Tuesday, July 31, 2012

..Shoping raya dah bermula..

Salam..

wah memang dasat bila baru 10 hari puasa dah mula shopping raya.. :) ermm narnye mmg tak caya pun..sabtu malam n pagi ahad aku sefamily dah g membeli dan belah..hihi..g pun kejap2 je..tak leh dok lelama, nnt melayang duit byk pulak..huhu beli ikut kemampuan jer.. ;)

sabtu malam lepas berbuka..dlm 8.30 terus siap2 g Jusco @ Aeon keramat..narnye saje je nak usha baju melayu n baju2 afiq rana..raya thn lepas kat jusco maluri, tahun ni saje g jusco keramat..

tapi bg aku senang pilih baju kat jusco maluri..kat jusco keramat ni mcm tak best..kat mata aku la..bila dah sampi sane nak mencari parking lak susah..ngat kan tak ramai org..rupanya ramai la jugak..

mcm biasa ade sales..tapi bg aku rege tu mahal la jugak wlupun ade sales smpi 70%..ye la nak shoping pun kene ikut bajet kan..bajet byk tak pe la beli mahal2..bajet ciput so kene la ikut kemampuan..hehe..tapi tak pe..itu seme kan rezeki masing2..

so usha2 je dulu..baju melayu afiq n baju kurung rana rege dekat rm60 hinggit pun ade..en husband nye baju melayu mcm biasa rm 100++ la..so en husband kata tak pe len kali beli..atau usha dulu tempat lain nnt..

masa nak balik lak..kat ground floor jumpa 1 kedai ni jual baju n seluar jeans..buy 1 free 1..en husband pun usha la..pastu terus rembat 2 pasang seluar jeans..rm149 dpt 2 psg..kain pun boleh tahan la..jenama ape, tak ingat lak..huhu..sbb sluar ade dlm kereta sbb en husband nk bawak kedai g potong..

pas tu jalan2 lak booth2 kecik yg jual baju2 kurung lak..mula2 tak de yg berkenan..ye la baju kurung mana nak muat dah kan skang nie..sekali nmpk 1 tempat ni jual jubah..jubah corak2 ade, jubah yg kain memeri ade..jubah kain kosong n bersulam biasa pun ade..

cari punye cari jumpa la sepasang yang berkenan di hati lepas en husband yg pilih kan..n saiz pun agak besar la jugak..boleh la pakai time pregnen ni..nak cari baju mengandung tak byk pilihan nak buat pakai raya..seb baik jumpa jubah nie..hihi.dapat la untuk dibuat baju raya n terus rembat 1..

haa pemilihan warna tahun nie narnye dibuat masa nak pilih beli baju..hihi..warna purple tahun nie..leh lak cam tu kan..

pagi ahad lak..dlm kul 10.30 pagi kuar lagi..kali ni ke mydin mall..haha..mydin sinar kota tu lah..sbb pernah tgk baju melayu n kurung budak murah ckit kat situ..seb baik smpai sane tak ramai sgt org nye..

naik bahagian pakaian terus terjah tmpt pakaian baju melayu lelaki dulu..tetiba nampak warna baju melayu yg seakan jubah aku..harga pun boleh tahan..kurang separuh harga dr jusco..kain pun boleh tahan jugak, en husband pun tak kesah beli kat mane2 pun, janji sedap n selesa di pakai..terus la rembat sepasang..

pas tu g lak bahagian kanak2..terus cari baju melayu afiq..dah dapat, cari lak baju rana..tapi tak brapa nak best sbb bj rana tak jumpa warna yg seakan akan..cuma ckit2 je ade ikut baju ibu..so kira on la dr tak de lansung..pas tu cari t-shirt n skirt untuk rana..kali ni saje amik warna biru muda..sbb nampak cantik..hehe..

Alhamdulilah..bila dah setel bayar dlm 12.30 tghr..time nak kuar punye la sesak..org dah mula ramai dah..huhu..tapi seb baik kitorang dah nak balik..lega..

so cukup la untuk anak2 n pasni leh la cari baju kedua lak untuk ibu n ayah..hehe..pastu setel..tak yah la byk2..cukup la kan dr tak de langsung..budget selepas raya harus juga di utama kan..nnt shopping sakan tuk beraya..lepas raya nnt sangap pulak..huhu..haru dibuatnya nnt.. :)

ermm setel awal2 senang gak narnye..tak de la nnt time nak dekat raya berasak dgn org ramai untuk shopping..ni pun kuar 2 hari memang letih badan di buatnya..

Monday, July 30, 2012

..Free sampul raya yg pertama..

Salam..

