umah je..tak kemana2 pun..sbb nya en hubby ade urusan yg harus disetelkan..dan semalam jugak tuan rumah dtg sbb nak bgtau ade org nak dtg tgk umah..

huhu..sungguh pantas tuan umah advertise bila tau kitorang nak pindah..tak pe lah..normal la tu kan..pas tu petang lak dah ade 1 couple dtg tgk umah..nak tau tak derang lak dr BBsentul nak pindah sini..kitorang dr sini nak pindah BBsentul..haha..tukar pulak..

erm k lah ni saje nak update bekfes ngan dinner kitorang smlm..menunya simpel je..ermm mesti pelik kan..dr bekfes terus ke dinner..lunch tak de ke, ye tak..ermm narnye lunch aku ngan afiq, makan lauk yg masak ptg jumaat je..makan nasi ngan lauk ayam gulai lemak..sbb hubby kuar, so tak masak la smlm..

layan la yer pice2 dr masak tuk bekfes pg sabtu smlm smpi makanan beli tuk dinner mlm td..hihi..menu tuk bekfes, penkek m'sia+scramble egg+baked bean..penkek m'sia tu lempeng ler..haha..


lempeng yg aku buat ni, ikut stail mak aku buat..tepung gandum + garam + susu..kacau2 pas tu boleh goreng atas kuali..minyak ckit je..ermm suka afiq makan..abis sekeping tau..ermm tepung cap tesco je..sbb sblum ni beli yg ade nama tak abis guna pun sampai dah ade ulat dah..ni pun beli tepung sbb last week buat cendawan goreng..nyum2 buat ratah cam tu jer..tapi pice tak amik lak.. :)


pas tu dah buat lempeng, buat scramble egg lak..telur + black pepper..saje tak ubuh garam sbb black pepper kan dah masin..pas tu lupa lak ubuh mayonis..huhu..klu ubuh mayonis lagi gebu tau n lagi berlemak ckit rasa..hihi..bg yg suka ubuh la.. :)


pas tu panaskan baked bean..mmg boleh makan cam tu je..tapi aku suka panaskan dulu n cair kan ckit sos nye..baru sedap makan panas2.. :)

n ni lah hasilnya..disulam lak kopi susu panas..ermm nyum nyum..ala ala mkn kat hotel le mkn camni..hak hak hak..leh lak cam tu..ade ke kat hotel lempeng m'sia ni..haha..yg atas tu cara hidangan tuk en hubby aku..n yg bawah tu lak aku nyer..haha..leh tak ade 2 cara..saje suka2.. :)


n ni lak dinner kitorang untuk mlm td..uihhh..makanan ala ala omputih lagi yek..hehe..ermm narnya mmg aku nak mkn pun..masa mula2 kluar dulu beli 1 share ngan hubby..mana cukup kan..hehe..ermm dap dap dap ikut kata afiq..


ni pice dak afiq yg tak sabo nak mkn dah..padahal dah makan nasi + scramble egg + baked bean..byk gak afiq mkn..tp bila nmpk makanan lagi..nak jugak..hehe..tak pe lah afiq mkn byk2 biar naik berat balik, lepas berat jatuh ari tu sbb tak de slera mkn disebabkan demam, batuk n sesema..

haaa..tu la story mory pasal smlam..ari ni lak..tak de yg menarik sgt..hehe..sbb makan pagi kitorang ari ni di taja oleh mee maggi kari..mkn megi kari le..afiq lak amik mee je pas tu basuh 2 kali ngan air masak campur kicap manis campur nasi..gaul2 seme..ermm abis 1 mangkuk..hihi..afiq ni narnye cepat jemu gak..klu mkn makanan same ari2..nnt dia tak nak..kene tukar2 makanan baru afiq mkn byk..kecik2 dah pandai kan pilih makanan..hihi..

tghri lak..ermm tak tau lah..sbb pasni nak alik kg jap..haha..mcm jauh je kan bunyinyer..nak g umah mak jap kat BBsentul ler..nak tgk umah yg kitorang nak masuk tu skali..so rasanye lunch kat sane je la..hihi..

k lah tu jer..slamat beristirehat..

