Thursday, September 29, 2011

..Rana dah botak..

Salam..

rana nak story ckit..

yeye..saye dah botak..ibu ayah potong rambut saya..bila rambut dah pendek baru la selesa nak bobom..tak panas dah..hehe..klu tak mlm2 pun sy merengek..sbb panas..leher sy pun merah2 sbb panas..skang dah ok dah.. :) tomei tak saya.. :)


ni masa ayah tgh potong rambut..guna mesin jer..ade rupa abg afiq tak..hehe..ibu kata mcm ade same mcm abg afiq masa kecik2 dulu..ye la dah nama pun adik beradik kan..hahaha..


haaa ni abg afiq yg ngade lak..abg afiq ni mmg slalu botak..sbb rambut kasar..klu panjang nnt nampak mcm baru bgun bobom jer..sbb tu selalu botak..hehe..


time ni abg afiq tgh ngade..lepas mandi tak mo pakai baju..pas tu nak napkin buat tudung..heee tak malu..org pempuan je la yg pakai tudung..haha..

k lah..tu je rana nak crite..bai bai..

..Belanja makan kenny rogers roasters..

Salam..
ermm dah lame narnye kitorang ni jarang mkn kat luar..ye la memandangkan nak bawak afiq yg makin lasak, sgt susah nak menjamu selera di luar..slalu nye tapau je klu tak masak..

tapi smlm ajak en husband g makan kat luar dan en husband setuju je..so on je la..lasak pun bawak je la..ngat kan nak makan kat restoran al azmi seefood kat area bbsentul ni je..tapi sbb nak maghrib, aku ajak la en husband g tempat tertutup ckit..

so kitorang pun g la JJ keramat sbb kat situ pun mcm2 restoran ade kan..so sampai sane aku cadang kan mkn kat kenny rogers..sbb masa bulan puasa nak buka kat situ tak dpt, so mlm td mkn la kat situ..


aku n en husband amik kenny chicken & garden meal..amik nasi, ayam black pepper quarter nye dgn caesar salad supreme..air ice lemon tea n vanilla muffin..en husband lak same je ngan aku cuma tukar classic garden salad n banana muffin..air lak manggo..

masa mkn ya ampun..afiq nye keje abis table tu penuh ngan air ngan makanan..dah mcm makan kat kedai mamak punye bersepah..bunyi bising ketang ketung jgn ckp la..jap2 org pandang..aduyai..nak buat mcm mane kan anak tgh lasak..hehe..rana kecik lagi mmg dok diam2 je la..

mmg tak bo leh duduk lama2 la...lepas siap mkn, bg afiq main kerete jap..ayah control afiq dok dlm kereta..rm 3 main 5 minit je..huhu..rasa mmg mcm mahal la..tapi sbb siankan afiq, tu yg kasi naik gak..pas tu balik la umah..hujung mggu nnt kene tuntut en husband blaja pn wife lak..hehehe..

Wednesday, September 28, 2011

..Open House Tsssb..

Salam..
ni open house yg diadakan oleh opis..sehari lepas open house yg department kitorang adekan..jamuan ni pun petang gak..dlm kul 4.30ptg..

k lah tak mo story byk2..tgk la pice yek..sebelum g kat rooftop...posing dulu..


ermmmm nyumm nyummmmm..ni la antara menu yg ade..tapi narnye byk lagi menu nye..ade soto, bihun sup, rendang..yong tau fu..lontong..sate..n berbagai pencuci mulut..

n yg paling best my feberet kambing golek..jgn tak tau 2 pinggan tau amik..penuh2 lak tu..hihi..ermm harus g jamuan klu ade kambing golek..


pas tu dah setel mkn seme dlm kul 6 gerak balik..


k tu jer..narnye pice2 tq pd dilla..sbb kamera dia ade la gambo2 ni..hihi...


..Resepi mee kari dari mak..

Salam..

saje nak cite ckit resepi yg mak ajar kat aku..caranye same je narnye..kurang lebih tu biasalah kan..ikut selera memasing..tapi utk family aku..ni la yg selalu mak masak dulu2 bila ade makan2..

so ni utk masak lbh kurang 100 org..yg aku n kwn2 beli barang2 nya..tapi mmg byk la bahan2 nye bila dah siap dimasak..story ni berdasarkan pengalaman yg baru je berlaku..selagi masih segar di ingatan baik diabadikan dlm blog kesayangan ni..haha..

bahan2

Mee 10 peket..mmg byk lebih la jugak

bahan tumis

bawang besar - hiris / kisar (tp mak suka hiris)
bawang putih - hiris / kisar
halia - hiris / kisar
serai - 6 batang, tumbuk ckit
daun kari - 2 tangkai
rempah kari adabi 2 peket 250 gram (klu x slh)
garam secukup rasa
gula & pak aji nak letak boleh tak nak pun tak pe..ikut rasa sendiri
minyak - 1 kilo lebih ckit
air - ckit je tuk larut kan rempah kari masa menumis
asam keping - dlm 2 3 kpg..secukup rasa

bahan2 ni semua kene tumis sampai garing n naik minyak..se elok2nya rempah kari jgn campur dgn air dulu..rempah terus letak dlm periuk n baru tambah air ckit2..bila dah ok baru ubuh santan n air (ikut la nak pekat ke nak cair)..