2nd n3 for today..kesinambungan entry dibawah..balik dr servis kereta en husband dapat gift dari produa.. dapat 2 sampul raya, kurma, yg abg afiq n kakak rana abiskan n dapat minyak wangi lemon green tea..

en suami letak dlm kereta memang semerbak la baunye..sampai afiq cakap "bu mangi" ibu kata.."wangi la afiq"..afiq pun ikut.."bu wangi ayah wangi"..


hehe..biar la mende2 nye kecik je pun..tapi asalkan barang free semua org suka kan..hihi..


..Servis cik myvi..

Salam,
jap je masa berlalu..hari ni dah puasa ke 10 kan..

k la, story hari ni adalah berkisarkan kereta myvi merah ku ..kan hari tu dah kata cik myvi nak kene hantar servis sebelum balik raya nie..haaa..dan ari sabtu lepas en suami dah pun bawak g produa servis kat segambut lepas dah booking 2 3 hari tu..

kata en suami booking ujung minggu dh penuh smpi raya..haa nasib la siapa2 yg yg nak wat servis tu kan dapat ke tak date nye nak wat time ujung minggu..

macam biasa lak major servis..n mcm2 jugak la yg en suami adukan masalah2 yg ade kat myvi.. L narnye tak de la byk mane pun..setakat nie guna myvi Alhamdulillah tak de la byk ragam sgt..

dan pejam celik pejam celik dah nak 3 tahun guna dah rupanya..dan dah nak abis waranty dah..seb baik la disc brek yg bengkok n brek pad leh tukar tanpa bayar apa2 pun..sbb masih ada waranty yg sehingga bulan 9 nie..klu tak, tak tahu la brapa RM melayang..

ni pun total seme kene RM 300++ la jugak kene..huhu..tapi nak wat camne kan servis ni mmg wajib buat..nnt jadi apa2 produa tak nak amik tahu dah sbb tak ikut jadual servis..bak kata en suami la..


dan untuk 2nd round nye adalah untuk servis air-cond yg tak tahu kene brapa nnt n untuk tukar censor kat dlm pintu belah kiri..sbb pintu klu tak rapat akan ada lampu menyala..tapi ni dah tak nampak dah..so tgh masih ade waranty harus la perbetulkan.. J

ermm duit kuar mcm air kan..sbb tu la budget yang rapi amat2 diperlukan..(^_^)

Saturday, July 28, 2012

..Free beg n T-shirt Team Malaysia..

Salam..

Alhamdulillah..thanks to TM kerana menghadiahkan seme staff TM dgn T-shirt Team Malaysia & beg galas..

ni semua sebagai tanda sokongan yg ditunjukkan TM untuk support skuad atlit negara kita dalam sukan Olimpik..klu tak silap la..kene baca balik emel ni..hihi..

wah seronok gitu..petang jumaat dapat hadiah..hehe..dan pada hari rabu 1 & 8 August kami semua wajib pakai baju ni ke opis..huhu..muat ke tak aku pakai baju nie dgn perut yg dah 5 bulan lebih nie.. :) hihi..


T-shirt Team Malaysia..


beg galas..

Friday, July 27, 2012

..Tukar duit raya.. (^_^)

Salam..
Selamat berpuasa untuk hari yg ke 7..

haa baru seminggu berpuasa..tapi duit raya untuk tahun nie dah tukar dah semalam (^_^) ..thanks to member opis yg tolong tukar kan n yg tolong jadi kerani untuk mengagihkan duit raya nie..hehe..


Tak banyak pun tukar narnye..tapi InsyaAllah cukup untuk mengembirakan hati anak2 kecil kita..ye la sape yg tak suka duit kan..klu anak tak fhm lagi erti duit, mak pak nye ade kan..boleh jugak mengembirakan hati mak pak nye..hihi..

Yang penting kita ikhlas nak sedekahkan duit raya tu..ckit ke banyak bukan persoalan nye..jgn niat nak bagi duit raya tu lain dah la, so tak dpt ape lah kan bila sedekah duit raya tu nnt..

Ermm untuk ingatan kita bersama..dulu kita pun pernah kecik kan..so bila dpt duit raya mesti seronok giler kan..so bila dah besar panjang n dah ade anak2 sendiri, mari kita pula sama2 niat dgn ikhlas untuk sedekahkan duit raya ni untuk anak2 kecil kita..bukan untuk menunjuk nunjuk atau sebaliknya..InsyaAllah berkat..

Thursday, July 26, 2012

..Video kenakalan afiq & rana.. (^_^)

Salam,
Entry hari ni nak cerita berkenaan anak teruna & dara ku ni..dgn adanye video ni terbukti la ckit kan, akan kenakalan mereka berdua ni.. hihi..

Si kakak rana akan sibuk ikut ape yg abg afiq buat..akan usha dulu pas tu join jugak..abg afiq lak suka marah bila dikacau..n kadang2 dtg mood baik nya..baru la main sama2.. J

video ni masa afiq main bedak..dah dicurah atas lantai pas tu main..rana siap berenang lagi main bedak..hehe..

video

yg ni lak, main air main lompat2..cer tgk rana pakai baju besar..saje bagi pakai baju abg afiq..sbb baju rana basah main air dlm tandas masa ayah basuh beyak.. :)

video

video

Wednesday, July 25, 2012

..Xtvt ofis, makan2 sambut puasa..

Salam..sambungan dr n3 dibawah..

Ni xtvt kat opis ari khamis minggu lepas..xtvt makan2 sambut puasa..buat hi tea je..diadakan dr kul 4 ptg smpi la time balik..jemput seme staff tsssb yang ade kat bangunan mutiara bangsar nie.. :)

pice tak byk..sbb malas nak snap2..hehe..yg ade dlm camera phone yg ni je lah..pice pun kabur..hehe..


ni seme tgh ready nak tggu makan..hehe..


makan time..


menu utama adalah mee kari & spageti..


nyumm nyumm..mee kari tempah..spageti member opis yg masak..mcm biasa..mesti la sedap kan seme nye.. :)


kuih muih sumbangan dr individu dan unit2 yg ade dlm finance..


ni pun sama kuih muih dan buah - buahan..

abis dlm kul 5 lebih..mana yg tak abis seme membe2 tapau..termasuk la aku..dlm kul 6 jugak baru gerak balik umah..yg pasti setel mkn mlm sbb dah tapau..hihi..

Tuesday, July 24, 2012

..xtvt opis jamuan pagi..Bubur berempah..

Salam..

haaa..sape pernah mkn bubur berempah..bagi aku sgt sedap..aku suka bubur ni lg dr bubur lambuk..hehe..jgn marah haa sapa yg suka bubur lambuk.. :) bubur lambuk suka gak klu kene dgn gayanya :) ..kdg2 terlebih awas2 nye tu yg tak ske..huhu..

bubur ni aku request kat member ofis..kak pah..time kasih byk2..sbb sudi buatkan..tambah2 lak tgh pegnen kan..lg mengada nak nye.. :) bubur ni dah lama tak mkn last mkn rasanye dekat 2 3 thun dh kot..tu pun kak pah buat sbb ade member nak berhenti rasanye..


pice di snap lepas dah gaul dgn kerabu nye..huhu..sgt sedap..sbb terasa masam masin..lain la rasa nye dr bubur biasa..


amik haa..1 slow cooker penuh dgn bubur yg kak pah masak..tp ni dah tinggal setengah sbb dah mula mkn..

narnye bahan2 buat kerabu kak efa ngan kak pah yg bawak n buat kat opis..bubur lak kak pah masak, aku cuma goreng ikan bilis yg kak efa bawak..hehe..

Alhamdulillah bubur ni cukup untuk kitorang 1 opis makan..kiranya sebelah pagi jamuan bubur nasi..n sebelah petang lak jamuan hi tea..nnt cerita dlm n3 seterunya yer..

ape2 pun harus buat sendiri nnt sbb rasa tak puas mkn lagi..hihi..buat nye senang je kata kak pah..buat macam kita nak masak kari daging (mmg cmpur daging ckit pun..) cuma tak yah ubuh santan & daun kari, pas tu dah  siap campur dlm bubur nasi yg dh siap di masak..

pas tu kerabu nye..campur ikan bilis goreng, daun bawang daun sup, bawang potong dadu, cili api, bawang goreng (klu nak) n air limau mesti wajib ada..dah siap campur dlm bubur bila nak mkn..setel..nyumm nyumm..


ni la kerabunye..sedap..pice amik dr dila..tq..hehe..

Monday, July 23, 2012

..Menjengah baby dlm kandungan..

Salam..

Selamat pagi semua..Alhamdulillah hari ni hari ke 3 kita semua Umat Islam berpuasa..

k lah, hari ni nak cerita ckit pasal baby dlm kandungan..narnye rasa bersyukur sgt..Syukur Alhamdulillah walau pun keluarga aku tidak dilimpahkan dgn rezeki harta kebendaan yang banyak..tapi sekurang kurang Allah swt berikan rezeki yang lain..

Bukan setakat rezeki untuk duniawi tapi juga untuk akhirat nnt..kerana Harta ni adalah harta yang tidak ternilai dgn wang ringgit dan yg akan mendoakan kita di Sana nnt..InsyaAllah..

