Monday, October 31, 2011

..Cuti tapi tak dok kat umah..

Salam..

N3 keletihan.. :) narnye ari ni AL..sebab byk nar urusan nye.. dr Bdr baru sentul ke Hospital Ampang ke Poliklinik Permata, Taman Permata ke Bdr Baru sentul ke Sentul Boulevard dan ke Bdr Baru Sentul semula..

memang la mcm dekat2 je tempat nye..tapi letih menuggu bagai..tu yg mcm penat bila sampai umah..keluar dlm kul 9 pagi n sampai umah dlm kul 4.30 ptg..

ibu, ayah n adik rana je..cian abg afiq sebab kene tinggal umah pengasuh..tapi bila sampai umah je ayah terus amik abg afiq..nak wat camne..ibu ayah ade hal uruskan adik rana..tu yg kene tgglkan abg afiq..nnt abg afiq ngamuk klu keletihan..hehe..

ermmm klu nak tahu..n3 "hari lahir suami & xtvt semalam" tu adalah n3 auto post..yg dikarang mlm td..hehe..tgh tak penat leh la karang byk ckit n3..hehe..

k lah nnt lah story mory lagi yer..nak masak pulak nie..daaaaaa..

..Aktiviti semalam..

Salam..

erm ahadnye xtvt..biasa2 je..pagi ahad mcm biasa bawak afiq & rana g amik angin kat tasik ttwangsa..g bekfes n terus ke taman permainan..pas tu tawaf 1 tasek..si ibu ayah pun xcersis le jugak.. :)

kali ni tak amik pice pun..sbb aku teman kan afiq main lak..tapi kejap je sebab cuaca pagi mcm terik ckit..tu yg kejap je..afiq lak mcm tak ngamuk je..tu yg ok je..

bila balik umah lak afiq terus nak bobom..rana pun nangis nak nyusu..dah dapat dedek, pas tu terus tido..en husband pun same..join tido gak..

"ye la mlm ahad tu keje kat pulapol, balik umah kat kul 4 pg..ngat tak mo g dah takut en husband penat..tapi en husband kata dah bangun susah balik nak tido..tu yg gerak jugak ke ttwangsa dlm kul 8 lebih.."

pas tu bila seme dah tido aku lak masak la bahan2 yang ade dlm peti tu..masak sup cendawan n goreng ikan masin je..n sebelah mlm lak tambah 1 lagi sambal blacan kuining..perggghh mmg bertambah2 lah makan..hihi..


pas tu lak bila petang2 wat lak cucur bawang + serbuk ikan bilis..sbb malas nak buang tulang ikan bilis tu yg guna serbuk je..haha..

erm so simple je kan xtvt nye.. :) erm k lah..tu je nak story mory..ermm tapi sebelum tu..kasi tgk pice afiq ni..skang afiq mmg sgt ngade..sbb bila naik kereta je mesti nak merangkak kat atas dasboard blakang ni..siap amik bantal n baring kat atas tu..


samapai org2 kereta blakang senyum je tgk afiq kat situ..aku lak takut terjatuh ke..takut pintu bonet tu terbuka ke..huhu..seriau dibuatnye..ni masa g opis en husband sbb nak amik barang..ari sabtu mlm ahad..ermm k lah ni betul2 dah abis story mory..sambung di lain n3 yer.. k, daaaaaaa..

..Selamat Hari Lahir En.Suami..

Salam..

Selamat Hari Lahir abg..yang ke 31thn..Semoga abg sentiasa dilindungi Allah swt..

Semoga abg sentiasa sihat, dimurahkan rezeki & dipanjangkan usia..

sesungguhnya hanya Allah yg tahu apa yang ibu afiq & rana doakan untuk ayah afiq & rana..InsyaAllah..Moga semuanya diberkati & dirahmati..

Semoga semua kebaikan, kebahagian & kejayaan milik kita bersama sekeluarga..InsyaAllah..Amin..



Sunday, October 30, 2011

..Resepi Apam Polkadot..

Salam..

erm ape lagi kan..nak cite psl resepi la kesinambungan dr n3 sebelum ni..ni la resepi yg dpt dr member opis..tq byk2 sbb berkongsi..narnye nak buat nye senang je bg yg suka buat n leceh bg yg tak brape nak suka buat..hehe..

mcm aku la..memula buat tu mmg seronok..tapi bila nak ulang balik buat..jd malas dah..haha..haaa ni la resepi yg disalin dr kak efa..nmpk kan klu tgk pice tu je..


mcm biasa la campur seme bahan2 tu dr no 1 - 6.. kacau sebati..pecah kan ke beberapa warna..n letak lah dlm paper cup yg kecik2 tomei tu..ubuh inti..pas tu kukus dlm 10-15 mnt dgn api yg kecil..

bila dah siap..boleh la dimakan..ermmm mcm senang kan..so selamat mecuba..

