Wednesday, July 10, 2013

..Ahlan wasahlan ya Ramadhan..

Salam..

Selamat menunaikan ibadah puasa buat semua umat Islam di dunia nie..tak kira kecil besar, tua muda semua menjalankan kewajipan yg sama..semoga apa yg kita jalankan diberkati dan dilimpahi rahmat Allah swt..

dan sepekara lagi buat para ibu bapa..telah byk diingatkan oleh ustaz2 dan ustazah..anak kecil yg baru hendak belajar berpuasa jgn lah dipaksa jika anak2 dah x larat..biar mereka belajar perlahan2 sampai mereka sendiri faham dan tahan untuk berpuasa..

sebab perkara yg utama harus ditekan kan..adalah solat..Solat harus di paksa untuk ditunaikan jika x buat..sebab nya ada sesetengah ibu bapa suruh anak jaga puasa tapi solat tak jaga..cam mana tu..
apapun didik anak sedaya mungkin dan sebaik mungkin..

sedikit info untuk kita berkongsi bersama..

Copy dr  laman Islam itu indah.

Rebutlah peluang keemasan di bulan Ramadhan

Bulan Ramadhan adalah bulan yang terlalu banyak kelebihannya. Di dalamnya terdapatnya malam lailatul Qadar iaitu malam kemuliaan yang lebih baik dari 1000 bulan. Pada bulan tersebut Allah membuka pintu syurga, menutup pintu neraka dan mengikat syaitan-syaitan untuk memberi peluang kepada manusia membersihkan diri mereka sebersih-bersihnya. Amal-amal ibadah dan kebajikan digandakan Allah di mana yang sunat diberi pahala wajib/fardhu dan yang fardhu menyamai 70 fardhu di bulan-bulan yang lain. Amat banyak kelebihan bulan Ramadhan yang kesemuanya insya Allah akan kita bentangkan satu persatu dalam risalah kecil ini.

Sekarang ini kita berada di bulan Sya’ban. Inilah masanya kita menanam azam untuk kita merebut segala kelebihan Ramadhan yang dijanjikan Allah. Jika Ramadhan tahun lalu kita lalai dan leka sehingga tanpa disedari Ramadhan telahpun berlalu dan kita ketinggalan merebut kelebihannya, maka pada tahun ini kita diberi peluang sekali lagi oleh Allah. Maka janganlah sia-siakan peluang kali ini kerana entah-entah inilah Ramadhan terakhir buat kita. Mati datang tidak menentu. Oleh itu, hendaklah kita sentiasa bersedia. Rebutlah peluang semasa hayat masih ada ini supaya di akhirat kita tidak menyesal dengan sesalan yang tiada gunanya lagi.

untuk bacaan lagi sila klik DISINI.


No comments: