Sunday, July 22, 2012

..Alhamdulillah..tercapai sudah nak bayar fidyah..

Salam..

Alhamdulillah..akhirnya ape yang dirancang dapat dilaksanakan..sebenarnye mungkin antara kita yang amik mudah perkara nie..atau pun tak berkesempatan untuk laksanakan..tapi sebenarnye ini perkara yg wajib harus kita laksanakan..

Sedikit info berkaitan Fidyah..


Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Hukum membayar fidyah adalah WAJIB . Dengan membayar fidyah tidak bermaksud mereka tidak perlu lagi menggantikan puasanya kerana puasa tersebut tetap wajib digantikan mengikut bilangan hari yang telah ditinggalkannya. Sekiranya bilangan hari tersebut telah melangkau tahun, maka kadar fidyah bagi hari tersebut akan digandakan.

Kadar fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) semasa iaitu sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan pemerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah diberi makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai, pakaian dan sebagainya. 

Golongan Yang dikenakan membayar Fidyah..

1.Orang yang meninggalkan puasa dengan sengaja atau uzur syarie berkaitan - haid, nifas, wiladah, musafir dan sakit yang ada harapan sembuh. -> Wajib qadha sebelum datangnya Ramadhan akan datang, sekiranya masih belum mengqadha maka dikenakan fidyah.

2.Uzur - tiada kebarangkalian untuk sembuh atau sakit yang disahkan oleh doktor tidak boleh puasa. -> Fidyah dikenakan pada tahun itu juga dan tidak perlu mengqadha puasanya.

3.Ibu hamil/menyusukan anak yang tidak berpuasa kerana bimbang akan: i. Kandungannya terjejas. ii. Air susunya kering. -> Fidyah dikenakan pada tahun itu juga. Hendaklah diqadha sebelum melangkah Ramadhan akan datang. Sekiranya tidak mengqadha puasa sehingga masuknya Ramadhan, maka dikenakan fidyah berganda. iii. Sekiranya tidak berpuasa kerana dirinya -> Wajib qadha sebelum Ramadhan akan datang dan sekiranya masih belum mengqadha maka barulah dikenakan fidyah.

resit selepas pembayaran..


Sebenarnye dah lama niat nak bayar fidyah..tapi asik tertangguh sbb tak ade masa nak pergi PPZ..cuti dah tak byk, nak pergi ari sabtu takut tutup..hati rasa tak sedap selagi tak bayar..

dan semalam, disebabkan selsema dan sakit kepala, dr nak amik halfday terus g klinik amik mc & scan baby skali..sebelum g PPZ, tggu en suami setelkan 3 urusan untuk hantar chocodate..pas tu  balik dr PPZ en suami sambung balik g putrajaya hantar lagi chocodate..Alhamdulillah..

dan dlm pukul 4 ptg baru gerak g PPZ Daruzzakah kat area Chowkit..sebelum g, call dulu nak confirmkan kat area mana n tutup kul brapa..dan Alhamdulillah masih sempat nak bayar kata org PPZ..Sampai sane tak de org pun dan terus je ke kaunter..

Alhamdulillah apa yg aku niat kan dah tercapai..tapi masih ade hutang..lepas bersalin dan berpantang anak ke-3 awal tahun depan aku kene mulakan ganti pose..klu boleh tak nak tangguh2 lagi..sbb kita tak tahu kesihatan badan kita ni sentiasa ok ke tak kan..InsyaAllah ada kelapangan dan sihat tubuh badan harus dilaksanakan ganti puasa..

n tq kat opismate sbb bg info pasal fidyah ni..hehe..tq kak ros..

No comments: