Friday, June 08, 2012

..Rana kene chicken pox..

Salam,

Entry Seterusnye...

Rana kene chicken pox..tapi berbagai andaian keluar dr mulut2 dokter..huhu..pening dibuatnye..


Alkisahnye..hari ahad mggu ke 4 bulan 5 lepas, rana demam..hr isnin pagi masa kat opis dpt msg dr pengaush kata rana mcm kene chicken pox..so aku amik half day memandang kan rana demam n nk bawak ke klinik..nk kompemkan..sbb pengasuh pun risau tkt berjangkit ngan budak2 lain..

Petang isnin g klinik, n dokter kata HFMD..bila tanye chicken pox, dokter kata bukan..n klu ade pun hanya + alergic..maksudnye mcm eczema la..maslah nye yg tak puas hati tu sbb byk2 bintik2 berair n mcm ruam..takkan HFMD..sbb yg dokter kata kt dlm tgn kaki n mulut..yg nib r ckit2 je la yg nampaknye..

Pas tu ari rabu bawak lagi g klinik sbb rana mcm demam lg wlupun tak la kuat sgt..n kat situ dokter lak lg tak tau nk kata ape..n terus bg surat refer hospital..mmg tak puas hati la kan bila kita sbgai ibu bape tak tahu anak sakit ape sebenarnye..sbb bintik2 tu makin byk2 lak..

Hari khamis pagi g kinik dulu sbb ic rana tertinggal, pas tu g opis aku jap..siap bwk rana n jumpa bos besar lg..huhu..ye la memandangkan si ibu rana ni byk nar cuti nye kan..so g la explain serba sedikt kat bos..

N alhamdulillah bos pun prihatin..so mmg seminggu la aku cuti..tp tujuan nye dtg opis sbb nak tanye member opis, betul ke eczema mcm ni..sbb anak kwn ade eczema..n pas tu ngat nak g hospital pantai..alih2 rupanye medical card aku, anak tak di cover nye.. klu hospital swasta, staff je cover, maknanye only dr sendiri jer..huhu..seb baik tak g..

pas tu ngt nk g hkl tak jadi jugak, sbb husband kata g tawakal sbb medical card huband cover..dh g sane..dah cek seme..dokter pun tak brape dpt nak pastikan n suruh warded..time nak daftar masuk tu lah yg sadis nye..rupa2 nya, hanya 80% je yg cover..yg lain kene byr sendiri..pas tu asing2 la kos rawatan n warded..

disebabkan rana kene diasingkan bilik single..1 kos bilik rm300..pas tu cover rm100 je n selebihnya kene bayo sendiri..huhu..belum + lg kos rawatan..alih2 en husband kata cancel la..kita g hospital ampang tmpt rana lahir..org tawakal pun ade yg suggest mcm tu..n siap kata narnye better g govement..haha..

dekat kul 4 gerak lak ke hospital ampang lepas dpt surat rujukan lain lak..g bahagian kecemasan..tunggu giliran bagai..n bila jumpa dokter, dgn selamba je dokter tu kata ni chicken pox..bila tanya eczema ke, HFMD ke..dokter tu relax je kata bukan..n explain dekat kitorang mcm2 n siap kata dh nak baik dah nie..

perghhh senang je kan..tak payah masuk wad n tak de ubat mkn pun..Cuma dokter bg ubat sapu je..calemine..cam tu kot ejaan nye..bila dh kompem ape sakit rana..baru la hati jiwa raga nie lega..n tak kesah la tgk abg afiq nak main ngan rana..

so kesudahan nye mmg sgt mencabar la kali ni..mcm2 andaian dokter ade..n mcm cuak jugak bila dokter tak tahu nk kata ape..huhu..so kesimpulanya bg diri aku n en husband..sebagus mana hospital swasta pun..bagus lagi hospital kerajaan..setiap 1 ade kebaikan & keburukan..dan ia mmg bergantung pd pengalaman seseorang utk menilai..

2 comments:

Jiji-Fify said...

Alamak. kesiannya! :(
Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Liessa said...

tu lah..nk wat camne kan..dh nk kene..