Saturday, October 29, 2011

..Apam Polkadot..my version.. :)

Salam..

ermm sambil tgk bola sambil mengarang narnye ni..en husband ade keje lak kat pulapol semarak..baru je semangat td, nak tgk bola sesama..tetiba ade call lak, ade down..nak tak nak keje jugak la kan..rezeki.. :) afiq ngan rana lak dah tido,so ibu je la layan bola..huhu..

ok lah, tgk title pun dah tau cite ape kan..ni kesinambungan dr N3 dibawah ye..yang ala2 takut tak jadi je apam polkadot ni.. :) pissss..c pice..jadi tak ni..hehe..


Narnye mmg takut tak jadi pun..haha..almaklumlah buat puding pun sampai 3 kali baru cantik menarik tertarik..tapi kali ni buat apam..Alhamdulillah jadi jugak wlupun 1st time buat..cuma klu tgk pada apam tu bentuk nye yg tak brapa nak bulat je kan..mungkin sbb bancuhan lembut ckit kot sbb terlebih susu..

sbb masa bland bancuhan tu blander mcm susah nak bland tu yg tambah ckit lagi susu cair..pas tu lak masa ubuh bancuhan dlm cup tu ubuh ckit kot..tu yg kembang mcm tu tak naik ke atas..kata en husband la..hihi..

ermm bab bentuk ni, mmg aku tak tahu la ape salah nye..janji bole mkn jadi lah kan..narnye baru la en husband kata tak pe la lepas ni boleh beli mixer tuk ibu klu ibu rajin nak buat kuih muih bagai..hihi..berbunga hati teman dengor..

ape2 pun yg penting aku suka bila en husband kata sedap..tu yg berbunga2 hati jiwa raga tu.. :) aku ckp ngan en husband klu tak sedap bgtau..jgn sbb nak jg hati kata sedap..tapi en husband kata "betul, sedapp.." :) c tgk la pice ni habis la 1st round punye..en husband siap susun cantik baik punyer..hehe..


k lah, narnye apam ni dh lame terasa nak buat dr tgk opismate buat lagi..cuma tak de masa nak search resepi tu yg tangguh je..so kali ni jadi semangat nak buat bila dapat resepi dr opismate jugak..tq kak midah..so aku n jiran sebelah kat opis ni..hihi..jadi semangat la nak cuba try test sendiri..

ni pun untuk makan sendiri bole la..tapi klu nak buat byk2 atau untuk majlis harus la aku tempah je..n aku pun dah tau mane nak tempah..kak yuzi la akan ku cari..hehe..

so untuk percubaan ni aku buat 2 kaler je..kaler asli n kaler merah..sirap ros la..inti nye lak guna kaya je..ye la kata nak try kan..


pas tu siap susun bekas semua ubuh bancuhan terus la di kukus..tak lame pun dlm 10 ke 15 mnt dah siap dah..sgt cepat la..nampak tak dlm pice apam belum masak n lepas masak tu ade tulis huruf n ade gak dot dot..tu saje2 je narnye..hehe..


c my apam..bila dah masak ni la rupanya..ok la kan dr tak jadi langsung kan..untuk afiq tapi ayah afiq yg abiskan..hehe..tapi afiq mamam 2 3 biji  la jugak..c tulisan.." afiq 2 thn" ..


yg ni la 2nd round punye..kali ni aku pekat kan ckit kaler merah tu, sbb tgk yg 1st round kaler tak pekat sgt..tapi nampak cantik la jugak kan..haha..puji sendiri lak..kui kui kui..


ermmm nape aku buat tak bulat kan..terfikir2 jugak ni..pas tu dot2 nye jadi panjang2 lak..haha..tak pe lah, tak kesah lah janji leh mkn..yg 2nd round ni lak aku bawak umah mak..abis jugak..


pas tu kan dtg lak kemalasan aku..hehe..aku ubuh la semua bancuhan dlm loyang..sbb malas nak buat ckit2 dah kan..masak punyer masak..tak masak2 jugak..rasa atas nya still lembik..tapi kat bawah mcm dah jadi..

pas tu agak lame la jugak dekat 1/2 jam tak masak2..aku pun ape lagi..kaut semua yg lembik tu ubuh dlm  loyang kecik n masak lain..tu yg jadi mcm dlm pice tu..hehe..sbb tu lah corak tak jadi mcm yg aku buat tu..sbb dah kene kaut n masak balik..hehe..

agak2 knapa tak jadi yek bila buat byk2 mcm tu..aku cite kat en husband..mungkin sukatan tu tak sesuai untuk buat sekali byk kot..lagi pun tepung penaik kan guna ckit je..tu yg x naik abis tu..n en husband pun mengiyakan jer..

ermmm terbuang pun ckit je lah..yg tak jadi tu..yg lembik tu lak bila masak balik jadi la jugak..tapi nampak mcm apam biasa lah..yg biasa kedai2 kuih jual.. :)

ape2 pun aku mmg respek org yg rajin & tekun buat kuih muih atau seangkatanya nie..narnye bukan keje senang..nak sediakan bahan, nak bancuh bahan, nak tunggu masak, nak kemaskan balik..pergghh org yg rajin & sabar mmg sgt2 diperlukan untuk buat keje ni..

aku klu buat untuk sendiri n family makan boleh la..klu yg lain2 tak brani..hehe..narnye resepi ni mmg sgt senang dibuat..malas ngan rajin je jadi taruhan nye..so klu nak tgk resepi tgk n3 lepas ni yer..resepi dr kawan opis..kak midah..tq kak..

ermm panjang lebor nye bercerita..k lah nak mkn mlm yer..lapor sudah nie.. :)

..agak2 buat sendiri jadi tak..huhu..

Salam..

selamat berhujung minggu seme..sangat suka bila sabtu & ahad..dapat beristirehat..hihi..

k lah narnye terpk2 klu buat sendiri apam polkadot yg tgh fofular sekarang ni jadi ke idak..hehe..

bahan2 nya dah beli semalam..lepas balik keje ajak en husband g beli bahan2 nya..

harap2 jadi lah..pissssssssssss..tggu next n3 akan di update nnt..


ermm tapi sebelum tu kasi update jugak pg td nye bekfes..mula2 ingat nak buat lempeng ngan sambal ikan bilis..tapi terasa malas..tu yg tak jadi..alih buat yg 1 keje je..hihi..buat mihun goreng.. ermmm nyum nyum jugak la..rezeki Allah..Alhamdulillah..


letak cili api asing sbb takut pedas, afiq lak tak tahan nnt..pas tu wat air teh perisa strawberry..yang en husband beli kat cameron masa en husband ada keje kat sane..sebulan lepas agak nya..

ermmm k lah nnt sambung ye cite pasal apam polkadot..

Friday, October 28, 2011

..Selamat hari lahir sayang..

Salam..

Tanggal 28hb 10 2009, pukul  10.08 mnt malam, lahir lah seorang anak kecil yang diberi nama Muhammad Rafiq Naufal b Rosli..seberat 3.06kg..

Dan hari ini genap lah umur afiq 2 tahun..selamat hari lahir sayang..ibu tau afiq selalu kene marah ngan ibu..slalu kene babab ngan ibu..tapi narnye ibu tetap sayang afiq..muaahh.."sayang anak tangan2 kan..supaya anak tak terlalu manja..tapi nak tangan kan tu biar lah b'pada2.." hihi..

Afiq, Ibu doa.. afiq membesar dgn baik..sihat..bijak dan cergas..tak pe lah biar nakal sekarang jgn dah besar nnt nakal yek..hehe..nakal ckit2 tak pe..tapi jgn nakal byk2 yek..hihi..

Ibu doa afiq jadi anak yang soleh, yang taat & hormat pada orang tua..jadi abg yang baik pada adik & bakal adik2.. :) dan dapat jadi insan yang berguna pd masyarakat suatu hari nnt..InsyaAllah..


Sesungguhnya aku bersyukur sangat2 kerana diberikan rezeki, dapat menikmati saat2 mengandung, melahirkan, menyusukan dan sekarang dalam proses membesarkan anak2..

dan aku berharap semoga diberikan lagi rezeki di masa akan datang..InsyaAllah..

Ibu sayang anak2 ibu..Muaaaahhhh..Doa Ibu hanya yang terbaik buat anak2 ibu..Amin..

Thursday, October 27, 2011

..Bila tak de sifat kejiranan..ni lah jadi..

Salam..
n3 luahan prasaan namanye ni.. memang sakit mata sakit hati kalau difikirkan..klu org lain aku tak tahu la cite sakit hati ke tak..tapi bg aku n en hubby mmg panas gak la dibuatnye..

mana tak nye..dia punya sampah g letak kat umah orang..sesuka hati je..nak kata umah dia tu tak de koridor ade je...nak kata umah dia tu kecik sama je patern nye ngan umah sewa aku ni..

tu lah dah namanye bangsa I...A..sesuka hati je la buat.. ni lah orang yang tahu jaga prasaan jiran sekeliling..dah la dlm plastik tu dgn botol arak pun ade..pas tu letak kat umah kitorang..lik keje ni klu ade gak lagi..nak je aku angkat letak kat umah dia balik..

ye la agaknya kalau air sampah tu meleleh kluar..biar la kene lantai umah aku..jgn lantai umah dia yg kotor..mmg dah dasar b.....hehe..geram dibuat nye..klu sekali 2 ok lagi..tapi klu dah selalu mmg panas hati di buatnya..



tak pe selagi boleh sabar aku sabar..klu dah hilang sabar nnt..siap lah..eeeeeee geraaaaaammm..