Bukan niat nak buat kawan2 yang lain kecil hati, yang mana mungkin belum ada rezeki untuk menerima Harta dunia akhirat iaitu anak..cuma n3 kali ni hanya ingin berkongsi kegembiraan hati seorang ibu..

InsyaAllah jika dah di takdirkan rezeki anak itu ada..InsyaAllah akan tiba juga hari tu, cuma mungkin, cepat atau lambat shj pemberian dari NYA..InsyaAllah berkat Kesabaran dan DOA pasti akan dikabulkan juga suatu hari nnt..dan pastinya ada khihmah disebalik kelewatan rezeki Allah itu..

Sabar & yakin akan ketentuan Allah serta Doa, Usaha, Ikhtiar & Tawakal kepada Allah..Dan juga jgn la sesekali amik peduli akan kata2 dr org luar yg berkata negatif, yg tidak pernah memahami hati naluri diri kita..


k lah, narnye ni pice scan masa hari jumaat ari tu..sgt teruja sbb masa scan dokter letak je scanner tu kat perut, terus nampak kaki baby yang tgh menendang.

keadaan baby masa ni nampak seolah tgh duduk bersujud..nampak kepala, tulang blakang dan kaki..bila dipusing2 scan tu nampak tgn mcm bergerak gerak dan nampak denyutan jantung..

memang nampak sgt..gerakan kaki baby..Sampai Dokter pun mengucap syukur..bila tgk baby sgt aktif..aku n en suami pun terkejut n rasa mcm nak nangis pun ade masa tu..

ni scan kali ke-3..masa 1st n 2nd scan masa di awal pregnen dulu masa 7 minggu n 9 minggu lebih..sbb nya masa tu ade ckit bleeding sbb uri kat bawah..n bila dah 5 bulan baru scan semula..

dan Alhamdulillah masa scan kali ni dokter kata uri kat atas..cuma kedudukan baby masa scan ni sonsang, dokter kata kpala kata atas..risau gak tapi dokter kata awal lagi, time ni baby berpusing pusing lagi..ye la byk ruang n kecik je..

klu ikut scan berat baby dlm 308g..aku dpt bayangkan..kecik nya anugerah Allah ni..sbb masa kakak rana lahir 1.06kg pun teramat la kecik..hehe..ni lak baby yg masih tak sampai lg setengah kilo..

Ape2 pun aku harap n berdoa, supaya tiada masalah, baby lahir cukup bulan dan baby dalam perut dpt membesar dgn sihat dan sempurna..

walaupun dah nak masuk anak ke 3 tapi perasaan aku tetap teruja dan tak sabar rasanya menunggu kelahiran dan nak tahu juga geng abang afiq ke geng kakak rana..hihi..

wlupun dokter kata tak nampak lagi..dan mungkin mcm geng kakak rana..tapi bila tiada kepastian tu tetap jugak la kan kene sabar..n tak boleh nak confirmkan lagi..ape2 pun yg penting harap baby sihat sentiasa..

Sunday, July 22, 2012

..Alhamdulillah..tercapai sudah nak bayar fidyah..

Salam..

Alhamdulillah..akhirnya ape yang dirancang dapat dilaksanakan..sebenarnye mungkin antara kita yang amik mudah perkara nie..atau pun tak berkesempatan untuk laksanakan..tapi sebenarnye ini perkara yg wajib harus kita laksanakan..

Sedikit info berkaitan Fidyah..


Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat mengganti puasanya di bulan Ramadhan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya bulan Ramadhan tahun berikutnya.

Hukum membayar fidyah adalah WAJIB . Dengan membayar fidyah tidak bermaksud mereka tidak perlu lagi menggantikan puasanya kerana puasa tersebut tetap wajib digantikan mengikut bilangan hari yang telah ditinggalkannya. Sekiranya bilangan hari tersebut telah melangkau tahun, maka kadar fidyah bagi hari tersebut akan digandakan.

Kadar fidyah dikira berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk) semasa iaitu sebanyak secupak. Kadar tersebut berubah mengikut harga yang ditetapkan pemerintah di sesuatu tempat. Beras tersebut hendaklah diberi makan kepada fakir dan miskin dan bukan berbentuk wang tunai, pakaian dan sebagainya. 

Golongan Yang dikenakan membayar Fidyah..

1.Orang yang meninggalkan puasa dengan sengaja atau uzur syarie berkaitan - haid, nifas, wiladah, musafir dan sakit yang ada harapan sembuh. -> Wajib qadha sebelum datangnya Ramadhan akan datang, sekiranya masih belum mengqadha maka dikenakan fidyah.

2.Uzur - tiada kebarangkalian untuk sembuh atau sakit yang disahkan oleh doktor tidak boleh puasa. -> Fidyah dikenakan pada tahun itu juga dan tidak perlu mengqadha puasanya.