Friday, July 15, 2011

..C de pice, dah berwajah baru.. :)

Salam kwn2..

saje je nak cite..hihi petang jumaat td tak de keje cari keje..ntah mcm mane tiba2 dtg idea lak nak tukar pice kat atas ni..c pice lame ni..dlm pice ni kitorang 3 beranak je..so bila rana dah lahir, kene la tukar kan..hihi..bai bai pice lame..huhu..


taraaaa..ni la pice baru kitorang..disebabkan tak pernah lagi amik pice 1 family, so combine pice mcm ni je la..hehe..yg penting tetap tomei..bg aku la..haha..sape lagi nak puji klu tak tuan tanah kan..haha..


ermmm k tu je..tadaaaa..gud nite..

..Peraduan Dunia Susu Ibu 2011..


Assalamualaikum..


n3 kali ni berkenaan contest..dah lama sebenarnya tak join contest, tapi bila di tag oleh kawan rasa teringin pulak nak berkonsi cerita..wlupun tak sehebat mana pun cerita saya, tapi setiap IBU ade ceritanya yang tersendiri..betul kan..

Peraduan ini dianjurkan oleh DuniaSusuIbu..dan saya telah di invite oleh kawan sekolah dlm FB..trime kasih ye shiela sbb bgtau..untuk tahu labih lanjut boleh klik link ni..Peraduan Dunia Susu Ibu..

ok lah saya nak join ni..harap menepati syarat2 yang dikehendaki dan klu ada ape2 yang tak betul, harap penganjur sudi bgtau..
................................................................................................
::>> Nama anak : Nur Rana Nafeesa bt. Rosli..
::>> Tarikh lahir anak : 04 April 2011..
::>> Kategori : Bersalin Bayi Pra-matang..
 ................................................................................................
 ::>> Entri / Keterangan (berdasarkan kategori yang dipilih): Bersalin Bayi Pra-matang..

As'salam..sebelum memulakan cerita, saya harap sedikit sebanyak cerita ini boleh jadi panduan buat kita bersama..

Setiap ibu yang mengandung inginkan yang terbaik buat anak yang dikandung dan apabila lahir semua ibu di dunia pasti ingin menyusukan anak dengan susu ibu..sama lah juga dengan saya yang inginkan perjalanan yang terbaik buat anak..

Apabila dimurahkan rezeki untuk mengandung kali kedua, saya dah bertekad untuk menyusukan anak dengan susu ibu..saya tak mahu kesilapan yang dilakukan pada anak pertama berulang lagi..anak pertama seawal 2 bulan lebih telah terpaksa minum susu formula..

Dek kerana tiada pengalaman & kurangnye pengetahuan, susu formula menjadi makanan utama anak pertama, kerana kurangnya susu ibu dan anak selalu menangis kerana tak cukup susu..pengunaan alat mengepam yang biasa juga tidak dapat membantu untuk mendapatkan susu perahan sewaktu bekerja..dan akhirnya susu badan kering sendiri..


inilah alat yang saya gunakan semasa anak pertama, tidak tahu mana silapnya susu yang di pam tidak keluar langsung..bukan hendak merendahkan produk ini, tapi mungkin saya yang tidak pandai menggunakan dan mungkin juga orang lain tiada masalah pun menggunakan alat ini..di sebabkan kurang nya pengetahuan tentang alat2 pam yang lain, terus ambil jalan mudah dengan menggunakan susu formula..

Oleh itu kali kedua mengandung keazaman untuk menyusukan anak dengan susu badan lebih kuat.. tapi apakan daya kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan segala-galanya..