Wednesday, October 26, 2011

..Bila cuti buat ape..

Salam..

erm hari ni cuti..sgt2 berguna untuk beristirehat di rumah.. :) hehe.. k sambungan pd title diatas tu kan.. "bila cuti buat ape..buat ape lagi..buat rajin la kat umah..masak n makan.." haha..

so pepagi td dgn rajin nya aku masak nasi lemak..ayah aku ade request narnye sblum ni..tp baru hr ni berkesempatan nak buat.. aku pun mmg nak mkn ..so buat je lah..

taraaaaaa..ni lah hasil air tangan aku..sedap ke tak sedap ke..yg penting habis..hehe..tapi kat umah mak tak tahu la pulak mcm mane.. ;)


bila mkn nasi lemak pekena lak kopi O..baru jadi mcm tv9 tu..Nasi lemak kopi O..hihi..


pas tu bila dah bekfes bagai..tghr lak dtg kerajinan aku nak buat puding telur lagi..ye la almaklum lah en husband ngan dak char suka mkn..so ringan je la tgn nak buat..pas ni harus try resepi lain lak..

dan yg best nye untuk yg kali ke 3 baru la cantik menarik tetarik puding telur aku..hehe..baru puas hati..nyum nyum..ape daa perkara senang pun sampai 3 kali buat baru jadi..hihi..


kali ni tak guna tepung kastard..cuma guna telur 4 bijji, susu pekat manis setengah tin, susu cair suku tin, esen vanila 1 sudu kecik..di bland smpi sebati..ikut cara kakak ipar..gula 1 senduk besar masak ngan air smpi kekuningan..pas tu buat mcm biasa la..hihi..

erm yg aku tau kesilapan mula2 sbb byk tepung kastard n 2nd time buat sbb ubuh air..bila kesilapan tu tak buat baru la puding tak keras n tak lembik.. ;)


pas tu untuk sesi petang lak eskrem time..lame dah narnye tak mkn eskrem ni..ni sbb ade org lalu jual eskrem..terus panggil n beli..tak byk pilihan..so amik je mana yg berkenan..

afiq lak byk main dr mkn nye..haha..ye la, narnye ni 1st time afiq mkn eskrem pegang sendiri..so main je lah..mmg abis la lantai umah..blasah je lah afiq..bukan slalu pun  kan.. ;)

n for dinner lak..en husband tapau jer..Nasi paprik campur..mmg sedaappp la..tapi yg lagi best en husband beli 1 n kongsi ber 3..hehe..dgn harapan nak jaga perut..nak kurangkan mkn mlm..haha..

tu je la xtvt di hari cuti.. sehari je pun.. huhu..nak cuti lagi la..huhu.. ;)

..Memang tak boleh tido..

Salam..

aduhhhh..klu nak di ikutkan mmg sakit jiwa raga..bila nak tido bunyi bising mercun sane sini..tapi nak buat mcm mane kan..bila perayaan je..ade la bunyi mercun..

klu masa raya puasa bunyi mercun dekat kul 1 pg pun ade lagi..en husband siap call polis..tapi kali ni pesta cahaya..bunyi mercun tak la sampai kul 1 pagi..kira ok la jugak kan..

tapi yg tak best nya bila mlm td aku, afiq n rana je ade kat umah..en husband lak keje kat pwtc sbb kene standby, pwtc ade power shut..so kat kul 7 pg td baru balik..huhu..

rana ok je tido..tapi afiq la yg meragam nye..afiq mmg takut bunyi mercun..klu bunyi mesti lari kat aku atau en husband..tp disebabkan mlm td ayah nye koje, aku la tmpt dia memerap..tido atas riba..n siap tutup telinga lagi..

yg paling tak best bila jiran sebelah main mercun asap siap masuk umah..aduhaiiii..kene la tutup pintu bilik n tutup lubang bawah pintu..n kene pasang kipas blakang tuk sedut asap..huhu..

mmg perlu la kesabaran yg tinggi..nak wat camne kan..time kita raya pun org main tak hengat dunia..so time derang pun same gak..tapi aku mmg respek time cina raya..sgt sikit derang main mercun..tak tau la knapa..tapi kat sini mmg kejap je main..bila nak masuk kul 12, tu je..

erm k lah..tu je..narnye bila hidup berjiran ni kene la respek gak org kan..tapi nak buat camne rambut sama hitam..tapi hati lain2..

Tuesday, October 25, 2011

..Fikir2 & Renung2 kan..