3.Ibu hamil/menyusukan anak yang tidak berpuasa kerana bimbang akan: i. Kandungannya terjejas. ii. Air susunya kering. -> Fidyah dikenakan pada tahun itu juga. Hendaklah diqadha sebelum melangkah Ramadhan akan datang. Sekiranya tidak mengqadha puasa sehingga masuknya Ramadhan, maka dikenakan fidyah berganda. iii. Sekiranya tidak berpuasa kerana dirinya -> Wajib qadha sebelum Ramadhan akan datang dan sekiranya masih belum mengqadha maka barulah dikenakan fidyah.

resit selepas pembayaran..


Sebenarnye dah lama niat nak bayar fidyah..tapi asik tertangguh sbb tak ade masa nak pergi PPZ..cuti dah tak byk, nak pergi ari sabtu takut tutup..hati rasa tak sedap selagi tak bayar..

dan semalam, disebabkan selsema dan sakit kepala, dr nak amik halfday terus g klinik amik mc & scan baby skali..sebelum g PPZ, tggu en suami setelkan 3 urusan untuk hantar chocodate..pas tu  balik dr PPZ en suami sambung balik g putrajaya hantar lagi chocodate..Alhamdulillah..

dan dlm pukul 4 ptg baru gerak g PPZ Daruzzakah kat area Chowkit..sebelum g, call dulu nak confirmkan kat area mana n tutup kul brapa..dan Alhamdulillah masih sempat nak bayar kata org PPZ..Sampai sane tak de org pun dan terus je ke kaunter..

Alhamdulillah apa yg aku niat kan dah tercapai..tapi masih ade hutang..lepas bersalin dan berpantang anak ke-3 awal tahun depan aku kene mulakan ganti pose..klu boleh tak nak tangguh2 lagi..sbb kita tak tahu kesihatan badan kita ni sentiasa ok ke tak kan..InsyaAllah ada kelapangan dan sihat tubuh badan harus dilaksanakan ganti puasa..

n tq kat opismate sbb bg info pasal fidyah ni..hehe..tq kak ros..

Saturday, July 21, 2012

..Dugaan, bila banyak melabur dlm bulan yg sama..

Salam Ramadhan Al-Mubarak..

Ya Allah seronok nye kan bila Ramadhan dtg lagi..dan berpeluang untuk berpuasa bersama seluruh umat Islam..Syukur..

tapi dlm keseronokan menyambut Ramadhan..tak sangka dugaan datang..petang khamis ari tu kereta wira en suami rosak..timing belt putus..dan telah merangkumi kesemua isi enjin bila en suami kata byk barang kene ganti..ini semua kerana barang mitsubishi yg saling berkaitan..


narnye en suami mmg nak tukar timing belt bila dpt gaji hujung bulan nie..sbb dah tau jangka hayat nye..tapi mungkin Allah nak uji kesabaran & kekuatan kami..mampu atau tidak untuk handle masalah ni dlm bulan yg penuh berkat..

en suami kata dr rm600 ke 700 ratus terus jadi riban2..sbb byk barang yg nak kene tukar ganti..mmg terpaksa sabar & redha je lah bila byk duit nak kene kluar..tambah2 lak dlm kita seme nak buat persiapan sambut raya & pulang ke kampung nnt kan..

sebelum kerete en suami rosak, motor en suami dah mintak servis..kata en suami kene buat sbb dah sampai masa jugak..lagi pun motor guna hari2 jugak kan..kene la jugak dlm 200++..


pas tu bertambah parah la jugak bila kerete myvi pun nak kene servis sebelum balik raya ni..sbb dah sampai masa nya jugak..klu tak servis tak tahu la pulak jadi ape nnt..pas tu aircond juga..sbb dah tak sejuk..pas tu en suami kata ade lagi..sbb kereta ade gegar ckit bila laju atau pun bila time nak brek..ade benda jugak nak kene tukar..huhu..

Ape2 pun harap sgt kami dapat bersabar dgn ape yg berlaku..InsyaAllah..

Friday, July 20, 2012

..Semoga ini dapat membantu..

Salam..