 bahan dlm kuah kari

santan 3 kilo
ayam 2 ekor
kerang 2 kilo
fish ball 2 kilo
fish cake 10 peket
tauhu kering 2 bungkus besar (x ingat brapa gram)

bahan2 hiasan

cili merah
sawi
taugeh
bawang goreng
limau
telur

yg ni biasalah..ade yg suka sawi ade yg tak kan..ade yg suka taugeh ade yg tak jugak..ikut la selera memasing nak letak ape..haha..

pas tu aku buat sambal belacan goreng tuk mee kari..mcm mkn kari daging ngan sambal blacan n ikan masin..kan kene lawan nye.. :)

cili kering, belacan
bawang besar, putih
garam , gula, asam jawa..
tumis sampai naik minyak n ade bau..ermm nyum nyum..

narnye mmg nampak senang nak masak mee kari ni..tapi amik masa untuk sediakan bahan2 nye..klu dah sedia seme mmg senang la keje nak masak..

ada org suka letak udang kering untuk naik kan lagi rasa..tapi mak tak pernah la plak suh ubuh..n tambah2 lak lagi aku ni mmg tak tahan mkn udang, so mmg susah la nak jumpa udang dlm masakan aku..

ermm lgpun klu bab masak ni..narnye ikut citarasa sendiri..ikut tekak sendiri..ada kata yg ni sedap ade gak yg kata yg tu tak sedap kan..so tepuk dada tanya selera..hahaha..

tu je kot aku rasa resepinya..insyaAllah klu aku tak lupa..rasanya betul lah tu.. :) hihi..


ni pice masa majlis..n mee goreng tu narnye lebih dr mee kari..so aku bawak balik, esoknye buat mee goreng lak n bawak dtg opis..alhamdulillah tak membazir pun..

Monday, September 26, 2011

..Jamuan Raya FCD..

Salam..
sambung n3 lagi..rentetan dr 2 n3 sebelum ni.. :)

so lepas segala penat lelah dan segala usaha di buat seme org kwn2 opis..hasilnye ni lah dia..

dan aku yg diamahkan untuk buat decoration pun tak dpt buat dan terpaksa diamanahkan pd kwn2 yg lain pulak..thanks byk2 yek pd kwn2 yg buat tu semua..cantik2 semenye..kerana mee kari terpaksa tgglkan decoration..huhu..

jam 4 ptg dimulakan jamuan dan persembahan by unit..haaa jgn tak tau..ade persembahan tau..n unit yg menang..sape lagi..hihi..team CDM la..hasil dr idea kak afne..cayalah..

ermm k la, layan la yek pice2 ni..malas lak nak story panjang2..cam biasa la kan..jamuan, makan2, enjoy, posing2 n gelak2..pas tu dah abis..kemas mengemas dan sesi tapau menapau..tak baik kan biar makanan yg tak abis mcm tu jer..hehe..


menu yg ade pd hr jamuan..Mee Variation..mee kari, laksa johor, bihun singapore n laksam..n paling menarik otak2..my feberet..hihi..


pas tu ade berbagai jenis kuih muih, kuih raya, cup cake n cake..


coklat pun ade jugak..dr hamper2 agak nye kot..haha..


posing2..masa baru nak mula jamuan n time mkn2..


ni lah FCD team..

Sunday, September 25, 2011

..Masak mee kari untuk Jamuan raya opis..

Salam..
sambung story yek..ari rabu tghr tu aku & kak effa balik umah mak aku untuk masak mee kari..mmg terkejar kejar jugak dibuatnye sbb takut lambat smpi opis..

mula2 g umah aku dulu untuk amik separuh brg2 dlm peti, separuh dah mmg simpan umah mak n pas tu terus naik umah mak..cam biasa la kan dapur 2 je..jd harus aturkan ape yg patut di buat dulu..1 dapur mmg tuk kuah kari n 1 lagi tuk yg lain2..

aku uruskan kuah kari n kak effa la yg byk keje nye..hihi..jgn mrh ye kak effa sbb kene rebus sawi, celur taugeh, n celur mee..aku tolong gitu2 je..

narnye sgt frust..sbb gambar masa memasak sgt2 lupa nak amik..bayangkan periuk besar penuh dgn bahan2..ckit lg je nak melimpah kluar..haha..tu pun lepas mengelegak jer, terus aku angkat separuh isi nye n letak dlm plus..pas tu kene tambah lg air untuk kuah..lg pun kuah kari tu masih pekat..pas tu bila seme dah setel..haaa amik penuh 1 plus besar ngan kuah kari..

so ni la hasilnye..pice ni pun dr kamera kawan opis..aku sendiri lupa sesangat nak amik pice..huhu..mmg frust lah..lepas siap seme, aku tumis lak sambal merah blacan tuk mkn ngan mee kari..yg ni stail kitorang..ade pun tak pe tak de pun tak pe narnye..tapi aku saje nak buat jugak..sbb sedap mkn ngan mee kari.. :)


pas tu dlm kul 2 mmg ngam2 siap..pas tu kitorang lak siap kan diri..pas tu minta tolong adik lelaki untuk bawak ke bawah n terus gerak ke opis..pas tu minta tolong dak opis angkat bwk naik..haaa amik berat giler katanya..

so itulah kisah ari memasak mee kari..hihi..mmg panas n letih tapi sronok..sampai lupa la nak mkn tghr.. :)

..Sediakan bahan untuk Jamuan raya di ofis..