Salam..
Sekadar ingin berkongsi info..pertama sekali lihat, fikir & renung2 kan lah..semoga kita semua kaum hawa sentiasa menyedari dan dilindungi..

apa pandangan anda? tepuk dada tanya la hati..tepuk dada tanya lah iman..sama2 kita muhasabah diri & berfikiran positif..


Cuba perhatikan tudung wanita Islam di Malaysia, semakin berubah & mengikut perkembangan modem. Fikir dan renungkanlah.. Rasulullah saw bersabda; "Barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka" (Hadis Riwayat Abu Daud)"


Hadis Nabi Muhammad yang bermaksud: “Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya ..sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian.” (Riwayat Muslim).


Ciri utama jubah yang dikehendaki Islam adalah menutup & memelihara Aurat dan bukannya membalut atau membojolkan Aurat seperti yang diamalkan segelintir Muslimah moden zaman kini.. Jubah jubah yang dipakai sekarang sudah hilang faedah dan hiknmahnya di sisi Islam..

peringatan kita bersama..Semoga kita semua diberikan kekuatan untuk melakukan yang terbaik untuk diri sendiri..

Info dr blog & FB tapi lupa nak amik link..klu ade yg tersama sudi kiranya diizinkan untuk dikongsi demi kebaikan bersama..

..Peringatan bersama..

Salam..
Sharing is Caring..

buat kaum hawa semua..untuk ingatan kita bersama sama..semoga kita semua boleh memperbaiki diri hari demi hari..InsyaAllah..



Monday, October 24, 2011

..Puding, Nasi goreng kg & Mi sup sedap.. :)

Salam..
2nd n3 4 today.. ;) saje nak cite pasal mkn..patutnya bila hujung mggu kita kene rajin memasak untuk family kan..tapi mggu ni sgt malas lak nak memasak lauk pauk..hehe..

ari sabtu pun aku masak simple je mihun sup ayam pencen..ari ahad pun same gak..masak simple2 je..senang cite yg senang dibuat..

ermmm puding telur..kali ke 2 buat..1st time buat puding keras ckit..2nd time buat lembut tul la pulak..hehe..tapi tak pe yg penting en husband kata sedapppp..

puding ni aku buat mlm ahad..dan tak sampai sehari sudah tingal sesudu 2 je lagi..en husband n afiq mkn..hehe.. i like..n en husband siap request lagi suh buat selalu.. :)


ermmm yg ni lak santapan tuk lunch hour..haha..leh tak buat Nasi goreng kampung je..disebabkan masa kat ttwangsa en husband mkn NGK ni, n tak puas mkn masa pg tu, tu yg buat sendiri pulak..

tambah2 lak bahan2 pun ade..so lg rajin nak buat..pas tu sup ayam lak ade lagi, ayam nye 2 ketul je..tp tu la yg menambahkan selera lagi..

ni cara aku masak..ala tgk resepi gak narnye..hihi..goreng bawang merah, putih, cili api n blacan (ckit je), pas tu tambah ckit kiub ikan bilis, soso tiram ckit, garam, kacau..ubuh kangkung..pas tu nasi..n gaul smpi rata..ps tu tabur la ikan bilis goreng..ubuh dlm pinggan, dah siap..hihi..senang kan..


haaaa yg ni lak..santapan untuk dinner..haha..makan mi sup sedaap jer..tapi nyumm nyumm tetap sedap..bila masak sendiri..ahakss..haha..


cara aku masak mi sup perisa soto ni..aku goreng dulu bawang merah n putih smpi garing, msuk cili api, sayur sawi, telur n baru ubuh air..pas tu masuk la perencah n mee..siap leh la hidangkan n makannnn..

ade terliur ke..hehe..klu dah lapar n terliur tu, g je beli bahan2 n masak sendiri..terjamin kesedapan nya..ikut tekak sendiri la..haha.. :)

..Beriadah lagi di Titiwangsa..

Salam..
semalam lagi sekali bawak afiq & rana g tasik titiwangsa..bukan main sronok lagi afiq..narnye pagi ahad tu dlm kul 7.30pg afiq tak bangun lagi..tapi aku saje kacau afiq suh bangun..

tau tak selalunya afiq klu org kacau tido dia marah..tapi kali ni tak marah..sebab ape tau..sbb aku bisik kat tinge afiq.."afiq bangun kita g alan, main ba (ball)"..hehe..afiq bangun pandang muka aku, pas tu terus senyum..haha..

berjaya kejut kan anak teruna tanpa mengamuk pepagi buta..haha..pas tu terus siap kan afiq dulu..laju je bangun..pas tu siap ckp nak pakai baju ba..baju ape lagi jersi bola la kan..so kali ni pakai jersi yg pak cu pendi bagi..