Semoga ini dapat membantu kita dalam melaksanakan ibadah puasa kita tahun ni..InsyaAllah..


bila tiba bulan puasa teringat arwah mak..selalunya sehari sebelum puasa arwah mak dah sibuk pk nak masak ape..supaya anak2 beselera nak makan masa sahur nnt..

selalunya arwah mak akan masak rendang ayam atau pun ayam masak merah..sbb sedap bila mkn ngan nasi panas yg lembik2 tu..mmg berselera sungguh bila bersahur..

tapi kali ni kene terima seadaanya..bahawa semua tu dah berlalu dan yang tinggal hanya kenangan..tak mungkin dpt di ulang semua tu lagi..


suasana masa semua adik beradik masih tggl sebumbung di rumah, bila berebut2 adik beradik nak amik ayam bahagian peha, pangkal peha n kepak..bahagian isi seme tak nak..seme jadi kenangan..

dan arwah mak setia teman kitorang bersahur smpi kdg2 terlelap kat kerusi..arwah mak tak leh berpuasa..sbb  atas arahan dokter yg ubat kene makan tepat pd waktunya..tapi kadang2 mak try jugak puasa tapi dokter kat umah lak mrh..ayah la..hihi.. ;)

ermm ape2 pun semua yg masih ade mak, mesti seronok kan sbb dapat makan lagi masakan mak..tak pe lah..ini semua rezeki..dan ajal maut Allah swt yang tentukan..siapa kita nak melawan takdir..

Al-Fatihah untuk Arwak Mak..Khadijah binti Zainal Abidin..Semoga Arwah mak tenang dan aman di sana..Ini tahun pertama berpuasa tanpa arwah mak..

..Salam Ramadhan..

Salam..Selamat pagi semua..

Semoga hari ni hari yang lebih baik buat semua umat islam di dunia tidak kira dimana jua berada..

Alhamdulillah dan InsyaAllah esok kita semua akan memulakan ibadah puasa..Dan oleh itu saya selaku empunya blog ingin sekali memohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kepada semua yg ada membaca blog ni..

Saya hanya Insan Biasa yang tak terlepas dari melakukan kesilapan..terkeluar kata2 mahupun tulisan yang mengecilkan hati atau perbuatan yang melukakan perasaan anda semua..

terutama ahli keluarga dan kawan2 yg ada disekeliling yg selalu berdepan..Ampun dan maaf ikhlas dr saya..Semoga Ramadhan kali ni membantu kita untuk menjadi yang lebih baik..InsyaAllah..


Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan semoga kita semua dpt melaksanakan ibadah dengan sebaiknya..InsyaAllah..

Wednesday, July 18, 2012

..Nestle Mom & me..Susu untuk ibu mengandung & menyusu bdn..

Salam,
haaa..n3 ke-3 tuk hari ni..leh tak mcm tu..hihi..k ni nak cerita pasal susu baru..tuk ibu mengandung..Ahad ari tu kan g tesco ampang..ngat nak cari susu mamil mama..tapi terjebak lak beli susu nestle mom & me..sama mcm susu baby nan tu.. hihi..


ni susu baru tuk ibu mengandung..tak tahu mcm mane kesan nye..tapi dgr dr org yg offer tu kata ok..elok untuk mengandung dan juga ibu yg menyusukan bayi..sbb adik dia sendiri minum susu ni, dr susu susah nak kuar bila minum terus byk susu badan..ermm mcm bagus je kan..dan mungkin juga ikut kesesuaian bdn seseorang jugakkan..

skrang ni tgh ade offer beli sekotak 350g dapat free sekotak lagi..hanya dgn rm19.90..so lepas bincang ngan en husband dia kata nak try amik lah..pas tu bila balik umah try la minum..kira ok la rasanye..mmg rasa vanilla betul..tapi org tu kata jgn buat ngan air panas..lg sedap klu minum sejuk..tapi aku tak buat lagi la..sbb suka lagi minum suam2.. J

so klu ade sesapa nak try g la cuba yerk..

..Xtvt hari ahad, mood rajin mengemas..

Salam,
Just nak crita xtvt ahad lepas..yg tak disangka2 datang kerajinan yang melampau..ari sabtu dah puas berjalan kan kat PSN tgk Dinasour live..so ahad dok umah n ptg cuma kuar cr mkn kat jusco keramat..sbb teringin bebenor nak mkn lagi claypot chicken rice..wlupun tak sesedap yg mkn kat foodcourt garden masa kuar lunch hour ari jumaat 2 mggu sudah ngn kengkawan opis..huhu..

Pagi ahad tu bekfes kat umah mkn mihun goreng..pas tu dlm kul 10 lebih afiq ngan rana dah ngantuk..n ayah pun terus buaikan dua2.. sambil enjut rana ayah pun tetido skali..aku lak yg sememangnya rasa tak ngantuk takkan nak layan jugakkan..so g la buat ape yg patut..


Dr basuh kain yg dah 2 trip..pas tu sidai kain..basuh lagi..menyapu lantai..mengemop lantai..basuh pinggan n mengelap dapur bagai..kemas bilik, segala mainan afiq n rana disimpan..perghh byk tul keje di buat..n katil rana yg sentiasa ade kat depan ruang tamu pun,aku alihkan masuk ke bilik..so luas la skit ruang tamu yg kecik tu..rana pun dah tak tido dlm katil tu..tu yg tarik bawak masuk bilik..lg pun ade roda kan..senang je nak alih..