Tanggal 4 april 2011, hari isnin, pukul 12.58am, saya telah melahirkan anak perempuan yang tidak cukup bulan..anak pramatang..mula2 saya menyalahkan diri sendiri atas apa yang berlaku kerana ketidakpekaan saya..punca kelahiran pramatang terjadi disebabkan kencing kotor yg saya alami..ini menyebabkan contraction datang awal..

sekecil kecil insan lahir dari rahim saya dengan hanya seberat 1.06kg, saya dan suami menangis kesyukuran sedih & gembira bila melihat bayi, dan lebih menakutkan apabila dokter memberitahu semuanya bergantung pada kekuatan bayi sama ada boleh hidup atau tidak..hati siapa yang tak luluh bila diberitahu macam tu..tapi syukur Alhamdulillah selepas pemeriksaan, bayi tiada masalah yang membimbangkan..cuma ada sesetengahnya dokter beritahu akan pulih sendiri..

dan sesungguhnya walaupun saya dan suami di uji dengan kelahiran ini, tapi saya bersyukur saya dapat bersalin secara normal dan tanpa dijahit, bukaan jalan untuk memudahkan anak lahir secara normal tetap ada..wlupun dokter kata kebiasaannya anak yang lahir tak cukup bulan, selalunya akan dibedah..

Dengan rezeki kesihatan yg agak baik wlupun dlm keadaan pantang & tiada jahitan, ini sangat memudahkan saya untuk berulang alik dari rumah ke hospital..dalam tempoh berpantang sehinggalah hampir 2 bulan setengah, sentiasa berulang alik untuk menghantar susu badan pada anak yg disayangi..
................................................................................................

 ::>> Apa yang berlaku semasa penyusuan (masalah / cabaran dll)..

Selepas bersalin, kebiasaan anak akan diberi susu ibu untuk dapatkan susu awal yang tinggi kolestrum..tapi aku tak berpeluang untuk menyusukan terus anak, kerana anak dimasukkan dalam inkubator..dan anak yang terlalu kecil mustahil untuk berbuat demikian..

3 hari aku di tahan di wad..dalam masa itu senang untuk aku berulang alik dr wad ke NICU..dan nurse mintak susu ibu untuk anak..dan bermulalah rutin harian mengepam untuk mendapatkan susu badan..

tapi malangnya pertama kali cuba pam menggunakan pam elektrik setitis susu pun tak keluar.. bertambah runsing bila nurse kata ari pertama tu anak berpuasa sebab tiada susu badan..dan kalau susu badan tiada terpaksa guna susu formula..sedihnya memang tak terkata..

tak boleh mengunakan pam elektrik, nurse bahagian penyusuan ajar supaya tekan guna tangan..masa tu perasaan malu memang di tolak ke tepi untuk dapatkan susu badan..nurse tekan & picit untuk tunjukkan cara yang betul..

dan akhirnya keluar setitik 2..dan paling menyedihkan nurse bgtau susu yang setitik 2 ni jgn dibuang.. sayang.. susu ni amat penting..nurse kata susu awal memang pekat dan susah nak keluar..sebab tu tak boleh guna pam..dan nurse ajar supaya picit & sedut menggunakan syringe..sampai lah dapat 1ml shj..dan nurse suruh hantar pada NICU..

ya Allah, mmg tak tahan, sedih sangat..bergenang air mata, bila hanya 1ml je yg dapat..tapi bila hantar nurse di NICU pun faham..nurse amik & terus di masukan ke tiub susu anak..lepas 2 jam diulang semula perkara yang sama..dan alhamdulillah makin lama naik la 1 1/2 ml ke 2 ml..

hati tetap bertambah runsing bila susu keluar sikit2 juga dan mulalah bengkak susu..ya Allah, sakitnya mmg tak tahan..sampaikan mintak ubat penahan sakit tapi nurse kata tak ada, kene pam untuk hilangkan sakit..dan dalam masa yang sama suami berusaha untuk dapatkan pam manual sendiri..selepas suami dapat nasihat dari kawan2 nya..suami terus beli pam manual avent ni..


memang agak mahal..tapi tak mahu "pisang berbuah 2 kali" suami nekad untuk beli juga..tapi tetap tak bernasib baik susu susah jugak nak keluar..dan sakit di sebab kan bengkak dah tak tertahan..akhirnya bila dah dibenarkan keluar hospital, terus ke klinik untuk ambil ubat bengkak..