afiq dah siap..pas tu siap kan adik lak..pas tu sementara aku lak siap2..ni haa keje ayah..ayah letak dak cik ngan dak char sebelah2..n amik pice..hehe..afiq suka je la bila dok dekat ngan adik.. :)


ni time afiq melawat kawasan..haha..sbb ape..c tangan afiq tu..jalan sambil tangan letak kat blakang bontot..ikut cara ayah la tu..afiq skang ni mmg suka ikut apa org buat..


rupanya kat ttwangsa ada prgram jombori vespa 1 malaysia..so ramai la org..n byk la vespa2 lama..cantik2 n klasik..tapi masa kitorang baru sampai kitorang sempat tgk motor2 besar..superbike kot..berlepas dari tapak lama eye on malaysia..mmg ramai la..best je dgr bunyi motor besar tu..


on de way nak ke taman.. :)


time to play..mmg seme la di redah afiq.. :)


time nak balik..kali ni kitorang tawaf 1 tasek..mmg pusing abis la..afiq jap jalan jap dukung..pas tu upah nye beli belon air nie..tapi baru main kejap..abis dah afiq buat tumpah..huhu..


balik sudah...muka keletihan..haha..ni dlm lif dah..saje letak adik ngan afiq dlm stroller..afiq mmg suka je la..hehe..


hehe..sronok afiq main..balik tu lepas mandi seme..minum dedek..pas tu apa lagi time to rest..tido la..ade masa nnt bawak afiq n rana jenjalan lagi..

Saturday, October 22, 2011

..Mihun Sup buatan sendiri..

Salam..
selamat berhujung minggu..nikmatnye rasakan bila ari sabtu ahad dpt rehat2 kat umah..hehe..ermm pagi2 sabtu td, kerajinan aku mmg terserlah..sebab ape..

ermmm nyumm nyumm la..tgk title pun dah tau kan..n3 pasal ape..pasal makan la..narnye mmg berhajat nak buat mihun sup ayam bila tgk opismate mkn ari tu..so tu yg rajin aku buat..

bukannya aku tak pernah buat mihun sup..pernah buat..cuma mihun sup ayam ni la 1st time buat..selalu nya aku suka buat mihun sup ikan bilis black pepper..haaaa yg ni kompem ramai yg tak brapa nak tau kan..tak pe la lain kali la story klu aku buat nnt yer.. :)

so petang jumaat smlm lps lik keje terus cepat2 singgah pasar mlm jap tuk cari bahan2..dah la hujan tapi aku n en husband redah gak..sebab klu nak beli pg sabtu mmg tak sempat..sbb en husband ada kelas..

tau tak selalu org buat sup guna ayam daging kan..tapi aku atas request en husband kitorang buat sup ayam pencen..hua hua hua..sup ayam tu aku masak mlm sbb nak empukkan daging nye..

klu tanye aku, aku rasa sedap sbb daging nye kenyal2 n x berlemak sgt..klu ayam biasa korang pun tau kan sup nye mcm pekat ckit..so klu nak tau sedap ke tak kene try sendiri la yer.. :)


so ni lah resepi aku sendiri..senang dibuat n simple je..hak hak hak..mihun sup ayam pencen..ade tauge, daun sup daun bawang, bawang goreng.. fishball tu lak mak yg nak narnye..n mmg tak lupa la kan..wajib ade, cili api kicap..

cili api kicap tu aku masak dulu sbb tak nak sakit perut..selalunya org tumbuk tambah kicap siap la kan..tapi ni cara aku..hehe..aku bland cili api tambah kicap n masak dulu..pedas lak tetap ade..kowww punyer..

k lah..tu jer nak story..slamat beristirehat yer..daaaaaa..

Friday, October 21, 2011

..Ruam kat rana = enzima???..

Salam..
3rd n3 4 2day..hehe..k lah nak cite pasal dak tecik..my baby gegirl yg makin ngade..lagak gaya n perangai mmg tak ubah mcm abg nye masa tecik.. :)

dlm 2 3 minggu ni sebelum musim hujan..kan panas..rana kene ruam..kat pelipat tangan n leher..byk kali dah kene..jap ok jap ade balik..cian rana..kadang2 tgn tu terkuis kuis kat tepi leher..gatal la tu..

untuk hilang gatal aku gunakan "bedak carrie medicated powder" ni..masa kat afiq dulu tak berkesan..tapi bila rana guna mcm ade kesan..ok je nampak kulit rana..cuma bila panas naik balik ruam..


tapi bila jap2 ade jap takde ruam..untuk kepastian mggu lepas bawak gak g klinik..bila dokter cek dokter kata bukan ruam biasa..Enzima narnye..ntah la betul ke tak ejaannya..

dokter kata ni sakit alahan..bila panas mmg tak elok..pas tu mungkin jugak alergik dr pemakanan aku, sbb rana menyusu badan lagi..pas tu mungkin juga alergik kat susu formula rana..