Pastu tetiba teringat, sabtu dah nak puasa..langsir umah sejak pindah tak pernah la bertukar..haha.. kantoi..sejak pindah umah sehari sebelum puasa tahun lepas smpi la skrang langsir tak pernah berganti..so dgn rajin nya..langsir dlm almari dikeluarkan.. panjat pelan2 n cabut langsir pintu bilik dulu..duduk n terus pasang cangkuk..pas tu panjat balik pasangkan..huhu..


klu difikirkan mcm seriau je bila tgh mengandung ni panjat turun kerusi kan..tapi sbb tgh rajin n malas nk kejutkan en suami, tu yg buat sendiri je..pas setel 1 pintu buat lagi 1 pintu bilik n terus tingkap ruang tamu lak..tu jer pun..yg dlm bilik malas nk tukar..biar je lah dulu..hihi..

langsir yg ni berat ckit sbb ni langsir masa aku kawin..tgk la anak langsir pun tak pakai sbb kain nye memang tebal n berat..yg pasang baru lak ringan je..hihi.. tetiba teringat arwah mak..sbb langsir yg baru pasang tu langsir arwah mak jahit sendiri n bagi kat aku..huhu..arwah mak mmg suka jahit langsir..tak pernah tempah, seme jahit sendiri..kecuali langsir masa aku kawin dulu, tmph kat x kwn opis sbb mak nak cantik2 :) ..


pas tu siap langsir sambung menyidai baju balik..siap seme bagai..baru nak duduk rilek..dah dgr suara rana n abg afiq dah bangun tido..hehe..pas tu en husband pun bangun..bila derang dh bangun dok rehat2 jap..pas tu ape lagi terus ajak g makan..

g jusco mmg tuk makan claypot chicken riceje..tak singgah mane pun..leh tak mcm tu.. dr jusco keramat gerak g Tesco ampang lak beli brg ckit..singgap jap UO ampang beli pampers afiq..sbb kat tesco dah abis..pas tu baru la balik umah..memang rasa penat sgt badan..terutama pinggang.. rasa nak tido je..

tapi bila mlm teringin lak nak makan nasi goreng sardine..gara2 tgk dlm cite Dejavu di Kinabalu la.. hehe..pas tu ajak ayah turun makan nasi goreng sardine ngan telur dadar..hihi..leh la tekak ni terima, tambah2 lak ade tempoyak yg baru buat hasil dr beli durian kat area petronas cempaka ampang..kat situ mmg baik durian nye..tak pernah menghampakan bila beli doroyan..manis, sedap n tebal isinya..

dah setel seme..ayah pun dah balik..mata lak tak leh lelap..badan letih tapi mata cam tak ngantuk..leh tak mcm tu..pelik bin ajaib lah..dlm kul 10 lebih afiq ngan rana dah tido..en suami pun dah ngantuk tapi aku paksa teman suh tgk drama..smpi kul 12 pun tak ngantuk..mmg pelik..last2 en husband dh tido aku la layan sorang2 tenet n tv..

alih2 dlm kul 3 kot baru leh lelap..huhu..ni la dia penangan bila terlebih rajin smpi overdose kot tenaga dlm badan smpi tak leh tido..hehehe..tp keesokkan hari nye mmg lemau kat opis..hihi.. ermmm mcm terpanjang lebar sudah bercerita, k la tu jer..daaaaa..

..Jalan2 cari makan..

Salam,
Ni xtvt lunch hour jumaat 2 mggu lepas kot..klu tak salah la..time ni tetiba member2 opis rasa nak kuar lak..tu yg g terjah Midvalley..tujuan asal mmg untuk g makan je narnye n jln2 gitu jer..hihi..bukan tuk shopping moping bagai..

Kuar g naik texi je..sbb seme kata nnt susah nak cari parking kan..nnt abis masa cari parking je lak..tambah2 lak tak biasa kat area tu..mmg seriau la klu bawak kete..hehe..

