Thursday, July 12, 2012

..Check-up pregnen..

Salam,
Nak cite ckit pasal check up pregnen isnin pagi yang lepas..mcm biasa g check up pegnen kena test air kencing, amik berat, amik tekanan drh n cek kepekatan darah..

Air kencing normal, tekanan darah normal..n yg tak best nye bila amik berat jatuh lagi 0.5kg dr last checkup..skarang ni dr awal pregnen smpi checkup skrang dah 4 bulan setengah berat dah jatuh 2.5kg..bukan makin naik..makin turun pulak..nurse pun dah tegur..huhu..

Pastu kepekatan darah pun kurang..10.8..nurse terangkan dah jadi anemia tahap sederhana..wlupun masih ok tapi kene jaga pemakanan sbb tak nak jatuh lagi bila next checkup..bila nurse terangkan risiko2 yg berlaku bila anemia nie..terus jadi takut...huhu..

Bila cek perut..nurse dah mula dgr jatung baby..seronok nya bila dgr..masa cek perut afiq ade skali..yang klakar nye boleh plak afiq kata..”bu, afiq lak nak cek yut” hihi..gelak nurse2 kat situ yg dgr afiq ckp..

ape2pun harap sgt baby kat dlm kandungan sihat..dan harap sgt aku boleh bersalin normal mcm kelahiran afiq dan rana..cuma rasa fobia tu ade lagi sbb kadang2 teringat kan time bersalin kan rana..7 bulan dah rasa contraction..

dapat anak lelaki ke perempuan ke..tak kisah..dapat kembar lagi bersyukur..hehe..leh tutup kilang dah..haha..eh tak de la cam tu..selagi Allah swt nak bagi rezeki InsyaAllah aku terima seadanya dgn mengikut kemampuan diri..

InsyaAllah time dpt adik kecik nnt, abg afiq pun dah 3 thn sebulan dan kakak rana dah 1 thn 8 bln..mengikut perkiraan dah boleh jaga adik kecik dah..hehehe..eh eh tak leh, silap2 adik kecik kene buli ngan abg & kakak..

Ape2pun aku tetap bersyukur dgn segala galanya dan rezeki MU ya Allah..amin..

2 comments:

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

seronokkan time dengar jantung baby..bahagianya rasa...
insayallah dipermudahkan segalanya...

Liessa said...

a ah cik jue..rasa cam nak nangis narnye time tu..wlupun dah pregnen anak ke 3..tp xcited tu tetap ade..hihi..Alhamdulillah..syukur..