so untuk kepastian dokter kata kene cek la..aku kene jaga makan atau tukar susu rana..huhu..bila bab tukar susu la aku paling tak suka..sbb takut alergik apa2 lagi lak..tapi nak tak aku n en husband try jugak..dan dlm masa yg sama guna je bedak carrie ni..


dan aku pun rasanye jaga makan gak..cuma tak mkn sgtk c-food..pas tu rana lak try tukar susu nestle ni..nan 1..nak tau ape jadi..2 kai je rana minum narnye..tu pun malam..kat umah pengasuh, derang cite, rana menangis je..pas tu asik berak..huhu..ya ampun..kesian aku dgr..

derang kata tak tido la..bila meniarap kan baru nak tido..yg klakar baru pengasuh tau mcm mane rana nangis..kuat tul suara rana..hehe..baru tau..aku gelak je time derang crite..pas tu aku pun ckp la mesti sbb tukar susu..

alih2 suh en husband beli balik susu S26 ni..susu yg rana minum sebelum ni..pas tu bila tgk 2, 3 hari ni..ruam kat badan rana mcm tak naik dah..ok je nampak..tak de pun merah2..


so maknanye aku la kene jaga mkn..supaya rana tak kene kesan nye..huhu..cian anak ibu..mintak2 ruam tu hanya ruam biasa je..dan bukan enzima..huhu..dokter ade terangkan serba sedikit pasal enzima ni..

tp aku mcm tak brapa nak ingat sgt..yg aku ingat enzima ni ade kene mengena gak ngan asma..dan mungkin juga susah nak hilang sakit gatal2 ni..tapi bila dah besar mungkin hilang sakit tu..ermmm ntah la..nak tau lebih lanjut kene la search sendiri yer..soriii..

muaah syg anak ibu..

..Batang Buruk Popia..

Salam..
2nd n3 for today..wakaka.. :) tgh ade masa baik digunakan untuk menceritakan apa yg nak diceritakan..

ermmm mesti pelik kan raya dah abis tapi cerita pasal kuih lak..tgk pice pun dah tau kan..ke kuaih raya tak abis lagi..hihi..

tak yah pening2 nak pk..narnya kuih batang buruk ni kuih baru ye, beli dr membe opis, kak pah..alkisahnye sebab lepas raya kak pah bawak dtg balance2 kuih yg tak abis untuk diperabihkan kat opis..so bila mkn sedap lak rasanye..betul..bg aku mmg sedap..sbb rangup, tak byk sangat serdak nye n mmg ngam je masuk mulut n sedap dimakan..

kadang2 tu batang buruk ni susah nak mkn sbb serdak byk, keras n besar sgt..bg aku mmg yg ni la yg terbaik pernah jumpa batang buruk..hehe..tambah2 lak memang feberet kan..


ermmm tgk pice..baru dapat dah abis 1 layer dah..hehe..aku sorang je makan..pas tu separuh aku bawak balik umah sbb en husband pun suka mkn..afiq pun mkn byk semalam.. :) rege pun ok..12hengget 1 balang..

kak pah oder 3 balang dr mggu lepas lagi..tapi baru semalam dpt..ok la kan..ngam2 dpt gaji..hehe..

..Sah dan rasmi sudah..

Salam..
last update ari isnin..ari ni dah jumaat..wah seminggu 2 kali je meng'update'..hihi..ok lah dr tak de langsung kan..mcm mane nak wat diari kenangan ni klu malas mengarang..huhuhu..

k lah nar nye nak story ni berkenaan anak teruna ku ni.. :) seperti yang tercatat di title..sakng dengan rasminya dan sah nya afiq dah melaram dekat katil adik nye.. :)

narnye dah jadi mcm dlm pice nie 2 3 kali dah..tapi baru skang berkesempatan nak amik pice..c de pice la..tgk ape yg afiq buat bila dpt dok dlm katil adik..haha..


sejak pandai melangkah masuk dlm katil adik mmg tak boleh nak tggl afiq ngan rana kat depan lelama..mmg aku tak leh nak buat keje sgt sbb takut afiq masuk bila adik ade dlm katil..

klu dulu afiq cuma pegang, tarik n tepuk2 adik dr luar je..afiq panjat n kacau adik mcm tu je..skang ni jgn harap..klu dia nak kacau adik abis tertonggeng sampai ke dlm..

afiq lak bila dah masuk tak pandai kluar..sbb takut tempat tinggi..sbb tu klu rana aku letak kat sofa..n tak nak bagi afiq kacau adik..aku biar je afiq main dlm katil adik rana..haha..main la afiq sampai menangis mintak nak keluar..hihi..

narnye pernah jadi..seriau gak la bila di ingat kan balik..en husband tak de kat umah..tinggal kitorang 3 beranak..aku g la jap dapur nak minum air rasanye..elok aku g depan..

haaa amik tgk afiq dah ade dlm katil adik..elok je dia dok merangkak atas adik..tanagn kiri kanan perut adik..bila nak amik balik afiq jerit..'nak yum nak yum'..nak cium adik katanye..

aduyai..bederau gak darah dibuat nye..ye la takut ditepuk nye adik ke..takut jatuh tetekan perut adik ke..huhu..osah tul la, panjang nar akal anak teruno den ni..hehe..

k lah tu jer nak story..tapi kan, klu dapek anak mcm den ni haa, sabo yo lah byk2 yo..hehe..