K layan je ini pice..


pusing cr tmpt mkn..last2 g foodcourt kat garden jer..hihi..ni pun anak dara zaza yg bawak..hrp mak dara yg bawak..tak sampai rasanyer.. hihi..ni posing masa nk masuk foodcourt n time tggu mkanan..


ceh pice makanan tuan tanah lak yg takde..gara2 kamera hpone kak pah tetiba pening..hihi..pice besor tu mihun laksa zaza punyer..kak pah sizzling chicken n kak efa sizzling seafood.. tuan tanah claypot chicken rice..mmg berselere hingga licin mkn.. :)


ni time nak balik sudaa..posing2 lagi..ni mtk tlg org amik kan pice..dpt la amik pice ber 4..masa nak balik jumpa zack n amy..terus tumpang derang naik kete..ime acih..hehe..name pun 1 opis kan..hehe..leh la berhimpit kejap..janji smpi opis.. :)

Sunday, July 15, 2012

..Dinasour Live-Pusat Sains Negara

Salam..
xtvt hujung minggu sebelum puasa..g Pusat Sains Negara tgk Dinasour Live..narnye dah lama gak tau, sbb abgngah ade bwk family dia g tgk dinasour.. mula2 tak mo g sbb rasa mcm mahal je rege tiket nye..

pas tu kebetulan membe opis, kak ros ade dpt tiket free untuk kanak2 dr 3 thn hingga 18 thn..n bg 3 kpg tiket..standby la kan..kot2 afiq kene bayar..sbb ikut tahun mmg dah 3 thun afiq ni..cuma ikut bulan baru je 2 thn 9 bln.. :)

so bincang ngan en husband, dia pun tak kesah..dah sevey tiket dewasa rm15.00 sorang, kanak2 3-6 thn rm6.00..dan student rm12.00..so ape lagi disebabkan en husband kan student so dpt la rege rm12.00 dan aku rm15.00..dan afiq ngan rana free je..so tak guna la tiket yg member bg..dan tiket free tu pun dh slamat aku bg kat kak maria sbb nak bawak anak sedara yg sememangnye kene byr dah..

kitorang gerak dlm kul 10 pg..smpi je sana terus naik kat pusat sains wlupun tgk parking  pusat sains arah lain.. tapi kitorang terus naik n guard bg pamplet n suh cari parking klu ade kat atas..n bila naik mmg sah la takde parking..tapi en husband dgn slumber parking kat tmpt pegawai PSN..haha..

mula2 smapai tunggu member opis zack ngan anak2, adik n maknye..kitorang dh beli tiket..bila zack dh siap terus masuk..tapi memula je dpt gerak sama2..pas tu dah lain2 arah..al maklumla anak teruna yg byk tul penyinggahanye..mmg seme afiq nak try..ermm..so layan je la pice ye..


tiket..


pintu masuk lalu kat terowong aquarium ikan air tawar..galak afi tgk fish besar2..


afiq cuba seme alatan sains yang ade..wlupun tak fhm tapi nak main jugak..


kakak rana yg baru bangun tido..masih mamai lagi..


ni la yg menarik perhatian..rangka dinasour..n rasa nak cepat je tuju kat tmpt dinasour..tp afiq la yg lambat nye..hihi..singgah usik segala benda yg ade..


yeee..smpi sudah kat tingkat 1..


afiq masuk je tmpt nie..dah takut sbb gelap n dgr suara dinasour..dr berjalan terus mintak dokong..


sbb takut afiq terus dodok elok2 dlm stroller..hihi..


yg ni afiq nagis sbb ibu pegang kepala dinasour..afiq kata.."bu, jgn pegang, nnt denesor geget"..


ni dah nak kluar..tapi patah balik ke blakang sbb afiq dah brani..nk tgk sendiri..siap panjat lagi pagar dinasour..hihi..


c..jap je takutnye..pas tu brani dah..so kene la layan lagi kan..hihi..


dah kuar dr tmpt dinasour singgah jap taman mainan tuk budak2 ni..rehat2 jap kasi hilang lenguh kaki..hihi..masa ni memang dh sgt ramai org..byk rombongan kanak2 n taska..


kemain suka lagi afiq ngan rana dpt main..pas tu ramai lak budak2..takut sgt klu terlepas pandang..


gerak balik dlm kul 1.30tghr..sbb en husband nak keje..tu pun paksa afiq kuar smpi nangis2 n merajuk..org yg tgk gelak je bila ibu tgh buat dedek afiq g dodok atas lantai jauh dr kitorang..hihi..

nak balik tu lak jln jem jugak..dr nak singgah jusco keramat untuk makan terus mkn kat area umah je..sbb pk en husband dah lambat g keje..alih2 dr kata kul 2 nak g keje..terus g keje kat kul 6 kot..hehe..

lagipun penat n katanye just nak collect barang kat pwtc je pun..hehe..tggu event abis baru leh amik cable2 tenet tu..lg pun along n kak maria n mimi dtg umah..so bila dah ramai tu yg lg malas en husband nak kuar awal..hehe..

k lah tu je..so conclusion nye..memang best g sane..byk mende alah sains leh cuba n blajar..cuma larat ngan tak larat je nak redah..hihi..so g la melawat yerk.. :)