Salam..
nak share ckit perkara yg tak pernah di buat sebelum ni.. :) nak update lame dah tapi tak berkesempatan..pas ni akan menyusul lagi entry2 berkaitan raya di opis lak yek.. :)

minggu lepas ari rabu 21hb jamuan raya diadakan di opis aku..n mcm biasa lah perkara yg penting adalah makanan..disebabkan unit FCD ada 3 team, so setiap team dibahagikan untuk buat portluck yg akan jadi menu utama..

disebabkan team cdm org yg paling ramai, so kitorang kene buat 2 menu iaitu laksam dgn mee kari..buat untuk 100 org mkn..kali ni jamaun raya semua berasaskan mee..

so, laksam kitorang order je sbb dpt rege yg ok tuk 1 kpala..tapi mee kari masak sendiri sbb tak de yg dpt murah..so aku cadangkan masak sendiri untuk cut cost supaya under budget kitorang..bg aku, lebih baik masak sendiri sbb lagi jimat..mmg penat bila difikirkan tapi skali skala ape salah kan..lgpun nak buat byk..klu order takut tak cukup, mcm mane lak..huhu..

lg pun mmg aku dah biasa tolong mak masak mee kari byk2..dulu la masa mak sihat..sbb dulu klu open house kat umah mmg mak akan masak mee kari..sbb kuah leh dipanaskan sentiasa..so org dtg mkn masih dlm keadaan panas..

so bila dah semua sepakat, kitorang pun collect duit.. aku n 2 org lagi kwn opis kuar untuk cari bahan2..kak effa & zaza..


c de pice..sgt byk kan barang2 nye..byg kan nak masak tuk 100 org mkn..sbb tu la aku ckp aku tak pernah buat..selama ni klu masak byk pun setakat untuk family n kawan2 rapat yg dtg umah ade la..tapi untuk org lebih kurang 100 ni, ni lah 1st time buat..

petang ari selasa kitorang ber-3 g NSK selayang tuk cari bahan, seb baik kak efa tau semua tempat bahan2 nye..klu tak lagi lama kitorang dlm NSK tu..mana tak nye, kat dlm tu je dah dekat kat 1 jam lebih tuk cr barang2 je..lum lagi perjalanan g n balik..tapi seb baik jln tak jem sgt..

balik dr NSK terus g umah aku tuk sediakan bahan2 tuk kuah kari..kuah kari, aku tak masak malam sbb takut basi..sbb jamuan hari rabu tu mula kul 4 ptg..

xtvt memotong semua mmg byk dibuat oleh kak efa, zaza, n mlm tu jugak ade 2 org lagi opismate dtg tuk tolong..iqa & dila..tq byk2 sbb dtg tolong smpai abis la bahan2 siap dicuci..aku kurang tolong sbb gara2 dak cik rana yg ngade ckit mlm tu, dan2 asik nangis je..hihi..

dekat kul 12 mlm baru semua balik..huhu..mmg sgt letih tapi seronok sbb buat kerja ramai2..so tak terasa kerja tu byk narnye..mana tak nye nak potong seme tu mmg masa jugak.. fishball 2 kilo lebih, fishcake 11 peket, kerang 2 kilo, ayam 2 ekor, potong bawang besar, putih, halia, sawi, serai, cili kering, taugeh, cili merah, limau.. semuanya siap di cuci..smpi jari zaza luka la kene pisau..hihi..klakar time tu sbb baru nak mula kerja dah luka..haha..

ermm nak masak mmg senang..tapi nak sediakan bahan2 la amik masa narnye..benda byk..klu ckit tak pe buat sorang2..tu pun dr kereta nak bawak brg naik umah pun penuh tangan kitorang ber-3..seb baik jumpa en husband aku kat bawah, leh gak en husband tolong bawak naik mee 10 kilo tu..hihi..

k lah nnt sambung lak story masak mee kari..

 

Friday, September 23, 2011

..Check-up rana..

Salam..
smlm bawak rana g check-up..disebabkan temujanji nya kul 7.30pg, so bawak la afiq sekali..cek up kat sentul byk lain nya..bg aku cek up kat klinik kg pandan lagi bagus dr kat sentul ni..ermm ntah la mungkin tak biasa dgn keadaan yg baru sbb tu aku rasa mcm ni kot..

k lah, cek up rana smlm seme nye ok..alhamdulillah berat naik agak byk jugak lah..BMI rana pun ok..

check up 5 bulan 2 mggu lbh..
berat: 5.2kg
panjang: 55cm
dan alhamdulillah, cucuk smlm rana tak nangis n demam pun tak de..memang mcm abg afiq..baru nak merengek pas tu diam dah.. :)


pice rana..skang rana mmg suka senyum..agah ckit je dah senyum..ni pice yg di amik oleh makcu rana..aku n en husband manjang tak dpt je nak snap pice senyum rana..huhu..

ermm pas tu nak cite lak pasal abg rana nye keje..cek up smlm bawak afiq..sampai klinik mula2 main ok je..tak de la lasak sgt..cuma berlari sane sini tu biasa lah kan..mmg ade lah..

pas tu bila no rana naik aku ngan rana je masuk bilik..afiq ngan ayah nye dok luar..masa dlm bilik mmg ade dgr afiq nangis..ngat biasa2 je..rupa2 nya..jatuh n bibir pecah..