Monday, October 17, 2011

..Pagi ahad di Titiwangsa..

Salam..
Story semalam untuk dikongsi bersama..pagi ahad yg indah..dikejutkan oleh afiq setiap kali hari cuti..bila time keje pandai lak dia bangun lambat..tapi ari cuti kompem dia yg bangun dulu..mmg selalu lah mcm tu..

so semalam dgn rajin nye kami anak beranak g ke tasik titiwangsa..klu zaman anak dara dulu aku jalan kaki je ngan kwn2 dr umah nie..skang kompem dah tak dpt dah nak wat camtu..hihi..

sampai2 je sane g bekfes dulu..mkn nasi lemak 3 bungkus, kuih lompat tikam 1 bekas n air milo panas n teh tarik..byk kan mkn...haha..ala nasi lemak yg kecik2 tu.. ;)

pas tu dr tmpat makan menapak ke astaka pulak sebab nak g blakang astaka..ape lagi kan taman permainan la..pas tu kat astaka sgt besttt derrrr..ade aerobik..huhu..sgt rindu mau aerobik..aerobik nye best ala2 menari gitu..

ingat lagi 1st time jumpa en husband..ajak g joging..pas tu aku n member dtg lambat, en husband sempat joging 1 tasek..pas tu bila dah jumpa dgn tanpa segan silu nye aku ajak g aerobik..hihi..tapi yg best nye en husband join je.. :) wakaka..eh tetiba tercerita lak..

sambung lek story asal yer..kat astaka ape lagi afiq seperti biasa bila tgk ramai org mmg nak lepas je lah..lari sane lari sini..bila org aerobik, afiq pun ikut skali..hihi..sampai en husband kene dukung sbb tak nak kasi kacau org.. :)


pas tu terus gerak ke taman mainan..pertama skali harus naik buaian..hehe..turun sane naik sini turun sini naik sane lak..3 kali la afiq wat mcm tu..pas tu baru main mainan yg lain..


ibu harus la tengok jerk..sbb tak terkejar nak ikut afiq main sane main sini..ibu jaga adik rana je..n jadi tukang amik gambo jek.. :)


tapi kan wlupun en husband sentiasa ikut afiq, tapi hati aku cukup takut bila tak nampak kelibat afiq..huhu..aku tetap usha dr jauh..takut maaa klu terlepas pandang ntah kemana lak g..huhu..nauzubillah..


adik lak ape lagi..dok je dlm stroller..jap2 aku main cak2 ngan rana..c..tenyum bila kene agah..adik rana tggu dah besar yek..dah jalan nnt ibu ayah kasi main jugak mcm abg afiq..


gerak dr umah dlm 8.15pg..dlm 9.50 gitu gerak nak alik dah..tapi nak sampai ke kereta amik setengah jam la jugak..sbb nye layan si afiq lak main bola kat tepi tasek..narnye aku nak duduk jap sbb penat..alih2 afiq lak nak main..

sampai dtg ngade afiq dibaling nye bola masuk dlm tasek..sib baik tak jauh..leh gak en husband capai..c pice..2 kali tau afiq buat..mengekek gelak bila dpt buat lagi bola jatuh dlm tasek..


haaa nak balik sudah..tapi sempat gak afiq panjat pagar tepi tasek tu..pas tu sampai kete ngamuk sbb tak mo balik..huhu..cian afiq..


ermmm bila balik ape lagi..pk lak nak msk ape tuk tghr kan..ermm tetiba rasa nak mkn ramungai..so en husband cari dpt la 6 btg..tu pun dh nak hampir kering..en husband kata janji ade dr tak de lansung..

so aku masak dgn ikan cencaru..masak kari la ape lagi kan..ermm nyum nyummm..ramungai ni sedap..bagi aku la..en husband yg tak pernah mkn dulu pun jadi suka gak la..

ermm k lah tu jer nak story..daaaaa n nite seme..

tapi sebelum tu kasi layan video2 pendek ni yek..

video

afiq ikut bergoyang..tapi cara dia la.. :)

video

suka la lagu nie..sape tau ni lagu sape..ape tajuk..huhu..

video

time afiq baling bola..haha..