Saturday, December 15, 2012

..Ceritera bersalinkan permata hati ke 3..

Salam..

jap je masa berlalu..ari ni dah 15.12.12..dan hari ni dah masuk hari ke 11 aku berpantang..k la just nak story mory ckit al-kisah nye bersalinkan anak ke 3..tak lengkap lak rasa nye kan klu tak update dlm blog kesayangan ni..hehe..


hari ahad 2hb 12..semalaman tak tido sbb perut dah mula sakit..walaupun tak kuat sakitnye, tapi bila sekali dtg sakit mmg rasa mcm nak teran je..smpai la subuh ari isnin 3hb 12..baru dpt lelap kan mata..tu pun dlm 7 lebih pagi dah bangun..siap kan anak2 nak antar umah pengasuh..pas tu hati berbelah bagi nak g keje lagi atau nak cuti atau pun nak g hospital..

sbb plan mmg nak amik cuti bersalin awal..tapi terasa rugi klu amik cuti awal tapi tak bersalin lagi..last2 lepas antar anak2, terus decide n ckp kat en husband nak g hospital..just untuk konfirm kan je narnye..sakit yg dtg tu contraction ke atau bukan..huhu..

So dr sentul terus ke hospital ampang..mmg nak bersalin sane jugak, tak mau hkl sbb ramai kata sane padat ckit n nurse pun tak brapa mesra, so mmg terus ke ampang la..sampai hospital kat kul 10 pagi kot..daftar n tggu giliran untuk cek kat bahagian bersalin..bila d panggil, terus kene tukar kain pink..pas tu nurse & doctor dtg cek..

bila cek contraction, doc kata mmg ade, tapi tak kuat..pas tu cam biasa la kan..kene seluk nk tgk jalan dah buka ke belum..cek punye cek dah 3cm bukak, terus doc kata masuk wad..masuk wad dlm kul 12 lebih..huhu..jiwa dah kacau gak, risau, takut, happy semua ade la..pk kan afiq ngan rana lagi..pk bila masa nak bersalin lagi..huhu..

tapi Alhamdulillah, seb baik ina ada..dia pun tgh cuti & dah abis exam..so call ina minta tolong amik afiq rana dr umah pengasuh n jaga diorang..n en husband pun leh stay kat hospital, sbb takut aku bersalin bila2 je..

so dr tghr sampai ke mlm contraction dtg kejap2 je..smpai doctor dlm wad kata, knapa masuk wad klu contraction ckit2 je..n bila bgtau jalan dh buka baru doc kata ok..

sampai la mlm dlm kul 2 pagi, aku rasa sakit makin kerap lak..mmg sepanjang dok wad aku sentiasa monitor  bila contraction dtg..dr siang smpi mlm dlm 30 mnt ke 45 mnit baru dtg contraction..n bila pagi dlm kul dah makin kerap dlm 10 minit sekali, aku terus tekan button panggil nurse..

bila nurse dtg dia bawak g bilik lain untuk cek..bila cek dah 5cm bukak..terus bawak masuk lbor room..n aku pun call en husband..seb baik en husband stay kat sepital..tido dlm kete..bila call en husband naik..

dok dlm labour room prasaan mcm2 dah..takut ade gembira pun ade..aku suruh nurse panggil en husband klu dh boleh masuk..n nurse pun ok je..lgpun pagi tu mmg aku je yg nak bersalin..hehe..jadi ramai la nurse n dokter yg masuk dlm bilik aku tu..huhu..

tapi yg cek sorang dokter n nurse la..yg lain tlg tgk..huhu..tapi dah sakit..mmg wat tak tahu je la..pas tu dokter pun terus bgtau nak pecahkan air ketuban..n tak sampai 5 minit mmg kejap2 contraction dtg..huhu..nurse seluk n kata dah 8cm..terus kata boleh bersalin dah..

nurse kata anak ke 3, dah ade jalan dah..n boleh pulak, kali ni dokter lelaki tu masuk sekali..huhu..sebelum ni hanya nurse je yg ade..kali ni sebelah kiri aku en husband n sebelah kanan aku dokter..n ade 2 org nurse yg jaga kat bawah nak sambut baby..

Ya Allah, kalau bayangkan masa sakit, mmg tak cukup nafas di buat nye..aku tak sedar terangkat punggung la..ape la..yg aku dgr dokter n nurse ade kata, tarik nafas, kpala pandang perut n push..

Alhamdulillah lepas buat mcm tu terus rasa panas n nurse kata kpala baby dah kuar..n tak payah push dah..sbb nye nurse kata tangan baby ikut skali kuar..huhu..ingat kan ade masalah..tapi Alhamdulillah, bila kuar je baby, terus dgr baby nangis, n nurse angkat tanya baby boy ke girl..nurse lap ckit, n terus letak dada aku..Ya Allah, mmg tak terkata rasanye bila semuanya dah selesai..n en husband terus iqamat kat telinga baby..

masuk labour room dlm kul 3 pagi n bersalin dlm 3.47 pagi..n bila timbang berat baby 3.40kg, nurse n dokter kata besar baby awak..sbb jarang kan baby girl besar..slalu nye baby boy yg besar2..hehe..ape2 pun  Alhamdulillah, dah selamat semuanya..lega sgt baby ke 3 dah lahir..

so tghr 4.12.12..dokter kata dah boleh balik..tapi terpaksa kuar lambat dr wad sbb baby kencing lambat..kat kul 4 lebih kot baru nampak pampers basah..huhu..

sampai umah dah lepas mahgrib..smpai umah afiq terus tanya ibu bawak baby sape..hehe..aku ckp adik baby dah kuar dr perut..afiq tanya nape adik baby kuar dr perut ibu..aku ckp baby nak main ngan abg afiq n kakak rana..pastu mcm2 soalan kuar dr afiq..hehe..n jap jap nak cium baby je..hehe..

ermm Alhamdulillah sekarang tgh berpantang..wlupun tak sama mcm berpantang sebelum2 ni, tapi Alhamdulillah sbb en husband byk membantu..time kasih byk2..masak, buat air, sediakn air mandi, jaga anak, kemas umah, memang en husband buat semua..wlupun keje tangan lelaki tak sama dgn keje tangan perempuan tapi tu semua cukup membantu..time kasih byk2..

tambah2 lak dlm keadaan sekarang afiq ngan rana yg tak sihat..demam, batuk n selsema...dr hari aku bersalin sampai skang tak sihat sgt..kejap ok kejap tak..huhu..pas tu tambah lak afiq yg asik meragam..cam nak tarik perhatian lebih..dgn aku asik nak bergaduh..semua nye tak nak..ape2 nak ngan ayah je..huhu..tapi aku faham mungkin sbb perasaan cemburu tu kuat lagi kat afiq..rana lak ok je..kadang2 je meragam..mergaam pun bila demam naik..huhu..

ape2 pun harap anak2 ibu ayah membesar dgn sihat dan kuat..pas ni nak sambung lagi cerita tapi nnt la ye bila nak update kene tggu mood jugak..hihi..kisah nya rania di ganggu pulak..k la, daa..klu ayat beterabur bagai abaikan la ye..nak update 1 entry pun makan masa berhari2.. :)

time kasih pd mak sedara, cik  p yg dpt jg dlm 5 hari, ina n en husband
 yg byk bantu selama dekat 2 minggu ni..huhu..

2 comments:

Pija Dawood said...

bam bam nyer dia liessa.......
heheh..

Liessa said...

hehe..bab bam cam ibu nye agaknye..