cian afiq..huhu..bengkak bibir tu..tgk la kain lap ni..byk drh nye..nurse bg kain tu untuk lap..nurse suh jumpa dokter tapi masa tu afiq tgh nangis n meraung..tak la en husband bawak jumpa dokter..tgn afiq pun penuh drh..

klu tgk dlm bibir atas afiq..takut aku tgk tau..makna taknye..kulit pecah tu..nmpk mcm hati ayam kene kelar..cuba bayangkan..huhu..jadi mcm tu sbb afiq jatuh n bibir kene gigi..


ermmm ni saje amik pice..kain ni terbawak sbb aku simpan dlm handbag..huhu..sedih bila tgk darah anak byk kuar..tapi tu lah..nak wat camne..luka2 pun tapi bila jalan afiq bukan mau pegang..dia buat balik..main lari2..bukan jalan.. :)

ermm ape2 lah afiq..yg penting anak2 ibu membesar dgn sihat & kuat..

Thursday, September 22, 2011

..Letih tapi seronok..

Salam..
semalam kat opis telah berlansung 1 jamuan raya..Jamuan raya FCD..dan menjemput semua unit yg ada di tsssb..mcm2 menu ade..mcm2 kuih muih ade.. :)

dan paling tak leh caya..kali ni aku masak mee kari tapi dibantu oleh kak effa dan 3 org kwn yg lain..mmg letih dr beli barang sampai la memasak..tapi sronok sbb dpt jamu ramai org dan dpt buat dlm qty yg banyak..klu tempah kat org dah tentu ckit je qty nye tapi mahal..

ermm k lah tu jer nak cite buat masa ni..nnt akan di upload pice & full story mory.. :)

Monday, September 19, 2011

..Sejuk nya mata memandang..

Salam..
afiq ooooo afiq.. :) siapa yg tak suka bila tgk keletah anak kan..mcm2 mende nak di buat bila tgk org besar buat..ye la proses pembelajaran katakan..

tapi kali ni ape yg afiq buat mmg sejuk la mata memandang..ni mesti melalui pemerhatian afiq belajar..sbb narnye aku ngan en husband belum la ajar afiq lagi cara2 solat..tapi bila afiq buat cara solat tu..maknanye afiq dpt tangkap sikit sbyk cara2 menunaikan solat..

klu sebelum ni afiq kacau ibu ayah nak solat..tapi skang dah kurang dah..bila ibu ayah kata nak solat dia main jer..dah faham..cuma biasa lah kadang2 dtg ngadenya kacau jugak si afiq tu..ayah tgh sujud afiq naik atas blakang bdn ayah.. :)

mmg la tak sempurna mana pun kan..kata afiq pun baru je nak masuk 1 thn 11 bulan..tapi sbg ibu ayah apa yg anak buat kita mesti sronok kan..

so layan la video afiq n pice2 afiq ni..Sayang afiq..Moga jadi anak yg soleh yer syg.. :)pice n video ni di amik lain2 waktu..sbb tu baju lain2.. :)


video


..Adik Myvi kene raba n gesel..

Salam semua..
Hari ni hari isnin..wah seperti biasa sgt malas kan bila hari isnin..tambah2 lak dah 3 hari cuti.. J

Narnye nk story ckit je..dah lama dah jadi mende ni..tapi lupa nak update..bila tgk pice dlm hpone baru teringat nak story..

Kejadian berlaku rasanya klu tak silap masa lepas cuti raya..parking padat kat area umah ni..jadinya byk la kes double park je nye..tapi hari kejadian rasanya kitorang parking elok je..parking lurus sebelah bustop..n sebelah kitorang ade la yg double park..

So pagi bila nak g keje..en husband pun nak tolak kete sebelah tu..bila tolak je.terus en husband kata.. “ermm dah kene dah..kene lagi..”Aku yg dengar terkejut la kan..pusing sebelah bhgn kiri tayar..tgk ade kesan gesel kaler kelabu..huhu..

Sodeh tul..pas kene, kene lagi..huhu..mmg la en husband kata, klu polish leh hilang tu..tapi tak sedap la kan..bila tgk kene cam tu..lg pun tak tahu sape la org yg punye angkara tu..klu tahu pun tak la nak mrh, tapi sekurang kurang nye leh la tgk teruk ke tak kete dia..ke sama  mcm kitorang jer..

Ermm k lah tu jer nak story..daaa…n last, berhati hati la kita bila bawak kereta yer..Peringatan tuk aku jugak.. J



Sunday, September 18, 2011

..Nasi lemak kerang & Nasi kukus ayam dara kasturi..

Salam..
haaa..n3 ke 4 tuk hari ni..dah la lepas ni nak tido..huhu..dah mlm dah ni..tapi sebelum tu kasi share dulu story ni..

pagi td dgn rajin nye aku masak nasi lemak..buat sendiri yek..bukan beli dah siap..haha..narnye nasi lemak ni di request oleh mak..mak nak mkn nasi ngan sambal je..tapi ckit2 je lah..

pas tu mak yg kasi bahan2 nye..sbb dr membuang mcm tu baik dimasak kan..mak bg santan n kerang..pas tu petik je daun pandan yg mak tanam dlm pasu..hihi..