dan alhamdulillah bila bengkak dah hilang baru la susu mahu keluar bila di pam..akhirnya bermulalah rutin harian ku untuk mengepam susu setiap 2 / 3 jam sekali..kemudian susu perahan akan dibawa ke hospital dan disimpan disana..inilah dia beg avent dan bekas simpan susu yang aku gunakan saban hari..ermm disebabkan terlalu sibuk, tak pernah pula ambil gambar susu yang disimpan untuk dijadikan kenangan..ruginya..


ermm tapi cabaran dan dugaan yang di lalui tak berhenti disini..berlaku pula sesuatu yang membuatkan lebih tertekan..ntah macam mane 1 hari, waktu pagi, nak mulalah sesi mengepam..tiba tiba tengah tekan, dengar bunyi "pup"..bila tekan lembut je rasa..rupa2nya bila tgk haaa amik jd mcm ni..


mmg panik di buat nya, bila dah cuba gam pun tak mahu jugak..air mata dah mula keluar, bila fikir macam mana nak pam susu kalau tak ada pam..alih2, terpaksa juga suami beli lagi..kali ni beli set pam sahaja..harga pam avent ni seme org tahu kan..memang agak mahal, tapi puas hati bila menggunakan nya..demi anak, suami tak kisah keluar kan duit lagi..


dalam masa yang sama, ketenangan di uji lagi apabila mak jatuh sakit sampai tak sedarkan diri dan ditahan di wad selama hampir 2 minggu..disebabkan kami suami isteri terpaksa berulang ke hospital ampang untuk menghantar susu, jadi hanya hujung minggu kami berpeluang melawat mak di hospital sg.buloh..memang sedih tapi kekuatan tetap ditanamkan dalam diri..dalam masa itu semuanya dilakukan sendiri tanpa bantuan mak..dan alhamdulillah mak pun dah sembuh sekarang..

dan tak ketinggalan juga bila ada cabaran datangnya dari anak sendiri..anak yg pertama, mula2 adik nya keluar hospital dan sampai rumah, teramatlah jelas cemburunya..bila sy pegang dan menyusukan adik, masa tu lah juga dia nak berkepit dgn ibu nya..dan bila kita panggil nama, tak menyahut dan hanya menjeling je..paling sukar bila suami pergi kerja, sy nak menyusukan adik kadang2 ditarik nya tangan adik, nak ditariknya rambut adik..dan masa tu la jugak nak tido di peha ibunya..kadang2 kesian jugak bila kene marah..tapi alhamdulillah sekarang dah faham bila ibu bagi susu pada adik, abg dah tak kacau adik.. :)

itulah dugaan namanya..setiap dari kita ada bahagianya masing2..hanya padaNYA kita berserah supaya beroleh kekuatan, ketenangan, kesabaran & ketabahan..
................................................................................................

:>> Cara menghadapi dan menyelesaikan masalah & Sokongan yang diperolehi..

 bila di uji dengan pelbagai cabaran & dugaan, dah tentu kita perlukan sokongan dari orang sekeliling..apa yang saya lakukan pertama sekali, jangan berputus asa dan menyesali dengan apa yg terjadi..ya..saya pernah menyalahkan diri atas apa yg berlaku pada anak ke-2 saya..di hospital saya menangis setiap kali menatap anak dalam inkubator..

saya kata salah saya sebab saya tak amik perhatian bila saya rasa kurang selesa bila hendak buang air kecil..akhirnya, itulah punca anak bersalin awal..tetapi alhamdulillah suami byk tenangkan saya & nasihatkan saya serta memperingatkan saya bahawa apa yang berlaku sudah pun ditentukan..kita tak boleh nak elak jika sudah ditakdirkan buat kita..