pas tu en hubby beli timun je..so bila bahan2 dah ade..teruskan je la projek masak nasi lemak..tapi kan yg tak brape best nye bila kopek kerang sebanyak 2 kilo tu..aduyai loteh di buatnye..narnye akak ipar buat kerang rebus kat umah mak smlm..tapi bila tak abis mkn tu yg mak suh buat sambal lak..

so bila dah siap cam gini la rupo eh..sambal ikan bilis, sambal kerang, ikan bilis goreng, telur rebus, nasi berlemak..soo jadi la nasi lemak kerang..hihi..untuk 6 org mkn termasuk afiq.. :)

ermm tu pun mak kata cukup gak ade 2 org kwn mak ayah mkn masa dtg melawat mak pg td..hehe..jadi nye tuk 8 org mkn la..pas tu nasi tu pun cukup gak tuk aku n en husband ulang mkn tuk tghr lak..ermm byk gak rupanye aku msk nasi td.. ;)


ermm bila bekpes mkn nasi lemak..lunch pun mkn nasi lemak..takkan dinner pun nak nasi lemak jugak kan..hihi..disebabkan tu aku pun pk nak mkn nasi goreng ke..tapi en husband suggest mkn nasi kukus ayam dara rempah kasturi..hik hik hik..aku on je la..mmg feberet pun kan..

petang dlm kul 5 kitorang kuar nak g beli barang..mula2 g Tesco ampang..pas tu g UO ampang pas tu g Hero ampang..haha leh tak beli brg ckit2 kat tempat lain2..hihi..sbb nye kat tesco cr ckit jer brg kering..yg lebih nye nak kasi afiq main je..pas tu uo sbb pampers murah kat situ..kat hero lak..cr brg basah ckit..kat situ murah n senang nak beli..

balik dr situ terus g kat petronas cahaya..sbb kat situ la gerai Nasi Kukus Ayam Dara Rempah Kasturi..panjang nye nama kan..masa kitorang dok kat tmn cahaya mmg selalu beli nasi kukus tu..sbb memang sgt sedap..kuah nye lain dr yg lain..ayam pun di goreng panas2..tak liat n tak keras..

klu tgk pice ni..nasi tu nampak byk kan..narnye tambah separuh lagi nasi tu..sbb kuah ngan ayam sedap..tak puas mkn ckit2..haha..lagi pun kitorang kan dah lame tak mkn nasi tu..so bila g sane, teringat lak..tu yg beli byk tu..


regenye mmg mahal ckit..tapi mmg puas hati mkn..rm 6 sebungkus..klu tambah nasi + rm 1 lagi..bagi aku ngan en husband mmg yg ni la terbaek yg pernah kitorang mkn nasi kukus..mcm dlm pice tu..ramai kan org..kat situ mmg sentiasa beratur org nak membeli..

kadang2 belum kul 9 lebih dah tutup kedai dah..sbb dah abis..pernah la masa aku mengandungkan rana nak mkn nasi tu..g dlm kul 9 kot..sampai sane org tu dah kemas2..kata dah abis..huhu..mmg frust la dibuatnye..

tapi nak dijadikan crite aku nak jugak mkn kuah nye..aku suh gak en husband beli kuah je..bila en husband masuk kreta bawak kuah tu berbunga la hati..wlupun dpt kuah je..tp yg lg best bila dpt freeeee jer..haha..

lik umah masak nasi n mkn mcm tu jer..hehe.. sedappp..ermm k lah tu jer..terpanjang lak story mlm2 gini..k lah nite seme..esok insyaAllah sambung lg next n3..

..Dapat brg free bila beli susu afiq..

Salam..
wah mcm byk jer n3 hari ni yek.. :) ermmm bila lame tak berupdate..cam gini  lah..ade jer story nak kasi crite.. haha..narnye n3 ni dah lame nak kasi buat..tapi asik la dok bertangguh..alih2 hr ni kasi kuar jugak..sbb pice nye ade kan..

story pasal susu afiq..afiq mmg minum susu Nestle NAN ni..dr NAN 1 sampai NAN 3..sbb nye masa umur afiq 4 bulan lebih kot afiq dah x berkenan nak minum susu isomil..bila bg afiq tak mo minum..so tukar la susu..bila try bg NAN afiq serasi lak..tu yg tak de tukar2 susu dah sampai skrang..dan syukur selama afiq minum NAN ni afiq tak de ape2 alahan susu..sbb tu leh menten smpi skang..


susu ni klu tak silap mmg jenama baru kot..tapi baru tak baru pun..bertahun dah la jugak..tapi narnye nak crite pasal pice ni..

hehe..sejak afiq minum NAN 3 ni ade jer hadiah kat susu ni..hehe..wlupun kecik2 je hadiah nya..tapi dah tentu kita suka kan bila dpt brg free..

rasanye masa NAN 1 & 2 tak de hadiah..tapi NAN 3 ade hadiah..ni lah hadiah2nye..paling byk afiq dpt kad bergambar tu..ade alphabet, numbers & counting, n shapes & colours..afiq klu main ni mmg abis bersepah 1 rumah..hadiah ni pun ade gak yg aku bg pd kawan2..ye la dah byk kan.. :)

pas tu dapat lak hadiah beg..kaler biru tu..comel je..hihi..boleh la klu nak letak mende kecik2 n ckit2..mcm pampers botol susu. tisu basah..tuk bawak g jalan yg kejap2 la..beg ni ade 4 dah..

n yg terbaru ni..dapat botol air..sgt comel..botol 350ml..ade kaler biru..kaler pink..setakat ni dah ade 3 dah..hihi..ye la mana tak byk nye kan..seminggu sekali beli..klu sebulan dah 4..so selagi stok masih ade..selagi tu la dapat hadiah.. :)

ermm k lah tu jer..saje jer share keseronokan afiq dpt hadiah..bila beli dedek je..afiq tgk mesti suruh bukak terus..hihi..

..Video afiq & rana..

Salam..saje suka2 nak update video dak cik n dak car ni..

1st video masa lagi 2 hari nak raya..afiq, izzul n fekar main pop pop..
2nd video masa kat kampung..afiq main2..lari sane lari situ.. :) sangat suka bila dok kampung..ngan suasana yg mcm kat dlm video ni..hihi..tapi bila mlm takut lak..hehe..sunyi sepi.. :)
video ke 3 lak..video rana..masa nak mandi..tapi saje main2 dulu..hihi..rana skang suka bila di agah.. :)

video

video

video

..Mak wat operate kaki..

Salam..
just nak share ckit je..narnye n3 ni dah lame draft..tapi tak berkesempatan nak siapkan..huhu..nampak sgt mcm sibuk kan.. :)

k lah, narnye nak cite pasal mak..sebelum ni kan ade cite mak masuk hospital lepas 2 minggu kita puasa..pas tu 2 hari sebelum raya mak dapat kluar..pas tu raya ke 2 mak masuk balik hospital sampai la hari jumaat lepas baru mak kluar sepital..memang sgt lama la mak dok hospital..


ni pice mak..masa ni baru lepas wat operate kaki..memang lemah sgt sbb mak kene bius 1 badan..ni kali ke 2 mak kene operate..kali ke 3 lak operate separuh badan je..

kaki mak kene operate sbb tapak kaki mak ada nanah memang mak pijak sakit..tapi mak ingat sakit biasa..pas tu mak slalu demam..rupan2 nya bila g hospital cek baru tahu..

disebabkan lambat g cek, so kene la wat operate ckit untuk buang nanah n daging yg dah tak elok..so faham2 la kan..tapi tak de la sampai potong kaki..

tapi sebenanrnye memang dokter ade suggest kat mak nak potong kaki..tapi mak tak nak..ayah tak nak..aku pun tak mo jugak..bila dah tak mo, mak mintak kuar..tu yg jumaat lepas kuar tu..

n skang mak ayah try guna ubat luar plak..n ayah la yg jadi nurse seme..cuci kaki, ubuh ubat, makan ubat..n mcm2 lagi lah..dan klu nak di ikutkan lagi elok ayah jaga mak dr kat hospital..sbb ade gak nurse yg buat keje ala kadar je..cuci luka mcm tu jer..ermmm sesetengah la..aku tak ckp seme yek..

ermmm skang ni kaki kanan mak ade la nampak ok ckit..tapi kaki kiri tu mungkin akan amik masa berbulan jugak nak sembuh luka tu..sebab sgt besar luka nya..aku tgk la pice yg ina amik..memang takut..

kat sini tak leh la nak tayang kan..nnt takut org tgk..k lah, klu sudi kwn2 doa kan la yer biar kaki mak cepat sembuh..

Tuesday, September 13, 2011

..Raya ke-2, 3 & 4 di lepar..

Salam..
Story raya lagi..raya ke-2, kitorang sefamily baru balik ke lepar 1, jengka..kampung en husband..tapi kitorang tak gerak pagi..sebab pn isteri memujuk en suami balik tghr ckit..hehe..ni seme gara2 nak tgk mak cu afiq & rana nye show raya kat tv..

klu tak silap program nye Gema Aidilfitri, tv1..ina nye show tu mula 11pg smpi kul 1tghr..hihi..mula2 en husband kata tgk kat kampung je lah..tapi agaknye takut lambat smpi tu yg tgk dulu show raya ina..ye la show mcm tu bukan ade ulang tayang..mmg la hari2 aku tgk ina..haha..tapi show adik sendiri nak gak tgk mcm ne ina berlakon + nyanyi.. :) pas tu habis je show ina tu teruslah kitorang balik kg..


ni dalam kete..balik tghr..mengantuk dibuat nye..tapi aku tak leh tido..sbb nya klu afiq tak tido abis dikacau adiknye..jap jap nak yum..hehe..bila afiq ngan rana tido aku lelap2 cam tu je..sbb cian en husband drive sorang2.. :)

sampai jengka kitorang singgah dulu umah mak sedara en husband kat jengka 15..dah siap makan mandi afiq & lap rana..dlm kul 6 baru gerak balik lepar..


haaaa ni pice pepagi buta kat luar rumah en husband..pice tak byk narnye amik..huhu..so layan je la pice2 yg ade ni..bila amik ni teringat lak..ade pice mcm ni kitorang amik masa balik kg dulu2..pegang afiq mcm ni lah..masa tu afiq baru 3 bulan lebih rasanye, klu tak salah lah..n skang pice rana lak..hihi..


haaaaaa yg ni lak..pice ngade..sesaja amik..haha..sejak lik kg, afiq tak pernah la mandi dlm bilik mandi..haha..ayahnye mandikan afiq kat luar umah je..haha..pagi ke petang ke..kat sini je afiq mandi.. :)


yg ni lak time en husband menjolok buah mangga muda..mangga yg kecik2 tu..hihi..terliur nak mkn bila tgk tergantung turjuntai juntai kat pokok tu..tapi bila en husband dah amik..tak lak aku mkn..haha..


haaa tgk pice..hehe..best tgk bila buah byk kan..nangka tu en husband amik pice je..tak bawak balik pun sbb tak muat kete..bawak balik buah mangga ngan ulam putat je..buah lemon lak tak de..huhu..frust aku..

buah rambutan lak baru nak berbunga..durian blakang umah pun baru nak menjadi..buah kat umah en husband ni mmg lambat ckit..org lain dah nak abis, pokok derang baru menjadi..tu la yg en husband slalu kata.. :)


yg ni lak..g beraya kat kampung kawan opis en husband..siap mkn tghr kitorang kat sini.. :) masa ni dah nak balik kl dah..lepas en husband solat jumaat ngan kwn dia..mkn2 jap..pas tu kitorang gerak balik..

singgah jap umah mak sedara en husband kat jengka 15..duduk2 jap pas tu balik..kali ni mmg agak redah je kitorang..sebab nya..masa sampai lepar pun lepas maghrib..bila balik kl pun lepas maghrib..

tak puas narnye dok kg..ngat kan nak balik hari sabtu..tapi en husband ade register tuk sem baru..alih2 rupanye dibatalkan & di tunda ke tarikh baru..klu tahu dok kg lagi..huhu..

bukan ape skali skala dok kg mmg best..tenang je..pagi ngan mlm sejuk je..dok kg wlu pun raya kitorang tak kemana pun sgt sbb kwn2 en husband ramai dah balik..klu ade pun 3 buah rumah je kitorang g jln..hihi..k lah tu je..daaaa..

Monday, September 12, 2011

...Raya Pertama..

Salam..
ermm dah 2 minggu beraya tapi nak story jugak..alaaa crite pendek2 jer.. :)


Pagi raya kat sentul..almaklum lah umah dekat dah kan..so kitorang bersiap kat umah je pas tu baru naik umah parent..tapi alkisah nya yg tak brapa nak best..afiq lak demam..tapi nak buat mcm mane kan..kena la trima n redha..

lepas solat raya..seme makan2 lak..pastu baru sesi salam dan bermaafan..pas tu ape lagi..yg paling best bila time afiq n rana collect duit raya la..hihi..lepas tu sesi bergambo lak.. :)


Orang yang paling glemer time tu adalah.....ermm sape lagi kalau bukan afiq kan..ye la sebab izul n fekar takde..family abngah beraya kat kelantan tahun ni..


c de pice..bukan main semangat lagi kan kitorang..sambut Raya Merdeka..Merdeka Raya..time amik gambo ni..rana punya la lena tido..org dukung mcm mane pun tido jugak..bukak mata pun kejap2 je..hihi..

mak kene dok atas krusi roda..sbb mak tak larat nak jalan..lagi pun kitorang amik pice ni pun luar umah..dlm pice ni abngah sefamily takde..n nuar nina pun takde..so kitorang yg ade ni je la berposing..


pice kitorang kompem la wajib ade kan..pice family..hihi..tahun ni kaler biru..ikut dan je narnye..sbb nak beli kain tempah 1 family ermmm takkan ade la..ngan beranak kecik nak keluar g cr kain..tak sempat masa nak wat camtu..baju aku pun kebetulan je..beli masa rana masih dlm hospital lagi..


ermmm lepas seme dah setel..rana sambung tido balik..n afiq pun nak tido jugak..lepas afiq dah bangun tido, petang lak baru kluar g umah mak saudara en husband kat pj..

kat sane elok lak afiq main..wlupun merengek2 ckit..tapi time nak balik tu en husband bg afiq mandi sbb nak acuh yak..elok lepas tu makin segar lak afiq..n terus hilang demam..Alhamdulillah..

jadinya bila afiq dah hilang demam jadi la plan kitorang nak balik kampung en husband kat lepar 1, jengka..pagi raya ke-2 kitorang bertolak..ermmm k lah..yg tu kita sambung next n3.. :)

Friday, September 09, 2011

..Petang & Malam Raya..

As'salam..
Abis puasa raya la kan..jap je masa berlalu..ermm sebelum raya mcm biasa la kan..mcm2 makanan kita nak kene sediakan..dan aku pun tak terkecuali..cuma yg bezanye kali ni..klu dulu mak aku yg paling sibuk bila nak raya..tapi kali ni tak..mak hanya boleh duduk n bagi arahan je ape yg nak kene buat..

dr tghr sampai ke petang aku dok umah mak sebab nak masak kuah kacang ngan rendang daging ngan rebus ketupat segera..lemang along aku masak ngan kak maria kat umah kak maria..klu tak silap lah..

ermm tak byk pice pun yg aku amik..sbb sibuk wat mcm2 mende..jap turun bawah bg rana susu, jap naik balik umah mak..jap nak antar afiq balik sbb nak tido buai..huhu..mmg agak letih narnye..hihi..tapi sbb sronok nak raya buat jugak lah..


ni masa lepas goreng kacang nak buat kuah kacang..n goreng kelapa nak buat kerisik untuk rendang daging..kali ni takde wat rendang ayam sbb tak terkejar aku nak buat..bukan ape..bak kata mak..aku dah beranak kecik masa agak terhad..mak lak tak leh nak jalan..kakak ipar lak raya kat kelantan..so harap aku ngan ina je..huhu..tak terkejar kitorang berdua nak masak byk2..huhu..

tu pun masak rendang 2 kilo daging ngan 2 kilo paru..nak potong awas2 nye je dah mik masa..kacang pun 2 kilo jugak..perghh mmg mcm nak kenduri la..tapi seme tu abis jugak..ye la family ramai..kene masak byk2 kan..

pas u dah siap seme, mlm tu pulak aku merajinkan diri untuk buat kuih..kah kah kah..mcm susah je kan..haha..aku buat kuih yg paling senang..tak yah bakar2..sbb tu buat kuih ni jer..cornflakes coklat..hihi..


nak tau mula kul brape ni..klu tak silap aku dah nak dekat kul 11mlm..sebabnya tak boleh tido..badan letih tapi tak leh tido sbb terpikir barang2 dah beli takkan tak buat kan..

en husband beli 2 kotak conrflake tapi buat sekotak je, 2 peket coklat tu mcm ngam2 je tuk sekotak cornflakes..ye la kata 1st time buat..hihi..mmg sgt2 senang tuk buat..sekotak tu dapat la dlm 80 biji..patut la masyuk org yg jual kuih tu..hihi..

k lah..tu jer nak crite..tapi sebelum tu saje nak tayang gak pice afiq ngan fekar main po pop...izul tido so tak de la pice..hihi..ni pice 2 3 hari kot sebelum raya..semua ade buka kat umah masa ni..kecuali nuar ngan nina la yg ade kat jb.. :)


afiq yg byk gayanye..hihi..fekar layan jer.. :)

..Story sebelum nak habis puasa..

As'salam..
wlupun dah seminggu lebih kita beraya tapi hari ni baru berkesempatan nak buat n3..huhu..tapi saje nak story jugak.. :)

sabtu ahad sebelum raya kitorang sekeluarga ada la keluar..konon2 nak bershoping..tapi tak la shopping sakan sebabnye yg bershopping hanya en husband je..

aku, afiq n rana dok ikut n tgk je..hihi..sbb nya baju afiq & ranakitorang dah beli sebelum tu lagi..aku lak tak shopping pun cukup la baju kurung yg dh ditempah tu..

ade la 2 3 tmpt jugak kitorang g..tapi lupa lah..yg aku ingat, kitorang g lawat mak kat hospital, pastu amik naju kurung aku kat mak sedara kat ampang pas tu kitorang terus g JJ maluri..en husband suka shopping kat situ sbb tau dah mane nak tuju bila g beli brg..

en husband tak beli byk pun.. seluar 2 pasang n t-shirt sehelai..pas tu tunjuk resit kat CS kaunter dpt la 4 peket sampul raya..hihi..kali ni paling lame kot kitorang keluar jln2 dr tengah hari sampai la malam..sbb nya lepas shopping kat jj maluri..pergi lak cari tempat tuk berbuka..masa tu dah pukul 6 dah..sejam lagi nak berbuka..

kali ni aku yg request nak buka kat luar sebabnya sepanjang puasa sekali pun aku tak pernah lg berbuka diluar..en hubby 4 kali tu..huhu..seme kat hotel n club..sebabnya dpt jemputan dr mcm2 vendor..huhu..

mula2 ngat nak g restorang nelayan je..tapi takut penuh..kat IB lak takut ikut tempahan..pas tu tak tahu mana nak g, kitorang g je JJ keramat..ngat nak mkn kat foodcourt biasa je..sampai sane tgk tempat seme dah penuh..kitorang g kfc, pizza, chicken rice shop, kenny rogers n seme tempat mkn yg ade kat situ seme penuh..huhu..

memang frust..badan dah letih dah..waktu berbuka dah nak tiba..en husband ajak g beli air dulu pas tu baru g luar cari tmpt mkn..tapi kaki tu tetap jalan gak sampai la kat depan restoran ni..


Restoran asam pedas melaka..tengok org mmg ramai..tapi en husband tanya jugak sbb tak nampak pun tanda "fully book, Full house, Penuh" mcm kat tmpt2 lain tu..alih2 ade la table jugak..Alhamdulillah..

tak yah la nak carik tmpt lain lagi..kat situ makan buffet..1 kpala RM 37 klu tak silap..so makan ape yg dihidangkan..hehe..mcm2 gak menunye..tp tak de la aku snap pice makanan pun..org ramai..hihi..lepas mkn kitorang pun gerak balik..k tu jer..daaaa..

..N3 bakal menimbun hr ni..

As'salam..
ermm dah lame tak update blog..sgt tak sronok bila tak dpt nak update huhu..memandangkan streamyx down kat umah..gara2 kabel tm kene curik, so smpai skang la tak leh nak online dr rumah..nak online kat opis masa singkat sgt..huhu..

narnye ari kamis sebelum cuti raya..bila nak online mlm tu tgk tak de network..bila angkat phone tak de bunyi..huhu..masalah nye bukan aku sorang je..byk lagi umah yg kene..huhu..

tu la nama je dah besar panjang tapi akal pendek..klu nak wat keje skali pun jgn la menyusahkan org..ko curi kabel pastu jual pastu guna duit tu..kompem la ko makan hasil haram..pas tu berganda2 lak dosa nya..huhu..

k lah tu je nak story tuk 1st n3 ni..so layan n3 n3 yang bakal menjengah nnt ye..