dan akhirnya saya dapat terima dan rasa lebih tenang..dan bila susu yang nak dibekalkan untuk anak sikit suami juga yang menenangkan saya..saya bersyukur sgt2 sbb suami sentiasa ada di saat sy memerlukan..suami sanggup keluarkan belanja yang tinggi semata mata ingin memudahkan sy mengepam susu..malah dr peringkat mula lg, suami sentiasa juga bersama untuk membantu sy semasa mengepam menggunakan tangan dan sedut menggunakan syringe..syukur alhamdulillah..

dan suami juga berusaha membeli susu untuk ibu yg menyusukan bayi, dan membeli makanan2 yang boleh menambahkan susu badan..dan juga suami tak pernah jemu untuk mencari info di internet..dan saya juga sama2 mencari ilmu di internet serta bertanya rakan2..disebabkan anak yang lahir tak cukup bulan, ade nurse yang menasihatkan supaya jgn ambil dulu jamu atau sebarang ubat.. dan ini menyebabkan sy takut untuk mengambil sebarang supplement, takut anak mengalami alahan dan menganggu kesihatanya..

sumber pice dr images google..

Demi anak, saya sanggup mengambil cuti tambahan lagi selama 2 bulan..supaya sy dapat menjaga dan menyusukan anak sendiri..walaupun sekarang saya masih menyususkan anak dgn susu badan tapi saya tetap menambah dengan susu formula..saya tahu susu ibu adalah susu yang terbaik..tapi apekan daya setelah mencuba pelbagai usaha, susu ibu yang ada masih tidak cukup buat anak perempuan saya..

ini menyebabkan sy terpaksa juga memberi susu formula..susu yang digunakan juga adalah rujukan dari pihak hospital..dan kami menggunakan susu formula S26-prem..bukan niat untuk mempopularkan susu formula, tapi saya memberitahu adalah kerana susu ini diberitahu sendiri oleh pihak hospital antara yang terbaik dr yang lain untuk bayi pramatang..kalau dah rezeki susu badan kurang, takkan kita nak biar anak lapar pula kan..jadi, walau apa pun yang berlaku sebagai ibu bapa sudah pasti kita mahukan yang terbaik untuk anak..

akhir kata, sesungguhnya pengalaman mengajar kita jadi lebih dewasa..dapat menilai mana yang baik dan tidak..dan juga.."Allah swt tidak akan menguji hamba2Nya, melebihi dari apa yang mampu ditanggung oleh hamba2Nya.." disebabkan itu, saya belajar menerima ketentuan yg ditentukan, dan akhirnya saya menjadi lebih tenang, kuat, sabar & bersyukur dgn segala apa yang diberikan..jika kita runsing dgn ketiadaan susu, hati menjadi sakit, kepala menjadi serabut dan akhirnya sikap negatif memakan diri..

jadi lebih baik kita terima seadanya, dan berdoa supaya rezeki sentiasa ada..dengan itu jiwa akan lebih tenang dan kita lebih positif..memang sedih jika anak yang kecil terpaksa diberi susu selain dari susu ibu, tapi kita hanya merancang & tuhan yang menentukan..oleh itu alternatif lain adalah susu selain susu ibu..kita terima dan redha..dan berdoa supaya anak yang dikandung tetap membesar dengan sihat, kuat dan cerdik..insyaAllah.."Ya Allah, lindungi anak2 ku dari perkara2 yang tidak baik dan biarkan mereka membesar dgn sihat dan bijak.."amin..



 ermm ni saje letak pice anak..masa dlm inkubator & dah keluar dr inkubator..
 ................................................................................................

Dan sepekara lagi, sepanjang berada di hospital beberapa perkara yang saya tahu kerana berkongsi ilmu dgn ibu2 disana dan juga bantuan dr nurse bhgn penyusuan adalah..

1. Jgn putus asa klu pam susu dgn alat mengepam, tapi susu tak keluar..sebalik nya guna tangan dan picit dgn cara yg betul..iaitu berbentuk C..susu awal penuh dgn kolestrum dan mmg agak pekat sbb tu susah nak keluar klu tak di hisap oleh bayi..
2. Minum susu untuk menambah susu badan..sbb wlupun kita rasa susu byk dan selalu pam, tapi jika tidak dihisap bayi susu badan boleh juga berkurangan..
3. Jangan tertekan atau fikir negatif takut susu tiada..
4. Makan makanan berkhasiat, kebiasaannya org2 tua kita byk pantang larangnya dlm hal pemakanan, tapi sebenarnya klu kita tak makan makanan berkhasiat macam mana nak dptkan susu.. 
5.  Anak lelaki lebih kuat menyusu dari anak perempuan..dan anak yang kerap menyusu malam lebih montel dari biasa sebab tinggi kandugan lemak.. :)

ermm tu je la kot seingat sy..klu ade tersilap ilmu harap dibetulkan..tq..
................................................................................................

ok lah tu je rasanya..klu ade terlebih terkurang maaf la ye pihak pengajur..sekadar berkongsi crita sesama kita dan memeriahkan lagi contest ni..hehe..menang kalah biasalah, adat pertandingan..

saya nak tag kawan2 yg sudi join..bagi yang suka bercerita, klu sudi join lah..n klu ade yg terbaca ni..nak join pun boleh..open..klik link kat atas tu..ada byk kategori..dan setiap kategori ada hadiah 1,2,3 & saguhati..tarikh tutup 31 julai 2011..

kak effa
kak afne
kak za
kak ros
dilla

k, assalammualaikum..

Wednesday, July 13, 2011

..Harap segala urusan dipermudahkan..

Salam..
rabu sudah..kejap je rasa masa berlalu..minggu pertama bulan julai dah berlalu..ade 3 minggu lg ni..ermm narnye yg paling tepat ade 3 kali sabtu & ahad untuk minggu ni..
ermmm narnya dlm 3 minggu ni, sebelum aku mula keje & sebelum Ramadhan menjelma ni, byk mende harus disetelkan..huhu..ya Allah harap dipermudahkan lah segalanya..

urusan afiq & rana untuk dimasukkan ke taska tak tau la camne ni..dah jumpa taska kat sentul, dan dah daftar pun..tapi selagi taska tu tak tambah pengasuh, tak dapat la afiq masuk..taska tu kekurangan pengasuh..derang nak cari 2 org lagi..klu dah jumpa baru leh afiq masuk..

n rana lak hanya boleh masuk bila umur dah 6 bulan..so nak sampai awal bulan 8 ni rana baru 4 bulan, lagi 2 bulan ngat nak bg kat pengasuh rumah, tapi ade acik bawah umah mak tu lak takut nak amik ramai2..cam no ni..huhu..harap n of diz month dah setel la..huhu..

n 1 lagi, insyaAllah kitorang akan berpindah dr ampang n dok kat sentul..dok dekat ngan umah parent..sbb nya kawan mak dah pindah dok umah lain..so umah tu acik tu nak sewakan..rumah sri perak tu kan dah dijual..so owner leh la sewakan..klu dulu sebelum jual mane leh sewa kat org..nnt tak pasal2 dbkl halau..hihi..ermm dah peluang so amik la kan..

umah tu sama blok ngan umah parent cuma beza 1 floor je..parent lvl 17, n kitorang lvl 16..pas ni, dekat opah atuk ngan cucu2 nya..n pas ni, aku g keje turun umah 16 tgkt n naik opis 17 tgkt..haha..

narnye pindah ni nak memudahkan jugak kitorang..g keje balik keje tak de la penat sgt..nak tempuh jem kat ampang tu..jimat masa n jimat tenaga..lg 1 jimat ckit sbb sewa kat sini murah ckit dr ampang, ckit je la..n leh la topup kat taska nnt..

lgpun pasni urusan keje mmg nak kene jaga..tambah2 lak bulan pose nnt masuk awal, lg le nak kene jaga punch card..n sebelum ni aku n husband pun byk nar cuti yg tak dirancang..mcm2 hal..nnt buruk lak rekod kan, yg sememangnya tak brapa nak baik rekodnye pun..huhu..harap2 lepas ni boleh teratur la ckit hal cuti2 ni..

ermm k lah, ape2pun harap seme ni setel cepat..insyaAllah sabtu ahad minggu ke-3 ni nak pindah la..ermm mesti penat nnt..n lepas ni, boleh la mulakan tugas harian dgn normal seperti biasa..

Tuesday, July 12, 2011

..Alhamdulillah, rezeki Allah..

As'salam..
ermm kejap je dah nak petang..ari ni ari selasa..tup tap tup tap..dah jumat balik..hehe..eh cakap mcm kita dah masuk keje je..ermm sementara masih lagi dlm bercuti ni, so nikmati la sebaik baik nya..

ermm tp skang ni rasa mcm tak sabo lak nak g keje..hihihi..ape2 pun mmg sumber pendapatan kita pun dr berkerja kan..tak bekerja tak de la income nye..betul kan..
 
so bila dapat berita gembira ni, InsyaAllah akan berkerja dgn sebaik baiknya dan aku berkerja untuk mencari rezeki untuk anak2 dan keluarga dan juga kerana Allah swt..InsyaAllah..

Syukur Alhamdulillah atas kurniaan rezeki Allah..semua mesti gembira jika dapat rezeki kan..tak kira banyak ke ckit ke..hati tetap bersyukur kan..

dan 1 lagi yg buat kan aku happy jugak, pagi td lepas bawak rana g cek berat n amik ukr lilit kpala..terus g opis kejap..tuk setelkan ape yg patut..

pastu rana dapat hadiah..taraaa..ni la dia..rana dapat set carter's dr kwn2 opis aku..tq..time kasih byk2..ermm cantik2 seme..mcm2 kaler ade..hehe..


ok lah tu jer..tapi sebelum tu bacalah sedikit panduan dr al-quran & hadis berkaitan rezeki untuk ingatan kita bersama..info dr internet..

“Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” Surah at-Thalaq : ayat 3

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” Surah Ibrahim : ayat 7

“Tetapi mereka telah mendustakan ( tidak patuh kepada hukum Islam), maka kami rampas dari mereka apa-apa yang telah mereka usahakan.” Surah Al-A’raf : ayat 96

“Kami tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang bertakwa.” Surah Thahaa : ayat 132

Monday, July 11, 2011

..Ayah potong rambut, afiq pun join skali..

As'salam..

n3 kali ni nak crite pasal afiq lak..petang semalam mula operasi balik..dah lame kan tak update pasal afiq potong rambut..hehe..skang ni klu ayah afiq potong rambut, afiq pun mesti join skali..

ni sesaja amik video afiq potong rambut..hehe..memula serah diri untuk potong rambut..pas tu bila rambut dah jatuh atas badan, tangan..mula la merengek..geli sbb rambut kene badan.. :)

video

ni pice2 afiq masa kejadian..hehe..time potong rambut ler..


abaikan la en hubby yg seksi jugak tu yer..hihi..ermmm byk berjasa dah mesin potong rambut ni..masa beli dulu afiq baru 4, 5 bulan rasanye..skang afiq dh 1thn 8 bln dah..lame dah kan..rege pun tak la mahal sgt..rm29.90 je rasanye..berbaloi baloi kan, ayah n anak leh potong rambut..klu g kedai mesti dah lebih dah klu di kumpulkan rege upah org potong rambut tu..


afiq tgh tahan geli tu..hihi..


haa ni lak gambar tghr td..afiq tgh tido..saje je amik gambar dak char yg botak ni..ermm gaya tido pun bukan main lg..hehe..

Sunday, July 10, 2011

..Rana dapat baju baru..

Salam pagi ahad..mesti seme tgh rehat2 bagai kan..ye la kata ari cuti..ermm ari ni bangun agak lambat jugak..pas tu terus masak mee berkuah..ermm ala ala hailam kot..hehe..erm ape pun sedap..habis gak mee sebungkus 3 beranak makan..ngan pekena kopis susu..yum yum..

ermm k lah, just nak crite ckit jer..sronok sbb rana dapat baju baru dari opah n maksu..tapi sebelum tu ade dapat dr best fren aku ateh..

ermm ni lah baju ateh bg..siap ngan stokin lagi..tq ateh..bg dah lama masa rana genap seminggu kuar dr hpital tapi baru hr ni nak crite..hehe..warna purple..suka..ye la biasanye asik pink n putih je..hihi..


haa yg ni lak dr opah n mak cu ina..5 pasang tu..cantek2..3 psg baju yg nampak gegirl nyer..n 2 psg lagi baju tido..cam biasa la kan..laki pompuan same jer..


n siap pakej lagi dapat beg plastik comei..kaler pink lagi..ye la tuk rana..hehe..k la, tu jer nak cite..slamat beristirehat..

Wednesday, July 06, 2011

..afiq dah 1thn 8bln & rana dah 3bln..

As'salam..slamat petang..ermm cuaca yg mendung..ujan renyai2..ape2 pun ujan ke panas ke seme ade kebaikannya..

k lah, nak update ckit story pasal rafiq & rana..afiq 28hb yg lepas dah 1 thn 8 bln..berat pun saje2 timbang ari tu dlm lingkungan 9.5kg..sejak jumaat lepas afiq kene demam, batuk, sesema..tak mau makan..mneyusu pun ckit2 je..

tapi skrang alhamdulillah..wlupun tak mau mkn sgt, tapi menyusu dah ok lah..huhu..skrang ni afiq byk akalnya..org dah tau ckp ckit2 la katakan..nak tau tak..klu tido dlm buai tu, mesti nak org ade depan dia..pas tu siap arah kan suruh "dodok dodok".. klu tak duduk marah..

klu bangun dr tido, sebelum kuar dr buai suruh gak kita tutup dulu mesin elektrik buai tu.."totop totop" klu tak jerit.. klu malam lak, klu kita tutup lampu, mesti afiq suruh bukak balik..klu tak menjerit suh "ukak ukak" sbb tau klu tutup lampu mesti kene tido..hehe..byk tul ragam nye..tapi yg penting ape2pun harap afiq membesar dgn sihat & jgn nakal2..mcm ari jumaat lepas lebam dahi tu sbb terantuk kat dinding..huhu..

dan 1 lagi, skang ni afiq nmpk tak jeles sgt dh ngan adik nye..bila suh sayang adik tau buat..cium..kadang2 nak pegang tgn adik..di usap2 nye..tapi dtg geram nye..tgh gengam2 jari adik tiba2 di picit nye..huhu..tgh nak pegang2 ditarik nye..kadang2 tu ditarik nye adik kat dlm katil tu..di panjat katil tu pas tu tarik bedung la tarik kaki la..aduyai tu la afiq..hehe..

k la, story rana lak yek..alhamdulillah 4hb 7 lepas genap rana 3 bulan..kejap je kan..selasa lepas rana g cek berat..alhamdulillah naik lagi..skang berat rana dah 2.59kg..ukur lilit kpale 34cm n panjang 48cm..masa lahir panjang cuma 35cm jer.. :)

skrang ni rana dah makin nakal..hehe..bila lambat dedek je mesti jerit..hehe..menangis la..tapi bukan menangis byk kali tau..rana menangis ckit je, bg hint je..hehe..yg pasti ibu suka..leh tak cam tu :).. dokter pun kata baby nangis elok narnye untuk kuatkan paru2..cuma jgn la bg sampai teresak2 sgt.. :)

tapi skrang ni rana selsema ckit mungkin berjangkit kot..tapi alhamdulillah, dah cek dokter kata ok tak de demam..cuma sesema je..dokter bg ntbiotik n ubat titis..skrang dah makin ok..cuma klu sejuk mesti hidung tersumbat..dah byk kali gak la, ayah rana sedut hingus rana..alhamdulillah la mau kuar..cuma klu tak kuar baru guna ubat titis..

k la nnt sambung lagi crite rafiq & rana ye.. :)